Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże po Polsce podróże :-) - Brzegiem Bałtyku 201

Postnapisał(a) kulka53 » 28.01.2016 13:08

W tym budynku mieści się pucki Ratusz.

Obrazek

Obrazek

Trochę pusty ten plac, ale może władze miały w tym jakiś cel? (np. organizacja koncertów czy innych wydarzeń)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 28.01.2016 13:08

Tuż obok Rynku stoi najważniejszy w Pucku kościół pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła.

Obrazek

Pierwszy kościół romański w tym miejscu powstał już w XII wieku, do dziś zachowały się kamienne podstawy filarów, na których w XIV wieku zbudowano obecną budowlę, przebudowywaną kilkukrotnie, lecz nigdy nie zniszczoną w znacznym stopniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostałości romańskich filarów ładnie wyeksponowano.

Obrazek

XIII wieczna chrzcielnica

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 28.01.2016 13:09

Kościół stoi niemal nad samym morzem, tuż obok znajduje się pucki port.

Obrazek

Obrazek

Wyczytaliśmy na tablicy informacyjnej, że w Pucku był kiedyś zamek krzyżacki 8O , od razu nas to zaciekawiło, ale kolejne wersy były już mniej zachęcające. Pozostały bowiem z niego jedynie resztki fundamentów, podobnie jak ze stojącego w tym miejscu znacznie później kościoła. Odpuściliśmy zatem poszukiwania.

Pomnik generała Józefa Hallera, który w Pucku w 1920 roku dokonał zaślubin Polski z morzem

Obrazek

Nie powiewa nawet najmniejszy wiaterek, tafla zatoki wygląda niemal jak lustro 8O

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 28.01.2016 13:09

Po ilości wiatraków w okolicy Swarzewa (widzieliśmy je też z Kuźnicy) można się domyśleć, że nie zawsze jest tak spokojnie :cool:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajrzeliśmy rzecz jasna też na charakterystyczne puckie molo :)

Obrazek

Obrazek

Po obu stronach jest coś co można w dużym przybliżeniu nazwać plażą :roll:
Tu jeszcze jakoś wygląda :roll:

Obrazek

po drugiej stronie jest znacznie gorzej i mimo starań, zapewne miejskich władz, trudno to miejsce nazwać atrakcyjnym :? .

Wnioski końcowe? Puck szczególnie nie powala architekturą ani zabytkami, ale spokojnie można tu zajrzeć przejazdem na krótki spacer :) .

Wciąż było wcześnie gdy wyjeżdżaliśmy z miasta, nawet mieliśmy jakieś pomysły by zaglądnąć gdzieś jeszcze, ale... woleliśmy poleżeć na plaży :cool: . W Gdyni uzupełniłem zawartość baku a potem pomknęliśmy prosto do …..Piasków :lol: . Właśnie tam postanowiliśmy spędzić ostatnie chwile tego sierpniowego urlopu, bo tam jest po prostu super :idea: .

Na miejsce dotarliśmy jeszcze przed południem, zostawiliśmy auto we wcześniej upatrzonym miejscu na klifie przed Piaskami, po stronie zalewu (było puste :) ) . Niebo niestety trochę się zasnuło, co obrazuje smartfonowa fotka

Obrazek

I tak upłynął kolejny nadmorski dzień. Nocleg na skarpie sprawdził się znakomicie, wieczorem rozbłysły światła we Fromborku i innych miejscowości nad zalewem, także po rosyjskiej stronie, było na co popatrzeć (prawie jak na greckich wyspach :) ) . Jutro już ostatni bałtycki dzień :roll:

c.d.n.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 28.01.2016 13:18

... w Pucku nigdy nie byłem, a na Twoich zdjęciach wygląda na bardzo sympatyczne miasteczko ... :)...
... pięknie się prezentuje to głaciutkie lustro wody ... :lol:...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 28.01.2016 13:59

W Pucku byłem, ale było to jeszcze w latach 80.
Właściwie pamiętam tylko molo i kościół św. Piotra i Pawła. :wink:
Mogę tylko jeszcze dodać, że na odpust Świętych Apostołów Piotra i Pawła do Pucka corocznie od wielu lat odbywa się łodziami i kutrami pielgrzymka rybaków. Nie byłem tego świadkiem, znam tylko z opowieści.
Jolanta M
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanta M » 28.01.2016 14:27

kulka53 napisał(a):Nocleg na skarpie sprawdził się znakomicie, wieczorem rozbłysły światła we Fromborku i innych miejscowości nad zalewem, także po rosyjskiej stronie, było na co popatrzeć (prawie jak na greckich wyspach :) )

Musiało być pięknie! 8) :D
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.01.2016 14:34

kulka53 napisał(a):Ostatecznie zajrzeliśmy tylko do latarni rozewskiej (było nieco po 7 rano :) )

Rozumiem, że na latarnię nie weszliście? Podobnie jak nie podeszliście pod starszą latarnię, która zastąpiła tą widoczną na zdjęciach.

kulka53 napisał(a):Zajrzeliśmy rzecz jasna też na charakterystyczne puckie molo

Świetne. Jakoś nigdy w Pucku nie byłam.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 28.01.2016 20:31

kmichal napisał(a):... w Pucku nigdy nie byłem, a na Twoich zdjęciach wygląda na bardzo sympatyczne miasteczko ... :)...
Pozdrawiam.

Fara w Pucku jest naprawdę elegancka, ryneczek tez pięknie wyszedł, molo jest wynikiem renowacji sprzed dobrych kilku lat

Jest jeszcze coś dlaczego warto zajrzec do Pucka, dla smakoszy...
http://www.browarspoldzielczy.com/

:papa:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 28.01.2016 21:24

tony montana napisał(a):
kmichal napisał(a):... w Pucku nigdy nie byłem, a na Twoich zdjęciach wygląda na bardzo sympatyczne miasteczko ... :)...
Pozdrawiam.

Fara w Pucku jest naprawdę elegancka, ryneczek tez pięknie wyszedł, molo jest wynikiem renowacji sprzed dobrych kilku lat

Jest jeszcze coś dlaczego warto zajrzec do Pucka, dla smakoszy...

... ooo, to ci niespodzianka ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 28.01.2016 21:31

tony montana napisał(a):Jest jeszcze coś dlaczego warto zajrzec do Pucka, dla smakoszy...

Dobre piwo robią. :wink:
Kolega, który jest rodem z Pucka, a mieszka w W-wie, kiedyś mi podarował parę butelek.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 28.01.2016 22:23

Fakt, jest nieduże i dość sympatyczne, sprzyja temu położenie :)
Na tę wodę zwróciliśmy uwagę, bo jeszcze chyba nigdy nie widzieliśmy tak nieruchomego morza 8O
Co prawda to zatoka, ale mimo wszystko :)
Nefer napisał(a):W Pucku byłem, ale było to jeszcze w latach 80.
Właściwie pamiętam tylko molo i kościół św. Piotra i Pawła. :wink:
Mogę tylko jeszcze dodać, że na odpust Świętych Apostołów Piotra i Pawła do Pucka corocznie od wielu lat odbywa się łodziami i kutrami pielgrzymka rybaków. Nie byłem tego świadkiem, znam tylko z opowieści.

Właściwie oprócz mola, kościoła i rynku to zbyt wiele tam nie ma co by rzucało się w oczy :roll:
Zabudowa dość chaotyczna, kamieniczki przeplatają się z nowszymi budynkami.
Niemniej, w latach 80 Puck musiał wyglądać trochę inaczej :)
A o tej pielgrzymce coś słyszałem :roll: , nie kojarzę czy wyczytaliśmy to gdzieś w mieście, czy z jakiegoś innego źródła :?

Jolanta M napisał(a):Musiało być pięknie! 8) :D

Nie najgorzej, czemu sprzyjała ciepła i bezwietrzna aura :cool:
Widać było światła Tolkmicka, Fromborka i kilku wiosek, ale to słabo. I lekką łunę, sądzę że od Braniewa.
Po rosyjskiej stronie za to były wyraźne światła, kilkanaście w rzędzie. Nie wiem, czy jest tam może jakieś lotnisko :roll:

piekara114 napisał(a):Rozumiem, że na latarnię nie weszliście? Podobnie jak nie podeszliście pod starszą latarnię, która zastąpiła tą widoczną na zdjęciach.

No tak, zdecydowanie jesteś specjalistką od latarni :)
Nie, nie weszliśmy, bo o tej porze była zamknięta, nie było tam żywego ducha oprócz jednego spacerowicza.
Natomiast o tej starej o której piszesz oczywiście nie miałem pojęcia :?
Z dawnych lat nie pamiętałem, a teraz nie mogliśmy jej zauważyć bo... przyszliśmy nie z tej strony co trzeba :roll: :lol:

rozewie.jpg

piekara114 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Zajrzeliśmy rzecz jasna też na charakterystyczne puckie molo

Świetne. Jakoś nigdy w Pucku nie byłam.

Fajne, to prawda. Poza tym co widać na zdjęciach jest jeszcze druga, nowsza część, z tym, że to nie całkiem molo a taki pomost nie nad wodą a nad lądem.

Tak to wygląda (zdjęcie z internetu):

puckmolo.jpg

tony montana napisał(a):Jest jeszcze coś dlaczego warto zajrzec do Pucka, dla smakoszy...

Oooo, chętnie byśmy spróbowali :cool:
Wyroby małych, lokalnych browarów bywają całkiem w porządku.
Może będzie okazja :D

tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 29.01.2016 16:06

Nefer napisał(a):Dobre piwo robią. :wink:
Kolega, który jest rodem z Pucka, a mieszka w W-wie, kiedyś mi podarował parę butelek.

Nie inaczej, warto kupić "krzynkę" jak się jest w Pecku :)

kulka53 napisał(a):Oooo, chętnie byśmy spróbowali :cool:
Wyroby małych, lokalnych browarów bywają całkiem w porządku.
Może będzie okazja :D

Ten jest wyśmienity, zapewniam
Choc brzuch od piwa rośnie.. tak samo jak po Tatrze :(
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 29.01.2016 21:40

tony montana napisał(a):warto kupić "krzynkę" jak się jest w Pecku :)

Gdybym wiedział.... :roll:

tony montana napisał(a):Choc brzuch od piwa rośnie.. tak samo jak po Tatrze :(

Mi na szczęście ostatnio maleje :cool:
Takie ponoworoczne postanowienie :roll:
Raz na czas można więc sobie myślę na odrobinę chmielowego trunku pozwolić :) (pod warunkiem, że z lokalnego, małego browaru)
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 02.02.2016 11:57

22 sierpnia, sobota

To nasz ostatni nadmorski dzień :roll: . Żal będzie stąd odjeżdżać, wszędzie było nam mniej lub bardziej, ale jednak sympatycznie, zresztą przy takiej pogodzie to nic dziwnego. Tym bardziej będzie żal opuszczać Mierzeję i Piaski... bo to miejsce wyjątkowe i z pewnością pozostanie w pamięci jako jedno z tych najpiękniejszych na naszym wybrzeżu.

Dziś od rana niebo jest jednak nieco zamglone. Żadnych innych planów poza plażą nie mamy, może jednak uda się nam jeszcze trochę poopalać :cool: . Nie spieszymy się... przy braku pełnego słońca rankiem na plaży może być chłodno. Nie bierzemy ze sobą aparatu, aby coś z dzisiejszego dnia uwiecznić Małgosia dobywa smartfona... jak się jednak po powrocie okazało jego możliwości są baaaaaaardzo ograniczone i lepsze jakościowo zdjęcia wykonywał nasz pierwszy, kupiony dokładnie 10 lat wcześniej cyfrowy aparat marki HP :lol:

Skarpa nad zalewem w nieco zamglonej, ale za to bezwietrznej odsłonie :)

Obrazek

Obrazek

Frombork... „lekko” zamglony :?

Obrazek

Nasze „plażowisko” :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po prostu piasek :cool:

Obrazek

TA plaża :D

Obrazek

Wracając uwieczniliśmy jeszcze schematyczną mapkę z trzema umiejscowionymi na mierzei oficjalnymi parkingami, ten rzecz jasna spodobał się nam najbardziej :idea: .

Obrazek

Muszę przyznać, że byliśmy bardzo zaskoczeni, zdumieni wręcz nadaniem parkingowi takiej nazwy, skądinąd świetnej :) . Wyraźnie widać, że lokalne, krynickie władze nie zamierzają walczyć z tym tradycyjnym miejscem chętnie odwiedzanym przez naturystów, wręcz przeciwnie – wyraźnie go promują. Po raz pierwszy spotkaliśmy się z czymś takim nad polskim morzem :idea:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Małe i duże po Polsce podróże - Na Wschód-odsłona 2 :) - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies