Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) "Słoneczna"Italia
napisał(a) Lidia K » 21.08.2013 20:34
mysza73 napisał(a):No i wreszcie pogoda się nad Wami ulitowała
,
czyli są moje kolorki
.
I moje również - tak już tęsknię do urlopu i do greckich kolorków, że ostatnio kupiłam sobie 2 bluzeczki w morskim kolorze.
Jacek S napisał(a):To jakiś sztorm był, że tyle śmieci na plaży czy co?
(czy czegoś nie doczytałem)
U nas takich ilości wyrzuconych przez morze śmieci raczej się nie spotyka
Bo styczniowe sztormy posprzątają przy okazji plaże. Tu na włoskim dzikim wybrzeżu po tej stronie (będzie jeszcze druga strona półwyspu) oprócz mnóstwa gałęzi rzeczywiście było dużo rozmaitych przedmiotów, nawet wielkie 10l butle gazowe, telewizory, może morze je wyrzuciło, może ludzie je porzucili ale na pewno dawno nikt niczego nie sprzątał, sztorm chyba też.
romuald22 napisał(a):kulka53 napisał(a):Początek maja... plażowi sprzedawcy są czujni
Ja to zawsze tyle co najmniej na plażę zabieram.
Dobrze, że nie w góry
dangol napisał(a): jeśli w nieokreślonej przyszłości trafię nie-zimową porą do Włoch, to zapewne najpierw do Toskanii, więc przyda się relacja z ubiegłego roku, no i tegoroczne Porto Ercole, bo tu chciałabym dojechać (plaża też jak dla nas
)
Włochy zwiedza się podobnie jak Rumunię, tam jest tyle do oglądania, że ilu zwiedzających, tyle tras . Do Toskanii warto jechać nawet na tydzień, dojazd autostradą trwa niedługo bo to znacznie bliżej niż na Cyklady i znacznie taniej (bez promu). Włoch nie trzeba planować. Przewodnik można poczytać w trakcie nużącej podróży niemiecką autostradą
. Termin majowy wydawałby się idealny ale nasze pogodowe perypetie już nas do maja zniechęciły.
dangol napisał(a):Tegoroczny wrzesień wciąż pod znakiem zapytania
A do września już tak blisko. My już odliczamy ....