Interseal napisał(a):Pogoda w Słowenii rzeczywiście nie dopisała. Szkoda, gdyż z zamku są super widoki na Karavanki, a z drogi do Planicy na Triglav.
Nie no, z Bledu widoki były - jeszcze wtedy pułap chmur nie był taki niski.
Gorzej było w Planicy, ale akurat te widoki mam zaliczone 2 lata temu w pełnym słońcu
Co do planów na następne wakacje, to ambitne i rzeczywiście mało popularne kierunki. Kilka lat temu sam planowałem podobną do Twojej podróż i do Srebrenicy miałem się udać 11 lipca, w umowną rocznicę. Wtedy jest tam więcej ludzi z zewnątrz... jakoś samemu chodzić, pytać i plątać się po okolicy nie byłbym w stanie, ale jestem na punkcie tych tematów przewrażliwiony.
Ja z kolei tak kombinuję, żeby nie trafić do Srebrenicy 11-go lipca (czwartek) ani w trzy dni weekendu. Mam zamiar dojechać tam w poniedziałek - 15-go. W dni obchodów (zazwyczaj połączonych z pogrzebami) to tam jest nie "więcej" ludzi, a tłumy! Zawsze są rodziny ofiar, zawsze jakieś ważne osobistości (prezydenci państw, przedstawiciele NATO, Unii, Hagi itd.) - każdy z odpowiednią świtą. Razem parę tysięcy osób! Trudno wtedy cokolwiek zwiedzić, nie mówiąc o dojeździe, bo pewnie trzeba kilka kilometrów na pieszo drałować. Widziałem zdjęcia z uroczystości - wejście na teren cmentarza prawie niemożliwe (chyba że późnym wieczorem). W dodatku w dni obchodów nieczynne dla zwiedzających jest muzeum, utworzone w byłej bazie NATO w Potocari - naprzeciwko cmentarza. A stamtąd do miasta Srebrenica jest jeszcze ze 4 kilometry - i tylko jedna, zatłoczona droga! W dni poprzedzające rocznicę też może być nieciekawie, bo często część cmentarza jest zamykana dla wykopania nowych grobów.
Na forum CRO nie ma zbyt wielu informacji o Srebrenicy, ale w necie jest całkiem sporo - i stąd je zbieram.
Tutaj jest sporo informacji i zdjęć (także z corocznych uroczystości).
Podobnie jak ty, jestem bardzo wrażliwy w tym temacie - i dlatego tak bardzo chcę tam pojechać.
Pozdrawiam.