Re: Małe i duże na Północ podróże-Mały kraj,wielkie emocje-D
napisał(a) kulka53 » 03.03.2017 11:22
18 sierpnia, czwartek c.d.Jedziemy na południe, powoli, główną drogą w dość sporym ruchu. Pogoda niestety im dalej na południe tym bardziej ponura, na szczęście nie pada. Ciekawi mnie jak wyglądają plaże po tej stronie półwyspu
, skręcam więc w pewnym momencie za drogowskazem Jerup Strand i podjeżdżamy kawałek wąską asfaltówką wśród pól nad sam brzeg. Jak szybko podjechaliśmy, tak szybko wracamy
, okolica w tym akurat miejscu jest nieciekawa, plaża wąska i żwirowa a na niej wyrzuconych sporo wodorostów… nawet fotki nie ma.
Kawałek drogi i wjeżdżamy na przedmieścia
Frederikshavn – dość sporego portowego miasta liczącego ponad 20 tys. mieszkańców. Nie planowaliśmy się tutaj zatrzymywać… no chyba, że przejeżdżając trafilibyśmy przypadkiem w jedno miejsce, albo zobaczylibyśmy jakiś drogowskaz
. Rzeczywiście, na którymś skrzyżowaniu w ostatniej chwili zobaczyłem napis, ale było już za późno by skręcić, nawróciliśmy więc kawałek dalej i jadąc w kierunku morza trochę na czuja po paru km zatrzymałem się na parkingu przy
Palmestranden .
Byliśmy nie ukrywam ciekawi tego miejsca, wygooglanego wiele miesięcy wcześniej. Palmy rosnące w Danii, i to na samej północy, to zrobiło na nas duże wrażenie
.
Gdy się już znaleźliśmy w tym dość niezwykłym miejscu mogliśmy tylko żałować że nie sprzyja nam pogoda
, ale nawet mimo to było całkiem nieźle.
Zwłaszcza, gdy zobaczyliśmy także dobrze znane, kwitnące oleandry
Część palm ewidentnie rośnie w donicach i zapewne nie spędza tu zimy.
Ale niektóre
wyglądają na rosnące na stałe…