kulka53 napisał(a):Tu fajnie widać różnicę w stanie morza od strony nawietrznej i zawietrznej
Świetne miejsce
Zawsze tak pędzimy na Helski, że nawet mi do głowy nie przeszło, że warto się gdzieś po drodze zatrzymać.
kulka53 napisał(a):Tu fajnie widać różnicę w stanie morza od strony nawietrznej i zawietrznej
piekara114 napisał(a):Fajnie, że pokazałeś cypel, bo miałam go w planie B na nasz ostatni pobyt nad Bałtykiem (AD 2014), ale wrześniowa pogoda była tak cudna, że wyjazd max. opóźnialiśmy i jak zbliżyliśmy się do Redy była już taka pora, że trzeba było obrać kierunek obwodnica +A1, a widzę, że trzeba było tą godzinę poświecić. Cóż... trzeba znowu zaplanować Bałtyk, bo jeszcze ECS chciałabym odwiedzić...
marze_na napisał(a):Świetne miejsce
Zawsze tak pędzimy na Helski, że nawet mi do głowy nie przeszło, że warto się gdzieś po drodze zatrzymać.
Nefer napisał(a):Odcinek o Rewie bardzo ciekawy, miejsce kompletnie mi nieznane, a ten cypel to już w ogóle sam cymes.
kulka53 napisał(a):Sądziłem że Rewa i cypel są szerzej znane, a tu już kilka osób nie zna tego miejsca... Myśmy też nie znali, ale czasem warto poczytać niektóre tutejsze relacje
kulka53 napisał(a):piekara114 napisał(a):....Cóż... trzeba znowu zaplanować Bałtyk, bo jeszcze ECS chciałabym odwiedzić...
Widziałem to Centrum, przejeżdżaliśmy obok i właśnie jakieś wycieczki wysypywały się z autokarów. Wygooglałem sobie, to jak widzę całkiem świeża sprawa.
kulka53 napisał(a):Bałtyk zawsze warto planować, zwłaszcza gdy można tak na ostatnią chwilę wstrzelić się w dobrą a pewną pogodę . Wy macie jeszcze większy kawał niż my, ale autostrada znacznie skraca podróż
kulka53 napisał(a):To mówisz że Hel preferujecie
Fakt... jest extra, ale zatłoczony jednak mocno
Zawsze warto pamiętać, że mamy w Polsce jeszcze jedną Mierzeję
marze_na napisał(a):kulka53 napisał(a):To mówisz że Hel preferujecie
Fakt... jest extra, ale zatłoczony jednak mocno
Zawsze warto pamiętać, że mamy w Polsce jeszcze jedną Mierzeję
Plaże między Kuźnicą a Jastarnią nie są na szczęście szczególnie mocno oblegane . ALbo my tak dobrze trafialiśmy .
A Mierzeję Wiślaną obiecujemy sobie już od jakiegoś czasu, a razem z nią Elbląg, Frombork i Braniewo .
Nefer napisał(a):Ja trochę podobnie jak marze_na - zwykle pędziłem na Mierzeję Helską, a dokładnie do Juraty, albo do Jastrzębiej Góry.
piekara114 napisał(a):Ja byłam mocno nastawiona na to miejsce już jak mówili, że blisko końca, a jak zobaczyłam wpis maniusta to już w ogóle
piekara114 napisał(a):ale samą autostradą to ok. 6h jazdy a do autostrady mamy ok 1,5h, i jesteśmy w Gdańsku, a nad pełne morze to jeszcze z 1,5 h. Dla porównania na Istrię jedziemy 9,5h mimo, że w km jest 150 km więcej...
Czekam co w tym Gdańsku zobaczyliście...
marze_na napisał(a):Plaże między Kuźnicą a Jastarnią nie są na szczęście szczególnie mocno oblegane . ALbo my tak dobrze trafialiśmy .
A Mierzeję Wiślaną obiecujemy sobie już od jakiegoś czasu, a razem z nią Elbląg, Frombork i Braniewo .
gregter napisał(a):...
tony montana napisał(a):Białogóra też nie jest specjalnie oblegana, za daleko trzeba iść przez lat na nią dla niektórych ludzi (z dziećmi na przykład)
kulka53 napisał(a):Ale byliśmy też u ujścia Wisły – extra miejsce, co prawda trzeba było iść ze 2-3 kilometry przez kolczaste krzaki , ale na miejscu zupełnie pusto – jeśli nie liczyć niezliczonych mew i chorągiewek w morzu...
kulka53 napisał(a):... jednocześnie w mierzei kopie się kilkusetmetrową przerwę umożliwiającą przepływanie większych jednostek do Pucka
kmichal napisał(a):kulka53 napisał(a):Ale byliśmy też u ujścia Wisły – extra miejsce, co prawda trzeba było iść ze 2-3 kilometry przez kolczaste krzaki , ale na miejscu zupełnie pusto – jeśli nie liczyć niezliczonych mew i chorągiewek w morzu...
... to miejsce wspominam szczególnie z sentymentem ponieważ co 2 lata spędzałem tam ferie w dzieciństwie ... ...
walp napisał(a):Przekopują Mierzeję Helską Coś mi umknęło