Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże - a miał być tylko Lublin.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:06

Nefer napisał(a):Nie dam chyba rady czasowo wątku założyć i prowadzić.

Chyba... i tego się może trzymajmy :wink:

Nefer napisał(a):Tak na szybko dwa zdjęcia z Tokarni, mam nadzieję, że autor wątku nie zlinczuje :wink: .

Spoko, z trudem, ale zdzierżyłem :wink: :D
Tak w ogóle to przejeżdżaliśmy tego lata przez Kielce, ale co innego było w planie a i czasu na skansen by już nie starczyło :?

mysza73 napisał(a):Dobrze, że w Radomiu chociaż skansen mamy fajny ... :roll: :wink:

Oj, na pewno coś jeszcze by się znalazło.... np lotnisko :wink:
Fakt, że Radom chyba bez szału, ale tylko przejeżdżałem :roll: , na pewno to co się rzuca w oczy na plus, że jest zadbany :idea: :) .

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:43

22 lipca, piątek c.d.

Ostatnim punktem tegorocznego zwiedzania Lublina była wizyta w Muzeum Wsi Lubelskiej, czyli w „Skansenie” jak skrótowo mówi się na to miejsce. Mimo, iż miałem już wcześniej ochotę by się tam wybrać to jakoś się nie udało, a i teraz nie byliśmy pewni czy wystarczy nam czasu. Ale spacer po mieście dobrze nam poszedł, uznaliśmy więc, że te 2-3 godzinki na skansen możemy przeznaczyć.

Jedno z głównych skrzyżowań było w przebudowie toteż utknęliśmy w sporym korku :? i zamiast podjechać na miejsce w 10 minut zajęło nam to ponad pół godziny. Pod Muzeum jest spory parking, także nie było problemu z zostawieniem auta.

Obrazek

Wstęp – 12 zł. Jak się okazało – skansen wart jest tej ceny.

Całość terenu podzielona jest teoretycznie na sekcje w których ekspozycja pochodzi z konkretnego rejonu Lubelszczyzny i okolic, ale w praktyce trudno to rozpoznać, zresztą nie mieliśmy takiego zamiaru by się na tym skupiać. Do tego, jak się okazało teren skansenu jest po pierwsze ogromny 8O a po drugie położony na różnych poziomach i spokojnie można by tu spędzić co najmniej 2 razy tyle czasu co my. Byliśmy już mocno zmęczeni łażeniem po mieście, dlatego do niektórych części nie dotarliśmy :roll: , ale to co najważniejsze chyba udało się nam zobaczyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:44

Całość terenu jest dobrze utrzymana i oznaczona, zadbana, przy każdym zabudowaniu są informacje skąd i z jakiego okresu pochodzi, ale oczywiście po czasie już się tego nie pamięta. Liczy się wrażenie, a to było naprawdę bardzo dobre :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed każdą zagrodą, przy chałupach nasadzono mnóstwo kwiatów, to też tworzy nastrój :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:45

Oczywiście gdzieniegdzie można spotkać żywe zwierzęta :idea: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:45

Naprawdę ciekawie jest też w tzw. miasteczku :cool: czyli oficjalnie Miasteczku Prowincjonalnym Europy Środkowej, gdzie często z humorem zaprezentowano różne sklepy, punkty usługowe i warsztaty z lat międzywojennych jakie można było spotkać właśnie na tych terenach. Extra pomysł i super to wszystko wygląda :idea: .

Obrazek

Obrazek

U fryzjera :)….

Obrazek

….

Obrazek

:lol:

Przedstawiono też zwykłe mieszkanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest restauracja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest gabinet dentystyczny :cool:

Obrazek

Obrazek

Sklep kolonialny :)

Obrazek

Sklep żelazny z wiadrami i garnkami :cool:

Obrazek

Tytoniowy (trafika) :)

Obrazek

Warsztat kołodziejski :cool:

Obrazek

Restauracja 2

Obrazek

Jeszcze jakiś sklepik :roll:

Obrazek

Są też inne ekspozycje jak szewc, agencja pocztowa, areszt czy szkoła, ale nie mamy zdjęć :? .

Bardzo się nam tu spodobało :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego co wyczytaliśmy ekspozycje miasteczka będą stopniowo poszerzane, i bardzo dobrze.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:46

Tuż obok stoi sobie kościółek

Obrazek

Obrazek

A obok – plebania

Obrazek

po której oprowadziła nas miła pani opowiadając różne ciekawe rzeczy. Była tak zaangażowana, że jak sama powiedziała chętnie opowiadałaby nam przez 2-3 godziny 8O ,ale my nie mieliśmy ani tyle czasu, ani (zwłaszcza) siły :roll: . Najbardziej zapamiętałem ciekawy, nietypowy układ wnętrza plebanii z centralnie umieszczonym pomieszczeniem z piecem i rozmieszczonymi dookoła kuchnią, pokojami, gabinetem itp. , wszystkie były przechodnie.

Z plebanii blisko do dworku (z Żyrzyna, z połowy XVIII wieku) 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu również trafiliśmy na pana, który jeszcze przed zamknięciem poopowiadał nam to i owo o historii i wyposażeniu.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:46

I jeszcze trochę fotek ekspozycji z Roztocza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2016 06:47

Greckokatolicki zespół sakralny z pochodzącą z połowy XVIII wieku cerkwią z Tarnoszyna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy, zrobiliśmy dziś niemało kilometrów spędzając cały niemal dzień na nogach, mamy już naprawdę dość :roll: . Jeszcze pamiątkowa fotka na tle XIX wiecznego folwarku :)

Obrazek

Tutaj odbywają się pokazy kładzenia słomianego dachu :cool:

Obrazek

Snopki to widok zupełnie już nie do spotkania na naszych zachodnich terenach…

Obrazek

Budynek wejściowy też jest całkiem niebrzydki.

Obrazek

To był bardzo ciekawy i fajny punkt tej wschodniej wycieczki, lubelski skansen polecamy z pełną odpowiedzialnością i z uwagą że można tu spędzić nawet cały dzień a dobra kondycja jest wskazana :)

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.10.2016 07:24

kulka53 napisał(a):lubelski skansen polecamy z pełną odpowiedzialnością

... skanseny uwielbiamy, a ten prezentuje się naprawdę okazale ... :) ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 20.10.2016 20:35

kulka53 napisał(a):
Nefer napisał(a):Nie dam chyba rady czasowo wątku założyć i prowadzić.

Chyba... i tego się może trzymajmy :wink:

Nadzieja umiera ostatnia :wink:

kulka53 napisał(a):
Nefer napisał(a):Tak na szybko dwa zdjęcia z Tokarni, mam nadzieję, że autor wątku nie zlinczuje :wink: .

Spoko, z trudem, ale zdzierżyłem :wink: :D

Dzięki za wyrozumiałość :mrgreen: .

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Dobrze, że w Radomiu chociaż skansen mamy fajny ... :roll: :wink:

Oj, na pewno coś jeszcze by się znalazło.... np lotnisko :wink:

Byliśmy kiedyś i w centrum miasta i całkiem przyjemne wrażenie sprawiał deptak, czyli chyba ul. Żeromskiego. :wink:

kulka53 napisał(a):Naprawdę ciekawie jest też w tzw. miasteczku :cool: czyli oficjalnie Miasteczku Prowincjonalnym Europy Środkowej

W tej kategorii mogę jeszcze z głębokim przekonaniem polecić Miasteczko Galicyjskie, które znajduje się obok Sądeckiego Parku Etnograficznego w Nowym Sączu :) .

Oglądając Twoje zdjęcia, miło się wspomina wizytę w lubelskim skansenie :) .

Pozdrawiam
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 21.10.2016 06:34

Obrazek

Obrazek

Na terenie Skansenu kręcono sporo zdjęć do filmu "Wołyń" Wojtka Smarzowskiego. Dzięki za fajny Lublin, pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.10.2016 08:50

kmichal napisał(a):... skanseny uwielbiamy, a ten prezentuje się naprawdę okazale ... :) ...

Skoro tak mówisz, to inne spokojnie możemy sobie odpuścić :wink: :cool:
Nefer napisał(a):Byliśmy kiedyś i w centrum miasta i całkiem przyjemne wrażenie sprawiał deptak, czyli chyba ul. Żeromskiego. :wink:

Wszystko przed nami :D
Nefer napisał(a):W tej kategorii mogę jeszcze z głębokim przekonaniem polecić Miasteczko Galicyjskie, które znajduje się obok Sądeckiego Parku Etnograficznego w Nowym Sączu :) .

Tamte okolice też nie są w planie, ale jeśli w Miasteczku miałoby być podobnie, to trzeba będzie pomyśleć :roll:
Nefer napisał(a):Oglądając Twoje zdjęcia, miło się wspomina wizytę w lubelskim skansenie :) .

Dzięki :)
garbowski napisał(a):Na terenie Skansenu kręcono sporo zdjęć do filmu "Wołyń" Wojtka Smarzowskiego. Dzięki za fajny Lublin, pozdrawiam.

Witaj Andrzeju, miło że zajrzałeś :)
Przyznam, że pamiętam jeszcze Twój poprzedni nick i zastanawiałem się kiedyś dlaczego zmieniłeś na właśnie taki... jadąc po raz pierwszy do Lublina jakiś czas temu od Puław i Kurowa - zajarzyłem :cool: :D

No właśnie tam na dół już nie zeszliśmy :? , jeziorka kusiły, ale nie dalibyśmy rady, dzięki za fotki i info :idea:

Pozdrawiam :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.10.2016 08:55

Pamiętam, że jak byłam mała (no i trochę już większa) i wjeżdżało się do Lublina od strony Puław to ten wiatrak (który pokazałeś na samym początku) to z drogi było widać. To był taki znak, że już jesteśmy w Lublinie, choć granica miasta była ciut za wejściem do skansenu. A tu 2 lata temu jak byłam w L. to wiatraka nie widać... albo zmalał, albo te topole (chyba) tak urosły :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.10.2016 11:13

piekara114 napisał(a):2 lata temu jak byłam w L. to wiatraka nie widać... albo zmalał, albo te topole (chyba) tak urosły :wink:

Pewnie urosły :cool: , bo wiatrak nie wyglądał na spróchniały i zapadnięty :lol:

Ja z wjazdu do Lublina zapamiętałem co innego (poza lekko nierówną drogą :wink: ) - tę cerkiewkę drewnianą która stoi w samym rogu skansenu. Ją z drogi widać, i gdy zobaczyłem ją pierwszy raz byłem zdumiony, że ot tak, przy drodze stoi sobie cerkiew 8O . Dopiero potem dowiedziałem się, że to skansenowa ekspozycja :) .
fiona1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiona1 » 21.10.2016 12:31

Dziękuję Wam bardzo za piękną relację z moich terenów. Nie raz spotkałam się z opinią, ze nie ma po co tutaj przyjeżdżać, bo zaścianek, daleko, brudno, ubogo i w ogóle......białe niedźwiedzie po ulicach chadzają :roll:
Jako niezależni obserwatorzy (i to pochodzący z tej "cywilizowanej" części Polski) udowadniacie, że jest zupełnie odwrotnie. Mamy tutaj swój klimat, długą i burzliwą historię i niezwykłe zabytki. Obiektywnie stwierdzam, że Lublin wypiękniał i pięknieje nadal w oczach. Dodatkowo napisaliście to, co w moim odczuciu jest bardzo ważne - to są naprawdę tereny na wskroś Polskie, w Lublinie po prostu czuć, że to było zawsze Polskie miasto. Wrocław jest cudowny, Gdańsk prześliczny, ale Lublin ma całkowicie odmienny charakter. Nie potrafię tego opisać słowami, trzeba przyjechać i zobaczyć to samemu.
Okolice jak najbardziej są warte zachwalania. Kazimierz odbieram jako przereklamowany i większość go zna, ale jeżeli kogoś tutaj nie było, to przystanek OBOWIĄZKOWY :). Puławy rzeczywiście industrialne, jedyne warte obejrzenia miejsce to park, ale sercem jestem z nimi związana, bo tam się urodziłam i wychowałam, a w "okrągłym" kościółku z pięknym widokiem na Wisłę brałam ślub. Nie każdy natomiast wie, ze stad pochodzi "Dama z gronostajem" i nie tak dawno Kraków drżał, bo Czartoryscy zagrozili, że będą walczyć aby obraz wrócił do domu :) Dodać tutaj na pewno należy fakt, iż bardzo trudno będzie komuś znaleźć bardziej z "wycacane" miasto - rzuca się wręcz w oczy wzorowa czystość i porządek. Ominęliście niestety Nałęczów, a tutaj też warto wpaść i zobaczyć zupełnie niespotykaną zakopiańską drewnianą architekturę. O Zamościu to nawet nie będę wspominać - to jest perła, ale trzeba by było pokonać jeszcze trochę kilometrów w kierunku wschodu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone