Organy pochodzą z XVII wieku, wcześniejsze zostały zrabowane przez Szwedów w czasie Potopu

c.d.n.
kulka53 napisał(a): Coś takiego
Zaledwie dwa tygodnie
Wiedzieliśmy kiedy się wybrać![]()
kulka53 napisał(a): No to (skoro mamy bilety) wejdźmy do katedralnego środka
Wnętrze trochę rozczarowuje barokowym wystrojem, wolimy jednak surowe gotyckie czy romańskie wnętrza. Ale pooglądać trzeba.
kulka53 napisał(a):Bardzo ładne, nietypowo zdobione jest sklepienie
kulka53 napisał(a): Organy pochodzą z XVII wieku, wcześniejsze zostały zrabowane przez Szwedów w czasie Potopu
kmichal napisał(a):czekam na foty z wieży, przy takiej pogodzie będą cudne ......
Jolanta M napisał(a):...
marze_na napisał(a):Oj do Fromborka muszę się koniecznie wybrać. Dla miłośnika gotyku pozycja obowiązkowa.
kulka53 napisał(a): Dziękujemy![]()
kulka53 napisał(a):Rzeczywiście, nie załapaliśmy się na organy fromborskie, nie wiedzieliśmy nawet że takie prezentacje się odbywają. Internet to zawsze coś, choć jednak na pewno nie to samo.
kmichal napisał(a):... mikro w swej wielkości, ale makro w swej piękności ......
... za oknem pochmurno i deszcz ze śniegiem, a tutaj taki raj dla oczu ......
kulka53 napisał(a): Nie da się ukryć że najbardziej wzrok przyciąga katedra![]()
kulka53 napisał(a):Spędziliśmy na górze z pół godziny, napatrzywszy się do woli.
kulka53 napisał(a):Na dole niemiecka wycieczka emerytów bacznie przygląda się wahadłu i tłumaczącemu zasadę jego działania przewodnikowi![]()
kmichal napisał(a):kulka53 napisał(a):i mikro Frombork
... mikro w swej wielkości, ale makro w swej piękności ......
... za oknem pochmurno i deszcz ze śniegiem, a tutaj taki raj dla oczu ......
longtom napisał(a):Miałem to szczęście być tam parę razy, a nawet spędzić kilka nocy, fajnie więc było zobaczyć stare kąty.kulka53 napisał(a):Frombork![]()
Jolanta M napisał(a):To ja niezmiernie się cieszę, że tu przyjechaliście, piszecie i pięknie wszystko pokazujecie.![]()
Jolanta M napisał(a):Chociaż powiem, że widywałam ludzi, którzy wchodzili na górę, patrzyli na Zalew i krzycząc "morze, morze!!!", cykali sobie na jego tle fotkę, po czym schodzili.Ale to jednak zdecydowana mniejszość.
![]()
Jolanta M napisał(a):Z samych zdjęć widać, że byliście tu przed południem. Zachodnia fasada Katedry jest w cieniu, południowa strona oświetlona.To piękne miejsce, które wygląda ciągle inaczej, w zależności od pory dnia, pory roku. Ja zazwyczaj bywam na wieży wczesnym popołudniem, ale byłam też rano i wieczorem, i nawet kilka razy nocą. I wiosną, i latem, i jesienią i nawet zimą.
Niesamowicie jest jak niebo usiane jest obłoczkami i światło wędruje ze wschodu na zachód po Katedrze jakby ją głaskało. Bajka!!!
![]()
Albo jak światło zapala się i gaśnie, i znowu się zapala...
Katedra Fromborska zawsze jest piękna, ale taka rozbłyśnięta jest cudna!
Wy mieliście cały czas "włączone światło" na pełną moc.
![]()
kulka53 napisał(a): Przyjedziemy jeszcze kiedyś na pewno
Nie wiem czy akurat do Fromborka, ale sądzę, że o innych miejscowościach, większych i mniejszych też będzie warto napisać i je pokazać
![]()
kulka53 napisał(a):W sumie ta woda z morzem ma niewiele wspólnego, ale coś tam ma
kulka53 napisał(a):Myśmy trafili na wieży na wycieczkę kolonijną czy obozową (ale na szczęście akurat schodzili) oraz na kilkuosobową grupkę starszych pań z księdzem - przewodnikiem. Panie też nie bardzo wiedziały gdzie się znalazły, ale młody ksiądz cierpliwie im opowiadał różne ciekawostki.
kulka53 napisał(a):Zawsze lubimy wejść gdzieś wyżej... czy to na szczyt (to dawniej) czy na wieżę kościelną albo ratuszową. Z góry, z perspektywy, świat wygląda inaczej, co nie znaczy że z dołu wygląda źle![]()
kulka53 napisał(a):Nie sądziłem że można wejść na wieżę nocą, chyba z okazji jakichś "dni otwartych" albo koncertów...
kulka53 napisał(a):Chyba Jolu oprócz wiedzy masz wielki sentyment do swojego regionu...., zresztą jedno z drugim chyba musi iść w parze
![]()
Jolanta M napisał(a):Może jechaliście...
Jolanta M napisał(a):niedawno udostępnioną do zwiedzania wieżę Katedry Elbląskiej.
Jolanta M napisał(a):Ciekawe jakie to perełeczki jeszcze odkryliście.
Jolanta M napisał(a):P.S. Zastanawiam się jak Wam pokazać różne oblicza widoku z Wieży na Katedrę... Może "Moje miasto" będzie odpowiednie. Pomyślę...