Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
longtom
Weteran
Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - SARDYNIA maj'201

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.06.2015 15:26

tony montana napisał(a):Może się narażę trochę, ale powiem, że póki co, z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Ale i tak ładnie :!:

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.06.2015 18:22

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):Może się narażę trochę, ale powiem, że póki co, z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Ale i tak ładnie :!:

pzdr :wink:

Oczywiście, że ładnie! :)
Ale to nie to co moja kochana Apulia (póki co, z tego co Kulki miasteczka pokazują, przecież to dopiero 2 dzień na wyspie), plaże jednak super na tej Sardynii....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.06.2015 18:40

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Ale trzeba przyznać, położenie Castelsardo ma

... co fakt to fakt ... wygląda bajkowo ... :lol: ...

Po cichu powiem, że będzie (niedługo) jeszcze jedno całkiem niebrzydko położone i kolorowe miasto :)

KOL napisał(a):
kulka53 napisał(a):....pamiętam takie z Tinos czy Naxos.

Może Mikri Vigla na Naxos :)?

Fakt, tam też takie były :)
Ale znacznie więcej (i dlatego w pamięć te okolice bardziej zapadły) było takich skał w interiorze Naxos, pomiędzy Tsikalario a Potamią, a szliśmy tamtędy kawałek do Apano Kastro.

KOL napisał(a):Nie wiem czy te plaże z Sardynii Żonie pokazywać. Te wydmy. Jeszcze się faktycznie na tą Sardynie uprze :).

Miejsc z wydmami jest na wyspie kilka :)
Odnajdziemy też podobno największe :roll:
Także te z Rena Maiore spokojnie jeszcze możesz pokazać :lol:
kmichal napisał(a):już małżonce pokazałem zdjęcia sardyńskich plaż i teraz ma mętlik w głowie i stwierdziła, że mam wolną rękę co do wyboru wakacyjnych miejsc ... :mrgreen: ...

:lol:
U mnie było troszkę podobnie... przed wyjazdem zobaczyłem zdjęcia jednej jedynej plaży (szukając czegoś tam innego) i na chwilę odjęło mi mowę... Pokazałem ją Małgosi i myślę, że to ostatecznie przekonało ją do zmiany planów :) . Na tę plażę rzecz jasna dotarliśmy po paru dniach :) .

tony montana napisał(a):z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Apulijskich na żywo nie widziałem, ale widziałem inne włoskie regiony i miasta i (pisałem już o tym) prawda jest taka, że Sardynia może się schować ze swoją architekturą :roll:
Jadąc tam trzeba przyjąć inną miarę urody terenów zabudowanych :wink:
I wg tej miary Castelsardo było (czy jest) jednym z całkiem atrakcyjnych...
Inna historia wyspy, inna kultura = inna także i architektura :roll: .

tony montana napisał(a):to nie to co moja kochana Apulia (póki co, z tego co Kulki miasteczka pokazują, przecież to dopiero 2 dzień na wyspie), plaże jednak super na tej Sardynii....

Myślę, że czegoś takiego jak Alberobello, Ostuni, Lecce czy Matera, to w ogóle nie ma nigdzie indziej...
Albo takiego jak Rotondella, Morano Calabro, Castelmezzano, Oriolo czy :roll: Craco.... (nie w Apulii, ale w planie było)
Nie ma tam zabytków na światową skalę, nie ma dzieł sztuki w każdym kącie byle wiejskiego kościoła.

Jak dla mnie Sardynia miała tę przewagę, że jest wyspą :wink: , ma sporo fajnych plaż, no i jednak siłą rzeczy będzie tam mniej łażenia po miastach, więcej luzu... I chyba tak było :roll: .

maxredaktor napisał(a):Moim zdaniem Alghero odstaje mocno od sardyńskiej średniej, i jest naprawdę urocze. Ale nie widziałem Cagliari, być może ono jest również fajne.

Tu także się zgodzę. Wg mnie Alghero jest najładniejszym miastem na wyspie. Oczywiście nie widzieliśmy wszystkich :wink: , ale trochę trzeba było uwierzyć tym, którzy już wcześniej byli i widzieli...
Cagliari niewiele mu ustępuje :roll: .

Chociaż każdemu podoba się coś trochę innego, Małgosia ma swój prywatny ranking z zupełnie innym liderem :) .

longtom napisał(a):Ale i tak ładnie :!:

Inaczej niż we Włoszech, w Chorwacji, w Grecji, Bułgarii czy Rumunii.
Podobnie jak w Hiszpanii? Nie wiem, nie byłem, ale tak podaje przewodnik.

Kolorowo, czysto, z kilkoma perełkami.... tak jest na Sardynii :)
Nam się podobało :idea:

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 08:04

11 maja, poniedziałek – c.d.

Wąskimi uliczkami zeszliśmy z twierdzy stromo w dół napotykając po drodze jakiś kościół, jak się okazało, była to chiesa di Santa Maria

Obrazek

Obrazek

Z zewnątrz wygląda niepozornie, ale „starawo” :)

Obrazek

Wnętrze – po lekkiej zmianie image'u :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdawało się nam, że ukrzyżowanie miało miejsce w pozycji poziomej i odbywało się za pomocą gwoździ... tutaj jak widać tradycyjne przedstawienie tego aktu jest inne :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 08:05

Idziemy dalej...

Obrazek

Obrazek

...trochę metrów niżej docierając do katedry, jak wynika z tabliczek informacyjnych pw. Sant'Antonio Abate (z XVI wieku, przebudowana w XVII).

Obrazek

Obrazek

A dzwonnica po wybudowaniu początkowo służyła jako latarnia morska.

Obrazek

Twierdza została wyżej...

Obrazek

A niżej – ładna wiosenna trawka :cool:

Obrazek

Katedra jest otwarta, więc wchodzimy.

Obrazek

Już ktoś się przygląda :wink:

Obrazek

Zaczynają docierać węgierskie forpoczty :wink:

Obrazek

Wejście od przodu, chyba przed wiekami wyglądało trochę inaczej :roll:

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 08:05

Castelsardo to miasteczko ufortyfikowane :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyżby sardyńskie pieski i kotki umiały czytać? 8O Taki napis spotkaliśmy na jednym z domów (na odpowiedniej wysokości :wink: )

Obrazek

Jedno z kilku wejść do Starego Miasta

Obrazek

Mury twierdzy widziane z drogi dojazdowej, przy samochodzie :wink: , wszędzie są tu ogromne ilości opuncji.

Obrazek

Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

c.d.n.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.06.2015 12:26

kulka53 napisał(a):Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

Zapisałam :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.06.2015 15:21

mysza73 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.06.2015 15:25

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:

Notatek nigdy za wiele :smo:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.06.2015 17:48

kulka53 napisał(a): na Sardynii...Nam się podobało...

Mnie tam też się podoba ta Sardynia...

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.06.2015 21:38

... cały czas wędruje z Wami ... :D ... chwilowo z duńskiego Vejle ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.06.2015 20:50

mysza73 napisał(a):Zapisałam :mrgreen:

mysza73 napisał(a):Notatek nigdy za wiele :smo:

Zgadza się... nigdy nie wiadomo kiedy i co człowieka "najdzie" :cool: :wink:

tony montana napisał(a):Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:

Niech jedzie :cool: , byle nie w lutym czy innym listopadzie :? , coby z tych fajnych plaż trochę skorzystać :)

ajdadi napisał(a):Mnie tam też się podoba ta Sardynia...

A mnie to bardzo cieszy :cool: , bo to naprawdę fajna wyspa :idea:

kmichal napisał(a):... cały czas wędruje z Wami ... :D ... chwilowo z duńskiego Vejle ... :wink: ...

O, to bardzo nam miło.... jutro powinien się pojawić jakiś c.d :)
Jak tam Dania? warta grzechu? :)
Podobno na rowerzystów trzeba mocno uważać i prędkości za nic w świecie nie przekraczać :roll: , da radę?

Bawcie się dobrze :papa:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.06.2015 22:04

... oczywiście, że czekam jak inni na cd. ...
... a jeżeli chodzi o Danię to tak naprawdę jutro mamy pierwsze poważne zwiedzanie - na pierwszy plan Aarhus ...
... mogę potwierdzić, że jest drogo - szczególnie w Legolandzie gdzie dzisiaj bawiliśmy, ale i ceny w marketach niskie nie są ... jeżeli chodzi o rowerzystów to jeszcze żadnego nie trafiłem :oczko_usmiech: , ale fakt mają wszędzie pierwszeństwo ... najważniejsze, że pogoda dopisuje ... :D ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2015 08:52

kmichal napisał(a):... oczywiście, że czekam jak inni na cd. ...

Powinien się pojawić - to i się pojawi :)
kmichal napisał(a):... a jeżeli chodzi o Danię to tak naprawdę jutro mamy pierwsze poważne zwiedzanie - na pierwszy plan Aarhus ...

Ciekaw jestem opinii :roll: na temat tego miasta - i oczywiście innych miejsc też, które zaliczycie :)
kmichal napisał(a):jeżeli chodzi o rowerzystów to jeszcze żadnego nie trafiłem :oczko_usmiech:

To miałeś szczęście :wink: i oby tak dalej.
kmichal napisał(a):najważniejsze, że pogoda dopisuje ... :D ...

O, to, to.... pełna zgoda :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2015 08:53

11 maja, poniedziałek – c.d.

Było mniej więcej południe, gdy wyjechaliśmy z Castelsardo. Do następnego wymyślonego na dziś celu podróży było całkiem blisko... kawałek wzdłuż wybrzeża a potem w stronę lądu. Zdawaliśmy sobie sprawę jak wiele ciekawych miejsc, czy obiektów pomijamy (a może i nie do końca), no ale jakieś priorytety na te kilkanaście dni trzeba było ustalić. Priorytetem na teraz zostało Sassari, a jadąc w jego kierunku minęliśmy dwa nieduże miasta, Sorso i Sennori. I właśnie jadąc przez nie, przekonaliśmy się, że czasami Sardynia od Grecji wcale aż tak bardzo się nie różni :wink: . Mam tu na myśli to, że takie miasteczka nie mają obwodnic a uliczki w centrum są wąskie i zapchane samochodami (czasem mimo zakazów). Wszystkie wyglądają podobnie, trudno ustalić „na szybko” która jest główna a drogowskazy bywają mylące, bądź nie ma ich na niektórych skrzyżowaniach. Mówiąc ogólnie – uwaga i czujność muszą być w tym czasie wzmożone :cool: .
Poza tym miasta są raczej zadbane, kolorowe... nie ma się do czego przyczepić :wink:

A tak wygląda typowe sardyńskie miasteczko z oddali, to akurat było Sennori:

Obrazek

Wśród gęstej zabudowy dostrzegamy kościół, wygląda na zadziwiająco szeroki.

Obrazek

Obrazek

No ale jest ich tyle, że nie sposób zatrzymać się w każdym – chyba że ma się do dyspozycji pół roku :roll: . Jedziemy do Sassari.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 110
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone