Bardzo ładny i skomplikowany architektonicznie jest emborioski kościół, tym razem postanawiamy przyjrzeć mu się dokładniej.
I w ten oto sposób w parę kroków wróciliśmy do auta. Z jednego powodu byłem zawiedziony, choć Emborios okazało się i ładne, i ładnie położone i ciekawe…nie udało się nam bowiem natrafić na tutejszą ciekawostkę
. Nie było niczego takiego po drodze, nie zauważyliśmy też żadnego znaku… a mowa o naturalnej saunie
, kamiennej komorze ogrzewanej wydobywającą się z wnętrza wulkanu gorącą parą. Na placyku, gdy już wsiadaliśmy do auta, podeszła do nas młoda dziewczyna, też turystka, która szukała tego miejsca i chciała się dowiedzieć czy my wiemy gdzie ono jest… niestety, nie umiałem jej pomóc. Wsiedliśmy do auta, włączyłem silnik, ruszyłem w dół i może po 100 metrach
coś mnie tknęło… to chyba tutaj
. Tuż przy ulicy, w kamiennym murze był otwór przy którym stało auto a do środka wchodzili jacyś ludzie. Podszedłem sprawdzić… tak to właśnie tutaj
.
Podbiegłem do góry powiadomić wciąż kręcącą się na placyku dziewczynę o swoim odkryciu
, zeszliśmy do „groty” . Przed wejściem jest wmurowana taka tablica.
Wkraczam
.
W środku jest gorąco i wilgotno
, chwila moment i człowiek zaczyna spływać potem… 30 stopni na zewnątrz wydaje się miłym chłodkiem
. Ewidentnie czuć (oczywiście poza lekkim siarkowym zapaszkiem)…
także wyraźny nawiew gorącego powietrza ze szczelin pomiędzy kamieniami. Wydobyłem termometr z naszej lodówki, przykładany w różnych miejscach wskazywał około i ponad 40 stopni. Choć w środku ciężko było wytrzymać dłuższą chwilę to i tak spędziliśmy tam trochę czasu…w końcu po raz pierwszy widzieliśmy na własne oczy takie zjawisko, takie miejsce, po raz pierwszy mieliśmy okazję być w saunie
. Extra
.
Widoczek sprzed niej
Byliśmy naprawdę zachwyceni nie tylko Emborios, które wywarło na nas bardzo pozytywne wrażenie, ale i całą Nisyros
. Bardzo ciekawie tu jest i bardzo pięknie… to był świetny pomysł by w końcu się tutaj wybrać
.
A teraz pojedziemy do miejsca, dzięki któremu jeszcze bardziej polubimy tego greckiego wulkanika
.
c.d.n.