Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mało Polaków w Chorwacji, coraz mniej...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 23.05.2006 17:23

...przedtem też byli głupi...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.05.2006 08:31

tak ale siedzieli w domu ewentualnie w popegeerowskich barach mózgojeby pili bo na więcej stać nie było a teraz świat stanął otworem :wink:
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 24.05.2006 11:55

rich72 napisał(a):tak ale siedzieli w domu ewentualnie w popegeerowskich barach mózgojeby pili bo na więcej stać nie było a teraz świat stanął otworem :wink:

Mieliśmy taką grupkę pięciu 20-kilkulatków w autokarze w ubiegłym roku.
Zanim dojechaliśmy z Krakowa do Chyżnego, "pękło" 2x pól litra
i po kilka piw. Poczym zaczęli "rozweselać" autkoar, częstując
kolejną półlitrówką. Pilotce (w ich wieku) jakoś to nie przeszkadzało,
a reszta siedziała zastraszona. Dopiero propozycja wezwania
słowackiej policji trochę ich uspokoiła, zresztą mieszanka też zaczęła
działać usypiająco.
Z nimi był już spokój do samego Murteru.
Za to powracająca w ten sam dzień grupa miała mocniejsze atrakcje.
W wyniku "dyskusji" o zajęciu miejsc w autokarze, jedna osoba
wylądowała w areszcie, a druga w szpitalu - z nożem w brzuchu.
Fakty autentyczne i do sprawdzenia.

Tak więc tanie wyjazdy, podobnie jak ogólniedostępny Internet,
przyciągają różnych ludzi.

Krzysztof
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.05.2006 12:07

rich72 napisał(a):
jednak ja rodakow jako sasiadow na campie nie chcialbym miec - to jest moje zdanie

no wiesz co :!: :wink: . Ja jestem grzeczny :lol: . Choć raczej na kwaterkach nocuję więc nie grozi Ci spotkanie ze mną :wink:
Nie dotyczy to tylko Polaków - podobnie miała się sprawa w 1997 na campie koło Cirkievnicy z młodzieżą z Niemiec. Jak przytubowali od 21 wieczorem z jakimś Ramstainem czy czymś podobnej natury z Opla Kadeta na mój gust przynajmniej 15 letnim (czarne szyby , auto malowane na czarno chyba wałkiem) to mi po godzinie wybiło krańcówki i poszedłem zwrócić uwagę. Łyse pały szt 7 ale posłuchali..... na 15 minut. Poszedłem po raz 2 .... potem 3. Za 4 razem dobrze koło północy chwyciłem pierwszego co się nawinął (byłem odważny bo większego wśród nich nie było niż mi do brody a jeszcze 5 kumpli mojej postury siedziało koło naszego namiotu :lol: ) wpakowałem do jego auta pozamykałem drzwi i klapę (dość energicznie) i po polsku powiedziałem że jak się tak chcą bawić to niech sp.... ą z tego kempu bo będzie dym - zrozumieli. Rano nie było po nich śladu nawet przy pakowaniu grilla zapomnieli :lol: > Było na czym piec :wink:
Także nie jest to tylko przypadłość Polaków - wszystko od ludzi zależy a nie od narodowości.

Ciekawam co to był za kamp.???zawsze obowiązuje cisza nocna.No i gril?? chyba,ze elektryczny. :) :)
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.05.2006 12:35

Koczuje na campach w Chorwacjii wiele lat.Poniewaz mam przyjemnosc byc w maju lub w czerwcu-ewentualnie we wrzesniu-krótki dzień,spotykam Polakow na poziomie.Lecz zdazyło i nam sie spotkac z wielkim chamstwem krajanow.Bylo to na kampie w Koziaricy-Pakostane.
Obrazek

Dwie przyczepy z wszystkimi flagami,jakie mozna zawiesic dla swojej przyjemnosci,na oko kulturalni ludzie,ale zachowanie ich nie mozna jednoznacznie okreslic, :( przykro mi,byli z Poznania,a z tego miasta,poniewaz przez 30 lat jezdzilam na Targi ,mam duzo wspaniałych znajomych,wiele miłych z FORUM.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.05.2006 12:53

