Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2016 08:39

Kolejny przystanek, nieplanowany, to widokowy szczycik tuż przy drodze nieopodal Koniakowa – Ochodzita. Niedzielne popołudnie, zatem wszędzie pełno ludzi, także na parkingu sporej restauracji o tej nazwie, jakoś tam jednak Lunę wcisnęliśmy. To idziemy zdobywać góry :idea: :wink: .

Obrazek

Obrazek

Trzeba przyznać, że naprawdę ładne stąd widoki, nieograniczone na każdą stronę, a że słońce trochę się zamgliło, także w jego stronę coś było widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczność chyba całkiem niezła, skoro na horyzoncie mogliśmy dostrzec jednak dość odległe Tatry 8O (na zdjęciu ledwie widoczne ponad obniżeniem w samym środku)

Obrazek

Tu widać lepiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jak sądzę coś z Małej Fatry :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2016 08:39

Przez Żywiec (nie zatrzymywaliśmy się, bo już kiedyś byliśmy) pojechaliśmy do Międzybrodzia, po drodze zatrzymując się na moment – dosłownie moment bo wszystkie możliwe miejsca były zapchane samochodami i stanąłem po prostu na ulicy – przy zaporze tworzącej jezioro Żywieckie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Makabryczne ilości ludzi i samochodów, a do tego jeszcze sporo motocykli...

Obrazek

Nad jeziorem Międzybrodzkim zagęszczenie ludzkie zaczęło już zdecydowanie przekraczać dopuszczalne przez nas normy :roll: , okazało się, że jego brzegi to jedno wielkie kąpielisko. Spróbowaliśmy wjechać na górę Żar (kiedyś byłem i wjechałem autem), okazało się, że nieco powyżej stacji kolejki i parkingów stoi piękny zakaz wjazdu... odpuściliśmy. Zrobiło się późno, a przed nami kawałek drogi, czas na powrót.

Pierwszy korek – w Międzybrodziu, do skrętu na Przegibek staliśmy dłuższą chwilę. Nawigacja pokazywała spore „zatwardzenia” na drodze do Katowic, wybraliśmy więc S1 z Bielska do Skoczowa... i to też nie było dobre rozwiązanie bo korek przez Skoczów to strata około pół godziny. Powód prozaiczny, skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Masakra, odwykliśmy od podróży po Polsce i nie przewidzieliśmy że w niedziele Śląsk wyjeżdża na weekend w pobliskie góry. Drugi, już krótszy korek kawałek dalej z powodu robót drogowych, no ale ostatecznie zjechaliśmy na A1 i potem na naszą A4 i pomknęliśmy do domu.

Reasumując – bardzo udany dzień z nieco gorszym zakończeniem, auto przetestowane, właściciele zadowoleni :idea: . Kolejny wypad, już dłuższy zbliżał się wielkimi krokami...

KONIEC
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.08.2016 08:50

kulka53 napisał(a):Kolejny wypad, już dłuższy zbliżał się wielkimi krokami...

... ciekawe gdzie tym razem pomkniecie swoją Luną ... :?: ... a czy Skodzinka "dogaduje" się z nową koleżanką ... :?: ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 09.08.2016 10:50

Szczyrk, Wisła - to miejsca mi znane, m.in. w zeszłym roku trochę po Beskidzie Śląskim (Skrzyczne, Klimczok, Barania Góra...) łazikowalismy. Miło popatrzeć i powspominać :wink: .

kmichal napisał(a):... ciekawe gdzie tym razem pomkniecie swoją Luną ... :?:

Coś o jakimś Wschodzie była mowa w którymś wątku. Może Lubelszczyzna, Podlasie :?:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.08.2016 11:11

Ooo, Kulki w "naszych stronach" :D

Bardzo fajnie pooglądać Beskidy widziane Waszymi oczami. W Szczyrku bywamy dosyć często, ze skoczni w Wiśle Malince też się śmiejemy ;) Ochodzita - fajna górka, jeździmy tam czasem na nartach :)

A Międzybrodzie to całe moje dzieciństwo; szkoda, że teraz zrobiło się tam jedno wielkie kąpielisko. Trudno uwierzyć, ale jakieś 20-25 lat nie było tam zbyt wielu ludzi, a miejsce piękne.
Moja ciotka miała domek na stokach góry Żar (Międzybrodzie Łaski, po drugiej stronie jeziora niż Międzybrodzie Bialskie) i kiedyś spędzałam tam każde wakacje letnie i zimowe :) Miłe wspomnienia...

Małgosiu i Pawle, przede wszystkim gratuluję Wam nowego zakupu :D LUNA prezentuje się pięknie i na pewno jest Wam w niej bardzo wygodnie.
My też już nie mamy Skody (Fabiaka)... Teraz jest Maździak (Mazda 6) i tak jak Wy, wreszcie mamy klimę :D

Pozdrawiam serdecznie :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.08.2016 16:06

Ciekawy musi być taki letni turniej skoczków...
...jednym słowem LUNA się sprawdziła... :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.08.2016 17:50

kmichal napisał(a):... ciekawe gdzie tym razem pomkniecie swoją Luną ... :?: ... a czy Skodzinka "dogaduje" się z nową koleżanką ... :?: ... :oczko_usmiech: ...

Tego jeszcze sami nie wiemy :wink: to powoli staje się normą...
Mamy kilka koncepcji do wyboru :) , a start za 3 dni.

Fela chyba zadowolona... gdy od czasu do czasu odpalam ją by przemieścić się wokół tzw. "komina" :wink: , pomrukuje swoimi 1,3 litrami dziwnie ochoczo :wink: .
Nefer napisał(a):Szczyrk, Wisła - to miejsca mi znane, m.in. w zeszłym roku trochę po Beskidzie Śląskim (Skrzyczne, Klimczok, Barania Góra...) łazikowalismy. Miło popatrzeć i powspominać :wink: .

My znamy ten rejon średnio, już 10 lat minęło od naszej jedynej w zasadzie tam wizyty górskiej, z której najlepiej wspominamy spacer na Wielką Raczę :)

Nefer napisał(a):
kmichal napisał(a):... ciekawe gdzie tym razem pomkniecie swoją Luną ... :?:

Coś o jakimś Wschodzie była mowa w którymś wątku. Może Lubelszczyzna, Podlasie :?:

To już było....
Parę intensywnie spędzonych dni, Lubelszczyzna i Świętokrzyskie, i pierwsze noclegi w nowym aucie. Całość początkowo trudna do ogarnięcia (jednak 16 lat w jednym aucie robi swoje), ale szybko nauczyliśmy się co, gdzie i jak.

maslinka napisał(a):Ooo, Kulki w "naszych stronach" :D

Nieczęsto się to zdarza, fakt :lol:
Region jest fajny, z pewnością jest tam co robić... tyle że chyba zbyt gęsto zamieszkały i odwiedzany :roll:
Fajnie, że zajrzałaś :idea:

Nie wiedziałem że zmieniliście auto... poczytałem to i owo i już wiem więcej :oops:
Nie ukrywam, komfort jazdy i samochodowego życia poprawił się nam znacznie (Wam pewnie też... choćby ta klima swoje robi :) )

ajdadi napisał(a):Ciekawy musi być taki letni turniej skoczków...
...jednym słowem LUNA się sprawdziła... :papa:

Konkurs był ciekawy, taki na luzie (dla nas), a dodatkową zaletą było to że z bliska mogliśmy sobie popatrzeć na zawodników i całą tę skokową otoczkę :) . Gdyby nie to, że akurat bawiliśmy już w innych rejonach, pojechalibyśmy zapewne jeszcze tydzień później na LGP do Wisły.

A LUNA, poza tym, że na tym następnym wyjeździe urwał się jej tłumik :wink: , radziła sobie bardzo dziarsko. Ten tłumik zresztą już naprawiony... chyba na zbyt dziurawych drogach ją testowaliśmy :cool: .
Dostosowujemy powoli auto "pod siebie" , pewnie służyć nam będzie ładnych parę lat i kilkadziesiąt wyjazdów....

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.08.2016 18:06

Skocznia w Wisle chyba każdego zaskakuje i rozśmiesza. A teraz to jest po modernizacji i jest miejsce (górka) na hamowanie, bo podobno kiedyś jak skoczek skakał to ruch na drodze był zatrzymywany :mrgreen: :mrgreen:

kulka53 napisał(a):Przez Żywiec (nie zatrzymywaliśmy się, bo już kiedyś byliśmy) pojechaliśmy do Międzybrodzia
Tak blisko i na kawkę nie wpadliście?

kulka53 napisał(a):Pierwszy korek – w Międzybrodziu, do skrętu na Przegibek staliśmy dłuższą chwilę. Nawigacja pokazywała spore „zatwardzenia” na drodze do Katowic,
Na przyszłść, to lepiej pojechać do centrum Żywca, a potem na obwodnicę Bielska i po 15 min. jesteście już za B-B. Polecam bo szybko, a i komfort jazdy spory, dwupasmówka i te sprawy :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.08.2016 07:26

kulka53 napisał(a):My znamy ten rejon średnio, już 10 lat minęło od naszej jedynej w zasadzie tam wizyty górskiej, z której najlepiej wspominamy spacer na Wielką Raczę :)

A to już Beskid Żywiec, tak gwoli ścisłości. :wink:
Widoki z Wielkiej Raczy są cudne, to fakt. :) W czasie zeszłorocznego wyjazdu też tam się wdrapaliśmy, a później kontynuowaliśmy wycieczkę granicznym szlakiem do Zwardonia.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.08.2016 16:46

kulka53 napisał(a):A LUNA, poza tym, że na tym następnym wyjeździe urwał się jej tłumik :wink: , radziła sobie bardzo dziarsko. Ten tłumik zresztą już naprawiony... chyba na zbyt dziurawych drogach ją testowaliśmy :cool: .
Dostosowujemy powoli auto "pod siebie" , pewnie służyć nam będzie ładnych parę lat i kilkadziesiąt wyjazdów....

tłumik to na szczęście nic poważnego...
ja w tym roku chciałem ze Słowacji się cofać...
bo myślałem ,że jakąś poważną kontuzję odniosło auto... :wink:
ale na szczęście dojechaliśmy i wróciliśmy bez przygód :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.08.2016 10:44

piekara114 napisał(a):Skocznia w Wisle chyba każdego zaskakuje i rozśmiesza. A teraz to jest po modernizacji i jest miejsce (górka) na hamowanie, bo podobno kiedyś jak skoczek skakał to ruch na drodze był zatrzymywany :mrgreen: :mrgreen:

No właśnie... i wiedząc że drogi przesunąć się nie da, zamiast wybrać inną lokalizację to wybudowali takiego dziwoląga :? .

piekara114 napisał(a): Tak blisko i na kawkę nie wpadliście?

Bywaliśmy jeszcze bliżej... w drodze w Tatry czy Pieniny itp nieraz przejeżdżaliśmy przez Suchą B. :cool:
Następnym razem damy znać :D
Swoją drogą... dopiero gdy spojrzałem na mapę, zobaczyłem że to tak blisko. Zawsze jeździliśmy w góry inną trasą, przez Śląsk i Wadowice, także miałem w głowie, że to zupełnie inne i odległe od siebie regiony 8O :?

Nefer napisał(a):A to już Beskid Żywiec, tak gwoli ścisłości. :wink:
Widoki z Wielkiej Raczy są cudne, to fakt. :) W czasie zeszłorocznego wyjazdu też tam się wdrapaliśmy, a później kontynuowaliśmy wycieczkę granicznym szlakiem do Zwardonia.

Zgadza się...właśnie ten Beskid wówczas explorowaliśmy :) stacjonując w Korbielowie. Także Babią, Pilsko i parę innych górek zaliczyliśmy.
Ze Śląskiego tylko Skrzyczne (bo najwyższy :cool: )

ajdadi napisał(a):tłumik to na szczęście nic poważnego...
ja w tym roku chciałem ze Słowacji się cofać...
bo myślałem ,że jakąś poważną kontuzję odniosło auto... :wink:
ale na szczęście dojechaliśmy i wróciliśmy bez przygód :)

To prawda, ale początkowo nie wiedzieliśmy dlaczego dźwięk silnika się jakoś tak zmienił.... dopóki nie zajrzałem pod auto :mrgreen:
Oby tylko takie "kontuzje" przytrafiały się naszym wozom :idea: :cool:

Pozdrawiam
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.08.2016 11:37

kulka53 napisał(a):właśnie ten Beskid wówczas explorowaliśmy :) stacjonując w Korbielowie. Także Babią, Pilsko i parę innych górek zaliczyliśmy.

Babia, Pilsko - to obowiązkowe punkty w Beskidzie Żywieckim. No i dlatego sporo tam ludzi...
Na Wielkiej Raczy, czy Wielkiej Rycerzowej jest ich sporo mniej.

kulka53 napisał(a):Ze Śląskiego tylko Skrzyczne (bo najwyższy :cool: )

No to macie Beskid Śląski do poprawki. :) . Moim zdaniem warto :D .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.08.2016 15:24

kulka53 napisał(a):
Oby tylko takie "kontuzje" przytrafiały się naszym wozom :idea: :cool:

...o i tego się trzymajmy... :) Pozdrawiam
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.08.2016 19:04

kulka53 napisał(a):Ze Śląskiego tylko Skrzyczne (bo najwyższy :cool: )

No to szkoda... Moim zdaniem choć to najwyższy szczyt, posiada najbrzydsze schronisko i najmniej ciekawe szlaki :) Ja w Beskidach bywam bardzo często ale najrzadziej w Szczyrku. Jest najbardziej komercyjny ze wszystkich miejscowości. Na przyszłość polecam Ustroń mający fajny klimat uzdrowiska lub cichą i spokojną Brennę.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.08.2016 08:48

greenrs napisał(a):Na przyszłość polecam Ustroń mający fajny klimat uzdrowiska lub cichą i spokojną Brennę.

Póki co nie planujemy... jeden wypad na wschód za nami, relacja niebawem. W planie (może w przyszłym roku) kolejny.
Czeka też północny zachód, czyli pogranicze polsko-niemieckie, ale to bardziej plażowo :cool:

Beskidy może przy okazji kolejnego wypadu na jakieś skoki :) .

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies