Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - (NIE) Nasza Kreta-maj'2

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2018 11:16

Beata W. napisał(a):Miejscówka naprawdę robi wrażenie, te palmy i rzeka jak w tropikach, dobrze, że krokodyli nie spotkaliście :oczko_usmiech:

Polecamy... na plażowanie niekoniecznie, są fajniejsze miejsca w okolicy. Natomiast egzotyka - jak na Europę - zupełnie przyzwoita :cool: . Krokodyle jednak już byłyby oczekiwaniem ponad miarę :lol: .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.10.2018 11:30

kulka53 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Miejscówka naprawdę robi wrażenie, te palmy i rzeka jak w tropikach, dobrze, że krokodyli nie spotkaliście :oczko_usmiech:

Polecamy... na plażowanie niekoniecznie, są fajniejsze miejsca w okolicy. Natomiast egzotyka - jak na Europę - zupełnie przyzwoita :cool: . Krokodyle jednak już byłyby oczekiwaniem ponad miarę :lol: .

Na pewno jak w końcu się zdecyduję na Kretę to będzie obowiązkowy punkt :wink:
A co do tych krokodyli to takie czasy, że różnie może być :mrgreen: Ale jak zobaczyłam tą rzeczkę i roślinki to były pierwszym co przyszło na myśl :mrgreen: oczywiście poza łał 8O
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2018 13:12

Beata W. napisał(a):Na pewno jak w końcu się zdecyduję na Kretę to będzie obowiązkowy punkt :wink:

No ciekawe czy jednak... po takiej egzotyce w Twoim wydaniu to ta kreteńska może być mało atrakcyjna... jak i cała wyspa :roll: :wink:
Beata W. napisał(a):Ale jak zobaczyłam tą rzeczkę i roślinki to były pierwszym co przyszło na myśl :mrgreen:

Mi też.... stąd ten komentarz :lol:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.10.2018 13:23

kulka53 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Na pewno jak w końcu się zdecyduję na Kretę to będzie obowiązkowy punkt :wink:

No ciekawe czy jednak... po takiej egzotyce w Twoim wydaniu to ta kreteńska może być mało atrakcyjna... jak i cała wyspa :roll: :wink:

Pomimo bezapelacyjnego uroku Teneryfy pod tym względem to jednak bliższe mojemu sercu są zdecydowanie śródziemnomorskie a w tym i greckie klimaty :lol: Dlatego rok 2019 będzie u mnie mam nadzieję zdecydowanie grecki :lol:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.10.2018 16:55

kulka53 napisał(a):

Dolina Amari... prawdę mówiąc nie wiedziałem co to takiego... ale zajrzałem do Twojej relacji i już wiem - choć nie do końca bo poznikały z niej zdjęcia. W każdym razie wyczytałem że Ci się podobało :)

Wy czasie sowich podróży widzieliście mnóstwo tego typu miejsc "zagubionych" pomiędzy górami, więc być może Amari nie zrobiłoby na Was takiego wrażenia...
Podobało mi się tam bardzo, bo oprócz ładnych widoków :idea: czuło się tam (przynajmniej wtedy :wink: ) autentyczną Kretę, z dala od turystycznego szumu. No i jedzonko w lokalnej tawernie (bez karty dań :wink: ) było ekstra!

Co do zdjęć... Akurat w tej mojej relacji są widoczne :) , pod warunkiem że :idea: forum ogląda się przez Explorera.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2018 19:01

Beata W. napisał(a):Pomimo bezapelacyjnego uroku Teneryfy pod tym względem to jednak bliższe mojemu sercu są zdecydowanie śródziemnomorskie a w tym i greckie klimaty :lol: Dlatego rok 2019 będzie u mnie mam nadzieję zdecydowanie grecki :lol:

Oj, zaplusowałaś mocno :mrgreen: :hut:
dangol napisał(a):Wy czasie sowich podróży widzieliście mnóstwo tego typu miejsc "zagubionych" pomiędzy górami, więc być może Amari nie zrobiłoby na Was takiego wrażenia...
Podobało mi się tam bardzo, bo oprócz ładnych widoków :idea: czuło się tam (przynajmniej wtedy :wink: ) autentyczną Kretę, z dala od turystycznego szumu. No i jedzonko w lokalnej tawernie (bez karty dań :wink: ) było ekstra!

Hm, no może... fakt, coś tam się widziało :) . Rzeczywiście, autentyczna Kreta też istnieje, jest to na tyle duża i górzysta :idea: wyspa że można takie miejsca znaleźć, gdzie ze względu na nieoczywisty dojazd i brak opisu w każdym przewodniku mało kto dociera. Właśnie taki był mój plan :roll: by może nie całe rejony, ale jakieś pojedyncze fajne miejsca w nich wyszukać... ale jak już pisałem to założenie się nie sprawdziło, a jeśli nawet to w bardzo ograniczonym zakresie. Trudności orientacyjne + spore czasy przejazdu nawet i nas pokonały :?

dangol napisał(a):Co do zdjęć... Akurat w tej mojej relacji są widoczne :) , pod warunkiem że :idea: forum ogląda się przez Explorera.

Aaaaaaa :roll: , czyli to już wyższa szkoła jazdy... fotki tylko dla wtajemniczonych :cool: :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 30.10.2018 19:23

kulka53 napisał(a): fotki tylko dla wtajemniczonych :cool: :D

Tyle, że tego :roll: nie planowałam. No i wciąż nie rozumiem, dlaczego :? tak się dzieje
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 31.10.2018 06:27

dangol napisał(a):Co do zdjęć... Akurat w tej mojej relacji są widoczne :) , pod warunkiem że :idea: forum ogląda się przez Explorera.

No niestety, nie są widoczne zdjęcia w explorerze.
Być może widzisz je na swoim komputerze ponieważ są zapisane w archiwum przeglądania stron na Twoim komputerze.
dangol napisał(a):No i wciąż nie rozumiem, dlaczego :? tak się dzieje

Może tu jest odpowiedź
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2018 08:21

8 maja, wtorek c.d.

O trakcie z naszego miejsca postojowego do cywilizacji (czytaj: asfaltu) można powiedzieć tylko tyle… jest uciążliwy, niespodziewanie długi i ogólnie mówiąc beznadziejny :? . Generalnie trudno (mimo niewątpliwie łatwego i niedługiego dojścia stamtąd na plażę i do palmowej doliny) polecić ten wariant :roll: , chyba najlepiej na Preveli dostać się…. łódką :lol: .

Jedyne co się nam po drodze spodobało to była ta górka :D

Obrazek

Obrazek

Dotarłszy do asfaltu pomknęliśmy z powrotem na południe…sunące jeden za drugim małe białe autka :wink: nie pozostawiały złudzeń – to będzie popularne miejsce. Niektórzy owszem jechali prosto do palmowej plaży, ale inni, tak jak my, za cel obrali klasztor Moni Preveli.

Moni Preveli jest miejscem niezwykle popularnym i odwiedza je chyba większość przybywających na Kretę (w każdym razie bardzo spora ilość). Klasztor w tym miejscu istniał już w X bądź XI wieku, natomiast to co możemy oglądać dziś powstało w wieku XVII. W czasie okupacji tureckiej stanowił silny punkt oporu w związku z czym był kilkukrotnie niemal doszczętnie niszczony. Ostatniego poważnego ograbienia i zniszczenia klasztor doznał w czasie wojny, Niemcy wywieźli stąd wszystko co było choć trochę cenne. Klasztor Preveli składa się z dwóch odrębnych kompleksów budynków, część dolna (Kato) jest ogrodzona i nieudostępniona do zwiedzania, w przeszłości mieściły się tu głównie magazyny i warsztaty (np. stolarski, tkacki, szewski). Główny ruch turystyczny koncentruje się obecnie w klasztorze górnym (Piso), położonym na zboczu opadającej do morza góry, z którego rozpościera się rozległy widok.

Przy klasztorze jest wielki, elegancki darmowy parking, wstęp jest płatny, tzn. tak wyczytałem w przewodnikach, ale myśmy nic nie płacili…albo trafiliśmy na taki dzień :roll: , albo raczej byliśmy jeszcze przed sezonem. Co i tak byłoby dziwne, turystów i o tej porze nie brakowało.

Obrazek

Klasztor sprawia dobre wrażenie, zdecydowanie jest tu przyjemniej niż np. w Toplou. Może to ta ciepła kolorystyka ścian? .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2018 08:22

Fajne jest ujęcie wody, dawniej było to główne źródło dla klasztoru, w takiej formie powstała w 1701 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klasztor jest zamieszkały, ale tak na pierwszy rzut oka nie bardzo to widać…

Obrazek

Obrazek

Ewidentnie trafiliśmy na koniec jakiejś religijnej uroczystości :roll: .

Obrazek

Kościół Agios Ioannis Theologos został zbudowany w miejscu wcześniejszego w 1835 r. Zdobienia są już dwudziestowieczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2018 08:23

W kościele nie wolno robić zdjęć, zresztą wciąż jeszcze coś się tam odbywało, wewnątrz było sporo ludzi… także skupiliśmy się na detalach na zewnątrz :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabudowania współczesne.

Obrazek

Imponujące sosny 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mnisi zajmują się hodowlą różnych zwierząt :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki może i jakieś są, ale spodziewaliśmy się znacznie lepszych :roll: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2018 08:23

Jeszcze kilka obrazków z Moni Preveli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na niższym poziomie, naprzeciwko źródła wody znajduje się dość spore muzeum. Warto zajrzeć jeśli się czegoś takiego nie widziało, można obejrzeć szaty i naczynia liturgiczne, korony biskupów, przeróżne dokumenty oraz ikony. Nie skupialiśmy się na tym zbytnio, większość eksponatów jest nie aż tak zabytkowa , pochodzi z XVIII i XIX wieku, zresztą nie można wewnątrz robić zdjęć… za to można to i owo z dewocjonaliów kupić z sklepiku.

Wychodzimy.

Obrazek

Autobus z rosyjską wycieczką już pojechał :wink: .

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2018 08:24

Odjeżdżając zatrzymujemy się jeszcze na moment w trzech miejscach. Pierwsze to ładnie utrzymany ogród/park z pomnikiem upamiętniającym udział mnichów w walkach II wojny światowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teren jest ogrodzony i zamknięty – szkoda.

Widok na wybrzeże w kierunku wschodnim

Obrazek

Parking z którego większość turystów dociera na plażę Preveli (płatny).

Obrazek

My dotarliśmy tamtędy…

Obrazek

Triopetra… (jeszcze tam dotrzemy :wink: )

Obrazek

Przystanek drugi to zamknięty i niedostępny klasztor dolny – Kato Preveli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz przystanek trzeci – przy starym weneckim moście przerzuconym nad rzeczką wzdłuż której już dziś spacerowaliśmy… tej uchodzącej na palmowej plaży :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gęsi są maskotkami także i tutaj :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest to popularne miejsce, praktycznie nie było gdzie upchnąć samochodu 8O . Poza mostem znajduje się tu bowiem tawerna, stąd też jak mi się wydaje można pójść w dół rzeki aż do plaży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie ma się co dziwić popularności tej okolicy – fantastyczny palmowy wąwóz, dość ciekawy monastyr w połączeniu z pięknym górzystym krajobrazem okolicy… niewątpliwie warto tutaj przyjechać :idea: .

c.d.n.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.10.2018 10:13

Lidia K napisał(a):
No niestety, nie są widoczne zdjęcia w explorerze.
Być może widzisz je na swoim komputerze ponieważ są zapisane w archiwum przeglądania stron na Twoim komputerze.
(...)
Może tu jest odpowiedź

Archiwum przeglądania czyszczę regularnie, więc :roll: to nie to. Sprawdzałam dziś na komputerach kolegów z pracy, bo tam na bank nigdy nie wchodziłam na croplę ani gdziekolwiek. Na tych komputerach :idea: w explorerze (Win 7 , Win 10) również widać 8) fotki wklejone do relacji z tinypic , a konta premium nie mam. Nie wykluczam jednak, iż może to być powodem :? znikania części umieszczonych tam zdjęć, chociaż wchodząc w swoje albumy, nie zauważyłam aby coś ze staroci zniknęło :) .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.10.2018 10:50

Chwilę człowieka nie ma i od razu takie zaległości ... 8O ... na szczęście już wszystko nadrobione, a gąski i palmowa oaza super ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 656
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone