Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
-Katka-
Cromaniak
Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) "Słoneczna"Italia

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 15.05.2013 14:03

Lidia K napisał(a):
-Katka- napisał(a):W tym roku piękna Dalmacja, ale Włochy zawsze w moich myślach :)

To tak jak w naszych Grecja :)

.

Grecja też bardzo nam się podobała,
ale póki co tylko samlotowo-hotelowe wyprawy za nami.
A to według mnie jednak nie to samo.
Cały czas czeka odkładana z roku na rok podróż samochodem do Grecji.
Może kiedyś, ech chciałoby się wszędzie być..

Wracajmy do Italii bo zaraz mnie się za OT dostanie :wink:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 15.05.2013 22:04

Trochę późno tu dotarłem, ale zaległości nadrobiłem. Czekam na więcej, super się czyta Wasze relacje :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.05.2013 22:10

kulka53 napisał(a):Tempo spada, nastroje siadają też dość mocno bo zaczyna pokapywać a potem mocno padać deszcz :? . Po drodze przejeżdżamy przez dwa ciekawe miasteczka – Bassano del Grappa mijamy jakoś bokiem, natomiast w Cittadelii pomyliłem drogę i wjechaliśmy do centrum dzięki czemu mogliśmy rzucić okiem na całkiem nieźle wyglądające mury obronne (przewodnik podaje że z XIII wieku są :) ) . Nie zatrzymujemy się jednak... naszym celem na dziś jest Padwa. 8O

c.d.n.

Ha, jak przejeżdżałem przez Bassano w 1997r to mi też akurat tam polało, ale uznałem, że to z radości, że tam w końcu w te okolice dotarłem i też sobie nie żałowałem i gębę zamoczyłem.

P.S. Dzisiaj Giro d-Italia jechało przez te strony i dalej w Dolomity. Jechali przez Pieve di Cadore i Vajont, gdzie Mariusz opisywał/przypominał o tej słynnej katastrofie tamy w górach.
:wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.05.2013 07:14

Lidia K napisał(a): Ja właśnie do bliskości z naturą, do wstawania ze świtem, do rosy na trawie, zapachów łąki jakie nam towarzysza przy porannej herbacie ...

Jasne ! 8) ... rozumiem to w pełnej rozciągłości. :)

Fatamorgana napisał(a):P.S. Dzisiaj Giro d-Italia jechało przez te strony i dalej w Dolomity. Jechali przez Pieve di Cadore i Vajont, gdzie Mariusz opisywał/przypominał o tej słynnej katastrofie tamy w górach.
:wink:

... oczywiście oglądałem ... w "Eurosporcie". 8)

pozdrawiam.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 16.05.2013 07:41

Widzę, że wyjechaliście dzień po nas, z tym, że my jeszcze nie wróciliśmy. Z przyjemnośćią pooglądamy Wasze wiosenne włoskie wakacje, po powrocie z naszych greckich (i nie tylko greckich).

Pozdrawiamy
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.05.2013 10:39

MarDomi napisał(a):Trochę późno tu dotarłem, ale zaległości nadrobiłem. Czekam na więcej, super się czyta Wasze relacje :D

To zaledwie prolog z tegorocznego majowego wyjazdu.
Dzięki, że jesteś.
Fatamorgana napisał(a):
Ha, jak przejeżdżałem przez Bassano w 1997r to mi też akurat tam polało, ale uznałem, że to z radości, że tam w końcu w te okolice dotarłem i też sobie nie żałowałem i gębę zamoczyłem.

Nie znałeś widocznie najnowszej prognozy pogody z internetu.
Ja to z tych optymistów jestem, którzy wierzą, że może jednak tak mokra prognoza się nie sprawdzi.
Sprawdziła się :(

KOL napisał(a):Widzę, że wyjechaliście dzień po nas, z tym, że my jeszcze nie wróciliśmy. Z przyjemnością pooglądamy Wasze wiosenne włoskie wakacje, po powrocie z naszych greckich (i nie tylko greckich).
Jeszcze nie wróciliście, a już piszesz :wink: , miło nam że w naszym wątku.
Te wiosenne wakacje to taka mała przygrywka do wrześniowych, zanim wyjedziemy bardzo liczymy na Twoją relację z greckiej wiosny. To w pewnym sensie przeważyło, że nie rzuciliśmy monetą by los za nas zdecydował a wybraliśmy włoską mokrą wiosnę.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.05.2013 10:54

Lidia K napisał(a):Ja to z tych optymistów jestem, którzy wierzą, że może jednak tak mokra prognoza się nie sprawdzi.

Też taki byłem ... :?
Teraz sprawdzam ją tutaj ... i zawsze jest na 100% prawdziwa, nawet ta 14 dniowa.
"Przesunięcia" prognoz były najwyżej w zakresie godzinowym.
Przynajmniej tak było przez ostatnie cztery lata. 8)

pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.05.2013 11:10

mariusz-w napisał(a):
Lidia K napisał(a):Ja to z tych optymistów jestem, którzy wierzą, że może jednak tak mokra prognoza się nie sprawdzi.

Teraz sprawdzam ją tutaj ... i zawsze jest na 100% prawdziwa, nawet ta 14 dniowa.

pozdrawiam.

Też tam sprawdzałam :P ,
no i niestety się sprawdziła :roll: .
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.05.2013 11:25

mysza73 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):

pozdrawiam.

Też tam sprawdzałam :P ,
no i niestety się sprawdziła :roll: .

Tej strony nie znałam.
Najchętniej zaglądam na sat24.com. Stamtąd trafiłam na prognozę w obrazkach tutaj. Lepiej się ogląda chociaż na dokładność w szczegółach nie ma co liczyć.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.05.2013 09:23

27 kwietnia, sobota c.d.

Do Padwy, miasta z Uniwersytetem o średniowiecznym rodowodzie, miasta w którym działał i zmarł św Antoni dojechaliśmy niedługo po południu. Fajnie... tzn teoretycznie fajnie byłoby, gdyby nie jeden drobny fakcik – dość mocno padający deszcz :? . Chwilkę pokręciliśmy się autem w okolicach centrum by znaleźć sobie jakieś dogodne i darmowe miejsce parkingowe. Udało się, umieściliśmy nasz pojazd w północnej części Starówki na małym placyku Piazza Petrarca nieopodal wielkiego i jak się okazało zamkniętego kościoła San Carmine.

Obrazek

Zanim przygotowaliśmy się do zwiedzania, deszcz nieco ustał. W pobliżu była jakaś szkoła, może odbywały się tam jakieś kursy... trudno powiedzieć ale placyk i okolice szybko zapełniły się parkującymi na zakazach autami. „Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły” :wink: i auta zniknęły – my zostaliśmy prawie sami parkując tak trochę nie wiadomo gdzie, ani to zakaz, ani to miejsce parkingowe :? . No dobra, nie ma co, przestało padać – idziemy :idea:

Pogoda wciąż ponura, paskudna, wilgotna. Smutne więc w większości są nasze padewskie zdjęcia i tak naprawdę też wspomnienia :roll: .

Tuż obok Piazza Petrarka przepływa rzeczka – w zasadzie w wielu miejscach Starówki można natknąć się na nią albo na jakiś mostek co nieco urozmaica wędrówkę.

Obrazek

Nad rzeczką – wilgociolubne (chyba) roślinki.

Obrazek

Szybko znajdujemy się na jednym z głównych placów Padwy – Piazza dei Signori gdzie podobnie jak w wielu innych włoskich miastach odbywa się tradycyjny sobotni targ.

Obrazek

Obrazek

Palazzo del Capitano z najstarszym we Włoszech zegarem słonecznym – zamontowanym już w 1344 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś nie ma szans by się dowiedzieć która godzina :?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.05.2013 09:24

Zmierzamy więc do Katedry – po drodze zauważając ładną loggię

Obrazek

Jednak trochę pada :roll:

Obrazek

Malowidła, spłowiałe od słońca? Nieeee, raczej spłukane deszczem :wink:

Obrazek

Padewska katedra, jeśli wierząc przewodnikowi to bardzo mało atrakcyjny kościół (choć z XII wieku). Sami nie mogliśmy się o tym przekonać bo była zamknięta – jak zresztą wiele włoskich kościołów , zamykane są na czas wczesnego popołudnia. Ciekawsze jest przylegające do katedry baptysterium, ale nastrój mieliśmy wybitnie mało „zwiedzeniowy”

Obrazek

Obrazek

Brama przy placu katedralnym

Obrazek

Plac katedralny

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.05.2013 09:24

Zbliżamy się do ogromnego Palazzo della Ragione stojącego na głównym placu – Piazza delle Erbe

Obrazek

Obrazek

Padewskie Sukiennice :)

Obrazek

Widzieliście kiedyś ruchomą, podnoszoną ulicę? My jeszcze nigdy 8O . Pod spodem chyba były śmietniki :roll: , w każdym razie nie bardzo mogliśmy pojąć sens tej konstrukcji...

Obrazek

Przed siąpiącą mżawką można było częściowo się schronić przechodząc licznymi łukowymi pasażami

Obrazek

Obrazek

Zegar słoneczny nr 2 – na Palazzo della Ragione

Obrazek

Stragany nieco przesłaniają ogrom Palazzo :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Torre Bianca

Obrazek

Uliczny grajek – ten miał całkiem przyzwoity głos :)

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.05.2013 09:25

Plac pomiędzy Palazzo del Comune a budynkiem Uniwersytetu

Obrazek

Palazzo del Comune

Obrazek

Można było wejść na „podwórzec” :wink:

Obrazek

Obrazek

Spotkaliśmy tam zupełnie nieubrane panie :oops:

Obrazek

Obrazek

Poza tym nic innego ciekawego tam nie było. Za to wzmógł się deszcz który postanowiliśmy przeczekać na ławce pod arkadami, niestety, grajka już nie było :?

A to dziedziniec Uniwersytetu – był zamknięty bo w remoncie :? i tylko na górze coś było widać

Obrazek

Obrazek

Brak nadziei na poprawę... :(

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.05.2013 09:26

Santa Maria dei Servi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół jest zdecydowanie średniowieczny, czyżby drzwi też pochodziły z tego okresu? 8O
W każdym razie wyglądały całkiem staro :)

Obrazek

Obrazek

Padewska rzeczka

Obrazek

Arkady, arkady...

Obrazek

Obrazek

c.d.Padwy n. :)
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 17.05.2013 09:58

Hejka :papa:

..hm :roll:

no my cekomy zdecydowanie na :!: :wink:

..krajobrazy :!: :!: :!: :wink:

..wolność w Waszym wydaniu :!: :wink:

...dzikość , odwagę ,humorek :wink:

..aha , bo już Janusz o tym pisał :wink:

. co by zabocyć stolika i stołecków :?:...hm :roll:

Pozdrowiajom Kowolki :wink: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone