napisał(a) Lidia K » 04.07.2012 10:43
To ja też coś dodam.
weldon napisał(a):Nic, tylko stanąć i malować ...
Dobrze, że mieliście aparat.
To, niewątpliwie, przyśpiesza zwiedzanie
Okolica Pienzy okazała się najciekawszym pod względem artystycznym ośrodkiem doliny Orcia i został on (pejzaż) wpisany na tę listę już w 1996 r. natomiast cała dolina rzeki Orcia została wpisana na Listę UNESCO w 2004r .
Tak uzasadniono decyzję: "Pejzaż Val d'Orcia był hołubiony przez malarzy szkoły sieneńskiej, rozkwitającej w okresie renesansu. Obrazy Val d'Orcia, a w szczególny sposób przedstawienia jej pejzaży, które pokazują jak człowiek może w harmonii żyć w zgodzie z naturą, stały się ikonami renesansu i w istotny sposób wpłynęły na sposób myślenia o pejzażu w późniejszych latach". Ponoć wygląd doliny nie wiele zmienił się od tamtych czasów.
Krajobraz Val d'Orcia, zdominowany przez rozległe pola poprzecinane winnicami, uprawami oliwek i słoneczników oraz rzędami cyprysów, wraz z niesamowitą barwą spalonej ziemi (tak unikatowej, że doczekała się osobnego określenia w malarskiej palecie - siena palona), mało chyba kogo mogą pozostawić obojętnym.
Chociaż nie pojawiliśmy się w odpowiedniej porze roku i my nie mogliśmy tej przyjemności sobie odmówić. Popstrykania oczywiście, z malowania nic by nie wyszło. Żadne z nas nie ma za grosz talentu.
Jacek S napisał(a):kulka53 napisał(a):A to miejsce, też na dużym zoomie... nie wiedzieliśmy i nie wiemy co to takiego
Być może wieża ciśnień na całą okolicę.
Wycięłam wieżę z pokazanego zdjęcia.
Mi się kojarzy z bajkową wieżą na wzgórzu, w której czarnoksiężnik na żądanie złej i zazdrosnej królowej zamknął piękną księżniczkę przed ..... no właśnie nie wiem dlaczego ja tam zamknął. Dawno bajek nie czytałam.
Bajkowy krajobraz z bajaniem mi się skojarzył.
Ostatnio edytowano 15.07.2012 14:06 przez
Lidia K, łącznie edytowano 1 raz