Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - SARDYNIA maj'201

Postnapisał(a) kulka53 » 30.06.2015 21:51

Ale teraz.... oto Piscinas :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzeczka która zmyła kurz ze skodowych kół właśnie tutaj ma ujście :)

Obrazek

Obrazek

Na plaży – może ze 20 osób.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 30.06.2015 21:51

Piaszczysty kanion Piscinas :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ujście :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na plaży jest pozostałość czegoś, jakby rampy załadowczej. Dopiero potem mieliśmy się przekonać czemu służyła.

Obrazek

Piękna i wielka plaża Piscinas...

Obrazek

Spędziliśmy tu, spacerując, dłuższą chwilę. Gdyby to był wieczór, z pewnością zostalibyśmy tu na kąpiel i spanko. Ale było jeszcze przedpołudnie – czas wracać (jak widać bez entuzjazmu...)

Obrazek

c.d.n.
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 30.06.2015 22:26

Ta plaża naprawdę mi się spodobała.

:papa:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 30.06.2015 22:36

... pięknie zaczął się ten dzień ... :lol: ... najpierw korki, potem wodnestrady ... :mrgreen: ... ale osiągnięty cel przepiękny ... :) ...
Pozdrawiam.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 01.07.2015 09:47

Takie skrzyżowanie naszych wędrujących wydm z plażami Dubaju :wink:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 01.07.2015 12:13

Te BASENY (piscinas) całkiem fajne 8O 8O 8)
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 01.07.2015 22:03

krutom napisał(a):Ta plaża naprawdę mi się spodobała.

Nam też ... :cool: , a to jeszcze nie koniec...
Witamy :)
kmichal napisał(a):... pięknie zaczął się ten dzień ... :lol: ... najpierw korki, potem wodnestrady ... :mrgreen: ... ale osiągnięty cel przepiękny ... :) ...

Pięknie się zaczął, całkiem ładnie było w trakcie, a i wieczór przyjemny... :D
kaszubskiexpress napisał(a):Takie skrzyżowanie naszych wędrujących wydm z plażami Dubaju :wink:

Drapaczy co prawda brak na horyzoncie ale chyba jakoś nie żałuję... :lol:
tony montana napisał(a):Te BASENY (piscinas) całkiem fajne 8O 8O 8)

Uświadomiłeś mi, że mój francuski ma się już całkiem kiepsko... piscine to basen także i w tamtejszym narzeczu. A wcale nie skojarzyłem :?
Niemniej, wolę takie baseny od miejskich czy nawet hotelowych :cool:

:papa:
tiwa
Cromaniak

Postnapisał(a) tiwa » 01.07.2015 22:29

Ale puste te plaże 8O . W czerwcu (mój ulubiony miesiąc :D ) to już pewnie tak fajnie nie jest, ale jak się poszuka i dojedzie (niekoniecznie wypasioną terenówką :) ), to pewnie też można będzie coś znależć w miarę odludnego. Proszę o jak najwięcej nietypowych informacji (np. most z zakazem wjazdu), każda może się przydać.
pzdr. :wink:
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 02.07.2015 13:17

Piscinas robi wrażenie. Fajne miejsce i do tego mało ludzi.

Mam jeszcze pytanie, może trochę wyprzedzając Waszą relację. Wczoraj na gazeta.pl natknąłem się na takie zdjęcie z Sardynii, odwiedziliście to miejsce? Co prawda nie jest na nim tak pusto jak na Waszych, ale pewnie zostało zrobione w sezonie.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 02.07.2015 19:01

tiwa napisał(a):Ale puste te plaże 8O . W czerwcu (mój ulubiony miesiąc :D ) to już pewnie tak fajnie nie jest, ale jak się poszuka i dojedzie (niekoniecznie wypasioną terenówką :) ), to pewnie też można będzie coś znależć w miarę odludnego. Proszę o jak najwięcej nietypowych informacji (np. most z zakazem wjazdu), każda może się przydać.

Nie wszystkie były aż tak puste, chociaż były i takie na których nie było zupełnie NIKOGO.
Czerwiec zapewne byłby fajniejszy na takie wyjazdy, cieplej, lepsza pogoda, cieplejsza woda, jeszcze w miarę pusto (na początku), ale póki co ze względu na pracę czerwce odpadają :?
Więcej mostów z zakazem nie było :wink: , za to był taki, który istniał tylko na mapie :?

KOL napisał(a):Mam jeszcze pytanie.....

No niestety, nie trafiliśmy na te plażę. I prawdę mówiąc, nie wiem gdzie to :? , chociaż myślę (patrząc po skałkach), że prawdopodobnie może to być południowo-wschodnia część wyspy :roll: .
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 02.07.2015 20:42

kulka53 napisał(a):I prawdę mówiąc, nie wiem gdzie to :?

Już wiem....
Jednak nie południowa, ani wschodnia część wyspy, a północna :)
Costa Paradiso obok Isola Rossa, plaża nazywa się Li Cossi :idea:

Zdjęcie chyba jednak poza sezonem zrobione :wink:
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 02.07.2015 22:05

Kolejne bombardowanie z Twojej strony...nie mam nic przeciwko temu...pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 06.07.2015 10:36

14 maja, czwartek c.d.

Mniej więcej środek upalnego – jak się okazało – dnia. Ten czwartek był naprawdę gorący i jak się miało później okazać, był to najgorętszy dzień z całego pobytu na Sardynii. Lubimy ciepełko :) , ale bez aż takiej przesady, nie dość, że temperatura dochodziła do 33 stopni to było parno i duszno – czyli w sumie niezbyt przyjemnie.

Z Piscinas wróciliśmy w głąb lądu inną, drugą drogą, tym razem bez konieczności przeprawiania się przez rzeczki. Ale także szutrem... asfaltu tu nie doprowadzono. Dobrych parę km trzeba było się potelepać i pokurzyć, zanim ujrzeliśmy nie tylko asfalt, ale i taki zaskakujący widok :?

Obrazek

Hmmm, że jest to koryto rzeki, to nie ma wątpliwości. Ale ta cała reszta u góry? Co to takiego?

Obrazek

Kawałek dalej sprawa się wyjaśniła...

Obrazek]

To opuszczona i zrujnowana kopalnia. Okazało się, że w tej okolicy jest ich kilka a w całym regionie, stąd na południe, mniej więcej do Carbonii, znacznie więcej :roll: . Wydobywano tu głównie ołów, żelazo i srebro.

To miejsce nosi nazwę Naracauli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 06.07.2015 10:37

Zdecydowanie ta część wyspy jest pusta, rzadko odwiedzana, wręcz można by nawet powiedzieć, że dzika. Są tu spore góry, wąskie i kręte drogi, osad niewiele. Dotarliśmy w końcu do „głównej” szosy Oristano-Iglesias, na której średnia przelotowa to jakieś 50 km/h. To z pewnością nie są trasy dla chcących szybko i łatwo zaliczyć objazd wyspy dookoła :roll: .

Kawałek dalej, w niedużym górniczym miasteczku Fluminimaggiore natknęliśmy się na ujęcie wody, z czego chętnie skorzystaliśmy napełniając nasze butelki. Niedaleko Fluminimaggiore były znaki kierujące do jaskini Su Mannau... nie odwiedziliśmy jej jako że byliśmy już w ponoć najbardziej atrakcyjnej Grocie Neptuna. A potem trochę żałowałem, bo ta jaskinia też jest ciekawa, wewnątrz płynie podziemna rzeczka wzdłuż której wiedzie trasa, a my lubimy takie właśnie atrakcje. Wstęp z tego co pamiętam 10 euro od osoby, no ale może następnym razem.

Tym razem chcieliśmy zobaczyć inną atrakcję nie tylko tej okolicy, ale i całej wyspy, Tempio di Antas.

Osadnictwo w tym miejscu u stóp wapiennego masywu Monte Conca S'Omu istniało już za 1200 lat p.n.e. czasów nuragijskich, po czym pozostały ślady wioski i nekropolii. Swoją świątynię, około roku 500 p.n.e. postawili tu kartagińczycy. Natomiast to, co robi największe wrażenie dziś, to rzymska świątynia powstała w 38 roku p.n.e.

Z drogi głównej skręcamy za znakami i po paru km jest. Na parkingu stoi kilka aut, upał panuje niemiłosierny, ale obowiązki wzywają :wink: . Wstęp na teren kompleksu to 5 euro, a oprócz słynnych ruin można tu oglądnąć resztki nuragijskiej wioski, rzymskie kopalnie wapienia i pozostałości rzymskiej drogi. Do drogi było zbyt daleko i do tego pod górę, w takim upale, niekoniecznie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 06.07.2015 10:37

O ile świątynia jest całkiem całkiem, miała całkiem sporo kolumn i można było pomiędzy nimi pochodzić, o tyle pozostałe tutejsze starożytności nie prezentują się zbyt okazale :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powyżej świątyni ścieżeczka prowadziła do jakiegoś źródełka, ale my wodę mieliśmy już nabraną :wink: więc zawróciliśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tej okolicy rośnie wiele okazów dębów korkowych, kwitnących właśnie o tej porze. Sardynia słynie z korka, wiele pamiątek to wyroby z tego materiału.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies