Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - EEE czyli Grecja 2018 :

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.11.2018 08:35

kulka53 napisał(a):Egina jest naprawdę OK, ale dla prawdziwych greckich wrażeń popłynąłbym trochę dalej na południe

... i tutaj jest właśnie ten dylemat ... :roll: ... wczoraj nawet zaglądałem na stronę Blue Star Ferries w poszukiwaniu sierpniowych rejsów, ale to chyba jeszcze za wcześnie bo wyników wyszukiwania brak ... :evil: ... zapewne o wszystkim ostatecznie zdecydują koszty ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Widzę że wybór w pełni przemyślany - i trudno się z tym nie zgodzić.

... ten wybór to już kilka lat czeka, ale może w końcu się doczeka, tym bardziej że raczej wystawiasz mu pozytywna ocenę ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2018 08:39

Po tych kilku odcinkach i tym co już wcześniej czytałam na blogach to Egina robi bardzo dobre wrażenie jak na wyspę położoną tak blisko Aten. Choć raczej w przyszłym roku na niej nie zawitamy, to chłonę wszystko na jej temat....
Co do Aten: teraz były loty za nie całe 100 zł RT/os na styczeń (ferie w szkole) i mocno się zastanawiałam czy kupować, bo cena świetna... Ale godziny przylotu (czwartek 14:30) i odlotu (niedziela 12) mnie powstrzymały, bo stwierdziłam, że w dwa dni zimowe i jeden wieczór nie mam szans zobaczyć na spokojnie najważniejszych rzeczy w Atenach, a nie lubię biegać od punktu do punktu... A jakoś w sezonie wakacyjnym nie wyobrażam sobie w tym tłumie się tam przepychać, no i Ateny muszą jeszcze poczekać....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2018 08:40

kmichal napisał(a):... i tutaj jest właśnie ten dylemat ... :roll: ... wczoraj nawet zaglądałem na stronę Blue Star Ferries w poszukiwaniu sierpniowych rejsów, ale to chyba jeszcze za wcześnie bo wyników wyszukiwania brak ... :evil: ... zapewne o wszystkim ostatecznie zdecydują koszty ... :wink: ...
Też chciałam popatrzeć choć na orientacyjny koszt przeprawy (ale ja z samochodem) i nie wiem z jakim poziomem cen mam się liczyć (i czasem, bo ja długo na promie nie wysiedzę), a bez tego nie mogę nic po planować, nawet wstępnie....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 08:57

kmichal napisał(a):... i tutaj jest właśnie ten dylemat ... :roll: ... wczoraj nawet zaglądałem na stronę Blue Star Ferries w poszukiwaniu sierpniowych rejsów, ale to chyba jeszcze za wcześnie bo wyników wyszukiwania brak ... :evil: ... zapewne o wszystkim ostatecznie zdecydują koszty ... :wink: ...

Ostatnio też się trochę zaczęliśmy liczyć z kosztami... fakt, że na kwatery nie wydajemy, ale na promy owszem, a ceny nie są niskie płynąc z autem :?
Tak, póki co na rozkłady na przyszły rok za wcześnie. Sądzę że po Nowym Roku można będzie zaglądać.
kmichal napisał(a):... ten wybór to już kilka lat czeka, ale może w końcu się doczeka, tym bardziej że raczej wystawiasz mu pozytywna ocenę ... :oczko_usmiech: ...

Pewnie w sierpniu może być nieco inaczej :) na plaży i w samej miejscowości, ale wg mnie AM to najlepszy wybór na Eginie.

piekara114 napisał(a):Po tych kilku odcinkach i tym co już wcześniej czytałam na blogach to Egina robi bardzo dobre wrażenie jak na wyspę położoną tak blisko Aten. Choć raczej w przyszłym roku na niej nie zawitamy, to chłonę wszystko na jej temat....

Ja byłem najbardziej zaskoczony infrastrukturą turystyczną - a raczej jej brakiem :wink: , w tej kwestii która nas interesuje, czyli jakości dróg, oznaczeń atrakcji itp. Było tu wręcz gorzej niż w wielu innych miejscach, na wielu innych wyspach. Ale poza tym Egina jest ok, zwłaszcza pod względem ciekawych miejsc do odwiedzenia :idea: .

piekara114 napisał(a):Też chciałam popatrzeć choć na orientacyjny koszt przeprawy (ale ja z samochodem) i nie wiem z jakim poziomem cen mam się liczyć (i czasem, bo ja długo na promie nie wysiedzę), a bez tego nie mogę nic po planować, nawet wstępnie....

Orientacyjne ceny zawsze podajemy w naszych relacjach :wink: , generalnie przeprawa na Cyklady (różnice w cenie na konkretne wyspy nie różnią się aż tak wiele) to koszt mniej więcej 150 euro dla 2 osób i auta. Dodekanez to już tak raczej 200 euro i powyżej. Dla 3 osób odpowiednio o kilkadziesiąt euro więcej.
Czas... od kilku do 10 godzin - Cyklady , może być i więcej w zależności od linii i trasy. Dodekanez - na Rodos płynęliśmy 15 czy 16 godzin, na Tilos mimo że jest bliżej to mniej więcej tyle samo bo inna jest trasa i więcej przystanków.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 11:46

17 września, poniedziałek c.d.

Odświeżeni morską kąpielą i spłukani chłodną wodą z plażowego prysznica :cool: możemy ruszać dalej. Naturalnym następnym celem na naszej trasie będzie oczywiście słynna świątynia Afai, wznosząca się na wzgórzu ponad Agia Mariną. Wzgórze to wyobrażałem sobie nieco inaczej – że będzie rzeczywiście okazałe i wybitne, górujące nad całą okolicą (tak podaje przewodnik). I może rzeczywiście jest najwyższe, ale niewiele wyższe od innych w tej części wyspy, poza tym tak w ogóle nie jest wysokie.

Niemniej, okolica jest ciekawa. Tutaj lasy piniowe zupełnie już zdominowały inne gatunki :) , jest pięknie, jasnozielono i pachnąco. Oj, naprawdę odzwyczailiśmy się od takich doznań wzrokowo-zapachowych :cool: , ale jak one smakują po przerwie :lol: , wyśmienicie. Kolejny dowód na to, że co za dużo to niezdrowo :wink: .

Wąska asfaltówka doprowadza do niedużego placyku parkingowego, który jednak lekceważąco omijamy :lol: poszukując fajnego cienia dla naszego pojazdu. Widać po ilości zaparkowanych aut (jest ich kilka), że tłumu przy zabytku nie będzie… zresztą można się mu przyjrzeć zza siatki – to taka oszczędnościowa forma zwiedzania, którą zresztą sami czasem stosujemy :wink: .

Obrazek

Ale nie tym razem :idea: . Cena za wstęp jest przeciętnie wysoka, w pełni akceptowalna i wynosi 6 euro. Wchodzimy.

Afaia była wg mitologii kreteńską nimfą, która znalazła na Eginie schronienie przed zalotami króla Minosa. Czczono ją wyłącznie tutaj, jest to jedyne sanktuarium jej poświęcone. To, czego pozostałości możemy oglądać zostało zbudowane około roku 500 p.n.e., na ruinach wcześniejszej świątyni, która uległa zniszczeniu w pożarze. W okolicy odkryto wiele figurek z epoki brązu, co świadczy o tym, że wzgórze było miejscem kultu już od około XIV wieku p.n.e. Świątynię tę, stanowiącą architekturalne przejście, połączenie pomiędzy stylem archaicznym a klasycznym, zaprojektowano jako wierzchołek tzw. świętego trójkąta :roll: , którego 2 inne wierzchołki miały stanowić Partenon w Atenach i świątynia Posejdona z przylądka Sunion. Obie te świątynie już widzieliśmy, czas na trzecią :idea: :) .

Zaraz po wejściu można sobie popatrzeć jak kompleks świątynny wyglądał jakieś 2500 lat temu :)

Obrazek

Obrazek

Świątynia bez siatkowych oczek prezentuje się trochę lepiej :cool: .

Obrazek

Tyle że niespecjalnie dajemy radę się jej przyglądać :? , popołudniowe słońce i jasne kamienie budowli strasznie dają po oczach, a my nie wzięliśmy z auta okularów (i nakryć głowy też :? ). Dlatego wracam niezwłocznie po te akcesoria wyjaśniając w paru słowach pani w budce, że nie wychodzę bo świątynia mi się nie podoba :wink: a po to by móc ją podziwiać w bardziej komfortowy sposób :lol: .

Poza świątynią w skład kompleksu wchodził jeszcze rządek mniejszych budynków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do świątyni, spodziewałem się że będzie większa :roll: , jakoś tak Akropol chyba miał wpływ na te wyobrażenia, a także widziana przed laty świątynia Bassai na Peloponezie (ta pod dachem). Afaia nie jest może ogromna, ale i tak podoba się nam tutaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całość stoi oryginalnie od 25 wieków :idea: , jedynie tu i ówdzie można zauważyć drobne uzupełnienia współczesne.

Obrazek

Nieliczni turyści też cykają mnóstwo fotek :cool: .

Obrazek

Obrazek

Fajne są takie planiki bo można sobie lepiej wyobrazić gdzie się znajdujemy.

Obrazek

Pogoda dopisuje niezmiennie a zieleń pinii na tle błękitu nieba i granatu morza (i ich zapach też, a jakże) przyprawia o ból głowy :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na północy zarysy Salaminy.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 11:46

Trochę Afai z różnych stron i w różnych ujęciach :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teren jest nieduży (coś jak Agia Triada na Krecie) dlatego nie ma tu wiele łażenia. Zaglądamy też w różne zakamarki wypatrując kwitnące roślinki :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 11:47

Teraz trochę prywaty :wink: , kto nie lubi „ludziowych” zdjęć może opuścić ten post :cool: . Musieliśmy zrobić sobie parę pamiątkowych fotek, skorzystaliśmy też z samowyzwalacza (jakoś kijka do selfie nie chciało się nam z boxa wyciągać :wink: ) oraz uprzejmości rosyjskiej pary, z którą zamieniliśmy parę słów (potrafimy :cool: ) a pan też nam cyknął wspólną pamiątkową fotkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 11:48

Na zakończenie jeszcze trochę Afai „bezludziowej” :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świątynia Afai – Małgosia była zachwycona, mi też się podobało. Jeszcze jeden, kolejny, z bardziej znaczących i spektakularnych greckich zabytków zaliczony :idea: :D .

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2018 12:27

kulka53 napisał(a):Orientacyjne ceny zawsze podajemy w naszych relacjach :wink: , generalnie przeprawa na Cyklady (różnice w cenie na konkretne wyspy nie różnią się aż tak wiele) to koszt mniej więcej 150 euro dla 2 osób i auta. Dodekanez to już tak raczej 200 euro i powyżej. Dla 3 osób odpowiednio o kilkadziesiąt euro więcej.
Czas... od kilku do 10 godzin - Cyklady , może być i więcej w zależności od linii i trasy. Dodekanez - na Rodos płynęliśmy 15 czy 16 godzin, na Tilos mimo że jest bliżej to mniej więcej tyle samo bo inna jest trasa i więcej przystanków.
Wiem, wiem, że podajecie, ale ja szukam niestandardowo bo przeprawę z Salonik :D Nie widzę sensu dokładania drogi do Pireusu jeśli myślę o Limnos czy Skopelos czy Skiatos (tu ceny z Volos są masakryczne). Dla tego tak ważne jest dla mnie rozkład, nie tylko jeśli chodzi o koszta, ale też częstotliwość pływania....

Afai - lubię jak w takich miejscach są tablice pokazujące jak wyglądało miejsce za czasów świetności, daje to nam jakiś obraz danego miejsca i często można lepiej zrozumieć sens ułożenia niektórych kamieni...

Prywata jak najbardziej wskazana, bo mało tu Waszych wspólnych zdjęć...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 12:42

piekara114 napisał(a): ja szukam niestandardowo bo przeprawę z Salonik :D

Nie jestem przekonany, czy coś pływa na Limnos z Salonik :roll: , nie spotkałem się z taką trasą, ale może dlatego że jest to połączenie sezonowe. To trzeba poczekać jeszcze trochę...
Pływa z Kavali. Codziennie to może nie, nawet w sezonie, ale tak z 5 x w tygodniu to na pewno.
Cena... wg mnie niezbyt wygórowana.

limnos.jpg

piekara114 napisał(a):Nie widzę sensu dokładania drogi do Pireusu jeśli myślę o Limnos czy Skopelos czy Skiatos (tu ceny z Volos są masakryczne).

No nie, to zupełnie bez sensu, oczywiście.
Co do Sporad to pamiętam jak przed laty szukałem połączeń i cen... te ostatnie mnie wtedy zszokowały, stąd jeszcze na tych wyspach nie byliśmy. Jedynie na Skiros ale to jest nieco inna historia.

piekara114 napisał(a):Afai - lubię jak w takich miejscach są tablice pokazujące jak wyglądało miejsce za czasów świetności, daje to nam jakiś obraz danego miejsca i często można lepiej zrozumieć sens ułożenia niektórych kamieni...

To prawda, też lubimy. Czasami się takie wizualizacje spotyka...

piekara114 napisał(a):Prywata jak najbardziej wskazana, bo mało tu Waszych wspólnych zdjęć...

I chyba w tej relacji więcej nie będzie :wink: , nie przypominam sobie byśmy robili...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 28.11.2018 13:51

kulka53 napisał(a):Świątynia Afai – Małgosia była zachwycona, mi też się podobało.
Dołączam do Was :!: :)

pzdr :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.11.2018 14:15

kulka53 napisał(a):świątynia Afai

... dokładnie tak jak się spodziewałem ... :wink: ... świątynia sama w sobie piękna a do tego te widoczki i kontrastujące kolory natury ... :lol: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2018 15:55

Kulki, z jakiej strony ta wycena promu? Na google mapa jest zaznaczona trasa Saloniki- Limnos i tym się sugerowałem. Podobnie na Skiatos, no ale to tylko mapa.. muszę czekać na połączenia....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 28.11.2018 17:17

kulka53 napisał(a):Całość stoi oryginalnie od 25 wieków :idea: , jedynie tu i ówdzie można zauważyć drobne uzupełnienia współczesne.

Rzeczywiście całkiem nieźle zachowana :D . Pięknie prezentuje się na tle błękitnego nieba. Lubię takie klimaty 8) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2018 18:46

longtom napisał(a): Dołączam do Was :!: :)

O, super że zajrzałeś :)
kmichal napisał(a):... dokładnie tak jak się spodziewałem ... :wink: ... świątynia sama w sobie piękna a do tego te widoczki i kontrastujące kolory natury ... :lol: ...

Jest w porządku. Dla kogoś kto lubi "kamienie" nawet bardziej niż w porządku :cool: , działa na wyobraźnię (zwłaszcza w połączeniu z wizualizacją na tablicach).
piekara114 napisał(a):Kulki, z jakiej strony ta wycena promu? Na google mapa jest zaznaczona trasa Saloniki- Limnos i tym się sugerowałem.

Nie sugerowałbym się trasami zaznaczonymi na mapie google 8O . Jak pisałem, być może w sezonie uruchamiane jest takie połączenie...na rozkład trzeba by jeszcze trochę poczekać.
Wycena pochodzi ze strony przewoźnika :) - Hellenic Seaways. Jestem zaskoczony że tak tanio podają, myśmy na pewno płacili więcej płynąc na Limnos (i to we 2), ale to był jeszcze wtedy inny jeszcze przewoźnik - NEL LINES. Możliwe że teraz poza sezonem jest nieco taniej... ale nie wiem, nie sądzę.
marze_na napisał(a):Rzeczywiście całkiem nieźle zachowana :D . Pięknie prezentuje się na tle błękitnego nieba. Lubię takie klimaty 8) .

We Włoszech też jest tego trochę :cool:
A z pogodą rzeczywiście trafiliśmy na zwiedzanie tego zabytku. Niestety, więcej podobnych już w tej relacji nie będzie :? :wink: .

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 666
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone