Pierwsze widoki nie rzucają na kolana, bo mijamy akurat port:
Ale potem jest już lepiej –
teatr im. I. Zajca:
Parkujemy na wielkim parkingu „Delta” na wysepce przy samej starówce i kierujemy się prosto na główny deptak miasta –
Korzo. Ta, znajdujemy Informację Turystyczną, gdzie dostajemy przewodnik wraz z mapą. Tuż obok
Wieża Zegarowa z XII w. – jedyna pozostałość po dawnych murach obronnych.
Pod bramą małym przejściem wchodzimy na
Targ Ivana Koblera z wielkim kamieniem młyńskim na środku, a tuż za nim najstarszy zabytek Rijeki –
Stara Vrata.
Tu jak na złość posłuszeństwa odmawia nam aparat
(chyba przez ten upał), więc fotek niestety nie ma.
Idziemy dalej wąskimi uliczkami w górę, gdzie znajduje się
kościół Wniebowzięcia Marii Dziewicy, a przy nim
Krzywa Wieża, czyli dzwonnica, przechylona podobno o 40 cm – chociaż prawdę mówiąc trzeba się dobrze przyjrzeć, żeby ten przechył zauważyć. Niestety, wejścia na wieżę nie ma.
Przy wyjściu z placu napotykamy na pozostałości murów obronnych z czasów rzymskich, a po drugiej stronie zielonego
Targu Titova już czekają na nas
Stube Petra Kruzica – słynne schody, prowadzące na twierdzę
Trsat. (fotka z netu)
W jednym miejscu znalazłem informację, że jest ich 538, w drugim, że 561. Nie mam pojęcia, jak ono to liczą, ale nam w obie strony wyszło 548-550.
W każdym razie idzie się bardzo przyjemnie, bo prawie stale w cieniu, a najbardziej zadziwiają stale mijane budynki. Jak ci mieszkańcy tu wjeżdżają?
Na szczycie wzgórza wielka brama prowadzi nas prosto na miejsce, nazywane przez miejscowych
Hrvatskim Nazaretem. Jest to
kościół św. Marii Loretańskiej i klasztor Franciszkanów z XV w. Na szczęście po wejściu do kościoła nasz aparat ożywa i dalej pracuje już bez oporów
, więc wklejam fotki najpierw z kościoła:
Miejsce to odwiedził w 2003 r. Papież Jan Paweł II, o czym przypomina galeria fotografii na ścianach dziedzińca klasztoru, a także wielki pomnik papieża przed kościołem:
A to już sam dziedziniec klasztoru:
Za nim tzw. sala dziękczynna – a w niej tabliczki, charakterystyczne chyba dla wszystkich tego typu miejsc w Chorwacji:
Jest też sala z darami: