Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże - a miał być tylko Lublin.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.11.2016 08:29

23 lipca, sobota c.d.

Pogoda dopisuje, czasu trochę dziś jeszcze mamy, wszystko znów idzie zgodnie z planem :D . A najważniejszym celem na dziś, zresztą, jednym z kilku najważniejszych w ogóle, był spacer po Zamościu :idea: .

Wjeżdżamy do miasta zalanego wczesnopopołudniowym słońcem, jedziemy prosto kierując się na widoczną z daleka wieżę. Usłyszałem kiedyś opinię, że w sumie można do Zamościa pojechać, ale tak naprawdę nie ma po co, bo tam jest tylko Rynek i nic poza tym :roll: . Jakoś niespecjalnie chciało mi się w to wierzyć, zresztą nawet gdyby nic poza Rynkiem tam nie było, to jest on na tyle ładny, że warto go zobaczyć :roll: . Opinia okazała się zupełnie niesłuszna...

Zamość jest niewątpliwie bardzo pięknym miastem, ściśle związanym z polską historią, z układem urbanistycznym wpisanym na listę UNESCO. To owszem wiedzieliśmy, ale że jest to również dawna twierdza z wieloma zachowanymi umocnieniami, o tym przekonaliśmy się dopiero na miejscu. Nie przygotowałem się można powiedzieć :oops: , ale też nie było naszym celem, podobnie zresztą jak w Lublinie, bieganie i zaliczanie kolejnych zabytkowych miejsc. Przyjechaliśmy do Zamościa po raz pierwszy w życiu na kilka godzin i po prostu chcieliśmy miasto zobaczyć... Zdecydowanie jest co oglądać :idea: .

Stare Miasto jest można powiedzieć tworem odrębnym od reszty nowszej zabudowy. Dlatego uznałem (błędnie jak się okazało), że tam za wiele chodzenia nie będzie i tych parę godzin spokojnie nam wystarczy. To nieprawda, miasto jest niezwykle piękne i bez trudu można spędzić w nim cały dzień a i tak może się to okazać mało. Dlatego wiem, że najprawdopodobniej do Zamościa wrócimy, przynajmniej bardzo bym tego chciał.

Parking przy Parku Miejskim był dość zatłoczony, ale miejsce by się dla nas znalazło... jednak jesteśmy wybredni :wink: i pojechaliśmy dalej licząc na miejsce w cieniu :cool: . Udało się :idea: , przejechaliśmy po zachodniej części Starego Miasta i zaparkowałem dokładnie naprzeciwko katedry pod ogromnym drzewem. Mieliśmy szczęście, bowiem w ten pogodny, letni weekend w mieście było naprawdę bardzo dużo ludzi, zarówno turystów takich jak my, jak i wiernych zgromadzonych na nabożeństwie związanym z ŚDM.

Renesansowa bazylika katedralna powstała podobnie jak całe miasto, na przełomie XVI i XVII wieku. Niedawno odrestaurowana świątynia sprawia z zewnątrz bardzo dobre wrażenie :idea: .

Obrazek

Ach, ten renesans lubelski.... :cool:

Obrazek

Tuż przy świątyni wznosi się późnobarokowa dzwonnica z połowy XVIII wieku.

Obrazek

Obrazek

Zanim zajrzymy do środka, skoro jesteśmy tak blisko (tak wynika z mapki) popatrzmy na pałac Zamojskich, przed którym stoi pomnik założyciela miasta – Jana Zamojskiego.

Obrazek

Pałac jest rozczarowujący niestety. W czasie zaborów pełnił rolę szpitala, ulegał licznym przebudowom podczas których zatracił swój efektowny wygląd. Dziś jest to zwyczajny budynek w którym siedzibę ma zamojski sąd oraz są mieszkania komunalne :? .

Dlatego poprzestaliśmy na pomniku...

Obrazek

Brama za którą jest miejski park

Obrazek

Jedna z kamieniczek

Obrazek

Mimo, że Rynek przyciąga jak magnes....

Obrazek

Idziemy na razie do katedry.

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.11.2016 08:30

Mieliśmy szczęście, było otwarte i wewnątrz nic się nie odprawiało, także spokojnie mogliśmy się poprzyglądać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W kaplicy Ordynackiej znajduje się płyta nagrobna Jana Zamojskiego.

Obrazek

Całość robi bardzo dobre wrażenie, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz, efektowna budowla bez wątpienia. Na dzwonnicę można się wspiąć, jest udostępniona jako punkt widokowy, stwierdziliśmy, że może później... a później zapomnieliśmy i trochę nie mieliśmy już siły. Może następnym razem.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.11.2016 08:30

Zamość nosi miano miasta arkad 8O , co prawda we Włoszech widywaliśmy miasta w których jest ich dużo więcej, to jednak biorąc pod uwagę, że jesteśmy w Polsce a Zamość nie jest wybitną metropolią, to owszem, takie miano jest zasłużone :D

Obrazek

Pod arkadami można natknąć się na takie perełki :cool:

Obrazek

Oczywiście zabudowa zamojskiego Rynku zdecydowanie odbiega jakością i urodą od tego co można spotkać w innych miastach w okolicy, choćby w dopiero co odwiedzonym Chełmie. Ale cóż, Zamość jest jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy, a przez to nieporównywalny :roll: .

Obrazek

Co prawda w sporej części kamieniczki są zasłonięte przez restauracyjne letnie ogródki, ale to przecież też tworzy klimat...

Obrazek

Wkraczam.... :cool:

Obrazek

Prawda że Zamość jest bombowy?

Obrazek

Tłumy nie mogą się mylić :wink: :D

Obrazek

Na taki moment czekaliśmy naprawdę długą chwilę :lol:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.11.2016 08:31

Trochę średnio trafiliśmy... pod Ratuszem akurat rozłożyło się boisko do piłki plażowej, a w rogu Rynku pod tymi najbardziej efektownymi kamieniczkami ormianskimi rozłożono scenę – polowy ołtarz na którym miało się rozpocząć nabożeństwo ŚDM.

Obrazek

Obrazek

Ci na zielono to chyba wolontariusze :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę przytłoczył nas ten rozgardiasz i harmider, porozglądaliśmy się i uciekliśmy stamtąd uliczką na południe.

Obrazek

Dawny klasztor klarysek i kościół św. Anny, od XIX spełniał zupełnie inne funkcje. Po gruntownym remoncie całego kompleksu i przywróceniu kościołowi jego oryginalnego wyglądu mieści się tu szkoła muzyczna i sala koncertowa.

Obrazek

c.d.n.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.11.2016 08:39

kulka53 napisał(a):Na dzwonnicę można się wspiąć, jest udostępniona jako punkt widokowy, stwierdziliśmy, że może później... a później zapomnieliśmy i trochę nie mieliśmy już siły. Może następnym razem.

Mogłabym napisać to samo :lol: . A myślałam, że chociaż u Was sobie pooglądam :wink: .

kulka53 napisał(a):Obrazek

Ale ludzi :roll: .
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 14.11.2016 15:29

Tłumy trochę odstraszające, ale Zamość i tak piękny :) .
No i pogodę na zwiedzanie mieliście świetną. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.11.2016 18:50

jak już pisałam, w Zamościu nigdy nie byłam, ale tych schodów przed ratuszem to pomylić nie można...

kulka53 napisał(a):Ci na zielono to chyba wolontariusze
Z tego co u siebie zaobserwowałam to wolontariusz mieli koszulki z wielkim V na plecach...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.11.2016 07:31

marze_na napisał(a):A myślałam, że chociaż u Was sobie pooglądam :wink: .

:D
Może namówimy jeszcze kogoś na wschodnią wycieczkę to się wdrapie :cool: :lol:

Nefer napisał(a):Tłumy trochę odstraszające, ale Zamość i tak piękny :) .
No i pogodę na zwiedzanie mieliście świetną. :)

Weekend i ŚDM - i taki mamy skutek :lol:
Pogoda nam dopisała znakomicie, poza krótkim pochmurnym okresem który już za nami :D
Zamość jest wyjątkowy i piękny, ale też wypiękniał w dużej mierze w ostatnich latach :roll:
Sądzę jednak, że to jeszcze nie koniec dopieszczania tej wschodniej perełki :idea:
piekara114 napisał(a):jak już pisałam, w Zamościu nigdy nie byłam, ale tych schodów przed ratuszem to pomylić nie można...

Zdecydowanie nie można... jakiś czas temu w wątku zagadkowym pojawiła się ich fotka, taka dość nieoczywista :roll: i mimo, że wtedy tam jeszcze nie byłem to udało mi się je rozpoznać :D
piekara114 napisał(a):Z tego co u siebie zaobserwowałam to wolontariusz mieli koszulki z wielkim V na plecach...

Aha :roll: , czyli to widocznie jakieś inne zorganizowane grupy.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.11.2016 08:26

23 lipca, sobota c.d.

Stare Miasto nie jest duże i szybko się kończy. Wyszliśmy na dawne fortyfikacje o dość skomplikowanych kształtach bastionów, przejściach, schodkach, również i tutaj widać przeprowadzone rewitalizacje. Kawałek się przespacerowaliśmy fajnie poprowadzoną ścieżką spacerową, m.in. nad torami kolejowymi 8O :D , podziwiając co prawda z niewysoka, ale całkiem ładnie prezentującą się stąd panoramę miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Akurat zaszło na chwilę słońce... poczekaliśmy i … :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawałek dalej widać kościół św Mikołaja, oryginalnie wybudowany w XVII wieku jako cerkiew grekokatolicka.

Obrazek\

Obrazek

Moda na kłódki na kładce :cool:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.11.2016 08:26

Tuż obok kościoła św Mikołaja stoi potężny budynek obecnego kościoła franciszkanów (Zwiastowania NMP). Wzniesiony w XVII wieku był jednym z największych kościołów powstałych w tym okresie. Rzeczywiście jest ogromny, ale urodą nie grzeszy :? , stąd nie mamy żadnego zdjęcia, także wewnątrz bo gdy zajrzeliśmy szybko się wycofaliśmy jako że właśnie trwała tam msza pogrzebowa. Kościół został w czasie zaborów tak mocno przebudowany (wewnątrz dobudowano mu kondygnacje, całość obniżono, zburzono ściany szczytowe) że w niczym nie przypomina oryginalnej budowli... jednak niewykluczone że ten stan jeszcze się zmieni. Oby.

Sporo, większość budynków, kamieniczek na terenie Starego Miasta jest odnowionych, pięknie kolorowych, zadbanych... ale co nieco uwagi przydałoby się jeszcze chodnikom i uliczkom tu i ówdzie.

Obrazek

Bliżej Rynku jest już w porządku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.11.2016 08:27

Tu i ówdzie pojawiają się arkady :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Msza na Rynku chyba zaraz się zacznie

Obrazek

Wędrując dalej trafiamy na synagogę, również odnowioną w ostatnich latach po przekazaniu społeczności żydowskiej (2005)

Obrazek

W związku z rozpoczynającą się mszą uliczki wokół Rynku właśnie są zamykane dla ruchu samochodowego.

Obrazek

Budowlom dawnej twierdzy Zamość nie poświęciliśmy wiele uwagi, jednak również i one są efektownie odrestaurowane, jak np. ta Nowa Brama Lubelska.

Obrazek

Obrazek

Kościół św Katarzyny, z 2 połowy XVII wieku, zbudowany jako reformacki.

Obrazek

Przechodząc obok niego wróciliśmy na Rynek...

c.d.n.
Ostatnio edytowano 15.11.2016 11:15 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.11.2016 10:25

kulka53 napisał(a):

Mam nawet kandydatkę ;)
piekara114 napisał(a):jak już pisałam, w Zamościu nigdy nie byłam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.11.2016 11:10

marze_na napisał(a):
kulka53 napisał(a):

Mam nawet kandydatkę ;)

Ja mogę jechać choćby dziś... tylko ta praca :roll: :roll: ...bo urlop się znajdzie...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.11.2016 13:15

Zdecydowanie lepiej odwiedzać Zamość na wiosnę ( już nawet plany urlopowe poczyniliśmy . . .) niż teraz , bo do niewątpliwych zalet miasta dojdą jeszcze kwiaty na swerach i budząca się zieleń .
Pawle , całkowicie się z Tobą zgadzam , że jeden dzień dla tego miasta to mało . Muzeum wojny ( Rotunda ) , Arsenał , Muzeum Zamojskie , Muzeum Kolegiaty Zamojskiej , Muzeum Fortyfikacji I Broni , Muzeum Techniki Drogowej , Park Miejski ze Starą Bramą , najstarsza w Polsce - Apteka Rektorska z 1609 roku , ogród zoologiczny , galeria BWA na jeden dzień - chyba biegiem :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 16.11.2016 07:40

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Mam nawet kandydatkę ;)

Ja mogę jechać choćby dziś... tylko ta praca :roll: :roll: ...bo urlop się znajdzie...

U nas też z urlopem nie jest źle i z pracą nie najgorzej... ale ze względu na sposób organizacji wyjazdów musimy się ograniczać do tych cieplejszych pór roku :lol: .
Niemniej, Ty do Zamościa i w ogóle w te wschodnie okolice masz jednak nieco bliżej :)

No i nieustająco czekam na relację choćby z Grecji...

piotrf napisał(a):...

Tyle muzeów... 8O , a myśmy w żadnym nie byli :? (o Rotundzie to się dowiedziałem parę dni temu że jest takie miejsce :? ), tylko do parku zajrzeliśmy...
Jest bardzo prawdopodobne, że wrócimy na Roztocze, pewnie niezbyt prędko, bo najpierw "na tapecie" będzie wschód bardziej północny... ale kiedyś na pewno. Rzeszów, Łańcut, Jarosław, Leżajsk, Przemyśl itp.itd. - ja znam ale Małgosi trzeba pokazać a i samemu po wielu latach odświeżyć pamięć...

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone