Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Malij Losinj

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 05.04.2004 19:26

Ja urlop preferuję latem.
Wracając do rzeczy.
Po krótkiej przygodzie z Losinj i campie w Nerezinie odbyłem poszukiwanie swojego miejsca. Najpierw ominąłem camp w Osorze przy moście łączącym Cres i Losinj. Jakoś tak "łyso" było.
Odwiedziłem camp w Martinscica http://www.ac-slatina.hr/slatina.htm Pięknie położony w ogromnej zatoce w z wysokim górami po prawej. Ładna naturalna plaża. Duże i bogate zaplecze łącznie z ogrodzonym terenem dla psów. Tylko brak miejsc.
Potem był camp w Cresie http://www.camp-kovacine.com/KampENG.htm Położenie nie tak atrakcyjne jak w poprzednim i w poszukiwaniu miejsca jadąc od morza wyjechaliśmy za bramę.
Pozostał camp w Beli. Było miejsce i całe szczęście i nieszczęście bo chciałbym tam zostać do dzisiaj. http://www.kvarner.hr/camping/cres.html
A Valun, byłem tam na wycieczce. Ładna miejscowość i camp. Tylko jest tam pewna niedogodność-samochód zostaje bardzo daleko, a w transporcie rzeczy pomagają wózeczki.
To na razie tyle i nie koniec.
Cres, tak!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.04.2004 21:46

Było miejsce i całe szczęście i nieszczęście ......................

Oj widze, że to jest jakieś cudne miejsce.Super.
Tak o niedogodnościach w Valun czytałam ale pytanie czy to są niedogodności?hmmm.Zawsze są plusy i miniusy- podobno dzieki temu sa tam puste i piękne plaże!
Ania i Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania i Grześ » 06.04.2004 15:56

W tym rejonie odwiedziliśmy trzy kampy : w Cresie (nie pamiętam nazwy), duży ale mało zacieniony, z wieloma knajpkami, sklepem itp.
Plaża kamienista i betonowa, raczej mało atrakcyjna.
Wzamian dla chętnych : szkoła nurkowania, paralotnia, "banan" itp.
Warto wiedzieć, że kamp ma część przeznaczoną dla naturystów. :D

Drugi: Cikat w Mali Losinj.
Może mieliśmy pecha, ale był tak zatłoczony, że nawet go nie oglądaliśmy. :(

Trzeci to Poliana 2 km przed M.L.
Zadrzewiony, spory ale urozmaicony teren i zalesienie powoduje, że tego nie widać, plaża niewielka w części "kamykowej" lecz po obu stronach wiele skałek z tarasami.
Na kampie sklep, restauracja, bar, korty i plac zabaw dla dzieci.
Tam mieszkaliśmy dwa tygodnie i świetnie to wspominamy. :D

Ania i Grześ. :papa:

ps. informacje są z 2000 roku - jeśli się zmieniło to: :oops:
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 06.04.2004 17:57

ally napisał(a):No i oczywiście cudowna wiadomość... w rejonie wysp kwarnerskich, szczególnie między Cres a Lośinj żyją szaroniebieskawe delfiny!!!!!!

Życzę ci tego. Widok ich jest niezwykły. Ja nie widziałem, ale znajomi mówili, że oni też nie widzieli (bo pojechali do Cresu), ale facet, który niemal cały rok siedzi przy plaży i pompuje powietrze w butle widział. Było to w zeszłym roku na początku maja i ten facet jak im to opowiadał to posikiwał z radości i wrażenia.
Ale sępy zobaczysz, jak tam pojedziesz.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.04.2004 18:59

O Poljanie słyszałam.I powiem, że same pozytywy. Ja cenie sobie spokój na kempingu.Nie koniecznie potrzebuje korty inne rozrywki, wolę walory natury Chorwackiej!!!
I jak widzę przy opisie ilość osób 2500 to mnie ciarki przechodzą.... Ale z tego co wiem na tym kempie jest jakieś 1500miejsc - jeszcze ujdzie.
Raz dotarłam do kempu 8000 osób...koszmar - kombinat jakiś!!!!Grrrrrr
Nie wiem czy ktoś był ale np kemp Rudine koło Dubrownika jest super.Nie nabijają go do oporu pomimo że mogliby, jest czysty spokojny z ciekawą choc nieco małą plażą!!!!!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.04.2004 19:02

A co do delfinów to już miałam perzyjemność ale w rejonie Kornati jak byłam na jachcie.

Myślałam, że skoro w okół Kvarneru jest ich najwięcej to szanse rosną....
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 06.04.2004 19:08

ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.04.2004 20:59

:hearts: :hearts: :hearts:
Oooooooo tam jest pięknie!!!!!
Fotki mówią same za siebie ...

p.s. a jak tam z nurkowaniem, jest co oglądać?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.04.2004 21:09

OK. A teraz ceny.Wiemże są wyszczególnione na tej stronie ale m\nie mieści mi sie wgłowie że mam zapłacic za namiot 14,45E!!!!!!!!!!!!!!! :|

"Parcela "...... od 7,23 - 14,45 E
Mam nadzieje, ze minium to właśnie mały namiot... nie chce myślec ze to cena za czerwiec naprzykład.

Te cennki dotyczą akurat Poljany bo w Beli nie ma cen podanych a co do kempu w Valun( bo też jest bardzo ciekawy) podają Osoba 4,20 - 9,80 ..... bez ceny z parcele cokolwiek to oznacza :wink:
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 06.04.2004 21:11

ally napisał(a)::hearts: :hearts: :hearts:
Oooooooo tam jest pięknie!!!!!
Fotki mówią same za siebie ...

p.s. a jak tam z nurkowaniem, jest co oglądać?

http://waterproofed.at/reisen/istrien/cres/
http://www.diving-beli.com/

ps. cennika poszukam w domowym archiwum.
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 06.04.2004 21:33

Mali Losinj i jeszcze mniejszy Veli Losinj ,jesli chcesz nurkować to jesteś we właściwym miejscu może też na Iloviku,Silbie,Premudzie
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 07.04.2004 09:01

:oops:
Mnie chodzi wyłącznie o nurkowanie... z plaży, niestety nie posiadłam jeszcze umiejętności nurkowania ze sprzętem :cry:

Ale widze, ze i tak będzie na co popatrzeć oj będzie.
Najlepiej byłoby pojechać do HR na 2 miesiące wakacji - wtedy byłabym usatysfakcjonowana!!!! :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 07.04.2004 09:38

jarwoj napisał(a):A w Beli max 300 osób http://www.jaderske.cz/kvaros/beli.html

Bardzo fajna jest ta stronka, świetnie opisane wyspy (szkoda że po czesku).
Czyżby to była taka czeska CRO.PL ??? :lol:
jarwoj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarwoj » 07.04.2004 10:07

niezawodny napisał(a): (szkoda że po czesku).

Inna strona bez czeskiego http://travel.to/cres
Lastovo
Croentuzjasta
napiszę więcej po Świętach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lastovo » 09.04.2004 17:04

Witam,
W ub. roku we wrześniu włóczyłem się do Cresie i Losinju. Teraz wychodzę w biura (jest 18.00), ale po Świętach postaram się coś napisać.

Pozdrawiam
Krzysztof
www.lastovo.prv.pl - zapomniana wyspa Dalmacji
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...