Lidia K napisał(a):Żyto
Jakoś dziwnie na żółto kwitnie, ale to widocznie jakaś lokalna odmiana.
Szkoda, że pogoda licha, ale i tak pięknie. To bogactwo zdobień oszałamiające.
pzdr
kulka53 napisał(a):Na Piazza del Giglio stoi pomnik Garibladiego
DarCro napisał(a):Krajobrazy piękne, ale stanę w obronie naszych ziem: Suwalszczyzna, Białostockie, itp. - niczym nie ustepują.
Tylko tych katedr brak.
DarCro napisał(a):Czy ktoś wie dlaczego Włosi budowali miasteczka na szczytach, a Polacy w dolinach? Jeśli kwestie obronne były ważne, to przecież i jedni i drudzy co chwila musieli się z kimś zmagać...
longtom napisał(a):Lidia K napisał(a):Żyto
Jakoś dziwnie na żółto kwitnie, ale to widocznie jakaś lokalna odmiana.
longtom napisał(a):Szkoda, że pogoda licha, ale i tak pięknie. To bogactwo zdobień oszałamiające.
Jacek S napisał(a):kulka53 napisał(a):Jacek S napisał(a):Bez sensu trochę...ani jeden ani drugi nie ma teraz płaszcza.
A może w dawnych czasach mieli takie obszerne płaszcze, że z jednego można było dwa zrobić
Etam, sknera i tyle.
PS. Piękne mgły i pola.
Lidia K napisał(a):Ci którzy byli myślę, że wiedzą jaka to jest atrakcja widoczna z oddali.
Lidia K napisał(a):Co rośnie w życie?
mariusz-w napisał(a):Lidia K napisał(a):Ci którzy byli myślę, że wiedzą jaka to jest atrakcja widoczna z oddali.
Ci co nie byli ... też wiedzą/wiedzieli !
mariusz-w napisał(a):A widoczki faktycznie śliczne i pogodne.
Dobry pomysł z tą wstawką-przerywnikiem.
mariusz-w napisał(a):Lidia K napisał(a):Co rośnie w życie?
Wygląda na Mieczyk dachówkowaty (Gladiolus imbricatus) lub coś "koło tego".
Bez bliższych oględzin mogę się mylić !
piotrf napisał(a):mariusz-w napisał(a):A widoczki faktycznie śliczne i pogodne.
Dobry pomysł z tą wstawką-przerywnikiem.
Pełna zgoda
Lidia K napisał(a):Gdyby to był mieczyk dachówkowaty to ten z żyta jest wyjątkowo rachityczny i pokręcony.
Krzychooo napisał(a):Relacja jak zawsze rzetelna i ciekawa, gratuluję.
Krzychooo napisał(a):Wbiję kij w mrowisko, a co mi tam . Zastrzegam na początku, że w Toskanii nie byłem.
Życie jest krótkie, nie chciałbym po poświęceniu dwóch tygodni urlopu (i pewnie sporej kasy...) żałować, więc żądam konkretnej odpowiedzi . Czy uważacie, że w zestawieniu z Bałkanami czy z - tak pięknie przez Was pokazywaną - Grecją jest to region wart uwagi?
Stare miasteczka całkiem, całkiem, ale tak zachwalane przez wszelakie media toskańskie widoki? Hmm, pięknych, zielonych pofałdowanych pól to ja mam pod dostatkiem w Beskidach . No dobra, cyprysów nie mam .
PS Sporo osób te trochę lekceważone przeze mnie widoki chwali, więc może to ja błądzę?
Krzychooo napisał(a):Stare miasteczka całkiem, całkiem, ale tak zachwalane przez wszelakie media toskańskie widoki? Hmm, pięknych, zielonych pofałdowanych pól to ja mam pod dostatkiem w Beskidach . No dobra, cyprysów nie mam .
mariusz-w napisał(a):Szkoda, że liści nie widać.
Wtedy byłoby wiadomo czy to coś z rodziny kosaćcowatych.
Lidia K napisał(a):Żeby było łatwiej wytrwać smutne, ponure, pochmurne chwile które jeszcze drugie tyle w relacji będziemy opisywać na zachętę dla cierpliwych naszych Czytelników skromna porcja wyczekiwanych toskańskich widoków.