Znacznie więcej wiatraków postawiono (i wygląda to całkiem fajnie ) w miejscowości Psychro, w miejscu gdzie od obwodnicy odbija droga do jaskini Psychro, inaczej nazywanej też Dikti (Dikte).
kulka53 napisał(a):Co prawda w ogóle nie kojarzę żadnych knajpek w pobliżu twierdzy , ale zapewne wiesz lepiej... my nie zwracamy uwagi na takie sprawy .
kulka53 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Cały ten region, obszar na południe od Heraklionu okazał się jedną wielką porażką .
kulka53 napisał(a):piekara114 napisał(a):na pewno Kretę jeszcze odwiedzimy.
Może warto wyszukać kwaterę na południu .
Z tymi przejazdami to aż tak tragicznie nie jest... jak się trzymać w miarę głównych dróg
tony montana napisał(a):Przy samej twierdzy nie ma, bo to wąskie nabrzeże, fajne knajpki są wcześniej przy tej ulicy nad samym morzem
na rysunku zaznaczyłem miejsce (dla zainteresowanych) zaznaczyłem też ich położenie w stosunku do Twierdzy
tony montana napisał(a):Mimo średniej widoczności - tak wielki Iraklion wraz z długim falochronem widać bardzo dobrze
tony montana napisał(a):Hehe, jaskinia Chosto Nero "spektakularna"
tony montana napisał(a):Całe szczęście zatem, że będąc tam pierwszy raz i mieszkając blisko Iraklionu, nie zapuściliśmy się tam głębiej
tony montana napisał(a):W jaskini Dikte nie było jakiegoś kąta poświęconego Zeusowi? Dziwne
piekara114 napisał(a):Nawet trzymając się głównych dróg to z Chani do Matali to 2,5h jazdy w jedną stronę...dużo jednak, zwłaszcza przy krótkim dniu...
eystrasalt napisał(a):Wracając do Knossos i muzeum w Heraklionie: taka kolejność zwiedzania była celowa czy przypadkowa? My zrobiliśmy odwrotnie, tzn. chcieliśmy najpierw nieco poznać historię miejsca, które będziemy zwiedzać. (Kiedy w lipcu 2014 zwiedzaliśmy Knossos po godz. 17, było prawie pusto.)
eystrasalt napisał(a):Widzieliście w rzeczonym muzeum naczynia takie jak widoczne na moim zdjęciu profilowym? Może pamiętacie, do czego służyło? Mnie albo wyleciało to z głowy, albo takowej informacji w ogóle nie było.
eystrasalt napisał(a):Fajne to patchworkowe zdjęcie