Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) "Słoneczna"Italia

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 18:45

A to już Duomo.

Obrazek

Obrazek

Przechodzący starszy człowiek widząc że robimy zdjęcia, zagadnął nas i usiłował coś powiedzieć, o czymś co wewnątrz świątyni jest szczególnie cenne, czy warte uwagi. Nie jestem pewny, ale chyba chodziło mu o ten krzyż :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek 

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 18:46

Kilka widoczków sprzed kościoła, w najwyższym punkcie Rocca Malatestiana inaczej zwana Castel del Sasso (z XII wieku).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skoro tyle strzałek, trzeba tam iść :)

Obrazek

To idziemy, po schodach w górę, a w chwilach odpoczynku przyglądamy się ślicznym kwiatkom porastającym jeszcze nieskoszone trawniki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O, pojawił się nawet przedstawiciel lokalnej fauny :cool:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 18:46

Wyżej znajduje się Rocca del Passerello, jak się okazało zamknięta – remont. Bardzo pięknie prezentowała się stamtąd twierdza Malatestiana

Obrazek

Widok na nową część Verucchio:

Obrazek

Widoczki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wróciliśmy w okolice Rynku by przejść tyłami Ratusza :)

Obrazek

Obrazek

Torre Civica, dziś bez żadnej konkretnej funkcji.

Obrazek

No, może jedynie można spod niej popatrzeć na to i owo :wink: .

Obrazek

Obrazek

Strasznie kiepska dziś widoczność :?

Obrazek

Oliwki i mlecze :)

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 18:47

Postanowiliśmy zdobyć tę twierdzę 8O

Obrazek

Z postanowienia nic nie wyszło :? , zamknięte – przerwa. Prawie godzinę nie chciało się nam czekać. Gdyby ktoś chciał pooglądać wnętrze i widoki zza murów – może to uczynić za jedyne 4 euro :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

My znów poprzyglądaliśmy się kwiatkom :)

Obrazek

Obrazek

Bzy i palmy 8O :)

Obrazek

O, są tu i opuncje z irysami :)

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 18:48

Kościół San Francesco

Obrazek

Jedna z miejskich bram, Porta di Sant'Agostino

Obrazek

Podeszliśmy do kościoła

Obrazek

Wewnątrz, jak również w zabudowaniach klasztornych (z 1215 roku) mieści się obecnie Muzeum Archeologiczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podarowaliśmy sobie zwiedzanie :roll: . Wracamy.

Obrazek

Z murów wyrasta lulek czarny :)

Obrazek

Obrazek

I kto by pomyślał... życie w Verucchio toczy się tak leniwie i powoli, że wodę dostarczają tu żółwie :wink:

Obrazek

c.d.n.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.05.2013 19:12

Obrazek
Kolor tej ściany byłby dla mnie okolicznością łagodzącą, gdybym w pewnym momencie zastrzelił sąsiada ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.05.2013 19:52

kulka53 napisał(a):
Teraz pojedziemy do Verucchio, miejscowości o której żaden z naszych przewodników nie raczył wspomnieć, ale skądinąd wiemy, że warto się tam znaleźć :wink: :) . Pół godzinki i jesteśmy na miejscu.
Verucchio jest nieduże, posiada jednak bodaj 4 oznakowane, bezpłatne parkingi.

:oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Fajny jest podjazd pod górkę do Verucchio....
Całe szczęście, że byliście tam w południe - wieczorem nie sposób na żadnym z parkingów znaleźć miejsca do parkowania - normalnie byłem zszokowany 8O 8)

kulka53 napisał(a):

Obrazek

Tutaj zaraz, po lewej stronie był sobie hotelik. Wyguglałem go w street viev, Hotel Oste del Castello
Bardzo klimatyczne miejsce, jeśli ktoś chciałby sprawić mi niespodziankę - niech mi zamówi go na tydziień - JAKOŚ TAM DAM RADĘ DOJECHAĆ, no niech będzie ... ;)

Dziękuję Wam za spacer po Verucchio (jeszcze dokładnie obejrzę resztę fotek, bo ja tam zrobiłem strasznie mało zdjęć (nie wiem czemu!!) 8O :?

Ps. Szczerze mówiąc nie sądziłem że pojedziecie do Verucchio :) Jeszcze powiedzcie, że i do Gradary trafiliście?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.05.2013 22:03

weldon napisał(a):Kolor tej ściany byłby dla mnie okolicznością łagodzącą, gdybym w pewnym momencie zastrzelił sąsiada ;)

Też bardzo lubię taki ceglasto pomarańczowy :cool:

tony montana napisał(a):Całe szczęście, że byliście tam w południe

Jak byśmy byli o innej porze, pewnie weszlibyśmy na zamek :roll: .
Ale z tymi parkingami to dziwne... były właściwie dość puste.
Najfajniejszy był pod zamkiem właśnie - po tej stromej kostce nie sądzę bym ot tak podjechał naszym nie do końca lekkim autem :wink: . Wcześniej po asfalcie jakoś poszło :)

tony montana napisał(a):Dziękuję Wam za spacer po Verucchio

Polecamy się na przyszłość :cool: :)
Jedź, pisz.... kto wie czy za rok znów czegoś nie wykorzystamy :idea:

tony montana napisał(a):Szczerze mówiąc nie sądziłem że pojedziecie do Verucchio :) Jeszcze powiedzcie, że i do Gradary trafiliście?

Skoro polecałeś - wzięliśmy sobie to do serca :)
Po paru latach przebywania na cro.pl mniej więcej wiemy kogo i w jakiej sprawie warto posłuchać :cool:

O Gradarze się nie zająknąłeś :wink: to nie podjechaliśmy - trochę nie było zresztą po drodze. Ale w sumie we Włoszech to na jaką górkę by się człowiek nie popatrzył, to jak nie zamek czy miasteczko to opactwo albo chociaż wieża sobie sterczy :lol: . I weź tu człowieku bądź wszędzie :? :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2013 14:08

29 kwietnia, poniedziałek c.d.

Z Verucchio skierowaliśmy się w stronę San Leo. Nie jest to daleko, wręcz przeciwnie, całkiem blisko, ale widoczki i sama kręta i wąska boczna droga skłaniają do tego by się zatrzymać to tu, to tam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te kwiatki przypominają żywokost lekarski, ale ten jest w innym kolorze, może to żywokost bulwiasty? :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ładnie widać San Marino. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że udało się nam tam znaleźć :)

Obrazek

Raptem parę km dalej jest już San Leo. Pierwsze co daje się zauważyć, to spory zamek na czubku pionowego skalnego urwiska 8O .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2013 14:08

Zamek zostawimy sobie jednak na koniec, objechawszy mini miejscowość naokoło (nie spodziewałem się, ze San Leo będzie aż tak malutkie :) ) pozostawiamy auto na bezpłatnym parkingu nieco poniżej tego płatnego :wink: .

Z racji swego niezwykłego położenia, osada pod skałą istniała już w starożytności, a pierwszą fortecę na jej szczycie wznieśli Rzymianie. W III w. przybył tu towarzysz św Marina, św Leon (obaj przybyli tu z wyspy Rab) by nawracać mieszkańców na chrześcijaństwo. Także tu w 360 roku zmarł i został pochowany w kaplicy, która w IX wieku stała się kryptą kościoła. W 1014 roku zawitał tu niemiecki cesarz Henryk II i postanowił przenieść ciało świętego do swego kraju. Jednak ostatecznie jego szczątki pozostały w miejscowości Voghenza (niedaleko Ferrary), w Katedrze znajduje się jedynie relikwia przekazana dopiero w latach 50 XX wieku.

Główny placyk San Leo – Piazza Dante

Obrazek

Obrazek

Nad miasteczkiem góruje twierdza – La Rocca.

Obrazek

Przy Piazza Dante stoi bardzo stary kościół, wspomniany La Pieve z IX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To właśnie tu, w krypcie pod prezbiterium leżały szczątki św Leona.

Obrazek

Podczas budowy, tradycyjnie wykorzystano jakieś rzymskie kolumny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

La Pieve z boku

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2013 14:09

A to nieco młodsza, XII wieczna Katedra w San Leo.

Obrazek

Piaskowce nie są zbyt trwałym materiałem budowlanym :? . Choć zważywszy że kościół ma jakieś 1200 lat, chyba się nadają :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kapitele jak widać mogły posłużyć średniowiecznym inżynierom i za podstawy kolumn :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2013 14:09

Niesamowite jest jak gdzieniegdzie widać że kościół postawiono bezpośrednio na skale 8O .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W krypcie pod Katedrą znajduje się płyta sarkofagu św Leona, z V wieku. Również i ta krypta jest starsza niż sam kościół, prawdopodobnie było to miejsce kultu jeszcze w czasach pogańskich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyjście z krypty :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.05.2013 14:19

kulka53 napisał(a):Zamek zostawimy sobie jednak na koniec, objechawszy mini miejscowość naokoło (nie spodziewałem się, ze San Leo będzie aż tak malutkie :) )

Niecałe 2000 mieszkańców ... San Leo jest BOSKIE! I mieli pyszne lody!!

A Tutaj namawiałem też na Gradarę ;)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2013 19:11

tony montana napisał(a):Niecałe 2000 mieszkańców ... San Leo jest BOSKIE! I mieli pyszne lody!!

A Tutaj namawiałem też na Gradarę ;)

San Leo jest faktycznie bardzo fajne, ten zamek na skale robi spore wrażenie :)
Miasteczko w postaci niewiele więcej niż jednego placu i dwóch pradawnych kościołów, ten zestaw też raczej nieczęsto spotykany :lol:

A co do Gradary - to już się wstydziliśmy :oops: , że dopiero po powrocie przeczytaliśmy tę Twoją relację sprzed roku, naprawdę nie wiem jak to się stało, skoro plany na 2013 śledziłem na bieżąco :roll: .
Miałem na myśli, że Verucchio polecałeś nam krótko po zakończeniu zeszłorocznej toskańskiej relacji - i wtedy nie wspomniałeś o zamku Gradara.
Przewodniki go opisują... tak naprawdę to był na liście celów ewentualnych, gdyby jakoś tak wyszło, że znalazłby się po drodze :wink: . Ale się nie znalazł... co nie znaczy, że tak się jeszcze nie stanie :idea: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.05.2013 09:33

kulka53 napisał(a):
A co do Gradary - to już się wstydziliśmy :oops: , że dopiero po powrocie przeczytaliśmy tę Twoją relację sprzed roku, naprawdę nie wiem jak to się stało, skoro plany na 2013 śledziłem na bieżąco :roll: .
Miałem na myśli, że Verucchio polecałeś nam krótko po zakończeniu zeszłorocznej toskańskiej relacji - i wtedy nie wspomniałeś o zamku Gradara.
Przewodniki go opisują... tak naprawdę to był na liście celów ewentualnych, gdyby jakoś tak wyszło, że znalazłby się po drodze :wink: . Ale się nie znalazł... co nie znaczy, że tak się jeszcze nie stanie :idea: .

Szczerze mówiąc ta moja relacja jest bardzo pobieżna i niedokładna, teraz napisałbym ją zupełnie inaczej z większą ilością zdjęć (no ale tych aż tak dużo wtedy nie robiłem) ;)

To w gradarze żyły najważniejsze włoskie rody okresu średniowiecza i renesansu: Malatesta, Sforza, Borgia i Della Rovere; tutaj zakończyła się tragiczna Historia miłości Paola i Franceski.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies