2 maja, czwartek c.d.Z San Severino Marche do przejechania mieliśmy kilkadziesiąt km po ładnych i urozmaiconych krajobrazowo terenach przedgórzy głównego apenińskiego łańcucha. Piękna jest włoska majowa wiosna, gdyby nie pogoda naprawdę można się zachwycać tymi okolicami, nie tylko Toskanią...
Bez żadnego kłopotu trafiliśmy gdzie trzeba, na oznakowanie włoskich dróg którymi można dojechać do atrakcji turystycznych absolutnie narzekać nie można
. Tak więc po może godzinie zaparkowałem na ogromnym parkingu przy
jaskiniach Frasassi To był jeden z głównych i ważniejszych celów tegorocznej włoskiej podróży, choćby z powodu odmiany od natłoku zabytków
. Ale nie tylko z tego... po prostu lubimy odwiedzać jaskinie
Człowiek uczy się całe życie... przewodniki podawały nieco rozbieżne informacje co do godzin zwiedzania jaskini w terminie majowym, ja troszkę się obawiałem czy aby znajdą się chętni do jej odwiedzenia i czy nie pocałujemy klamki
. Rzeczywistość okazała się wręcz odwrotna... we Włoszech raczej nie można liczyć na to że gdzieś nie zastaniemy innych turystów – chętnych do zwiedzenia jaskini było baaaaardzo dużo, choć w większości były to szkolne wycieczki
To zdjęcie zrobiłem jeszcze przed „nalotem”
To kasa... o cenach biletów należy wspomnieć bo były niemałe
, cena za osobę dorosłą to 15,50 euro. Również w kasie dowiedziałem się, że wejście do jaskini nie jest bezpośrednio przy parkingu (jak wszędzie, gdzie do tej pory byliśmy) a w pewnym oddaleniu i do samego wejścia dowozi kursujący wahadłowo autobus.
Poczekaliśmy na niego jakieś 15 min i o godzinie 16 pojechaliśmy do wejścia. Tak się złożyło, że w tej samej grupie chętnych było kilkoro Polaków... zamieniliśmy kilka słów. Ich obecność przydała się później podczas zwiedzania bo jeden z nich znał włoski i tłumaczył co nieco z tego co mówiła pani przewodniczka
.
Wejście do jaskini znajduje się w niewielkim skalnym wąwozie.
Przy wejściu - polski akcent
Oraz informacje o innych pobliskich atrakcjach turystycznych. Potem coś tam sobie jeszcze obejrzymy
A to samo wejście do jaskini Frasassi i grupa czekająca na autobus który zawiezie z powrotem na parking.