Ciekawam co to był za kamp.???zawsze obowiązuje cisza nocna.No i gril?? chyba,ze elektryczny. :) :)

http://www.camping.hr/kampovi/klenovica.htm

jak pisałem AD 1997 więc obecnie może się coś zmieniło- teraz wypas na 102 a wtedy 2 prysznice na dworze, 2 kibelki i recepcja gdzie kobitka sprzedawała piwo po 3 DM a w sklepie wychodziło 50 feników. Ah to były czasy :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.05.2006 13:03

no ale trzeba też przyznać że zarobki też były ciut niższe .... może nawet nie ciut ale nawet dość dużo niższe :wink: w przeliczeniu w tamtych czasach dostawałem miesięcznie koło 350-400 DM :roll:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.05.2006 13:08

Ja myślę że z tym dziadostwem naszych rodaków to jest tak, że takie rzeczy dostrzegamy łatwiej bo nasi rodacy podświadomie bardziej wpadają nam w oko i stąd wielu ludzi ma wrażenie że Polaków jest pełno w HR a jak widać ze statystyk jest ich nie tylko coraz mniej ale też wcale nie są w czołówce gości odwiedzających HR.
Faktem natomiast jest że Polacy reprezentują w HR to samo co na co dzień reprezentują w PL, choć wg mnie ci którzy tam jeżdżą są chyba tą trochę lepszą częścią społeczeństwa bo poza paroma przypadkami to nie spotkałem się z jakimś drastycznym zaniżaniem poziomu przez naszych ziomali. Wg mnie Chorwaci nadal nas lubią, więc chyba jednak nie jest tak źle.
Natomiast wg mnie znacznie gorzej niestety jest np. nad Bałtykiem czy na Mazurach, gdzie niestety chołota jest powszechna i to tez jest powód dlaczego wybieram kierunek południowy.

P.S.
Zaciekawiły mnie te różne przypadki nagannego zachowania naszych rodaków - zwłaszcza przypadek opisany przez KW z tym nożem w brzuchu. Jak znacie coś podobnego jeszcze to "pochwalcie się" na co nas stać w Europie :wink:
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 24.05.2006 13:46

niezawodny napisał(a):Ja myślę że z tym dziadostwem naszych rodaków to jest tak, że takie rzeczy dostrzegamy łatwiej bo nasi rodacy podświadomie bardziej wpadają nam w oko i stąd wielu ludzi ma wrażenie że Polaków jest pełno w HR a jak widać ze statystyk jest ich nie tylko coraz mniej ale też wcale nie są w czołówce gości odwiedzających HR.
Faktem natomiast jest że Polacy reprezentują w HR to samo co na co dzień reprezentują w PL, choć wg mnie ci którzy tam jeżdżą są chyba tą trochę lepszą częścią społeczeństwa bo poza paroma przypadkami to nie spotkałem się z jakimś drastycznym zaniżaniem poziomu przez naszych ziomali. Wg mnie Chorwaci nadal nas lubią, więc chyba jednak nie jest tak źle.
Natomiast wg mnie znacznie gorzej niestety jest np. nad Bałtykiem czy na Mazurach, gdzie niestety chołota jest powszechna i to tez jest powód dlaczego wybieram kierunek południowy.

P.S.
Zaciekawiły mnie te różne przypadki nagannego zachowania naszych rodaków - zwłaszcza przypadek opisany przez KW z tym nożem w brzuchu. Jak znacie coś podobnego jeszcze to "pochwalcie się" na co nas stać w Europie :wink:

Wstydziłem się za rodaków na Krymie w Jałcie. Nasza grupa musiała jechać autokarem do Symferopola. Wyszliśmy z hotelu. Niestety autobus spóźniał się 3 godz. Obsługa hotelu wspaniałomyślnie udostępniła nam magazynek w którym były m.in. napoje na przechowanie bagażu przez te 3 godz. Gdy autokar przyjechał i zabieraliśmy nasze bagaże - Panie z hotelu zauważyły, że brakuje paru zgrzewek napojów. Nikt z "naszych" nie przyznał się do kradzieży. Dopiero w autokarze pasu "naszych" wyciągnęło napoje i pochwaliło się jak to "przechytrzyli" ruskich.
Myślałem, że mnie szlak trafi. Wstyd straszny. Ale tak się LACHY (pogardliwe określenie Polaków na Ukrainie) zachowują na wschodzie. Myślą, że są lepsi bo mieszkają trochę dalej na zachodzie Europy.

Mam nadzieję, że w CRO nie trzeba się wstydzić za Polaków. Bo z tego co słuszałem niektórzy nasi traktują CRO jak coś gorszego niż np Italia czy Espana. :?:
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.05.2006 14:16

rich72 napisał(a):

http://www.camping.hr/kampovi/klenovica.htm

jak pisałem AD 1997 więc obecnie może się coś zmieniło- teraz wypas na 102 a wtedy 2 prysznice na dworze, 2 kibelki i recepcja gdzie kobitka sprzedawała piwo po 3 DM a w sklepie wychodziło 50 feników. Ah to były czasy :lol:

Wybieram campingi ,duze i podróżuje od 1985 r. wszystko bylo Ok.Woda ciepla ,sanitariaty w porzadku ,bardzo czyste.tylko jak pisalam podróżuje przed sezonem.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.05.2006 14:25

Nie ma co dramatyzować - z namiotem do Chorwacji i nie tylko jeżdżę od 98-go roku. Jak tak się mocno zastanowie to nie przypominam sobie poważniejszych "występów" naszych rodaków. Owszem bywali czasem jacyś nieuprzejmi czy zadufani ale łysków, imrezowiczów i innych posiadaczy słomy w butach nie spotkałem. Za to wiele bywało problemów z Niemcami, Austriakami i Czechami.
Kempingi są myślę dosyc specyficzne, odległosć jest taka że na parę dni poimprezować z Polski młokosy nie przyjadą. Większość przyjeżdża na kempingi bo lubi a nie tylko dlatego że jest taniej (bo w przypadku rodzin od 4 osób w górę nie jest). Tacy ludzie zwykle nie zadzierają nosa i dobrze żyją z sąsiadami na campie.
PozdraVki
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 24.05.2006 15:07

Masz racje,byłam na campingach od Triestu poza Dubrownik,nie spotkałam chamstwa ,zlodziejstwa,wszedzie spotykała mnie zyczliwosc,i pomoc.Tylko Koziarica niezapomniana.Bardzo lubie campingi .Poza jednym Hvarem i Bolem,zawsze jestem na campigu nad samą wodą ,w tym roku tez bede w takim miejscu i na campingu i w namiocie :) :) :) :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.05.2006 15:39

Wybieram campingi ,duze i podróżuje od 1985 r. wszystko bylo Ok.Woda ciepla ,sanitariaty w porzadku ,bardzo czyste.tylko jak pisalam podróżuje przed sezonem.
ten gdzie myśmy byli też był oki na tą ilość osób 2 kibelki i 2 prysznice wystarczały a że czasy się zmieniły to i standardy się zmieniły i wielkość kampów. Był to mały lecz przyjemny kemp - oprócz 1 incydentu z młodymi skiniolami z Niemiec :wink:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 07.07.2006 19:07

Chyba nie jest tak żle:

Cytuje nowości z NOITRCHu:

"styczeń-czerwiec 2006

51 359 zarejestrowanych turystów z Polski (wzrost o 20% w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym)

234 376 zrealizowanych noclegów przez turystów z Polski (wzrost o 31% w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym)

czerwiec 2006

33 546 zarejestrowanych turystów z Polski (wzrost o 27% w do tego samego okresu w roku ubiegłym)

177 870 zrealizowanych noclegów przez turystów z Polski (wzrost o 30% do tego samego okresu w roku ubiegłym)

Jest to spektakularny wzrost liczby turystów z Polski, który mam nadzieje będzie dobrym sygnałem na przyszłość.
"
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.07.2006 19:50

aneta_jacek napisał(a):Chyba nie jest tak żle:

Cytuje nowości z NOITRCHu:

"styczeń-czerwiec 2006

51 359 zarejestrowanych turystów z Polski (wzrost o 20% w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym)

234 376 zrealizowanych noclegów przez turystów z Polski (wzrost o 31% w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym)

czerwiec 2006

33 546 zarejestrowanych turystów z Polski (wzrost o 27% w do tego samego okresu w roku ubiegłym)

177 870 zrealizowanych noclegów przez turystów z Polski (wzrost o 30% do tego samego okresu w roku ubiegłym)

Jest to spektakularny wzrost liczby turystów z Polski, który mam nadzieje będzie dobrym sygnałem na przyszłość.
"

,,240 782 to dobry wynik( za cały 2005) ,w tym roku pewnie będzie lepiej!''
i pomyśleć ,że to dzięki naszemu forum taki wzrost :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko