A zatem jesteśmy w Rydze
. Zapamiętałem to miasto jako największe z 3 nadbałtyckich stolic, o takiej bardziej wielkomiejskiej zabudowie w porównaniu ze swojskim, niemal prowincjonalnym Wilnem i typowo zabytkowym, turystycznym Tallinem. Czy jednak Ryga podobała się nam najmniej? Zdecydowanie nie, każde z tych miast ma swój zupełnie inny charakter i urok. Mnie chyba najbardziej urzekła panorama Starego Miasta widziana z drugiej strony szerokiej u ujścia rzeki Dźwiny (Daugawy).
Ryga, której historia wiąże się nierozerwalnie z historią Polski (przez 60 lat w XVI wieku pozostawała w granicach Rzeczpospolitej) to obecnie 700-tysięczne miasto, w którym większości mieszkańców wcale nie stanowią Łotysze
Do dyspozycji mieliśmy w Rydze 3 dni, ale przeciwnie niż w Wilnie, tylko jeden z nich poświęciliśmy na spacery po mieście, dwa kolejne przeznaczając na wycieczki po okolicy i plażowanie
. Nie zapominajmy, że wciąż jesteśmy bardzo blisko Bałtyku a morze od zawsze było także jednym z naszych wakacyjnych priorytetów
, do tego wyjątkowo sprzyjała nam pogoda. Toteż może nie widzieliśmy w Rydze wszystkiego co warto i trzeba, ograniczając się do zwiedzenia Starego Miasta i jego niedalekich okolic.
Ryskie Stare Miasto jest niewielkie w porównaniu z wileńskim, fajnie położone nad rzeką i otoczone parkiem i kanałem z drugiej strony.
Jeden z dwóch chyba najbardziej znanych obrazków z Rygi
To tzw. Dom Bractwa Czarnogłowych na placu Ratuszowym, zbudowany najprawdopodobniej w tej formie jeszcze w XIV wieku. Bractwo, istniejące w latach 1416-1939
(skupiało ryskich kupców w stanie kawalerskim
) , dzierżawiło ten budynek od połowy XV wieku,, od 1713 stał się on ich własnością - stąd nazwa.
Ten kościół z wysoką na 123 m wieżą z tyłu to luterański kościół św. Piotra. Najstarszy w mieście, istniał już w 1209 roku, w swojej historii posiadał prawdopodobnie najwyższą w owym czasie drewnianą wieżę w Europie (i na świecie, 54,5 m). W obecnej formie kościół istnieje od XV wieku, zaś jego wieża – od 1743 roku.
Po drugiej stronie placu Ratuszowego stoi… Ratusz
Uliczka z ładnie odnowionymi kamieniczkami