Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże na Północ podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kmichal
Koneser
Re: Małe i duże na Północ podróże-Mały kraj,wielkie emocje-D

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.12.2017 11:18

kulka53 napisał(a):(170,77 m. n.p.m.)

kulka53 napisał(a):172,54 m n.p.m

kulka53 napisał(a):171,73 m

kulka53 napisał(a):171, 41 m

kulka53 napisał(a):170,86 m n.p.m

... troszkę się "zakręciłem" ... :oczko_usmiech: ...

kulka53 napisał(a):Widoczki są całkiem przyjemne

... zdecydowanie - przy tych pojawiających się promieniach słońca ... 8) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.12.2017 08:17

kmichal napisał(a):... troszkę się "zakręciłem" ... :oczko_usmiech: ...

No tak... trochę to skomplikowane :wink: , myślę, że na miejscu wszystko okaże się zupełnie proste :)

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Widoczki są całkiem przyjemne

... zdecydowanie - przy tych pojawiających się promieniach słońca ... 8) ....

To była zasłużona myślę nagroda za ten cały pochmurny, ponury dość i lekko deszczowy dzień :roll:
Kolejny też nie był najgorszy... no ale musieliśmy już wracać :(

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.12.2017 09:14

kulka53 napisał(a):no ale musieliśmy już wracać

... no właśnie z tymi powrotami to tak już jest, że nie są one ulubioną pozycją każdego wyjazdu ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.12.2017 08:45

21 sierpnia, niedziela

Nie było łatwo znaleźć wczoraj wieczorem miejsce do spania :roll: , ale to raczej głównie z powodu tego, że było już ciemno…wtedy zawsze jest trudniej, dużo trudniej. Ostatecznie wylądowaliśmy dość daleko od naszego pierwszego na dziś celu, pierwszego i ostatniego :( , bo później trzeba już będzie tylko jechać, nasza duńska przygoda definitywnie dobiega końca.

A miejscem tym był spory, wygrodzony plac parkingowy przy plaży Flovt Strand :cool: .

Obrazek

Wieczorem w poszukiwaniu miejsca zajechaliśmy też do miejscowości Årøsund skąd odpływają promy na malutką wysepkę Årø… ale to może innym razem :cool: . Ten parking z jednej strony był fajny, bo pusty (i oczywiście z budynkiem węzła sanitarnego), ale z drugiej strony chyba był tam zakaz spędzania nocy :? , no i widać go było jak na dłoni z osiedla domków letniskowych. Postanowiliśmy jednak zaryzykować o tak późnej porze a rankiem zebrać się jak najszybciej…zresztą i tak czas trochę nas poganiał.

O, tak blisko domków byliśmy :roll: .

Obrazek

Obrazek

Wstaliśmy sporo przed wschodem słońca :) , jeszcze księżyc przyświecał…

Obrazek

Warto było i o tej porze wstać i w ogóle tutaj przyjechać. Bardzo mi się podobała ta okolica a i sama plaża była niebrzydka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.12.2017 08:46

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy słońce wreszcie się pojawiło, byliśmy już gotowi do startu :idea: :D

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.12.2017 09:17

kulka53 napisał(a):miejscowości Årøsund

... po drugiej stronie cieśniny my w tym roku mieliśmy kwaterę ... :wink: ...

kulka53 napisał(a): a i sama plaża była niebrzydka

... a na plaży wszystkie drewniane paliki już zajęte, a i tych w wodzie niewiele pozostało wolnych ... 8) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.12.2017 08:12

kmichal napisał(a):... po drugiej stronie cieśniny my w tym roku mieliśmy kwaterę ... :wink: ...

O widzisz, nie dotarło do mnie że faktycznie tak było :lol:
kmichal napisał(a):... a na plaży wszystkie drewniane paliki już zajęte, a i tych w wodzie niewiele pozostało wolnych ... 8) ...

E, nie szkodzi... nie mieliśmy zamiaru korzystać :wink: :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.12.2017 10:34

21 sierpnia, niedziela c.d.

Ostatnim punktem tej duńskiej podróży było miasto Haderslev :) . Mimo, że nie leży nad morzem, zachęcająco prezentowało się na internetowych zdjęciach które oglądałem przed wyjazdem i dlatego stało się jednym z miejsc zapisanych na liście do odwiedzenia. Uznałem że damy radę odbyć krótki poranny spacer po Haderslev i jeszcze tego samego dnia pokonać około 800 km dzielące nas od domu…

Haderslev jest jednym z najstarszych miast Danii, założyli je Wikingowie prawdopodobnie jeszcze w XI wieku. Największym zabytkiem miasta jest XIII wieczna katedra, istniał tu również średniowieczny, jeszcze wcześniej zbudowany zamek, a także drugi, który jednak po pożarze w XVII wieku uległ zupełnemu zniszczeniu. Miasto było jednym z pierwszych centrów duńskiej reformacji. Od połowy XIX wieku wraz z całym regionem południowej Jutlandii Haderslev przeszedł w ręce Prus i stał się częścią imperium niemieckiego. Od 1920 roku ponownie należy do Danii. Obecnie mieszka w Haderslev około 20 tys. ludzi.

Jadąc do centrum zauważamy jeden z charakterystycznych punktów miasta, wieżę ciśnień.

Obrazek

Niedzielnym świtem w mieście nie ma praktycznie nikogo :cool: . Zatrzymuję się w samiuteńkim centrum, na sporym placu Gravene.

Kilka fotek z deptakowych uliczek miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.12.2017 10:34

Dochodzimy do katedry.

Obrazek

Obrazek

Gotycka budowla jest niestety zamknięta :roll: , niby nic dziwnego o tej porze, ale dziś jednak niedziela…

Obrazek

Mimo, że chwilkę kręciliśmy się po okolicy i później jeszcze raz sprawdziliśmy katedralne drzwi to nadal nikt ich nie otworzył i nie weszliśmy do środka :? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No trudno, może innym razem wstąpimy po drodze :) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.12.2017 10:35

Spaceru opustoszałymi ulicami zatem ciąg dalszy.

Obrazek

Obrazek

Podobno najstarsze kamienice w mieście pochodzą z roku 1400 8O , może to te?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten placyk najbardziej się nam podobał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedyni mieszkańcy miasta jakich udało się nam zaobserwować :wink: .

Obrazek

Ponownie przechodząc obok katedry idziemy jeszcze nad stawek :cool:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.12.2017 10:36

Tutaj też pusto :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawdę mówiąc nie byłem pewien czy można na tym placu parkować :roll: , duńskie napisy wciąż niewiele mi mówiły :oops: , dlatego trochę przestraszyliśmy się gdy wsiadając do auta zobaczyliśmy zbliżający się policyjny radiowóz 8O . Na szczęście panowie po prostu tylko tamtędy przejeżdżali :cool: .

Haderslev to całkiem ładne miasteczko, choć prawdę mówiąc spodziewałem się jeszcze lepszych wrażeń. Centrum jest ok, ale już poza nim zabudowa jest chaotyczna i niespójna, to nie przypadło mi do gustu. No i pogoda… po porannych przejaśnieniach akurat na czas spaceru niebo było praktycznie całkiem zachmurzone :roll: .

Do granicy pozostało nam przejechać około 60 km. Zatrzymałem się na jednej ze stacji benzynowych by wydać ostatnie korony jakie nam pozostały. Nie było tego wiele, poza tym sądziliśmy że i tak jeszcze tu wrócimy więc będzie okazja je wydać :cool: , ale wydaliśmy na kilkanaście litrów już nie aż tak taniego paliwa.

Ostatnie fotki z Danii, oczywiście przy pięknej pogodzie :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I już Niemcy :roll: .

Obrazek

Ruch na niemieckich drogach i autostradach był spory, nawet bardzo spory i obawialiśmy się czy nie utkniemy w jakimś korku, w końcu była to wakacyjna niedziela, dzień powrotów np. znad morza… na szczęście obyło się bez większych spowolnień, a za Berlinem zrobiło się zupełnie pusto. Pusto było także po polskiej stronie, bo nie mając doświadczeń w podróżach w tym kierunku wybraliśmy drogę najkrótszą :? , czyli przez makabryczną A18 która w tę stronę pozostała na etapie poniemieckich płyt. To był prawdziwy horror ta jazda tamtędy, co prawda mijali nas od czasu do czasu kierowcy służbówek :wink: , jednak ja nie jechałem szybciej niż 70. Późnym popołudniem wróciliśmy do domu niesamowicie zadowoleni z tego zaskakująco udanego wyjazdu do kraju, po którym nie spodziewaliśmy się aż tak wspaniałych wrażeń :idea: .

I to już koniec…

Dziękujemy za uwagę :)

:papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.12.2017 10:47

kulka53 napisał(a):Ostatnim punktem tej duńskiej podróży było miasto Haderslev

... a to miła niespodzianka ... :D ... miasto naszych duńskich przyjaciół, które zwiedzaliśmy w trakcie pierwszej duńskiej podróży ... 8) ...

kulka53 napisał(a):Gotycka budowla jest niestety zamknięta

... nam też niestety się nie udało - byliśmy za późno ... :roll: ...

kulka53 napisał(a):Podobno najstarsze kamienice w mieście pochodzą z roku 1400 , może to te?

... zgadza się w samym centrum można znaleźć sporo ciekawych kamienic ... :hut: ...

kulka53 napisał(a):idziemy jeszcze nad stawek

... a po tym stawku pływaliśmy rowerkiem wodnym ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):I to już koniec…

... bardzo dziękuję za tą duńską relację ... 8) ... życzę Wam szybkiego tam powrotu, a sobie kolejnej Waszej ciekawej relacji z tego małego, ale pięknego kraju ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2017 13:09

kmichal napisał(a):... a to miła niespodzianka ... :D ... miasto naszych duńskich przyjaciół, które zwiedzaliśmy w trakcie pierwszej duńskiej podróży ... 8) ...

Tak, wiem... mi po prostu spodobało się na tyle podczas opracowywania planu, że je w nim umieściłem, a że leży już blisko granicy, uznałem że możemy tam jeszcze na chwilę zajrzeć :)
kmichal napisał(a):... nam też niestety się nie udało - byliśmy za późno ... :roll: ...

My za wcześnie, może następnym razem będziemy o właściwej porze :lol:
kmichal napisał(a):... a po tym stawku pływaliśmy rowerkiem wodnym ... :mrgreen: ...

Pamiętam :)
kmichal napisał(a):... bardzo dziękuję za tą duńską relację ... 8) ... życzę Wam szybkiego tam powrotu, a sobie kolejnej Waszej ciekawej relacji z tego małego, ale pięknego kraju ... :oczko_usmiech: ...

A ja dziękuję za obecność w tym wątku i mobilizację do ukończenia tej relacji... :)
Jeśli tylko pogoda i możliwości pozwolą, na pewno będziemy chcieli jeszcze do Danii wrócić :idea: , ale też inne północne okolice bardzo nas ciągną...

Pozdrawiam :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.12.2017 13:18

kulka53 napisał(a):na pewno będziemy chcieli jeszcze do Danii wrócić

... i tego Wam życzę ... 8) ...

kulka53 napisał(a):ale też inne północne okolice bardzo nas ciągną...

... a które :?: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.12.2017 13:29

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):ale też inne północne okolice bardzo nas ciągną...

... a które :?: ...

Oj, każde :idea: .
Na pewno chciałbym jeszcze raz pojechać na Łotwę i do Estonii, to właśnie ten kierunek został odwołany w tym roku na kilka godzin przed już całkowicie przygotowanym startem :roll:
Poza tym oczywiście Szwecja, może z Gotlandią. Także Alandy i południowa Finlandia.
O Norwegii póki co nie myślę, ten kraj wydaje mi się mało przyjazny, z kilku powodów. Ale tak naprawdę największym problemem pozostaje obawa o pogodę :roll: , a także odległość. Latem zupełnie nie mam szans na wyjazd dłuższy niż 2 tygodnie a i taki okres jest raczej mało prawdopodobny. Tydzień, 10 dni, to optymalny czas, na tyle to nawet w ogóle nie ma się co zabierać na Lofoty czy coś w tym stylu. Także albo za parę lat coś się zmieni, albo tam jednak nie dotrzemy.
Ale te pomysły powyżej (nadbałtyckie, południowa Szwecja, Finlandia+Alandy, Dania) i tak na parę lat wystarczą :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże na Północ podróże :-) - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies