Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże niebałkańskie podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże niebałkańskie (bo włoskie) podróże :-)

Postnapisał(a) kulka53 » 24.05.2015 13:48

Witamy po powrocie :)

Zaryzykowaliśmy majowe Włochy po raz trzeci (w sumie do trzech razy sztuka :cool: ) i odnieśliśmy pewien sukces - przynajmniej nie lało :lol:

Zadowoleni jesteśmy bardzo, opaleni chyba jeszcze bardziej (jednak :) ), spodobało się nam na tyle, że może jeszcze kiedyś wrócimy.... Bo znaleźliśmy tam prawie wszystko to, czego szukamy, czyli: masę fantastycznych plaż, także praktycznie dzikich i pustych, sporo miejsc do spania w autku, trochę pięknych widoków, trochę zabytków, parę ładnych miast i miasteczek i .... bardzo tanie wina :wink: .

A gdzie to wszystko? Na Sardynii :cool:

:papa:
ruzica
Cromaniak

Postnapisał(a) ruzica » 24.05.2015 13:54

Melduję się w czytelni jako pierwsza :D Niedawno skończyłam czytać Wasze Włochy 2012 i 2013, fajnie, że już :) 3 rozdział się pisze :)

No i fajnie, że się pogoda w końcu udała
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 24.05.2015 14:17

Witam.
Super, że już jesteście... :D...
Hmmm Sardynia powiadasz... fantastycznie... :)...
Przez chwilę była w naszych tegorocznych planach...
Jednak najpierw chcemy skosztować północy Italii...
Czekam z niecierpliwością na kolejną przepiękną relacje w Waszym wykonaniu... :D...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 24.05.2015 14:19

kulka53 napisał(a):Witamy po powrocie :)
... znaleźliśmy tam prawie wszystko to, czego szukamy, czyli: ... trochę pięknych widoków, trochę zabytków, parę ładnych miast i miasteczek i .... bardzo tanie wina :wink: .

Trochę 8O :roll: ,
chyba tego taniego wina za dużo wipiliście :lool: ,

mam nadzieję, że przed moim wyjazdem (we wtorek :mrgreen:, zgadnijcie gdzie :wink: ) uda mi się zobaczyć trochę tych Waszych widoków :wink: ,

fajnie że wróciliście zadowoleni :P .
KOL
Cromaniak

Postnapisał(a) KOL » 24.05.2015 14:24

Sardynia! Żona już od kilku lat zagaduje mnie o tym kierunku. Dlatego więc z ciekawością pooglądamy.

Pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Postnapisał(a) MarDomi » 24.05.2015 15:18

Fajnie, że się wyjazd udał :)
Ciekaw jestem jestem jak było, więc pisz, pisz :D :D
ajdadi
Weteran

Postnapisał(a) ajdadi » 24.05.2015 15:22

kulka53 napisał(a):A gdzie to wszystko? Na Sardynii...

...w takim razie będziemy zwiedzać Sardynię...fajnie ,że wyjazd się udał

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 24.05.2015 21:52

Miło, że jesteście :)

ruzica napisał(a):Melduję się w czytelni jako pierwsza :D Niedawno skończyłam czytać Wasze Włochy 2012 i 2013, fajnie, że już :) 3 rozdział się pisze :)

No i fajnie, że się pogoda w końcu udała

3 rozdział mam nadzieję niedługo zacznie się pisać :)
Co do pogody, to fakt, że udała się lepiej niż podczas poprzednich odwiedzin Włoch, ale też fakt, że pozostawiała trochę do życzenia :roll: .

kmichal napisał(a):Witam.
Super, że już jesteście... :D...
Hmmm Sardynia powiadasz... fantastycznie... :)...
Przez chwilę była w naszych tegorocznych planach...
Jednak najpierw chcemy skosztować północy Italii...
Czekam z niecierpliwością na kolejną przepiękną relacje w Waszym wykonaniu... :D...

My cieszymy się mniej, bo trzeba wracać do pracy w pracy i prac przeróżnych innych (a tak fajnie było przez chwilę o tym zapomnieć...)
Co do relacji to postaramy się by powstawała jak najszybciej, ale chyba nie uda się jej zakończyć przed planowanym kolejnym urlopem :roll:
Na nas wyspa zrobiła bardzo dobre wrażenie, jest jak zgodnie uznaliśmy "fajniejsza" pod pewnymi względami niż kontynentalne Włochy. Ale pod względem zabytków pozostaje w tyle zdecydowanie, więc skosztowanie północy jak najbardziej słuszne :D

mysza73 napisał(a):chyba tego taniego wina za dużo wipiliście :lool:

Za dużo może nie, ale sporo..... :wink: , a jeszcze więcej przywieźliśmy :)
a że "trochę"... bo my lubimy jak wszystkiego jest tak po trochu :lol:

mysza73 napisał(a):mam nadzieję, że przed moim wyjazdem (we wtorek :mrgreen:, zgadnijcie gdzie :wink: ) uda mi się zobaczyć trochę tych Waszych widoków :wink:

Hmmm, będę strzelał :wink: , Santorini? :roll:
Bo chyba nie Sardynia :lol:

KOL napisał(a):Sardynia! Żona już od kilku lat zagaduje mnie o tym kierunku. Dlatego więc z ciekawością pooglądamy.

To dobry kierunek, choć to jednak nie Grecja (ale prawie :wink: )
W porównaniu do greckich realiów jest większa od Peloponezu więc jeśli chce się pozwiedzać, trzeba się trochę najeździć.
Nam się podobało i dobrze się tam czuliśmy. Przed sezonem to w miarę spokojne jeszcze miejsce, choć turystów już widać a i mieszkańców mało nie jest.
MarDomi napisał(a):Fajnie, że się wyjazd udał :)
Ciekaw jestem jestem jak było, więc pisz, pisz :D :D

Udał się naprawdę bardzo dobrze - zwłaszcza jak na praktycznie pełen spontan... planowanie trwało kilka godzin :cool: . Pewnie nie widzieliśmy wszystkiego co warto, ale zważywszy na ogrom obszaru - i tak było to niemożliwe w te kilkanaście dni. Jesteśmy zadowoleni, że odwiedziliśmy kolejny zakątek Europy na który i tak kiedyś chcieliśmy dotrzeć (zwłaszcza ja o tym myślałem, ale zupełnie bez konkretów)
Coś tam napiszemy, coś tam pokażemy, może się spodoba :)

ajdadi napisał(a):...w takim razie będziemy zwiedzać Sardynię...fajnie ,że wyjazd się udał

Ano tak wyszło :)
Dwa tygodnie to jak sądzimy minimum by mniej więcej zorientować się w tym co wyspa oferuje. Spokojnie można by ją zwiedzać jeszcze kolejne dwa i na plaże znalazłoby się wtedy więcej czasu... A jest w czym wybierać... a my to lubimy :cool:

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2015 08:09

Cieszę się Waszym sukcesem.
Jak smakują sardynki na Sardynii?

:oczko_usmiech:

Pzdr
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 25.05.2015 08:44

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):chyba tego taniego wina za dużo wipiliście :lool:

Za dużo może nie, ale sporo..... :wink: , a jeszcze więcej przywieźliśmy :)
a że "trochę"... bo my lubimy jak wszystkiego jest tak po trochu :lol:

:D

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):mam nadzieję, że przed moim wyjazdem (we wtorek :mrgreen:, zgadnijcie gdzie :wink: ) uda mi się zobaczyć trochę tych Waszych widoków :wink:

Hmmm, będę strzelał :wink: , Santorini? :roll:
Bo chyba nie Sardynia :lol:

Do Santorini cały czas dojrzewam :wink: , ale niestety w maju długość urlopu mojego męża jest ograniczona :( .

Sardynia też nie, ale jest bardziej celnym strzałem :wink: ,
jest w planach, więc będę miała gotową ściągę w postaci Waszej relacji :mrgreen: .
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 25.05.2015 08:57

Czekam na Waszą kolejną podróż. Ciekawa jestem czy tym razem udało Wam się coś więcej w Weronie zobaczyć...
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 25.05.2015 11:33

KOL napisał(a):Sardynia!

Bardzo jestem ciekaw :!:

pzdr :wink:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 25.05.2015 11:42

Vjetar napisał(a):Jak smakują sardynki na Sardynii?

Nie wiemy...
Takich puszek nie kupowaliśmy :wink:

mysza73 napisał(a):Do Santorini cały czas dojrzewam :wink: , ale niestety w maju długość urlopu mojego męża jest ograniczona :( .

Ważne że pomysł jest... chociaż wiem, że wolisz Włochy :)

mysza73 napisał(a):Sardynia też nie, ale jest bardziej celnym strzałem :wink:

To nie wiem... może jakaś objazdówka po Umbrii?

piekara114 napisał(a):Czekam na Waszą kolejną podróż. Ciekawa jestem czy tym razem udało Wam się coś więcej w Weronie zobaczyć...

Nie.... bo nie była w planie, jeśli już to wciąż po głowie chodzi Mantua i w tym roku już prawie się udało....
Pisząc o Weronie miałem na myśli to, że jest ona punktem na trasie, w którym będziemy musieli dokonać ostatecznego wyboru - Apulia albo Sardynia :cool: :D

longtom napisał(a):Bardzo jestem ciekaw :!:

I słusznie bo (poza sezonem) naprawdę warto :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 25.05.2015 11:48

Włoskie, sardyńskie, majowe wspomnienia jak zwykle będą dla nas lekarstwem na codzienność, odskocznią od problemów. Dlatego zacznijmy je jak najszybciej :cool:

Jak zawsze na początek parę słów wstępu :wink:

Ryzyko jeszcze jednych majowych Włoch postanowiliśmy podjąć już dawno, jeszcze zimą. Chcieliśmy jednak pojechać jak najdalej na południe, dlatego wybraliśmy opisywany już nie tak dawno na forum region – Apulię, licząc że tam to naprawdę powinno być już ładniej i cieplej :cool: . Do tego półwysep Gargano, trochę pagórków Basilicaty, kawałek wybrzeża Kampanii.... byłoby co robić, co oglądać i gdzie poleżeć na jakiejś miłej plaży. Posiedziałem nad mapami, nad przewodnikami, trochę pogrzebałem w sieci i w parę dni powstał zgrabny plan na te 2 tygodnie (który pewnie jak zawsze trzeba by było na miejscu trochę okroić :wink: ).

Trochę czasu zajęło mi przygotowanie auta do podróży, właściwie do całego tego sezonu'2015. Sporo kasy zostawiłem u znajomego mechanika który wymienił przednie amortyzatory, pogrzebał przy tylnych hamulcach, wymienił sondę lambda (która dawała się we znaki już od pewnego czasu) a także wymienił uszczelkę pod głowicą co jak wiadomo jest dość kosztowną i nie aż tak zupełnie banalną naprawą nawet jak na Skodę. Autko zostało przyciemnione :mrgreen: , pomysł okazał się niezły bo we wnętrzu zrobiło się jednak nieco chłodniej. Zostało także wyprane, dzięki czemu zrobiło się także przyjemniej :) . Otrzymało też nowe, całoroczne opony.

No i co... plan jest, kasa jest, zakupy zrobione urlopy podpisane, auto czeka... nic tylko jechać. Tak zrobiłby chyba każdy – ale nie my :wink: . To wszystko tak naprawdę moja wina, bo to ja sprawdziwszy prognozę pogody (w której przewidywano jednak zimno i opady w Basilicacie) dokładnie dobę przed wyjazdem, czyli w czwartek około południa napisałem do Małgosi (tak trochę żartem) – a może pojedziemy na Sardynię? . Pomysł chwycił :mrgreen: co trochę mnie zaskoczyło, bo wcześniej nie wyrażała Ona zbyt wielkiego entuzjazmu w temacie tej wyspy, zdecydowanie bardziej skłaniając się w stronę Sycylii...

Wszystko fajnie, ale nawet nie wiedziałem jakie linie na tego wyspowego kolosa pływają :? . Bo skąd, to jeszcze jakieś pojęcie miałem... z Livorno to na pewno i jeszcze skądś koło Rzymu.... aaaa z Civitavecchii :roll: . Godzinka wystarczyła by mniej więcej zorientować się w liniach i w tym, że z Livorno płyną w sobotę wieczorem dwa statki – których, nawiasem mówiąc, ceny przyjemnie mnie zaskoczyły 8O . Do soboty wieczorem to spokojnie zdążymy zajechać, a promy z powrotem... no jakieś na pewno będą :wink: . Sprawdziłem ile zapłacimy za autostradę, rzuciłem okiem na przewodnik by sobie przypomnieć co w ogóle ciekawego na tej wyspie jest, Małgosia w tym czasie wydrukowała kilka opisów najciekawszych miejsc. I na tak „znakomitych” :lol: przygotowaniach zakończył się czwartek :) . A nie, przepraszam... jeszcze poznosiliśmy bagaże do samochodu :lol:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 25.05.2015 11:49

8 maja, piątek

To jak zwykle kilka godzin w naszych pracach, o 12.30 podjechałem po Małgosię i skierowaliśmy się... nie, nie na autostradę a do P... tzn do marketu budowlanego który jest po drodze :wink: . Podczas poprzedniego wyjazdu zbił się nam termometr który wkładaliśmy zawsze do naszej samochodowej lodówki a nowego jakoś nie kupiliśmy wcześniej – to kupiliśmy właśnie teraz :) . A potem już wyjazd na darmową autostradę w kierunku Zgorzelca, tankowanie na przygranicznej stacji i wjeżdżamy na teren Niemiec.

Dobra pogoda, dobra, wciąż jeszcze darmowa droga, przyjemne widoki przez cały właściwie czas – jechało się bardzo sympatycznie. Wiadomo, trochę to trwało, bo i kilometrów niemało i prędkość tradycyjnie nie największa... nie spieszyliśmy się zbytnio więc oscylowała pomiędzy 100 a 110 km/h czyli tak jak zawsze :) . Do granicy z Wrocławia mamy 150 km, potem do przejechania jest jeszcze jakieś 650 km do stałego miejsca noclegowego pod skocznią w Ga-Pa :) . Przez Monachium przejeżdża się tradycyjnie jak po sznurku, mimo wieczornej pory ruch całkiem spory. Pogoda wciąż dobra więc i humory dopisują, dojechaliśmy na 22 więc i zbyt późno nie jest, no i nie jest też zimno.... to będzie najcieplejsza noc w tym miejscu :) .

c.d.n.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże niebałkańskie podróże :-) - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies