Re: Małe i duże niebałkańskie podróże :-) "Słoneczna"Italia
napisał(a) kulka53 » 29.07.2013 11:57
tony montana napisał(a):To wygląda tak, jakby Twórcę ktoś ochrzanił, że niesymetrycznie zaprojektował rozetę, a ten zmitygował się i umieścił ją "na miejscu", ale "zapomniał" "zniknąć" tej poprzedniej...
Spello bardzo ładne, tez oglądałem je z trasy - tej dwupasmówki łączącej Perugię ze Spoleto ...
W sumie całkiem często te fasady są jakieś takie niedopracowane... ale przy tej ilości czasu im już chyba nie starczyło, no albo kasy
Spello umieściliśmy jakoś tak mniej więcej pośrodku listy miejsc które odwiedziliśmy, były i mniej ciekawe i ładniejsze... na pewno z trasy wygląda super
tony montana napisał(a):Ja natomiast w Santa Maria degli Agnelli byłem - dam w odpowiednim momencie parę fotek
Pamiętam, że miałeś zamiar... myśmy nie doczytali w przewodniku czy warto i po co, nawet tłumy wysypujące się z autokarów o poranku jakoś nie obudziły naszej czujności...
longtom napisał(a):Chyba malarz był po jakichś ziołach albo grzybkach.
Nie wiem czy malował je wspomniany Pinturicchio, ale pamiętam że wyczytałem kiedyś, że za nadużywanie napojów wyskokowych wywalono go z roboty przy upiększaniu wnętrza kolejnego z kościołów
Tak więc kto wie, kto wie czym się oni tam jeszcze wspomagali
kaszubskiexpress napisał(a):Polsat też tam jest
W erze globalizacji i cyfryzacji wszystko jest wszędzie
A pustki to chyba dlatego, że właśnie zaczęła się sjesta
a turystów w Spello też nie było jakoś ogromnie dużo...
DarCro napisał(a):Nie krzywilibyśmy się, gdyby kościóły w Polsce - niemal bez wyjątków - nie były barokowe...
Pamiętam jak przed laty odwiedziliśmy barokowe Wilno i jak strasznie się nam tam podobało, również i kościelne wnętrza, niemal bez wyjątku barokowe... Teraz chyba przesyt wychodzi, faktycznie. Tam odmianą były cerkwie, tu - często proste i surowe wnętrza romańskie
.
Pozdrawiam