Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mało Polaków w Chorwacji, coraz mniej...

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariano74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariano74 » 03.12.2005 13:05

ważnym powodem dlaczego nie mogę zebrać większej ekipy na wyjazd do Cro jest brak szrszej oferty połączeń lotniczych
coś bardzo wygodniccy zrobilismy sie przez ostatnie lata :-)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 03.12.2005 19:51

W tym roku było mniej ludzi w Omiśu -34 % ,a w Umagu i w Karlobagu -40 %.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.12.2005 12:51

Znalazłem też zestawienie dotyczące Polaków w Jaskini Postojnej.
W sumie do pażdziernika tego roku było tam 498 754 turystów z tego
Polaków 16083 co daje nam 8 miejsce w rankingu skąd byli turyści. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.12.2005 13:24

W sumie w Słowenii wypoczywało Polaków 17196 z 2125919 ogólnej liczby turystów (w tym Słowenców 725526) i w statystykach są na poczatku drugiej dziesiątki.
Ta ilość Polaków to spadek o 11 % w stosunku do 2004.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.12.2005 13:45

Dane ze wczoraj z chorwackiego ,,GUS".
Polaków do konca pażdziernika 2005 było w Chorwacji
240 782, z tego w pażdzierniku 4318.
Jeśli chodzi o miesiąc pażdziernik to Polaków było więcej o 33% w stosunku do pażdziernika 2004.( np.Niemców w pażdzierniku 2005 było około 80 tys.)
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 23.12.2005 12:19

BIEDA! BIEDA! i jeszcze raz BIEDA! a Chorwacja coraz droższa (dojazd, pobyt).

Sam z powodów finansowych w tym roku musiałem zadowolić się Balatonem.

Pozdro :(
G. Drzycimski
Croentuzjasta
Polacy na Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 14.01.2006 15:30

Też jestem zaskoczony myśałem, że udział Polaków jest większy, ale faktycznie będąc na Rabie przytłaczali nas Niemcy i Włosi. Mimo wszystko może dobrze, że duża część naszych rodaków jeżdzi nad kochany polski Bałtyk, bo nasza letnia turystyka by upadła całkowicie. Pozdrawiam z Gdańska i zapraszam wszystkich serdecznie nad nasze morze /choćby od czasu do czasu/ w przerwach między wyjazdami nad Adriatyk.
darrou
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darrou » 20.05.2006 21:05

Tęsknie za baltykiem i jego zapachem.
Adriatyk jest bardziej czysty i cieplejszy, ale nie pachnie tak jak nasze morze.
Pamietam to jeszcze z dzieciństwa kiedy z rodzicami jeżdziliśmy na wczasy, lub do rodziny w Gdańsku i okolicach.

No i te okręty czekające na redzie do wpłynęcia do portu.

Pozdr
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.05.2006 21:37

240 782 to dobry wynik ,w tym roku pewnie będzie lepiej!
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 20.05.2006 22:19

[quote="jacol8"]
2. Znaczny spadek relatywnych cen wycieczek i wczasów zagranicznych w ogóle (nie tylko w Chorwacji). Wielu zamiast do "jakieś tam Chorwacji" woli pojechać do Egiptu , Hiszpanii czy Włoch , bo to jest "trendy" i można się potem chwaliś w towarzystwie znajomych.

Tak czytam sobie i czytam.... i to co napisał jacol8 trochę mnie zastanowiło i zaskoczyło... Tak się składa, że byłam i Egipcie i w Hiszpanii... I wcale nie dlatego, że są trendy, ale dlatego że jestem ciekawa świata...a nie po to by chwalić się w towarzystwie znajomych. W tym roku jadę do Chorwacji i wcale nie "jakieś tam", tylko jak co roku podróz ta jest wyczekana i zaplanowana... Może w przyszłym roku "padnie" na Bułgarię... pożyjemy zobaczymy.

Z jednym zgadzam się co do joty:D

No cóż , już ja wiem po co się szwendam po świecie. Życie jest zbyt krótkie żeby sobie odmawiać takich przyjemności.

Pozdrawiam Cromaniaków może i ja sie zakocham w Chorwacji:)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.05.2006 07:50

moze beda odosobniony lecz z mojego doswiadczenia na kilku campach moge stwierdzic, ze im mniej polakow tym lepiej. kilkakrotnie mialem watpliwa przyjemnosc slyszec naszych rodakow i prosze mi wierzyc nie bylo mi z tym dobrze. raz byla to ostra impreza gdzie sasiedzi przychodzili prosic o cisze a bylo juz zdrowo po polnocy, innym razem jedni przyjechali kolo polnocy i przez okolo godzine donosnym, pijackim glosem zastanawiali sie skac ta rejestracja co na CT sie rozpoczyna. szalu nie ma

sa oczywiscie normalni turysci wiec nie generalizujmy jednak ja rodakow jako sasiadow na campie nie chcialbym miec - to jest moje zdanie
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.05.2006 09:05

jednak ja rodakow jako sasiadow na campie nie chcialbym miec - to jest moje zdanie

no wiesz co :!: :wink: . Ja jestem grzeczny :lol: . Choć raczej na kwaterkach nocuję więc nie grozi Ci spotkanie ze mną :wink:
Nie dotyczy to tylko Polaków - podobnie miała się sprawa w 1997 na campie koło Cirkievnicy z młodzieżą z Niemiec. Jak przytubowali od 21 wieczorem z jakimś Ramstainem czy czymś podobnej natury z Opla Kadeta na mój gust przynajmniej 15 letnim (czarne szyby , auto malowane na czarno chyba wałkiem) to mi po godzinie wybiło krańcówki i poszedłem zwrócić uwagę. Łyse pały szt 7 ale posłuchali..... na 15 minut. Poszedłem po raz 2 .... potem 3. Za 4 razem dobrze koło północy chwyciłem pierwszego co się nawinął (byłem odważny bo większego wśród nich nie było niż mi do brody a jeszcze 5 kumpli mojej postury siedziało koło naszego namiotu :lol: ) wpakowałem do jego auta pozamykałem drzwi i klapę (dość energicznie) i po polsku powiedziałem że jak się tak chcą bawić to niech sp.... ą z tego kempu bo będzie dym - zrozumieli. Rano nie było po nich śladu nawet przy pakowaniu grilla zapomnieli :lol: > Było na czym piec :wink:
Także nie jest to tylko przypadłość Polaków - wszystko od ludzi zależy a nie od narodowości.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 23.05.2006 12:20

Nie sposób nie generalizować. Spośród różnych nacji, chamstwo i głupota Polaków za granicą są szczególnie zauważalne. Też wolę, gdy nie ma w HR pijanych i głupawych hord..."rodaków". Nie mówiąc już o coraz bardziej dostrzegalnym wandaliźmie krajanów. Na przykład na świeżo odnowionej betonowej ścianie, przy części wjazdowej na most na Cetinie w Omiszu, ktoś rzucił farbą monstrualnej wielkości napis "Arka Gdynia Pany", na samym szczycie Mirabelli, na punkcie widokowym pirackiej twierdzy, też odnowionym, widziałem zabazgrane ściany: "tu byłem...", "Polska" itp., nie mówiąc już o stosach Tymbarków, Fortun i Hortexów. "Wizytówek" innych narodowości nie było.
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.05.2006 13:01

A jak ja napisałam w wątku o Jeziorze Garda, że plusem było to, że byliśmy jedynymi Polakami na campie, to od razu padło pytanie: "Co ze mnie wylazło?". ;-)
A jak widać nie jestem odosobniona w swoich odczuciach...

W zeszłym roku w Omiszu mieliśmy awarię samochodu. Pomógł nam czeski spec - Pan Smetana (nie wziął ani kuny, ani euro a popracował ze dwie godziny przy naprawie. Odwdzięczyliśmy się butlą dobrego trunku). A Polacy z hondy na krakowskich numerach potrafili wyjrzeć z okna autka i uprzejmie spytać: "Co, samochodzik się spier....piiiip!".

Co do liczebności Polaków w Cro. W samym Pisaku widać było kilka samochodów przy willach na polskich blachach. Z Bielska-Białej i na warszawskich n-rach. Ale dominowali Węgrzy i Słoweńcy.
W gruncie rzeczy to nam przeszkadzali własnie Węgrzy z ich hałaśliwym stylem życia: trzaskające drzwi, głośne tupanie po schodach i rozmowy. Ale to też dlatego, ze w czasie kiedy Kapiś śpi a my mamy luzik, to nawet koty za głośno naszym zdaniem tupią
:lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.05.2006 13:19

no niestety .. co niektórym za dużo za nagle przyszło do kieszeni i zgłupieli. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko