Re: Małe i duże po Polsce podróże - a miał być tylko Lublin.
napisał(a) fiona1 » 21.10.2016 12:31
Dziękuję Wam bardzo za piękną relację z moich terenów. Nie raz spotkałam się z opinią, ze nie ma po co tutaj przyjeżdżać, bo zaścianek, daleko, brudno, ubogo i w ogóle......białe niedźwiedzie po ulicach chadzają
Jako niezależni obserwatorzy (i to pochodzący z tej "cywilizowanej" części Polski) udowadniacie, że jest zupełnie odwrotnie. Mamy tutaj swój klimat, długą i burzliwą historię i niezwykłe zabytki. Obiektywnie stwierdzam, że Lublin wypiękniał i pięknieje nadal w oczach. Dodatkowo napisaliście to, co w moim odczuciu jest bardzo ważne - to są naprawdę tereny na wskroś Polskie, w Lublinie po prostu czuć, że to było zawsze Polskie miasto. Wrocław jest cudowny, Gdańsk prześliczny, ale Lublin ma całkowicie odmienny charakter. Nie potrafię tego opisać słowami, trzeba przyjechać i zobaczyć to samemu.
Okolice jak najbardziej są warte zachwalania. Kazimierz odbieram jako przereklamowany i większość go zna, ale jeżeli kogoś tutaj nie było, to przystanek OBOWIĄZKOWY
. Puławy rzeczywiście industrialne, jedyne warte obejrzenia miejsce to park, ale sercem jestem z nimi związana, bo tam się urodziłam i wychowałam, a w "okrągłym" kościółku z pięknym widokiem na Wisłę brałam ślub. Nie każdy natomiast wie, ze stad pochodzi "Dama z gronostajem" i nie tak dawno Kraków drżał, bo Czartoryscy zagrozili, że będą walczyć aby obraz wrócił do domu
Dodać tutaj na pewno należy fakt, iż bardzo trudno będzie komuś znaleźć bardziej z "wycacane" miasto - rzuca się wręcz w oczy wzorowa czystość i porządek. Ominęliście niestety Nałęczów, a tutaj też warto wpaść i zobaczyć zupełnie niespotykaną zakopiańską drewnianą architekturę. O Zamościu to nawet nie będę wspominać - to jest perła, ale trzeba by było pokonać jeszcze trochę kilometrów w kierunku wschodu.