Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 07:50

Będąc w Mirowie nie sposób byłoby nie zajrzeć do zamku w Bobolicach :idea: , to raptem ze 2 km :) . Także o tym miejscu nigdy nie słyszeliśmy wcześniej, a jest to miejsce zwłaszcza ostatnio bardzo znane, jako że dzięki prywatnemu właścicielowi, który w pobliżu założył także hotel, zamek bobolicki został znacznym kosztem podniesiony z ruin.

Obrazek

Nie wgłębiałem się szczegółowo w temat, podobno były oczywiście jakieś kontrowersje w tej sprawie, zarzucono niezbyt dokładną dokumentację i „kiczowatość” budowli, oboje jednak uznaliśmy zgodnie, że zdecydowanie zamek prezentuje się fantastycznie i chyba lepiej, że został odbudowany i można go zwiedzać, niż miałby po prostu rozpaść się przy braku zainteresowania czy funduszy albo przy toczonych „po polsku” sporach na temat sposobu czy formy....

Nieopodal zamku jest wielki bezpłatny parking, także i tu było jeszcze sporo aut. Pora zrobiła się już dość późna, poza tym jeszcze musieliśmy wrócić z powrotem do domu te niemal 200 km :roll: , dlatego nie nastawialiśmy się na zwiedzenie wnętrz, niewykluczone, że podczas jakiejś kolejnej wycieczki to się nam uda. Poprzyglądaliśmy się zamkowi z zewnątrz... ale nie tylko jemu, także całkiem ładnym okazom podbobolickiej flory :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 07:51

Bardzo oryginalne przejście do zamku 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wreszcie powiewające polskie flagi... zwyczaj obserwowany w każdym właściwie kraju, czy to Chorwacja, Grecja czy Albania, Serbia, są wszędzie. U nas, jakby nie bardzo :roll:

Obrazek

No i kolejna tablica z atrakcjami okolicy :)

Obrazek

Jest co zwiedzać..... :roll:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 07:53

Nawet kibelek zamkowy odtworzono :cool: (bo chyba temu służyła ta dobudówka)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Możliwe że mogliśmy się jeszcze załapać na ostatnie wejście, ale... innym razem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięknie się prezentuje budowla w powoli zachodzącym słońcu....

Obrazek

No i to był już ostatni punkt programu, co prawda miałem ochotę na zwiedzenie Bobolic wewnątrz, a to się nie udało, jednak mimo to spokojnie mogliśmy uznać wycieczkę za udaną :idea: . A już tym bardziej, gdy spokojnie udało się nam pokonać niekrótką drogę do domu i znaleźć się w nim o przyzwoitej jeszcze porze przed 21 :) .

Dziękujemy za uwagę i do zobaczenia w następnej relacji :idea: :) .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 07:57

... bardzo fajny wypadzik, a zameczek naprawdę okazale się prezentuje - szczególnie przez dziurę między skałami ... 8) ...
Dzięki za miłą wycieczkę ... :papa: ...
Pozdrawiam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.04.2016 08:51

Bywam w Jurze często (nawet w ostatni weekend :) ) ale takich Bobolic jeszcze nie widziałem. Dopisuję do listy na ten rok.

Ta lista zamków trochę niepełna :roll:
kulka53 napisał(a):Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 09:13

kmichal napisał(a):... bardzo fajny wypadzik, a zameczek naprawdę okazale się prezentuje - szczególnie przez dziurę między skałami ... 8) ...
Dzięki za miłą wycieczkę ... :papa: ...

W planie kolejne co najmniej 3, może zrealizujemy w tym roku jak dopisze pogoda :) .
Mirów i Bobolice znalazłem szukając sobie zdjęć na mapie google... i szczerze mówiąc byłem mocno zdumiony widząc odbudowany, imponujący zamek (nie przez dziurę :) ). Uznałem że musimy go zobaczyć :idea:

greenrs napisał(a):Bywam w Jurze często (nawet w ostatni weekend :) ) ale takich Bobolic jeszcze nie widziałem. Dopisuję do listy na ten rok.

Masz zdecydowanie bliżej :)
Remont Bobolic zakończono i udostępniono wnętrza do zwiedzania w 2011. W sumie świeża sprawa :roll:

greenrs napisał(a):Ta lista zamków trochę niepełna :roll:

Z tego linka wynika, że jest ich 16 i zgadzają się z listą na tablicy.
Natomiast tutaj widać, że jest ich w rejonie znacznie więcej :idea: , nawet pomijając te, po których nie ma już śladu.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.04.2016 09:26

kulka53 napisał(a):
greenrs napisał(a):Ta lista zamków trochę niepełna :roll:

Z tego linka wynika, że jest ich 16 i zgadzają się z listą na tablicy.
Natomiast tutaj widać, że jest ich w rejonie znacznie więcej :idea: , nawet pomijając te, po których nie ma już śladu.

No właśnie... Mnie brakuje przede wszystkim takich jak Lipowiec czy Tenczyn - obydwa to imponujące i stosunkowo dobrze zachowane malownicze ruiny. Tenczyn zresztą dobrze znany tym, którzy podróżują czasem autostradą A4 Katowice-Kraków bo jest doskonale z niej widoczny.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 09:29

... kurcze chłopaki, ale kusicie tymi zameczkami ... :wink: ... a majówki się zbliżają ... 8) ...
Pozdrawiam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.04.2016 09:37

kmichal napisał(a):... kurcze chłopaki, ale kusicie tymi zameczkami ... :wink: ... a majówki się zbliżają ... 8) ...
Pozdrawiam.

Mieszkasz prawie w samym środku Polski więc wszędzie masz blisko. Do Jury też... :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 09:43

greenrs napisał(a):Mieszkasz prawie w samym środku Polski więc wszędzie masz blisko. Do Jury też...

... z tym środkiem to bym dyskutował ... :wink: ... ale fakt mega daleko nie jest ... :wink: ... a okolica ładna krajobrazowo ... :) ...
Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.04.2016 09:45

kulka53 napisał(a):...ale to tylko wrażenie.... od tej strony nie było po prostu widać potężnych tłumów jakie odwiedziły Mirów i pobliskie Bobolice (dokąd jeszcze pojedziemy).

W zeszłym tysiącleciu 8O spaliśmy na dziko w namiocie nieopodal tych ruin. Nikt nie myślał wtedy o odbudowie, nie było parkingu, cisza głucha, NIKOGO :!:

pzdr :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 09:48

longtom napisał(a):Nikt nie myślał wtedy o odbudowie, nie było parkingu, cisza głucha, NIKOGO

... i na co komu była ta odbudowa ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 09:54

greenrs napisał(a):Mnie brakuje przede wszystkim takich jak Lipowiec czy Tenczyn - obydwa to imponujące i stosunkowo dobrze zachowane malownicze ruiny. Tenczyn zresztą dobrze znany tym, którzy podróżują czasem autostradą A4 Katowice-Kraków bo jest doskonale z niej widoczny.

Lipowiec w Babicach widziałem wielokrotnie przejeżdżając tamtędy.
Natomiast o Tenczynie nie słyszałem :roll: , fakt... nigdy nie jechaliśmy wspomnianym fragmentem A4 :wink:
Sądzę, że można wpleść go w jakiś plan, dzięki :idea:

kmichal napisał(a):... kurcze chłopaki, ale kusicie tymi zameczkami ... :wink: ... a majówki się zbliżają ... 8) ...

greenrs napisał(a):Mieszkasz prawie w samym środku Polski więc wszędzie masz blisko. Do Jury też... :oczko_usmiech:

:wink:
kmichal napisał(a):... z tym środkiem to bym dyskutował ... :wink: ... ale fakt mega daleko nie jest ... :wink: ... a okolica ładna krajobrazowo ... :) ...
Pozdrawiam.

Nocleg gdzieś pośrodku Jury, choćby w Ogrodzieńcu, wyjedziesz popołudniu, zajedziesz na wieczór i na 4 dni jak znalazł :)

longtom napisał(a):W zeszłym tysiącleciu 8O spaliśmy na dziko w namiocie nieopodal tych ruin. Nikt nie myślał wtedy o odbudowie, nie było parkingu, cisza głucha, NIKOGO :!: pzdr :wink:

Z tego co wyczytałem, takie noclegi były w okolicy mocno praktykowane, zwłaszcza wśród wspinaczy.
Zdaje się, że właściciel obu zamków i terenu pomiędzy nimi, czyli wspomnianych Skałek Mirowskich zawarł z porozumienie z jakimiś organizacjami wspinaczkowymi w tej sprawie i nadal jest to dozwolone pod warunkiem przestrzegania norm typu - nie palenie ognisk, nie zostawianie śmieci itp. itd.
Mogłem coś pomieszać, obiło mi się to o uszy.

A że nikogo nie było.... może byłeś w innym terminie niż pogodny wiosenny weekend :cool:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 09:58

kulka53 napisał(a):Nocleg gdzieś pośrodku Jury, choćby w Ogrodzieńcu, wyjedziesz popołudniu, zajedziesz na wieczór i na 4 dni jak znalazł

... trzeba znaleźć jakiś kompromis bo jedni chcą do Gdańska a inni do Warszawy ... :roll: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.04.2016 06:35

kmichal napisał(a):... trzeba znaleźć jakiś kompromis bo jedni chcą do Gdańska a inni do Warszawy ... :roll: ...

Dłuższe weekendy są dwa :cool:
Ja gdybym miał wybierać... Gdańsk :idea: i okolice :cool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone