Re: Małe i duże na Północ podróże-Mały kraj,wielkie emocje-D
napisał(a) kulka53 » 06.12.2017 12:33
19 sierpnia, piątek c.d.Jedziemy prostą drogą z Viborga do Randers. Prostą tylko pozornie
Pogoda nadal marna niestety
. Ale już za Randers, sporym miastem które mijamy autostradową obwodnicą zaczyna się przejaśniać i gdy dojeżdżamy do zamku Estrup zza chmur coraz śmielej wygląda słońce
.
Zajrzeć do tego zamku chcieliśmy bo był mniej więcej po drodze. Spodziewałem się, że za wstęp trzeba będzie trochę zapłacić, ale nie sądziłem że tyle… około 100 zł za 2 osoby. Może to nie jest kosmiczna suma, ale ostatecznie odpuściliśmy
zadowalając się spacerem wzdłuż murów rozległej dość posiadłości.
Wracamy na wybrzeże
, to ono w Danii podoba się nam najbardziej, to dla nadmorskich krajobrazów tutaj głównie przyjechaliśmy. Zaglądamy do sporej miejscowości letniskowej Fjellerup, pełnej wakacyjnych domków, zatrzymujemy się i idziemy na plażę… nie wiem dlaczego nie mamy stamtąd żadnego zdjęcia
, ale pamiętam, że to miejsce zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie takiej spokojnej miejscowości letniskowej z zaskakująco ładną, piaszczystą plażą.
Krajobraz północno-wschodniego Djurslandu
Zajeżdżamy na plażę Gjerrild. Tu nie jest już tak ładnie jak we Fjellerup, ale też całkiem nieźle. Tutaj też rozłożyła się miejscowość z letniskowymi domami, ale znacznie mniejsza i w pewnym oddaleniu od brzegu, dzięki czemu plaża sprawia wrażenie bardziej dzikiej.
W oddali zaczyna się Gjerrlild Klint.
Można? Można
Ładnie tu, spokojnie i cicho.
Wracamy nieco inną drogą kierując się nieco na południe, przejeżdżamy nieopodal latarni morskiej na klifie Gjerrild.
Kościół we właściwym Gjerrild.