Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mali MPT ? :D Ante Matic

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2010 19:11

mkm napisał(a): ... Czy nie lepiej byłoby przypomnieć i pokazywać młodym Chorwatom zjawisko Bijelo Dugme ?? To jest prawdziwa muzyka , nie tylko dla wieśniaków i pasterzy ....

Bravo Mkm -dokładnie tak :!:

Chorwaci niech słuchają Serbo - Bośniaków, a nie jakiegoś tam MPT, Polacy - Niemców, Słowacy z pogranicza - Węgrów i odwrotnie, Grecy - Turków i odwrotnie, Hiszpanie powinni wsłuchać się w melodie katalońskie i baskijskie.....co z tego, że z różnych przyczyn ...powiedzmy "nie darzą się sympatią".
Za to pokój wieczny nastanie w Europie i miłość :!: Przez muzykę :!:

Proste jak drut :wink: :lol:

I precz z czarnymi koszulkami (nawet bez żadnych nadruków) :!:
To jednoznacznie - źle się kojarzy :!:
Kropka.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 23.11.2010 20:53

Slapolu ... Niech narody słuchają przede wszystkim dobrej muzyki :wink:
Nie denerwuj się , to przecież jest tylko dyskusja :)
Czarna koszula nie jest zła ,nawet Ci w niej do twarzy... tylko na co Ci ten '' karabin '' do szczęścia potrzebny :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.11.2010 21:00

Tak gwoli ścisłości to jest pistolet maszynowy...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 23.11.2010 21:11

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a): Nie rozumię jeszcze, dlaczego ta fajna młodzież , na koncertach '' karabina '' skanduje ustaszowskie hasła ??

Byłeś na koncercie , słyszałeś :?:

Masz pretensje do Marko, że poszedł z karabinem na wojnę i m.in,, brał udział w wyzwalaniu Krainy i Knina :?:

Twoje poglądy ma MPT i na konflikt na Bałkanach znane są na forum od lat, nic nowego nie piszesz, natomiast z Twoich postów wychodzi jedno - Jugosławia była cacy i powinna pozostać jednym krajem jak za Tito.

Ale to se na vrati Pane MKM i musisz się z tym pogodzić.

Jeśli chodzi o Newcaste, spokojna twoja rozczochrana :wink:

Tak, Jugoslawia była cacy , bo udało się jej osiągnąć coś niebywałego ... pokojowe współżycie Serbów z Chorwatami :!:
A póżniej jak było, to wszyscy wiemy . Na nowo odżyły stare uprzedzenia podsysane przez serbskich i chorwackich nacjonalistów .
Janusz ,tak szczerze ... nie do twarzy Ci nawet w samej czarnej bez karabinu :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.11.2010 21:17

Bocian napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=zF9XTZnR66g
Dla mnie to zawsze będzie numer 1...

Masz może Bocian polski tekst do tego kawałka??
Bo jest z..........ty!!! :oczko_usmiech:

ps.

Nie chcę się specjalnie angażować w dyskusję bo moja znajomość historii Chorwacji czy Serbii jest praktycznie żadna.
Według mnie jednak nie nam oceniać jednych czy drugich.
Tak jak nie im oceniać Grunwald, Studzianki,Westerplatte,Wiznę czy inne jakiekolwiek wydarzenie z historii Polski.
Jakoś sobie nie wyobrażam żeby jakiś Chorwat czy Serb ( z całym szacunkiem) mógł z nami dyskutować np o rozbiorach Polski...
Tyle.

ps.II

dzięki Piotrek! :D
Ostatnio edytowano 23.11.2010 21:24 przez anakin, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2010 21:21

anakin napisał(a):

Ja wprawdzie nie Bocian ale spis tłumaczeń (w tym to o co pytasz) masz TU :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 21:26

anakin napisał(a):

Strona 9 tego tematu też tłumaczenie było :D
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 23.11.2010 22:47

Mkm Ty jestesz Jugonostalgiczar :!: Hvala bogu da nema wience te sztuczne banana Drżave.Wszysko co jest sztuczne nie trwa za dugo.Amen :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.11.2010 22:54

mkm napisał(a):Tak, Jugoslawia była cacy , bo udało się jej osiągnąć coś niebywałego ... pokojowe współżycie Serbów z Chorwatami :!:

Joško Ci już odpisał, nic dodać, nic ująć. AMEN :idea:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.11.2010 23:15

Anakin ja moge porozmwiac na temat rozbiorow :lol:
Mkm w Jugoslawi nie bilo spokojnego wspolzicia Chorwatow z Serbamy. Taki multy kulty czyli multykulturowy twor istnial tylko w Bosni. Bil sztucznie budowani i dlatego tam bilo najwiencej ofiar na wojnie. Widzisz twoja ocena jest tak samo stereotypem, jak i ocena kiedisz Jugoslawian ze Uklad warszawski jest twor jednolity jak USA. Ze wszistci w Ukladzie warszawskim sa Rusci lub Rusko podobni. Ze wszistci pija wudke. Nawet teras mam problem witumaczic ludziom ze w Polsce byli dwa ruchi antifaszistowske w czasie IIWS. Panuje opinija ze tym bardziej w Serbii ze Polaci przeciw Niemcom walczili tylko u boku Rosijaniom. I amen. Dopiero pare miesiency temu niektorzy sie dowiedzialy o Katinie itp, a wiele nie wie ze Polaci walczyli z sojusznikamy po calim Swiecie i ze istnial AK.
Gdy by bilo tak fajnie w Jugoslawi nigdy bie sie nie rozpadla. Piszesz o chorwackich i serskich nacionalistach ktorzy rozpentaly rozpad. To ci tylko przipomne ze na wszistkich wojnach w bilej Jugoslawi byl tylko jeden agresor Serbowie, oraz zew na wojne iniciowal Slobodan Milošević rozpalajanc na Kosowie mit Vielkej Serbi, gdzie jeden z warzniejszich postulatow byl tam gdzie jest jeden Serb bendzie Serbija.
A tak pozatim bardzo lubie sluchac Bijelo dugme ale calkiem z innich pobudek niz naprziklad MPT. Tak samo uwielbiam sluchac Stare dobre malzenstwo i Big Cic, oraz Sojke i Kasi Nosowska i zespol Hey.
Koncert antywojenego Balaševića (z Novi Sad) jest w Splićie wisprzedani, sluchaja go ci samy co i MPT-a.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2010 00:15

mkm napisał(a):Slapolu ... Niech narody słuchają przede wszystkim dobrej muzyki :wink:
Nie denerwuj się , to przecież jest tylko dyskusja :)
Czarna koszula nie jest zła ,nawet Ci w niej do twarzy... tylko na co Ci ten '' karabin '' do szczęścia potrzebny :?:

Nie denerwuję się Mkm.
Nad takimi emocjami w dyskusji Thompsonowej przez lata nauczyłem się już panować.

Z Tobą da się wymieniać poglądy bez obrażania i buractwa, chociaż zasadniczo nie zgadzam się z teorią "równości win". Dla mnie Agresor a Obrońca Ojczyzny to dwie różne strony i od takiego rozumowania nikt nie jest mnie w stanie odwieść.

Co do poświęceń własnego zdrowia lub życia ludzi na polu walki z bronią w ręku, mam wielki szacunek. Byłem kiedyś w "bażancich" wojskach i strzelałem z kałacha...ale do tarczy ...i nikt do mnie równocześnie nie strzelał.
To nie to samo, gdy dzieje się to "on line".
Wczoraj do kolegi zadzwonił nasz wspólny kumpel z Afganistanu - niejako z "pierwszej linii". Powiedział: mam 4 min na rozmowę, ale mówię wam - to co pokazują w migawkach wiadomości TV nijak ma się do rzeczywistości. Prześlę kilkanaście fotek, to wyrobicie sobie pogląd, a jak przeżyję na tej regularnej wojnie, to kiedyś Wam opowiem....

No właśnie, ja tylko staram się nie mędrkować zza klawiatury w ciepłym i bezpiecznym miejscu - tylko i aż tyle :!:

Mój awatar to nie nazi, jak usiłuje mi wmówić pewien średnio rozgarnięty gość. To też nie deklaracja typu "zabić Serbów".

To akceptacja muzyki, którą słucha się nieobojętnie i akceptacja faceta, który kocha swoją ojczyznę i ma jaja.

Kiedyś na koncercie na Starim Placu w Splicie obok nas była kobieta siedemdziesięciokilkuletnia z wnukami. Przez 80 % prawie 2-godzinnej imprezy stała z podniesionymi rękoma i palcami ułożonymi w kształt litery "V" czynnie śpiewając. Na koniec wszyscy serdecznie się uścisnęliśmy (oprócz nas byli tam też inni cromaniacy).
Jakoś nie przyszło mi na myśl, że to nazizstka i ustaszka. Wokół było kilka tysięcy podobnych, lub nieco młodszych. Czułem się tam dobrze i bezpiecznie. Dla takich chwil warto być takich miejscach. Odruchy ludzi są do bólu szczere.

Historię Jasenovaca znam. To dawniejsze i niechlubne czasy dla Chorwacji. Prawie każdy naród ma takie...za które po latach przeprasza i prosi o wybaczenie. My Polacy też takie sprawy mamy...i przepraszaliśmy, a w niektórych sprawach pewnie jeszcze powinniśmy przeprosić.

Opowieści o czasach "unii" jugosławiańskiej znam od Chorwatów. Takiego "zjednoczenia" nie pragną w przyszłości. Chcą żyć normalnie i godnie w swojej ojczyźnie.
Myślę, to Ich sprawa i nie nasza, by to oceniać.
Ja w każdym razie życzę Im wszystkiego najlepszego :!:

P.S.
Tą wypowiedzią kończę definitywnie aktywność w bieżącym wątku. Nikt nie jest w stanie sprowokować mnie "nazistowską, czarną koszulką" lub innymi inwektywami.

Tolerancja i wyrozumiałość jest świadectwem człowieczeństwa....jak mówili starożytni Rosjanie :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2010 00:30

Bocian napisał(a):Tak gwoli ścisłości to jest pistolet maszynowy...

Obrazek

Obrazek
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 24.11.2010 07:17

Bocian napisał(a):Tak gwoli ¶cis³o¶ci to jest pistolet maszynowy...

Zbog tocnosti - Srbi su naoruzani do zuba poceli vojno okupirati hrvatska sela i gradove, cinili su masovne ratne zlocine, a Hrvati nisu imali vojsku, kao ni oruzje za obranu.

Marko se kao i vecina mladih ljudi iz njegova kraja pridruzio Hrvatskim obrambenim snagama i sa puskom u ruci branio svoje rodne Cavoglave, ali i cijelu Hrvatsku. Baš po pusci koju je duzio i nosio– americkom Thompsonu – tih su ga dana njegovi suborci prozvali Thompson, sto mu je poslije postalo i prepoznatljivo umjetnicko ime.

Krajem 1991. na bojisnici je napisao pjesmu Bojna Cavoglave, naoko sasvim jednostavnu i obicnu pjesmu, koja je postala najpoznatija hrvatska ratna pjesma, i koja je MPT promijenila zivot za sva vremena. Pjesma tokom cijelog rata nije silazila sa usana hrvatskih ratnika od Dubrovnika do Osijeka, a cetnicima je utjerivala strah u kosti.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 24.11.2010 07:46

mkm napisał(a):Tak, Jugoslawia by³a cacy , bo uda³o siê jej osi±gn±æ co¶ niebywa³ego ... pokojowe wspó³¿ycie Serbów z Chorwatami :!:

Jugoslawia byla cacy, jednako kao i Varsavski pakt (SSSR + DDR + Albanija, Madjarska, Cehoslovacka, Poljska, Rumunjska, Bugarska).

Svi su ti narodi u Istocnom bloku zivjeli u mirnom suzivotu, bilo im je stvarno divno, prekrasno i idealno. Iz nekog nepoznatog razloga, Istocni blok se raspao, pa cak i SSSR.

Jugoslavija je formalno i pravno prestala postojati onog trenutka kad je Sloba ukinuo autonomiju Vojvodine i Kosova, i sve to pripojio Srbiji. Sve to je ucinio s promjenama republickog ustava Srbije, a u Saveznom ustavu jer i dalje pisalo da su Vojvodina i Kosovo savezne autonomne pokrajine (SAP).

Smjenio je i vlast u Crnoj Gori, i postavio svoje poltrone. Makar je ukinuo autonomne pokrajina, zadrzao je njihove glasove u kolektivnom predsjednistvu Jugoslavije.

Tako je Sloba blokirao i onemogucio rad kolektivnog predsjednistva Jugoslavije (i blokirao donosenje bilo kakvih odluka), jer je on sam imao 4 glasa u predsjednistvu, a sve ostale republike takodjer su imale 4 glasa.

Sve to se je dogadjalo u vrijeme kad su komunisti jos bili na vlasti, prije prvih demokratskih izbora. Alija Izebegovic i Franjo Tudjman bili su nepoznate osobe, bez ikakvog utjecaja na javnost, i na fakticki raspad Jugoslavije.

Dakle, komunisti su jos uvijek na vlasti, a po Hrvatskoj se vec odrzavaju velikosrpski mitinzi, sa cetnickom ikonografijom. Pale se vatre velikosrpskog ratnog ludila, najavljuju se novi ratovi, propaganda iz Beograda na sva zvona trubi kako su Srbi u Hrvatskoj ugrozeni, vojska im na silu gura oruzje u ruke.

Stvara se fama i laz kako su Slovenci i Hrvati krivi za raspad drzave, a ona je prestala funkcionirati i postojati jos koju godinu ranije. Zamjenila ju je Velika Srbija, koja je tek trebala nastati u krvi, zlocinima i velikosrpskom ratnom ludilu.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.11.2010 21:52

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):Tak, Jugoslawia była cacy , bo udało się jej osiągnąć coś niebywałego ... pokojowe współżycie Serbów z Chorwatami :!:

Joško Ci już odpisał, nic dodać, nic ująć. AMEN :idea:

Holla Januszku ... polako , polako :wink:
Zgoda , wielu ludzi w Chorwacji opętanych jest tą straszną wojną . Ale nie wszyscy Chorwaci to patrioci - katolicy. Większość ludzi nie rozumie do dziś, o co w tej wojnie chodziło. Tak mówi jedna Chorwatka : '' w ciagu jednej nocy wszyscy nasi serbscy sąsiedzi okazali się naszymi śmiertelnymi wrogami a Jugosławia okazała się czymś najgorszym na świecie , a my którzy kiedyś byliśmy Jugosłowianami , w ciągu jednej nocy musieliśmy sie stać wielkimi Chorwatami '' .
Cały czas twierdzę , że wojna była jawną manipulacją polityczną , której jedynym celem było obudzić w Chorwatach nienawiść do Serbów .
Ta rzeż była bezsensowna , zniszczyła ludziom życie i przyszłość , tylko po to, aby dziesięciu ludzi w Chorwacji mogło zarobić miliony dolarów ... Amen :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka