Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - (NIE) Nasza Kreta-maj'2

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2018 11:17

Jestem bardzo na TAK dla mapek :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.06.2018 12:47

Ja również :papa: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.06.2018 13:01

kulka53 napisał(a):… już dojrzewają czereśnie :D ...

A na Węgrzech wysyp wiśni. :P

pzdr :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.06.2018 19:58

piekara114 napisał(a):Jestem bardzo na TAK dla mapek :papa:

Potter napisał(a):Ja również :papa: .

Z tego wniosek, że ktoś je zauważał :)
Na małych wysepkach nie zawsze jest sens je robić skoro tam 3 drogi na krzyż... na Krecie sprawa wygląda trochę inaczej :wink:
Będą się pojawiać.

longtom napisał(a):
kulka53 napisał(a):… już dojrzewają czereśnie :D ...

A na Węgrzech wysyp wiśni. :P

U mnie też... 2 lata były skromne w kwestii ich ilości, w tym roku wygląda to zupełnie inaczej.
Na razie to tylko małe czerwieniejące kulki (susza?), ale z czasem pewnie będzie lepiej :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2018 07:01

1 maja, wtorek

Trzeci kreteński dzień rozpoczęliśmy naprawdę o świcie :wink:

Obrazek

Obrazek

To była spokojna, bezwietrzna, w miarę ciepła noc a od rana zapowiadała się wspaniała pogoda tego dnia. O ile do samej wyspy mieliśmy sporo zastrzeżeń :wink: , o tyle do pogody na początku pobytu przyczepić się nie było można. Noce były takie w sam raz, około 15-20 stopni, praktycznie zero wiatru, i dnie gorące, nawet upalne, z temperaturami 25-30 stopni. Oby tak dalej :) .

Miejsce do spania było znakomite, może nie zupełnie odludne i zaciszne ale o tej porze roku problemu nie było. Wieczorem zdarzyło się że podjechał jakiś samochód, a już od rana pojawiali się pojedynczy spacerowicze i... biegacze :) . Widać było że jest to popularna opcja dla spędzających stacjonarny urlop w Eloundzie.

Tuż po opuszczeniu naszego wakacyjnego domku, nie jest zbyt obszerny więc panuje lekki bałaganik :cool: .

Obrazek

Tradycyjne poranne zajęcia to półtorej-dwie nieśpieszne godziny. Po śniadaniu wybrałem się na chwilę do kościółka który widzieliśmy z naszego placyku.

Obrazek

Kościółek był raczej zupełnie nowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O, tu spaliśmy :) .

Obrazek

Tuż przed odjazdem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2018 07:01

Nie pamiętam czy to było jeszcze wieczorem, czy może właśnie teraz rano :roll: , ale uświadomiliśmy sobie że dziś jest 1 maja. Święto także w Grecji, dzień wolny, dzień w którym Grecy lubią wybierać się całymi rodzinami albo i grupami znajomych na pikniki gdzieś na łonie natury, albo na plaży, albo przy kościółkach, albo po prostu w lesie... w zeszłym roku na Rodos byliśmy świadkami bardzo wielu takich obrazków. No i fajnie, świętują sobie, ale w tym czasie wszystko jest pozamykane :? i trudno powiedzieć co będzie z naszym rejsem na Spinalongę...

To sprawdzimy później, będzie można to popłyniemy, nie będzie można... no to trudno. Najpierw jednak zatrzymamy się na chwilę przy kamiennym mostku nad płytkim przesmykiem. To dość przyjemne, malownicze miejsce, o tej porze praktycznie puste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luna jeśli tylko jest możliwość czeka wciśnięta w jakiś skrawek cienia :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tutaj właśnie otwierająca się tawerna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uliczka w kierunku Eloundy

Obrazek

Jeśli to właśnie to miałyby być te zatopione fragmenty antycznych budowli to prezentują się one bardzo mało imponująco :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobno można jeszcze tutaj zobaczyć fragmenty rzymskiej mozaiki, znajdują się one przy stojącym niedaleko kościółku. Nie poszliśmy.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2018 07:02

Jedziemy z powrotem do Plaki, to około 10 km.

Centrum Eloundy.

Obrazek

Zostawiamy auto na parkingu przy plaży w Place (w porządnym tamaryszkowym cieniu :cool: ) i wędrujemy na przystań. Jesteśmy dobrej myśli :) , bo jadąc widzieliśmy spory statek wycieczkowy wypełniony turystami, który właśnie wypłynął z Eloundy i zmierzał w kierunku Spinalongi. Szybkim krokiem zmierzamy do przystani... no może tłumu oczekujących nie ma, ale w budce w której wczoraj pytałem się o ceny siedzi 2 facetów. Tuż przede mną podeszły do nich 3 Rosjanki i pytając o rejs właściwie mnie wyręczyły... cóż, niestety, jednak nic z tego :? . Tzn, owszem, oni chętnie popłyną, ale jedynie w rejs wokół wysepki, dziś ze względu na święto Spinalonga jest zamknięta. Zawiedzione kobiety zrezygnowały, my oczywiście też.

Trochę byliśmy zawiedzeni, Spinalonga mogłaby być całkiem fajną atrakcją, niestety znaleźliśmy się w tym miejscu w niewłaściwym momencie. Może gdybyśmy wczoraj dotarli tu trochę wcześniej, byłoby inaczej. Ale cóż, teraz nie ma już co tego rozpamiętywać, wyszło tak a nie inaczej i trzeba przejść nad tym do porządku. Niemniej niefajne jest to że nie zwiedzimy dziś nie tylko Spinalongi ale i niczego innego :roll: .

Spacerkiem po nabrzeżu wróciliśmy więc do auta :) . W Place jest kilka fajnych tawern :idea: , tzn z wyglądu :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszą czymś nadrobić niedostatki tutejszej plaży :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plaka to przyjemna, zadbana, nieduża miejscowość, o tej porze roku spokojna, ale myślę że ożywa w miarę przybywania turystów chcących zwiedzić Spinalongę. Przy plaży jest fajny zacieniony parking, sądzę że jest to niezłe miejsce na nocleg dla kamperowców... wczoraj popołudniu i dziś rano widzieliśmy tam dwa kampery.

Odjeżdżamy, były koncepcje i pomysły by jeden dzień przeznaczyć na powrót w te okolice i nadrobienie tego czego się tu nie udało odwiedzić, ale ostatecznie odpuściliśmy. Może następnym razem :) .

c.d.n.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.06.2018 07:11

Szkoda, że Wasz przyjazd zbiegł się z 1 maja. Czytając wczorajszy odcinek byłam pewna, że co jak co, ale Spinalonga to będzie miejsce, które wreszcie Wam się na tej Krecie spodoba.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2018 07:20

marze_na napisał(a):Szkoda, że Wasz przyjazd zbiegł się z 1 maja. Czytając wczorajszy odcinek byłam pewna, że co jak co, ale Spinalonga to będzie miejsce, które wreszcie Wam się na tej Krecie spodoba.

Tak wyszło... :roll: .
Też przypuszczałem że się nam spodoba, niedawno pokazywała ją w relacji Margaretka i był to jeden z podstawowych i obowiązkowych punktów zwiedzania Krety.
Ale nie jest tak źle :wink: , bo przecież jak dotąd bardzo podobało się nam herakliońskie muzeum :) . Takich miejsc (tzn nie akurat muzeów a po prostu ładnych albo ciekawych) będzie jeszcze całkiem sporo, choćby w następnym odcinku (pewnie jutro :) ).

:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.06.2018 06:09

1 maja, wtorek c.d.

Bez zatrzymywania mijamy Eloundę i zmierzamy prosto do centrum Agios Nikolaos. Miasto o którym nie słyszałem wcześniej, tzn. przed podjęciem decyzji o wyruszeniu na Kretę, nie jest zbyt wielkie ani nie ma wielu zabytków…mimo że jego korzenie sięgają starożytności. Wenecjanie w początku XIII wieku wybudowali tutaj twierdzę, z której jednak nie pozostał do dziś najmniejszy ślad – jej resztki po XVI wiecznym konflikcie wenecko-tureckim wysadzili zwycięscy Turcy. W czasie panowania tureckiego miasto zupełnie straciło na znaczeniu, zostało zupełnie wyludnione. Funkcjonował tu tylko port a kościoły służyły za magazyny towarów. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku miasto ponownie zasiedlono.

Cóż więc sprawiło, że chciałem miasto zobaczyć? . Agios Nikolaos może się poszczycić podobno drugim co do ważności Muzeum Archeologicznym na Krecie… tu klapa, już wiedzieliśmy, że dzisiaj go nie zobaczymy. Jednak był jeszcze drugi, równie ważny albo nawet i ważniejszy powód… miasto mimo nowoczesnej zabudowy jest malowniczo położne nad niedużą zatoczką, która do 1870 roku była słodkowodnym jeziorem o nazwie Voulismeni. No i powód trzeci… w Agios Nikolaos znajduje się jeden z najstarszych kościołów na Krecie :idea: .

Parkuję praktycznie w samym centrum przy ulicy biegnącej brzegiem morza. Dobry, spory parking (choć w pełnym słońcu) jest także na nabrzeżu, po drugiej stronie kanału łączącego dawne jeziorko z morzem, u stóp wzgórza na którym dawniej stała twierdza. Idziemy na spacer :D .

W parę minut jesteśmy nad jeziorem. Okazuje się, że płasko jest z jego jednej strony, z drugiej zaś wznosi się spory klif. Całość otoczona jest nowoczesnymi domami, które jednak absolutnie w tym miejscu nie rażą.

Obrazek

Obrazek

Po drugiej stronie w skały klifu wbudowana jest kapliczka.

Obrazek

Ładnie tu, ale szybko wspinamy się na klif by popatrzeć na miasto i jezioro z góry :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.06.2018 06:10

Jesteśmy pod wrażeniem, tu jest naprawdę bardzo ładnie :idea: :D (i znów trochę jak nie w Grecji). Pora nie jest już aż tak wczesna, dlatego pojawiło się całkiem sporo turystów, zarówno indywidualnych jak i wycieczek. Nie dziwię się :idea: do Agios Nikolaos warto, a nawet trzeba zajrzeć :idea: .

Obrazek

Buda dla psa :wink: .

Obrazek

Obrazek

Powoli schodzimy już na dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To kocisko było tak leniwe że z trudem otwierało oczy (tak do połowy) :lol:

Obrazek

Obrazek

Fajna kapliczka, ale zamknięta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.06.2018 06:10

Okolice jeziorka też są dość przyjemne, tuż obok wiedzie zatłoczony deptak z knajpkami i sklepikami.

Obrazek

Obrazek

Pomnik, chyba człowieka dla miasta zasłużonego.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze rzut oka na jezioro-zatoczkę z mostku :)

Obrazek

Obrazek

I pójdziemy kawałek w tę stronę, wzdłuż wzgórza na którym stała wenecka twierdza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.06.2018 06:11

Sporo przyjemnych i niemal całkowicie wypełnionych 8O lokali znajduje się także na nabrzeżu.

Obrazek

Obrazek

Rzut oka na dalszą część miasta, za zakrętem znajduje się plaża, potem marina a potem jeszcze jedna plaża – Pachia Ammos (później tamtędy przejechaliśmy, stąd wiem :wink: ).

Obrazek

Nie poszliśmy… oglądamy pomnik przez obiektywy :wink: .

Obrazek

Przy wspomnianym parkingu stoi inny pomnik.

Obrazek

Obrazek

Jak głosi wmurowany napis – jest to Europa, matka króla Minosa :cool: .

Obrazek

Obrazek

Mapka miasta, to właśnie na niej odnaleźliśmy lokalizację kościółka Agios Nikolaos.

Obrazek

Nie jest to aż tak daleko, ale trochę szkoda nam nóg by w tym coraz większym upale iść pieszo. Podjedziemy autem.

Kościółek stoi na zajętym przez kompleks hotelowy :roll: półwyspie w północnej części miasta. Można podjechać do samego końca wiodącej nabrzeżem uliczki i podejść kawałek schodkami pod górę.

Kościół jest odrestaurowany ale zamknięty :? .

Obrazek

Obrazek

Na jego tyłach jest już teren hotelowy :roll: , są parkingi, korty itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiele więcej tu nie zdziałaliśmy.

To tyle z Agios Nikolaos, które okazało się być zaskakująco ładnym i kolejnym zadbanym miastem na Krecie. Widzieliśmy w sumie 4 większe miasta na wyspie (dwa jeszcze przed nami, choć jedno z nich tylko przejazdem) i Agios Nikolaos wywarło na nas największe i najlepsze wrażenie, na pewno warto spędzić tutaj chwilę, nawet dużo dłuższą niż my.

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.06.2018 06:44

M oj następny pobyt na Krecie to wschód a jako bazę jeszcze będąc na Krecie wybrałam właśnie Agios Nikolaos - fajnie się na Waszych fotkach prezentuje.

A ta buda psa to przypomina mi budki na stawach w parkach dla łabędzi lub kaczek.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.06.2018 20:51

Też słyszałem, że Elounda jest jednym z najdroższych miejsc na Krecie, nie miałem okazji sprawdzić - byliśmy tam tylko pół godziny

Jezioro Voulismeni jest stosunkowo głębokie jak na tak mały akwen (64 metry), mi się bardzo podobało Agios N (bylismy tylko raz w 2014)

Ciekaw jestem czy "jutro" już dojedziecie do Sitii

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 637
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone