Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Lidia K
Cromaniak
Re: Małe i duże po Polsce podróże - a miał być tylko Lublin.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 07.09.2016 12:47

marze_na napisał(a):Fajnie tak pooglądać miejsca po których się spacerowało raptem parę dni temu :lol: :hut: .

No no, jaka się zapowiada ciekawa jesień. Liczę na Wasze świetne zdjęcia i relację.
Już wiemy jakie wspólne miejsca mamy ospacerowane. A pewnie jeszcze kilka się pojawi.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 08.09.2016 15:12

kulka53 napisał(a): Okazało się, że wąwóz jest dość krótki, nawet bardzo krótki (sprzed lat zapamiętałem to inaczej) i jego przejście w jedną stronę to może kilkanaście minut, oceniam jego długość na nie więcej niż pół kilometra.
Bardzo fajne te "wąwozowe" fotki :!:

pzdr :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.09.2016 18:13

Puławy, Kazimierz, Nałęczów, Lublin i Janowiec odwiedziłam kilka lat temu, w czasie jednego z naszych babskich Bożocielnych wypadów (w 2010 - wtedy, gdy była tam powódź). Fajnie jest znów tam "być" :) , nawet tylko wirtualnie.
Wrażenia co do Kazimierza mam podobne, chociaż liczyłam :roll: na "coś więcej"... Wprawdzie tłumów ( ze względu na powódź) nie było, ale i tak bardziej przytulna jest dla mnie Lancorona :wink: Niemniej jednak, spacerek wąwozowy miło wspominam.
Z przeprawy promowej , ze względu na zbyt dużą wodę, :? nie miałyśmy szans skorzystać. No a zamek w Janowcu... Wrażenia byłyby lepsze, gdyby nie to, że przewodnik cały czas wtedy podkreślał, że jego remont odbył się :mrgreen: wyłącznie dzięki wsparciu byłego prezydenta L.K.
Ostatnio edytowano 08.09.2016 20:54 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.09.2016 18:49

kulka53 napisał(a):Widocznie inne, większe hity na ten wypad wybraliście :lol:

No właśnie Kazimierz miał być hitem :? . Pomijając już te nieprzebrane tłumy i wszędzie wjeżdżające samochody Kazimierz wydał nam się po prostu zaniedbany. Chodniki, place, skwerki, zieleń ... w wielu miejscach aż się prosi, żeby wydać tu choć trochę z tych pieniędzy, jakie zostawiają turyści. Na Senatorskiej np. zaniedbaną fasadą straszy Urząd Miasta :roll: .

Ale żeby nie było, ładne miejsca też dostrzegliśmy :D .

Lidia K napisał(a):
marze_na napisał(a):Fajnie tak pooglądać miejsca po których się spacerowało raptem parę dni temu :lol: :hut: .

No no, jaka się zapowiada ciekawa jesień. Liczę na Wasze świetne zdjęcia i relację.
Już wiemy jakie wspólne miejsca mamy ospacerowane. A pewnie jeszcze kilka się pojawi.

Relacja na pewno się pojawi. Pytanie tylko kiedy :lol: . Już za dwa tygodnie kolejny urlop 8) :hut: .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.09.2016 19:01

kulka53 napisał(a):Naprawdę ładnie jest w Kazimierzu, zwłaszcza przy takiej pogodzie :idea:

Urocze są te uliczki, np. Krakowska, a przy niej "Cafe Faktoria", w której parzone są kawy z różnych zakątków świata.
kulka53 napisał(a):Kazimierz ma swój klimat, drewniano-kwiatowy :idea: . Pięknie kwitnące kwiaty można spotkać nawet pod posterunkiem policji :cool:

Jak najbardziej, chociaż duże wrażenie zrobiły na mnie mury, a konkretnie kamienice Przybyłów przy rynku.
dangol napisał(a):Z przeprawy promowej , ze względu na zbyt dużą wodę, :? nie miałyśmy szans skorzystać.

My byliśmy we wrześniu 2010. Wielka woda już opadła, ale poziom Wisły ciągle był wysoki i prom nadal nie kursował.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.09.2016 08:38

longtom napisał(a):Bardzo fajne te "wąwozowe" fotki :!:

Dzięki :)
Mimo słońca, trochę ciemnawo tam było....

dangol napisał(a):Wrażenia co do Kazimierza mam podobne, chociaż liczyłam :roll: na "coś więcej"... Wprawdzie tłumów ( ze względu na powódź) nie było, ale i tak bardziej przytulna jest dla mnie Lancorona :wink: Niemniej jednak, spacerek wąwozowy miło wspominam.

Ja nie liczyłem... jestem niezmiennie bardzo zauroczony Kazimierzem :) . Może gdy byłem tam po raz pierwszy sporo lat temu spodziewałem się więcej ozdobnych kamieniczek w Rynku. Ale i tak mi się podoba, tym bardziej, że zawsze byłem przy takiej pięknej, bezchmurnej pogodzie. Nawet na rejs po Wiśle się wybrałem... tym razem nie zamierzaliśmy, wystarczył nam prom :cool:

Lanckoronę kojarzę z którejś z Twoich relacji :idea: . Myśmy nigdy nie byli, mimo, że przez Wadowice przejeżdżaliśmy wielokrotnie.

marze_na napisał(a):No właśnie Kazimierz miał być hitem :? . Pomijając już te nieprzebrane tłumy i wszędzie wjeżdżające samochody Kazimierz wydał nam się po prostu zaniedbany. Chodniki, place, skwerki, zieleń ... w wielu miejscach aż się prosi, żeby wydać tu choć trochę z tych pieniędzy, jakie zostawiają turyści.

My identyczne wrażenie odnieśliśmy w zeszłym roku w Gdańsku....

marze_na napisał(a):Relacja na pewno się pojawi. Pytanie tylko kiedy :lol: . Już za dwa tygodnie kolejny urlop 8) :hut: .

No tak, Wam też szykuje się późnoletni wypad :cool:
Obie relacje z pewnością będą bardzo ciekawe :idea: .

walp napisał(a):Urocze są te uliczki, np. Krakowska, a przy niej "Cafe Faktoria", w której parzone są kawy z różnych zakątków świata.

Zgadzam się :idea: , gdyby nie to, że Kazimierz nie jest zbyt duży, można by się po nim pałętać baaaaardzo długo :)

walp napisał(a):Jak najbardziej, chociaż duże wrażenie zrobiły na mnie mury, a konkretnie kamienice Przybyłów przy rynku.

No fakt, ale jak napisałem wyżej, swego czasu spodziewałem się, że takich kamienic będzie tam więcej. Ale skoro jest tyle. ile jest... też może być :) , inne atrakcje z pewnością to rekompensują.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.09.2016 09:32

21 lipca, czwartek c.d.

Obrazek

Zamek w Kazimierzu to jedna z jego większych atrakcji. Położenie na nadwiślańskiej skarpie sprawia, że widoczny jest z daleka i stanowi wizytówkę miasteczka. Ufundował go nie kto inny, jak Kazimierz Wielki :) , zbudowany został z wapienia w połowie XIV wieku. Początkowo gotycki, przetrwał w zasadzie 3 wieki przechodząc dwie poważniejsze przebudowy, z czego druga nadała mu renesansowy wygląd. Zniszczony w czasie potopu szwedzkiego, następnie spalony w czasie wielkiego pożaru miasta parę lat później. Plany odbudowy w wieku XVIII nie powiodły się, a później, w czasie zaborów część murów wysadziły wojska austriackie. Częściowa odbudowa do dzisiejszej formy to lata 60-te XX wieku.

Wbrew pozorom, to nie jest dojście do zamku :cool:

Obrazek

Ładnie zagospodarowane krzyżami :wink: tereny pod murami zamkowymi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.09.2016 09:33

Wiedziałem, że na zamku właściwie nie ma co oglądać, a widoki są podobne do innych ze wzgórz nad miastem. Do wejścia zachęciła nas cena, zaledwie 5 zł od osoby za wstęp na zamek i znajdującą się wyżej basztę to koszt co najmniej niewygórowany. Skoro tak, to poszwędamy się po zakamarkach :) .

Trochę ludzi też wpadło na ten pomysł :cool:

Obrazek

Obrazek

Wspomniana wieża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kazimierska nadwiślana promenada

Obrazek

Przystań stateczków wycieczkowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.09.2016 09:33

Z najwyższego punktu zamku…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małomiasteczkowo….

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod tą skarpą spaliśmy :cool: , chowa się za nią Janowiec.

Obrazek

Obrazek

Jakieś tam łachy piachu, mimo wysokiej wody, jednak można nad Wisłą zobaczyć.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.09.2016 09:34

No i fajnie, zamek zaliczony, czas na wieżę czyli tzw. stołp. Inaczej zwana zamkiem górnym, jest od tego właściwego, czyli dolnego starsza o kilkadziesiąt lat. Nie wygląda :wink: .

Obrazek

Wspinaczka wąskimi schodkami od górę owocuje takimi extra widokami :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół klasztorny Zwiastowania NMP

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na Dalekiej Północy - panorama Puław :wink:

Obrazek

Pamiątkowa fotka z wieży :)

Obrazek

I jeszcze jedna sprzed wieży

Obrazek

Jest super, bardzo nam się podoba. I pogoda, i to że nie ma spodziewanych tłumów, i że tutaj tak ładnie, i że zdecydowaliśmy się tutaj przyjechać. Czujemy, że przed nami jeszcze wiele fajnych wrażeń i miejsc na tym Wschodzie :cool: .

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.09.2016 11:03

... wreszcie udało mi się nadrobić zaległości ... 8O ... najbardziej wpadł mi w oko wąwóz i cmentarz ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.09.2016 11:30

kmichal napisał(a):najbardziej wpadł mi w oko wąwóz i cmentarz ... :wink: ...

Oba miejsca jak sądzę są dobrze znane odwiedzającym Kazimierz, zwłaszcza wąwóz.
Z cmentarza pozostało niewiele, ale ściana z połamanymi macewami robi jednak wrażenie, warto zajrzeć.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.09.2016 11:36

kulka53 napisał(a):Oba miejsca jak sądzę są dobrze znane odwiedzającym Kazimierz

... dla nas ten rejon jest zupełnie nieznany ... :oops: ... syn robi dziurę w brzuchu o ten Kazimierz, ale zobaczymy co z przyszłoroczną majówką - pierwotnie ma być Warszawa, ale jeszcze się zobaczy gdzie wylądujemy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.09.2016 11:43

kmichal napisał(a):... dla nas ten rejon jest zupełnie nieznany ... :oops: ... syn robi dziurę w brzuchu o ten Kazimierz, ale zobaczymy co z przyszłoroczną majówką - pierwotnie ma być Warszawa, ale jeszcze się zobaczy gdzie wylądujemy ... :wink: ...

Do maja jeszcze sporo czasu :cool:
Ja bym wybrał Kazimierz :) , bo to i w okolicach coś zwiedzić można, ale zważywszy na termin przypuszczam że w stolicy może być mniej ludzi niż tam :wink:

Właśnie sprawdzaliśmy ostatnio jak wypada majówka w przyszłym roku... zapowiada się fajnie i szkoda byłoby nie skorzystać z 2 wolnych dni. My się zapewne wybierzemy gdzieś dalej...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.09.2016 11:49

kulka53 napisał(a):ale zważywszy na termin przypuszczam że w stolicy może być mniej ludzi niż tam

... 3 lata temu będąc w stolicy na majówce niestety nie zauważyliśmy mniejszej ilości ludzi - chyba nastąpiła porównywalna wymiana z turystami ... :roll: ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):My się zapewne wybierzemy gdzieś dalej...

... my dalej to zapewne na Boże Ciało ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies