Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże na Północ podróże :-)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ajdadi
Weteran
Re: Małe i duże na Północ podróże-Mały kraj,wielkie emocje-D

Postnapisał(a) ajdadi » 12.11.2016 15:52

Fajny ten wiatraczek ubrany w duńską flagę :wink: :papa:
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 12.11.2016 21:58

kulka53 napisał(a):Co prawda mogę się mylić, ale odnoszę wrażenie graniczące z pewnością , że poza pewnie paroma miejscami w innych regionach, to właśnie Jutlandia i właśnie zachodnie jej wybrzeże jest w Danii najbardziej spektakularne i ciekawe.

... zgoda pod warunkiem, że naszym celem są tylko "cuda natury" ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):słynny traktorbus

... np. TUTAJ lub TUTAJ ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 13.11.2016 09:50

ajdadi napisał(a):Fajny ten wiatraczek ubrany w duńską flagę :wink: :papa:

Dobrze że mieszkańcom zależało by go odnowić, prezentuje się całkiem nieźle i wspólnie z kościołem stanowią dwa najbardziej charakterystyczne punkty na wyspie :)
kmichal napisał(a):... zgoda pod warunkiem, że naszym celem są tylko "cuda natury" ... :wink: ...

Je właśnie miałem na myśli :idea: :D
Lubimy oczywiście zwiedzać miasta i zabytki ale do ciekawostek i krajobrazów stworzonych przez naturę ciągnie nie mniej...
Jak pod tym względem wypada pozostała część Danii sprawdzimy może już w przyszłym roku :cool:

kmichal napisał(a):... np. TUTAJ lub TUTAJ ... :wink: ...

No właśnie, czyli dobrze przypuszczałem że konkurencja istnieje :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 13:17

14 sierpnia, niedziela c.d.

Prosto z Mandø pojechaliśmy do Ribe. To leżące kilka kilometrów od wybrzeża niewielkie miasto liczące około 8 tys. mieszkańców jest najstarszym w obecnych granicach Danii i uznawanym za najlepiej zachowane i najładniejsze, nic dziwnego, że jest można powiedzieć obowiązkowym punktem dla zwiedzających kraj turystów – w tym także dla nas :) .

Udokumentowana historia Ribe sięga VIII wieku, ale już wcześniej istniał tu znaczący gród zamieszkiwany przez ludność pogańską. W połowie IX wieku zbudowano tu pierwszy drewniany kościół a wiek później założono biskupstwo. W średniowieczu był to silny ośrodek gospodarczy i handlowy. Do upadku tego prężnego miasta przyczyniła się w XVI wieku reformacja i likwidacja biskupstwa a poza tym pożary, powodzie oraz przede wszystkim zamulenie portu. Dopiero od XIX wieku miasto zyskało większy rozgłos jako miejsce historyczne i turystyczne.

Dojeżdżając do Ribe od południa (jak my) już z daleka widać górujące nad równiną wieże słynnej katedry. Od tej strony nowszego miasta właściwie nie ma… skręcając z obwodnicy już po chwili jest się przy Starym Mieście. Kilka chwil na decyzję gdzie zaparkować (darmowo) i już możemy ruszać na zwiedzanie…. No może nie aż tak szybko, bo jeszcze trzeba było zrzucić cieplejsze ubrania – w środku dnia nastała całkiem ładna pogoda :cool: .

Obrazek

Jak widać z mapki płynie tutaj rzeczka, są kanały, wysepki – zapowiada się ciekawie :idea: .

Idziemy urokliwą uliczką Starego Miasta w kierunku jego centrum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W malutkich okienkach mikro domków często można zauważyć powystawiane lub pozawieszane różnego rodzaju ozdoby, takie jak te :cool:

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 13:18

W parę minut jesteśmy w pięknie ceglanym centrum 8O

Obrazek

Obrazek

Od razu bardzo się nam w Ribe podoba…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza katedrą, do której zajdziemy później, najstarszą budowlą miasta jest XIII-wieczny kościół i klasztor św. Katarzyny. Oryginalnie dominikański, mieścił się tutaj szpital a dziś w części klasztoru znajduje się dom starców.

Kościół (mimo tego, ze jest niedziela) był akurat zamknięty :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół św. Katarzyny stoi przy ładnym placyku z fontanną :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hmm, a pod fontanną… :?

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 13:19

Zamiast skierować się na Rynek, postanowiliśmy najpierw zajrzeć nad rzeczkę, a tam okazało się, że systemem kilku wysepek i mostków można przedostać się na jej drugą stronę – co też zrobiliśmy :D . Całość tworzy taki mikro park miejski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 13:19

Z wysepki, a konkretniej z deptaka Nederdammen też widać katedralną wieżę :idea:

Obrazek

Kulka, szkoda że tylko jedna :wink:

Obrazek

Całkiem tu ładnie a stare domy przeplatane są nowszymi kamienicami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początek deptaka przy Sanct Nicolaj Gade

Obrazek

Pomiędzy jednym brzegiem rzeczki a drugim są 2 większe wyspy. Między nimi Ribea przeciska się wąskimi kanałami na których zbudowano przed wiekami młyny. Dziś są odnowione (2 z nich) a trzeci był właśnie w trakcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 13:20

Wracamy do centrum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właśnie środkowy kanał pomiędzy wyspami jest w remoncie.

Obrazek

Obrazek

Tu deptak nosi nazwę Mellemdammen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do miejsca gdzie ostatni kanał rozszerza się i jest wykorzystywany jako mini porcik 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie myślę oddaje dość dobrze mój zachwyt ślicznym Ribe i tym co do tej pory widzieliśmy w Danii :cool: :lol:

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 18.11.2016 14:32

kulka53 napisał(a):Prosto z Mandø pojechaliśmy do Ribe.

... jak do Ribe to mnie zabraknąć tam nie może ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Idziemy urokliwą uliczką Starego Miasta w kierunku jego centrum.

... jakbym tam kiedyś był ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):To zdjęcie myślę oddaje dość dobrze mój zachwyt ślicznym Ribe i tym co do tej pory widzieliśmy w Danii

... mam nadzieję, że w czerwcu też będę w takim zachwycie ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2016 22:43

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Idziemy urokliwą uliczką Starego Miasta w kierunku jego centrum.

... jakbym tam kiedyś był ... :wink: ...

No właśnie... dobrze pamiętałem Twoje opisy i zdjęcia zwłaszcza z Ribe bo wiedziałem, że gdzie jak gdzie ale tam zajedziemy na pewno. Po raz kolejny się potwierdziło, że choćby nie wiem ile było zdjęć i jak dobry opis... nie zastąpi to odbioru osobistego :idea: :D , zupełnie inaczej sobie to miasto wyobrażałem :lol: .
Nie żeby mi się u Ciebie nie podobało... zdjęcia to takie patrzenie przez dziurkę od klucza, po prostu będąc samemu na miejscu na zupełnie inne rzeczy zwraca się uwagę, inaczej się odbiera.
Jednym słowem - trzeba pojechać osobiście :idea: :cool:
kmichal napisał(a):... mam nadzieję, że w czerwcu też będę w takim zachwycie ... :oczko_usmiech: ...

Szczerze tego życzymy :idea: :D

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 19.11.2016 21:37

14 sierpnia, niedziela c.d.

Im bliżej Rynku i katedry, tym więcej zapewne bardzo starych domów, bardzo starannie odrestaurowanych :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Boczna uliczka

Obrazek

Na Rynku (Torvet)

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 19.11.2016 21:38

Katedra w Ribe (Ribe Domkirke) to najlepiej zachowana, zarazem najstarsza romańska budowla sakralna na terenie dzisiejszej Danii. Początki katedry sięgają X wieku, obecną zbudowano w 2 połowie XII wieku. W XIII wieku miała miejsce częściowa przebudowa w stylu gotyckim, zaś w XIV – rozbudowa podczas której dodano ceglane boczne kaplice. Wraz z reformacją zmienił się wystrój wnętrza ale bryła pozostała już niezmieniona aż do chwili obecnej.

Katedra sprawia dziwne wrażenie tak prawdę mówiąc – przynajmniej myśmy tak ją odebrali. Jest kolorowa :lol: , zbudowano ją bowiem z różnych materiałów – lekkiego tufu, piaskowca, ciemnego granitu a także z gotyckiej cegły, ma też dwie różne zupełnie wieże. Jest bardzo duża, nawet mimo tego, że stoi na całkiem sporym Rynku niełatwo objąć ją zdjęciem w całości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 19.11.2016 21:38

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauważyliśmy bardzo fajnie wyglądającą klamkę przy głównych wrotach katedry (wejście znajduje się z boku)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 19.11.2016 21:39

Zanim wejdziemy do środka, jeszcze parę fotek z bardzo ładnego Rynku :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Postnapisał(a) kmichal » 19.11.2016 21:49

kulka53 napisał(a):Nie żeby mi się u Ciebie nie podobało... zdjęcia to takie patrzenie przez dziurkę od klucza, po prostu będąc samemu na miejscu na zupełnie inne rzeczy zwraca się uwagę, inaczej się odbiera.

... w 100% się zgadzam - każdy zwraca uwagę na inne detale, a te jeszcze dodatkowo mogą się zmieniać w zależności od pory dnia, pory roku, pogody itd... ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Zanim wejdziemy do środka, jeszcze parę fotek z bardzo ładnego Rynku

... a ja czekam głównie na widokowe foty z wieży ... 8) ... tam niestety nie dotarliśmy - w trakcie nabożeństwa była zamknięta ... :evil: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Małe i duże na Północ podróże :-) - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies