Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże - a miał być tylko Lublin.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:06

Nefer napisał(a):Nie dam chyba rady czasowo wątku założyć i prowadzić.

Chyba... i tego się może trzymajmy :wink:

Nefer napisał(a):Tak na szybko dwa zdjęcia z Tokarni, mam nadzieję, że autor wątku nie zlinczuje :wink: .

Spoko, z trudem, ale zdzierżyłem :wink: :D
Tak w ogóle to przejeżdżaliśmy tego lata przez Kielce, ale co innego było w planie a i czasu na skansen by już nie starczyło :?

mysza73 napisał(a):Dobrze, że w Radomiu chociaż skansen mamy fajny ... :roll: :wink:

Oj, na pewno coś jeszcze by się znalazło.... np lotnisko :wink:
Fakt, że Radom chyba bez szału, ale tylko przejeżdżałem :roll: , na pewno to co się rzuca w oczy na plus, że jest zadbany :idea: :) .

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:43

22 lipca, piątek c.d.

Ostatnim punktem tegorocznego zwiedzania Lublina była wizyta w Muzeum Wsi Lubelskiej, czyli w „Skansenie” jak skrótowo mówi się na to miejsce. Mimo, iż miałem już wcześniej ochotę by się tam wybrać to jakoś się nie udało, a i teraz nie byliśmy pewni czy wystarczy nam czasu. Ale spacer po mieście dobrze nam poszedł, uznaliśmy więc, że te 2-3 godzinki na skansen możemy przeznaczyć.

Jedno z głównych skrzyżowań było w przebudowie toteż utknęliśmy w sporym korku :? i zamiast podjechać na miejsce w 10 minut zajęło nam to ponad pół godziny. Pod Muzeum jest spory parking, także nie było problemu z zostawieniem auta.

Obrazek

Wstęp – 12 zł. Jak się okazało – skansen wart jest tej ceny.

Całość terenu podzielona jest teoretycznie na sekcje w których ekspozycja pochodzi z konkretnego rejonu Lubelszczyzny i okolic, ale w praktyce trudno to rozpoznać, zresztą nie mieliśmy takiego zamiaru by się na tym skupiać. Do tego, jak się okazało teren skansenu jest po pierwsze ogromny 8O a po drugie położony na różnych poziomach i spokojnie można by tu spędzić co najmniej 2 razy tyle czasu co my. Byliśmy już mocno zmęczeni łażeniem po mieście, dlatego do niektórych części nie dotarliśmy :roll: , ale to co najważniejsze chyba udało się nam zobaczyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:44

Całość terenu jest dobrze utrzymana i oznaczona, zadbana, przy każdym zabudowaniu są informacje skąd i z jakiego okresu pochodzi, ale oczywiście po czasie już się tego nie pamięta. Liczy się wrażenie, a to było naprawdę bardzo dobre :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed każdą zagrodą, przy chałupach nasadzono mnóstwo kwiatów, to też tworzy nastrój :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:45

Oczywiście gdzieniegdzie można spotkać żywe zwierzęta :idea: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:45

Naprawdę ciekawie jest też w tzw. miasteczku :cool: czyli oficjalnie Miasteczku Prowincjonalnym Europy Środkowej, gdzie często z humorem zaprezentowano różne sklepy, punkty usługowe i warsztaty z lat międzywojennych jakie można było spotkać właśnie na tych terenach. Extra pomysł i super to wszystko wygląda :idea: .

Obrazek

Obrazek

U fryzjera :)….

Obrazek

….

Obrazek

:lol:

Przedstawiono też zwykłe mieszkanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest restauracja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest gabinet dentystyczny :cool:

Obrazek

Obrazek

Sklep kolonialny :)

Obrazek

Sklep żelazny z wiadrami i garnkami :cool:

Obrazek

Tytoniowy (trafika) :)

Obrazek

Warsztat kołodziejski :cool:

Obrazek

Restauracja 2

Obrazek

Jeszcze jakiś sklepik :roll:

Obrazek

Są też inne ekspozycje jak szewc, agencja pocztowa, areszt czy szkoła, ale nie mamy zdjęć :? .

Bardzo się nam tu spodobało :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego co wyczytaliśmy ekspozycje miasteczka będą stopniowo poszerzane, i bardzo dobrze.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:46

Tuż obok stoi sobie kościółek

Obrazek

Obrazek

A obok – plebania

Obrazek

po której oprowadziła nas miła pani opowiadając różne ciekawe rzeczy. Była tak zaangażowana, że jak sama powiedziała chętnie opowiadałaby nam przez 2-3 godziny 8O ,ale my nie mieliśmy ani tyle czasu, ani (zwłaszcza) siły :roll: . Najbardziej zapamiętałem ciekawy, nietypowy układ wnętrza plebanii z centralnie umieszczonym pomieszczeniem z piecem i rozmieszczonymi dookoła kuchnią, pokojami, gabinetem itp. , wszystkie były przechodnie.

Z plebanii blisko do dworku (z Żyrzyna, z połowy XVIII wieku) 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu również trafiliśmy na pana, który jeszcze przed zamknięciem poopowiadał nam to i owo o historii i wyposażeniu.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:46

I jeszcze trochę fotek ekspozycji z Roztocza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:47

Greckokatolicki zespół sakralny z pochodzącą z połowy XVIII wieku cerkwią z Tarnoszyna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy, zrobiliśmy dziś niemało kilometrów spędzając cały niemal dzień na nogach, mamy już naprawdę dość :roll: . Jeszcze pamiątkowa fotka na tle XIX wiecznego folwarku :)

Obrazek

Tutaj odbywają się pokazy kładzenia słomianego dachu :cool:

Obrazek

Snopki to widok zupełnie już nie do spotkania na naszych zachodnich terenach…

Obrazek

Budynek wejściowy też jest całkiem niebrzydki.

Obrazek

To był bardzo ciekawy i fajny punkt tej wschodniej wycieczki, lubelski skansen polecamy z pełną odpowiedzialnością i z uwagą że można tu spędzić nawet cały dzień a dobra kondycja jest wskazana :)

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.10.2016 07:24

kulka53 napisał(a):lubelski skansen polecamy z pełną odpowiedzialnością

... skanseny uwielbiamy, a ten prezentuje się naprawdę okazale ... :) ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.10.2016 20:35

kulka53 napisał(a):
Nefer napisał(a):Nie dam chyba rady czasowo wątku założyć i prowadzić.

Chyba... i tego się może trzymajmy :wink:

Nadzieja umiera ostatnia :wink:

kulka53 napisał(a):
Nefer napisał(a):Tak na szybko dwa zdjęcia z Tokarni, mam nadzieję, że autor wątku nie zlinczuje :wink: .

Spoko, z trudem, ale zdzierżyłem :wink: :D

Dzięki za wyrozumiałość :mrgreen: .

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Dobrze, że w Radomiu chociaż skansen mamy fajny ... :roll: :wink:

Oj, na pewno coś jeszcze by się znalazło.... np lotnisko :wink:

Byliśmy kiedyś i w centrum miasta i całkiem przyjemne wrażenie sprawiał deptak, czyli chyba ul. Żeromskiego. :wink:

kulka53 napisał(a):Naprawdę ciekawie jest też w tzw. miasteczku :cool: czyli oficjalnie Miasteczku Prowincjonalnym Europy Środkowej

W tej kategorii mogę jeszcze z głębokim przekonaniem polecić Miasteczko Galicyjskie, które znajduje się obok Sądeckiego Parku Etnograficznego w Nowym Sączu :) .

Oglądając Twoje zdjęcia, miło się wspomina wizytę w lubelskim skansenie :) .

Pozdrawiam
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 21.10.2016 06:34

Obrazek

Obrazek

Na terenie Skansenu kręcono sporo zdjęć do filmu "Wołyń" Wojtka Smarzowskiego. Dzięki za fajny Lublin, pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.10.2016 08:50

kmichal napisał(a):... skanseny uwielbiamy, a ten prezentuje się naprawdę okazale ... :) ...

Skoro tak mówisz, to inne spokojnie możemy sobie odpuścić :wink: :cool:
Nefer napisał(a):Byliśmy kiedyś i w centrum miasta i całkiem przyjemne wrażenie sprawiał deptak, czyli chyba ul. Żeromskiego. :wink:

Wszystko przed nami :D
Nefer napisał(a):W tej kategorii mogę jeszcze z głębokim przekonaniem polecić Miasteczko Galicyjskie, które znajduje się obok Sądeckiego Parku Etnograficznego w Nowym Sączu :) .

Tamte okolice też nie są w planie, ale jeśli w Miasteczku miałoby być podobnie, to trzeba będzie pomyśleć :roll:
Nefer napisał(a):Oglądając Twoje zdjęcia, miło się wspomina wizytę w lubelskim skansenie :) .

Dzięki :)
garbowski napisał(a):Na terenie Skansenu kręcono sporo zdjęć do filmu "Wołyń" Wojtka Smarzowskiego. Dzięki za fajny Lublin, pozdrawiam.

Witaj Andrzeju, miło że zajrzałeś :)
Przyznam, że pamiętam jeszcze Twój poprzedni nick i zastanawiałem się kiedyś dlaczego zmieniłeś na właśnie taki... jadąc po raz pierwszy do Lublina jakiś czas temu od Puław i Kurowa - zajarzyłem :cool: :D

No właśnie tam na dół już nie zeszliśmy :? , jeziorka kusiły, ale nie dalibyśmy rady, dzięki za fotki i info :idea:

Pozdrawiam :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.10.2016 08:55

Pamiętam, że jak byłam mała (no i trochę już większa) i wjeżdżało się do Lublina od strony Puław to ten wiatrak (który pokazałeś na samym początku) to z drogi było widać. To był taki znak, że już jesteśmy w Lublinie, choć granica miasta była ciut za wejściem do skansenu. A tu 2 lata temu jak byłam w L. to wiatraka nie widać... albo zmalał, albo te topole (chyba) tak urosły :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.10.2016 11:13

piekara114 napisał(a):2 lata temu jak byłam w L. to wiatraka nie widać... albo zmalał, albo te topole (chyba) tak urosły :wink:

Pewnie urosły :cool: , bo wiatrak nie wyglądał na spróchniały i zapadnięty :lol:

Ja z wjazdu do Lublina zapamiętałem co innego (poza lekko nierówną drogą :wink: ) - tę cerkiewkę drewnianą która stoi w samym rogu skansenu. Ją z drogi widać, i gdy zobaczyłem ją pierwszy raz byłem zdumiony, że ot tak, przy drodze stoi sobie cerkiew 8O . Dopiero potem dowiedziałem się, że to skansenowa ekspozycja :) .
fiona1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiona1 » 21.10.2016 12:31

Dziękuję Wam bardzo za piękną relację z moich terenów. Nie raz spotkałam się z opinią, ze nie ma po co tutaj przyjeżdżać, bo zaścianek, daleko, brudno, ubogo i w ogóle......białe niedźwiedzie po ulicach chadzają :roll:
Jako niezależni obserwatorzy (i to pochodzący z tej "cywilizowanej" części Polski) udowadniacie, że jest zupełnie odwrotnie. Mamy tutaj swój klimat, długą i burzliwą historię i niezwykłe zabytki. Obiektywnie stwierdzam, że Lublin wypiękniał i pięknieje nadal w oczach. Dodatkowo napisaliście to, co w moim odczuciu jest bardzo ważne - to są naprawdę tereny na wskroś Polskie, w Lublinie po prostu czuć, że to było zawsze Polskie miasto. Wrocław jest cudowny, Gdańsk prześliczny, ale Lublin ma całkowicie odmienny charakter. Nie potrafię tego opisać słowami, trzeba przyjechać i zobaczyć to samemu.
Okolice jak najbardziej są warte zachwalania. Kazimierz odbieram jako przereklamowany i większość go zna, ale jeżeli kogoś tutaj nie było, to przystanek OBOWIĄZKOWY :). Puławy rzeczywiście industrialne, jedyne warte obejrzenia miejsce to park, ale sercem jestem z nimi związana, bo tam się urodziłam i wychowałam, a w "okrągłym" kościółku z pięknym widokiem na Wisłę brałam ślub. Nie każdy natomiast wie, ze stad pochodzi "Dama z gronostajem" i nie tak dawno Kraków drżał, bo Czartoryscy zagrozili, że będą walczyć aby obraz wrócił do domu :) Dodać tutaj na pewno należy fakt, iż bardzo trudno będzie komuś znaleźć bardziej z "wycacane" miasto - rzuca się wręcz w oczy wzorowa czystość i porządek. Ominęliście niestety Nałęczów, a tutaj też warto wpaść i zobaczyć zupełnie niespotykaną zakopiańską drewnianą architekturę. O Zamościu to nawet nie będę wspominać - to jest perła, ale trzeba by było pokonać jeszcze trochę kilometrów w kierunku wschodu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies