Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże - Dodekaneskie TRIO 2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.02.2018 10:57

Nie ma tutaj nic szczególnego, nie ma też wody (sprawdziłem, z kranu nie poleciała ani kropla). Cały czas dość mocno wyczuwalny był specyficzny siarkowy zapaszek :cool: , jednak ewidentnie nie przeszkadza on tutejszej całkiem dorodnej roślinności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Również stąd elegancko widać krater. Stefanos :cool: .

Obrazek

Obrazek

I nie tylko :)

Obrazek

Obrazek

Wracamy do auta

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.02.2018 10:57

I jeszcze trochę fotek krateru z drogi w dół.

Obrazek

Na skraju krateru widać wioskę Emborios.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krater to także miejsce wypasu krów :cool:

Obrazek

Są tu płoty i jakieś budynki gospodarskie.

Obrazek

Ale tak w ogóle to jest PIĘKNIE :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Emborios

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.02.2018 10:58

Już prawie na dole.

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy dokładnie po przeciwnej stronie ścieżki wiodącej na dno krateru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I droga którą zjechaliśmy.

Obrazek

Podjeżdżam na parking, rozgrzaną już słońcem żwirową, pylistą patelnię. Przez tę niecałą godzinę która minęła od czasu kiedy pojawiliśmy się pod Stavrosem do teraz, dotarło tutaj kilkanaście wypełnionych turystami autokarów 8O . To był szok, wiedzieliśmy ze wulkaniczna Nisyros jest popularnym celem wycieczek z pobliskiej Kos, ale żeby tak wyglądało to 23 września to jednak przekraczało nasze wyobrażenia. Parking jest za darmo, raczej mało kto dociera tu samochodem, a już własnym to w ogóle :) , ale wstęp do krateru kosztuje 3 czy 4 euro, nie pamiętam w tej chwili ale nie ma to w sumie żadnego znaczenia. Właściwie już od dawna zdecydowaliśmy, że na dziś odpuścimy sobie wędrówkę w głąb wulkanicznej dziury, to woleliśmy zostawić sobie na inny moment, gdy już zaspokoimy tę pierwszą ciekawość nowej wyspy i będziemy to mogli zrobić na spokojnie. No a teraz spokoju to na pewno tu nie ma….poszedłem tylko sprawdzić te bilety i zapytać w jakich godzinach można krater odwiedzać. Na wieczór się nie pisaliśmy, ale na rano… jak najbardziej, zwłaszcza że będzie czynne od 7 :idea: . Dowiedziałem się i…

ratowałem się ucieczką :wink: .

Obrazek

Odjeżdżamy…

Obrazek

c.d.n.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 02.02.2018 20:58

Też bym uciekał :lol: . Ciekawe czy tyle ludków zawsze, czy tak pechowo trafiliście :?: . Myślę, że to drugie :roll: .
pzdr. :wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.02.2018 23:50

Hej widzę, że dotarliście na wulkaniczną Nisyros, mnie też się udało :wink: .
Pięknie, ale żeby takie tłumy po sezonie, ciekawe skąd te ludziska.
Krater porządny ...robi wrażenie.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.02.2018 17:22

tiwa napisał(a):Też bym uciekał :lol: . Ciekawe czy tyle ludków zawsze, czy tak pechowo trafiliście :?: . Myślę, że to drugie :roll: .

O, niestety... tam tak zawsze :?
Nazajutrz było dokładnie tak samo :idea:
Przemysł dostarczający turystów z Kos na Nisyros rozwinął się nadzwyczaj mocno :roll:
Buber napisał(a):Hej widzę, że dotarliście na wulkaniczną Nisyros, mnie też się udało :wink: .
Pięknie, ale żeby takie tłumy po sezonie, ciekawe skąd te ludziska.
Krater porządny ...robi wrażenie.

Udało Ci się...8O , wakacje - Kreta , koniec wakacji - Santorini, wrzesień - Nisyros? :cool: , kiedy relacja? :)
Te tłumy to z Kos... przypływa co najmniej kilka statków każdego dnia, przynajmniej tyle widzieliśmy.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.02.2018 17:28

Nie aż tak ... udało się dotrzeć na wulkaniczną Nea Kameni, Nisyros może kiedyś z Rodos połączę.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.02.2018 20:46

Ciekawe miejsce. Nigdy po kraterze wulkana nie miałam okazji pospacerować, trzeba będzie kiedyś to nadrobić...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.02.2018 10:28

Buber napisał(a):Nie aż tak ... udało się dotrzeć na wulkaniczną Nea Kameni, Nisyros może kiedyś z Rodos połączę.

Z Rodos też można, ale zdecydowanie łatwiej byłoby z Kos :roll: :)
Santoryński wulkan oczywiście też jest fajny, zwłaszcza widokowo, ale pod względem wrażeń typowo wulkanicznych Nisyros zdecydowanie wygrywa :idea:

piekara114 napisał(a):Ciekawe miejsce. Nigdy po kraterze wulkana nie miałam okazji pospacerować, trzeba będzie kiedyś to nadrobić...

Bardzo ciekawe. Jednak okazuje się, że w Europie jest jeszcze parę takich miejsc, choćby Stromboli, Etna, czy łatwo dostępny Wezuwiusz. Także jakiś tam wybór jest :) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.02.2018 13:13

23 września, sobota c.d.

Wolno wspinamy się niezłą asfaltówką w górę, tym razem z drugiej strony krateru.

Obrazek

Niby pusto, ale uważać trzeba bo czasem jednak coś jedzie – mimo że większość tych, co mieli dziś do krateru zjechać to już chyba tam się znajduje :wink: . Trochę niefrasobliwie zatrzymałem się w jednym momencie na fotkę i zza zakrętu wypadło wypożyczone autko… na szczęście kierowca wykazał się refleksem :oops: i zrozumieniem, widząc nasze dość niewyraźne miny gdy staliśmy na jego pasie a on musiał nas omijać. No nic, postaram się poprawić…

Obrazek

Emborios.

Obrazek

Obrazek

Najwyższy szczyt wyspy – Diavatis.

Obrazek

Wspinamy się na krawędź krateru i krajobraz się zmienia. Jesteśmy zachwyceni Nisyrosem, piękny kontrast stanowią ciemne, brązowe skały porośnięte niewysokimi, zielonymi drzewkami, strome zbocza wpadające wprost do granatowego morza a to wszystko na tle pięknego, błękitnego nieba - naprawdę trudno sobie wyobrazić wspanialsze warunki pogodowe i krajobrazowe :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odsłania się nam położona po wschodniej stronie wyspy wąska a długa plaża Lies.

Obrazek

Parking na końcu drogi.

Obrazek

Najpiękniejsza i największa plaża wyspy – Pachia Ammos.

Obrazek

Obrazek

Strongyli, dziwiliśmy się co to za stercząca skałka na środku morza a okazało się, że to też regularny stożek wulkaniczny 8O .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.02.2018 13:13

Wąziutka jest dróżka wzdłuż zbocza krateru, kręta i niebezpieczna, jako że panuje na niej spory ruch turystyczny… wszak można tędy dojechać do Nikii, poza stolicą wyspy i kraterem najchętniej odwiedzanym punktem jednodniowych wycieczek z Kos. Na szczęście my będziemy tu dłużej niż jeden dzień :) i dlatego zanim pojedziemy do Nikii skręcimy przedtem w lewo, gdzie stromo w dół prowadzi betonówka do drugiego monastyru Nisyros – Panagia Kyra.

Monastyr został zbudowany około połowy XVIII wieku, obecnie jest niezamieszkały. Wciskam auto pod niezbyt okazałe drzewko, Małgosia zabiera się za drugie śniadanie :wink: , ja wędruję do monastyru. Poza nami nie ma kompletnie nikogo.

Nad zabudowaniami góruje ogromny cyprys 8O .

Obrazek

Brama od wewnątrz.

Obrazek

Pierwsze wrażenia są powiedzmy takie sobie, ot budynki takie jak mniej więcej wszędzie.

Obrazek

Fikus + winorośla :)

Obrazek

Brama do właściwego kompleksu.

Obrazek

I dopiero teraz stwierdzam, że bardzo tu ładnie 8O :idea: .

Obrazek

I nietypowo… całe praktycznie podwórze jest dość szczelnie zabudowane i porośnięte dorodnymi winogronami.

Obrazek

Obrazek

I palma się znalazła :)

Obrazek

A po chwili okazuje się, że można wejść na dach kościoła 8O .

Obrazek

Obrazek

Chociaż tyle, bo do środka wejść nie można, jest zamknięte. Ogólnie monastyr jest bardzo, bardzo skomplikowanym labiryntem przejść, wejść, zakamarków, jest bardzo nietypowy a przez to ciekawy. Wracam do Małgosi licząc że się już najadła :wink: i będziemy mogli jeszcze raz pójść pozwiedzać już razem.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.02.2018 13:14

Wróciliśmy, jeszcze zatem kilka fotek z Kira Panagii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świetne miejsce, bardzo się nam tu podobało, też dlatego, że absolutnie nikogo nie było 8O .

c.d.n.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 05.02.2018 07:39

Mnie się zdawało, że Nisyros to wyspa na jeden dzień .... Dopiero u Was widzę, że wcale niekoniecznie :papa: .
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.02.2018 16:35

Potter napisał(a):Mnie się zdawało, że Nisyros to wyspa na jeden dzień .... Dopiero u Was widzę, że wcale niekoniecznie :papa: .

My byliśmy na Nisyrosie 4 dni i mało nam było :!:

pzdr :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.02.2018 18:33

longtom napisał(a):
Potter napisał(a):Mnie się zdawało, że Nisyros to wyspa na jeden dzień .... Dopiero u Was widzę, że wcale niekoniecznie :papa: .

My byliśmy na Nisyrosie 4 dni i mało nam było :!:

A gdzie tam na jeden :idea: , co najmniej na 3 :cool:
Jeden to takie absolutne minimum które niby pozwoli na zobaczenie tego co najważniejsze, ale przynajmniej nam pozostawiłoby spory niedosyt. Poza tym co zapewniają te wycieczki z Kos - czyli Mandraki, krater i Nikię (no i niektórzy jeszcze Paleokastro odwiedzają :wink: ), na Nisyros jest jeszcze co najmniej 4 miejsca które koniecznie warto by było odwiedzić... a może i nawet więcej.
W pierwotnym planie na wrzesień, który obejmował też Kos, na Nisyros (ze względu na połączenia promowe) było przeznaczone 2 dni. Na szczęście pokombinowałem inaczej i udało się nam być pełne 3 dni a to na oblecenie tego co w ogóle jest na wyspie wystarczy. Chociaż - tak jak mówi Tomek - 4 też może być mało gdyby się chciało np wejść na Diavatisa albo wybrać się na któryś z innych licznych szlaków po zboczach i wnętrzu wulkanu :roll: .

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 610
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone