kulka53 napisał(a):ale chyba nie Fynske Landsby
kulka53 napisał(a):bardzo malowniczy zakątek starego miasta Odense
Nefer napisał(a):Piękne te zaułki i uliczki Odense . Miło byłoby tam pospacerować.
kmichal napisał(a):... ten skansen znajduje się na południowych peryferiach Odense, jeszcze kawałek za ogrodem zoologicznym ... ...
kmichal napisał(a):bardzo nam się tam podobało ... ... praktycznie te same ujęcia małych duńskich domków ... ...
kulka53 napisał(a):Wyczytałem na jakiejś tablicy, że Odense buduje sobie linię tramwajową . Kiedyś w mieście były tramwaje i zostały zlikwidowane…
Nefer napisał(a):do końca zeszłego roku tramwajów w Danii w ogóle nie było. Ostatnie linie tramwajowe (chyba w Aarhus i w Kopenhadze) zlikwidowano na początku lat 70. XX wieku. Mniej więcej rok temu w Aarhus otwarto na nowo niewielki odcinek torów i puszczono tramwaje. Docelowo sieć tramwajowa ma być tam rozbudowywana. Jak widać i w Odense tramwaje powrócą.
Nefer napisał(a):Zresztą powrót do tramwajów to nie tylko duński pomysł. Parę lat temu np. w Olsztynie ponownie uruchomiono ten środek transportu.
kulka53 napisał(a):Swoją drogą nie wiedziałem że w całej Danii zlikwidowano tramwaje .
kulka53 napisał(a):Nefer napisał(a):Zresztą powrót do tramwajów to nie tylko duński pomysł. Parę lat temu np. w Olsztynie ponownie uruchomiono ten środek transportu.
Tak, o Olsztynie wiem... nigdy nie byłem w tym mieście i gdy kiedyś zdarzy się może tam trafić to trzeba się będzie przejechać .
Zapewne w wielu miastach zlikwidowano linie... ja wiem o naszych dolnośląskich - Wałbrzychu, Legnicy i Jeleniej Górze a także o Inowrocławiu.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe