Re: Małe i duże na Północ podróże-Mały kraj,wielkie emocje-D
napisał(a) kulka53 » 26.10.2016 11:31
13 sierpnia, sobota c.d.Z Tønder bardzo blisko, zaledwie parę km do malutkiego
Møgeltønder. W zasadzie to ta miejscowość była tutaj naszym celem, Tønder było można powiedzieć tak przy okazji. Na parkingu spożyliśmy drugie śniadanie

i po kilkunastu minutach już kołysaliśmy się na kocich łbach głównej „arterii” Møgeltønder – Slotsgaden. Nazwa sugeruje, że jest tu jakiś zamek

- i słusznie…ale to dopiero za jakiś czas, na razie jesteśmy zafascynowani zarówno samą Slotsgaden, której zdjęcia widziałem wcześniej w sieci, jak i pozostałą częścią tej wioski z fajnie wyglądającymi ceglanymi domkami krytymi słomą

.
Zaparkowałem pod pięknym, białym kościołem stojącym w środku wsi. To dla nas nowość, ale takie kościoły to powszedni widok w Danii, choć ten jest podobno jednym z większych i cenniejszych ze względu na malowidła wewnątrz i wyposażenie.

Dookoła (to również norma w Danii) rozciąga się wspaniale utrzymany cmentarz, całość wraz ze wspomnianymi ceglanymi domkami wokół robi na nas ogromne wrażenie

.

Nie minęło 10 minut od opuszczenia auta, gdy zaczęło padać, najpierw tak tylko troszkę….

Potem chmury zaczęły przesuwać się niemal po ziemi

A potem lunęło tak, że biegiem popędziliśmy do kościoła, na szczęście był otwarty.