Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
longtom
Weteran
Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - SARDYNIA maj'201

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.06.2015 16:26

tony montana napisał(a):Może się narażę trochę, ale powiem, że póki co, z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Ale i tak ładnie :!:

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.06.2015 19:22

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):Może się narażę trochę, ale powiem, że póki co, z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Ale i tak ładnie :!:

pzdr :wink:

Oczywiście, że ładnie! :)
Ale to nie to co moja kochana Apulia (póki co, z tego co Kulki miasteczka pokazują, przecież to dopiero 2 dzień na wyspie), plaże jednak super na tej Sardynii....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.06.2015 19:40

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Ale trzeba przyznać, położenie Castelsardo ma

... co fakt to fakt ... wygląda bajkowo ... :lol: ...

Po cichu powiem, że będzie (niedługo) jeszcze jedno całkiem niebrzydko położone i kolorowe miasto :)

KOL napisał(a):
kulka53 napisał(a):....pamiętam takie z Tinos czy Naxos.

Może Mikri Vigla na Naxos :)?

Fakt, tam też takie były :)
Ale znacznie więcej (i dlatego w pamięć te okolice bardziej zapadły) było takich skał w interiorze Naxos, pomiędzy Tsikalario a Potamią, a szliśmy tamtędy kawałek do Apano Kastro.

KOL napisał(a):Nie wiem czy te plaże z Sardynii Żonie pokazywać. Te wydmy. Jeszcze się faktycznie na tą Sardynie uprze :).

Miejsc z wydmami jest na wyspie kilka :)
Odnajdziemy też podobno największe :roll:
Także te z Rena Maiore spokojnie jeszcze możesz pokazać :lol:
kmichal napisał(a):już małżonce pokazałem zdjęcia sardyńskich plaż i teraz ma mętlik w głowie i stwierdziła, że mam wolną rękę co do wyboru wakacyjnych miejsc ... :mrgreen: ...

:lol:
U mnie było troszkę podobnie... przed wyjazdem zobaczyłem zdjęcia jednej jedynej plaży (szukając czegoś tam innego) i na chwilę odjęło mi mowę... Pokazałem ją Małgosi i myślę, że to ostatecznie przekonało ją do zmiany planów :) . Na tę plażę rzecz jasna dotarliśmy po paru dniach :) .

tony montana napisał(a):z tego, co widzę: gdzie tam miasteczkom sardyńskim do apulijskich! :)

Apulijskich na żywo nie widziałem, ale widziałem inne włoskie regiony i miasta i (pisałem już o tym) prawda jest taka, że Sardynia może się schować ze swoją architekturą :roll:
Jadąc tam trzeba przyjąć inną miarę urody terenów zabudowanych :wink:
I wg tej miary Castelsardo było (czy jest) jednym z całkiem atrakcyjnych...
Inna historia wyspy, inna kultura = inna także i architektura :roll: .

tony montana napisał(a):to nie to co moja kochana Apulia (póki co, z tego co Kulki miasteczka pokazują, przecież to dopiero 2 dzień na wyspie), plaże jednak super na tej Sardynii....

Myślę, że czegoś takiego jak Alberobello, Ostuni, Lecce czy Matera, to w ogóle nie ma nigdzie indziej...
Albo takiego jak Rotondella, Morano Calabro, Castelmezzano, Oriolo czy :roll: Craco.... (nie w Apulii, ale w planie było)
Nie ma tam zabytków na światową skalę, nie ma dzieł sztuki w każdym kącie byle wiejskiego kościoła.

Jak dla mnie Sardynia miała tę przewagę, że jest wyspą :wink: , ma sporo fajnych plaż, no i jednak siłą rzeczy będzie tam mniej łażenia po miastach, więcej luzu... I chyba tak było :roll: .

maxredaktor napisał(a):Moim zdaniem Alghero odstaje mocno od sardyńskiej średniej, i jest naprawdę urocze. Ale nie widziałem Cagliari, być może ono jest również fajne.

Tu także się zgodzę. Wg mnie Alghero jest najładniejszym miastem na wyspie. Oczywiście nie widzieliśmy wszystkich :wink: , ale trochę trzeba było uwierzyć tym, którzy już wcześniej byli i widzieli...
Cagliari niewiele mu ustępuje :roll: .

Chociaż każdemu podoba się coś trochę innego, Małgosia ma swój prywatny ranking z zupełnie innym liderem :) .

longtom napisał(a):Ale i tak ładnie :!:

Inaczej niż we Włoszech, w Chorwacji, w Grecji, Bułgarii czy Rumunii.
Podobnie jak w Hiszpanii? Nie wiem, nie byłem, ale tak podaje przewodnik.

Kolorowo, czysto, z kilkoma perełkami.... tak jest na Sardynii :)
Nam się podobało :idea:

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 09:04

11 maja, poniedziałek – c.d.

Wąskimi uliczkami zeszliśmy z twierdzy stromo w dół napotykając po drodze jakiś kościół, jak się okazało, była to chiesa di Santa Maria

Obrazek

Obrazek

Z zewnątrz wygląda niepozornie, ale „starawo” :)

Obrazek

Wnętrze – po lekkiej zmianie image'u :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdawało się nam, że ukrzyżowanie miało miejsce w pozycji poziomej i odbywało się za pomocą gwoździ... tutaj jak widać tradycyjne przedstawienie tego aktu jest inne :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 09:05

Idziemy dalej...

Obrazek

Obrazek

...trochę metrów niżej docierając do katedry, jak wynika z tabliczek informacyjnych pw. Sant'Antonio Abate (z XVI wieku, przebudowana w XVII).

Obrazek

Obrazek

A dzwonnica po wybudowaniu początkowo służyła jako latarnia morska.

Obrazek

Twierdza została wyżej...

Obrazek

A niżej – ładna wiosenna trawka :cool:

Obrazek

Katedra jest otwarta, więc wchodzimy.

Obrazek

Już ktoś się przygląda :wink:

Obrazek

Zaczynają docierać węgierskie forpoczty :wink:

Obrazek

Wejście od przodu, chyba przed wiekami wyglądało trochę inaczej :roll:

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.06.2015 09:05

Castelsardo to miasteczko ufortyfikowane :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyżby sardyńskie pieski i kotki umiały czytać? 8O Taki napis spotkaliśmy na jednym z domów (na odpowiedniej wysokości :wink: )

Obrazek

Jedno z kilku wejść do Starego Miasta

Obrazek

Mury twierdzy widziane z drogi dojazdowej, przy samochodzie :wink: , wszędzie są tu ogromne ilości opuncji.

Obrazek

Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

c.d.n.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.06.2015 13:26

kulka53 napisał(a):Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

Zapisałam :mrgreen:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.06.2015 16:21

mysza73 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Castelsardo spodobało się nam najbardziej z miasteczek które do tej pory zobaczyliśmy. Fakt, nie było ich wiele przez 1 dzień i poranek drugiego, ale zawsze to już coś, zasłużyć na wyróżnienie w naszych oczach :wink: . Zatem jakby co – Castelsardo z czystym sumieniem polecamy :idea: :)

Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.06.2015 16:25

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:

Notatek nigdy za wiele :smo:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.06.2015 18:48

kulka53 napisał(a): na Sardynii...Nam się podobało...

Mnie tam też się podoba ta Sardynia...

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.06.2015 22:38

... cały czas wędruje z Wami ... :D ... chwilowo z duńskiego Vejle ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.06.2015 21:50

mysza73 napisał(a):Zapisałam :mrgreen:

mysza73 napisał(a):Notatek nigdy za wiele :smo:

Zgadza się... nigdy nie wiadomo kiedy i co człowieka "najdzie" :cool: :wink:

tony montana napisał(a):Ty też pojedziesz zamiast do Apulii na Sardynię? 8O 8) :lol: :roll:

Niech jedzie :cool: , byle nie w lutym czy innym listopadzie :? , coby z tych fajnych plaż trochę skorzystać :)

ajdadi napisał(a):Mnie tam też się podoba ta Sardynia...

A mnie to bardzo cieszy :cool: , bo to naprawdę fajna wyspa :idea:

kmichal napisał(a):... cały czas wędruje z Wami ... :D ... chwilowo z duńskiego Vejle ... :wink: ...

O, to bardzo nam miło.... jutro powinien się pojawić jakiś c.d :)
Jak tam Dania? warta grzechu? :)
Podobno na rowerzystów trzeba mocno uważać i prędkości za nic w świecie nie przekraczać :roll: , da radę?

Bawcie się dobrze :papa:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.06.2015 23:04

... oczywiście, że czekam jak inni na cd. ...
... a jeżeli chodzi o Danię to tak naprawdę jutro mamy pierwsze poważne zwiedzanie - na pierwszy plan Aarhus ...
... mogę potwierdzić, że jest drogo - szczególnie w Legolandzie gdzie dzisiaj bawiliśmy, ale i ceny w marketach niskie nie są ... jeżeli chodzi o rowerzystów to jeszcze żadnego nie trafiłem :oczko_usmiech: , ale fakt mają wszędzie pierwszeństwo ... najważniejsze, że pogoda dopisuje ... :D ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2015 09:52

kmichal napisał(a):... oczywiście, że czekam jak inni na cd. ...

Powinien się pojawić - to i się pojawi :)
kmichal napisał(a):... a jeżeli chodzi o Danię to tak naprawdę jutro mamy pierwsze poważne zwiedzanie - na pierwszy plan Aarhus ...

Ciekaw jestem opinii :roll: na temat tego miasta - i oczywiście innych miejsc też, które zaliczycie :)
kmichal napisał(a):jeżeli chodzi o rowerzystów to jeszcze żadnego nie trafiłem :oczko_usmiech:

To miałeś szczęście :wink: i oby tak dalej.
kmichal napisał(a):najważniejsze, że pogoda dopisuje ... :D ...

O, to, to.... pełna zgoda :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2015 09:53

11 maja, poniedziałek – c.d.

Było mniej więcej południe, gdy wyjechaliśmy z Castelsardo. Do następnego wymyślonego na dziś celu podróży było całkiem blisko... kawałek wzdłuż wybrzeża a potem w stronę lądu. Zdawaliśmy sobie sprawę jak wiele ciekawych miejsc, czy obiektów pomijamy (a może i nie do końca), no ale jakieś priorytety na te kilkanaście dni trzeba było ustalić. Priorytetem na teraz zostało Sassari, a jadąc w jego kierunku minęliśmy dwa nieduże miasta, Sorso i Sennori. I właśnie jadąc przez nie, przekonaliśmy się, że czasami Sardynia od Grecji wcale aż tak bardzo się nie różni :wink: . Mam tu na myśli to, że takie miasteczka nie mają obwodnic a uliczki w centrum są wąskie i zapchane samochodami (czasem mimo zakazów). Wszystkie wyglądają podobnie, trudno ustalić „na szybko” która jest główna a drogowskazy bywają mylące, bądź nie ma ich na niektórych skrzyżowaniach. Mówiąc ogólnie – uwaga i czujność muszą być w tym czasie wzmożone :cool: .
Poza tym miasta są raczej zadbane, kolorowe... nie ma się do czego przyczepić :wink:

A tak wygląda typowe sardyńskie miasteczko z oddali, to akurat było Sennori:

Obrazek

Wśród gęstej zabudowy dostrzegamy kościół, wygląda na zadziwiająco szeroki.

Obrazek

Obrazek

No ale jest ich tyle, że nie sposób zatrzymać się w każdym – chyba że ma się do dyspozycji pół roku :roll: . Jedziemy do Sassari.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 110
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies