Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 12:19

10 maja, środa c.d.

Mamy już coraz bliżej do zatoki Pondamos…

Obrazek

Pójdziemy tam? :roll:

Obrazek

Zatoczka wygląda naprawdę fajnie i woda też nieźle, nie jest głęboko i kolor przyjemny… ale ta plaża to lekka porażka :roll: .

Obrazek

Wielkiego oblężenia nie ma, ale widać, że przygotowania do sezonu już się rozpoczęły, coś w tawernie się dzieje…

Obrazek

Obrazek

Gdyby przyszło nam tu spędzić trochę więcej czasu, prawdopodobnie udalibyśmy się tam :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 12:19

Żeby nie wracać tą samą, najkrótszą drogą, skręciliśmy w prawo w kierunku wiatraków i widocznego z dala cmentarza.

Kościółek nad Pondamos.

Obrazek

Odsłoniło się Kastro :cool: .

Obrazek

Kościół/kaplica cmentarna.

Obrazek

Czyż nie jest ładnie na Chalki ? :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 12:20

Zajrzeliśmy na cmentarz, zapewne jedyny obecnie na wyspie. Całkiem się okazał duży i – jak niemal wszystko tutaj – zadbany :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wypatrując kur… :wink: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 12:20

Południe dawno już minęło, mimo, że niebo było nieco zasnute cienkimi chmurami, słońce przypiekało naprawdę porządnie…ewidentnie po kiepskiej jeszcze wczoraj pogodzie nie było już śladu. Wędrowaliśmy wąską betonówką mając po jednej stronie trójkę wiatraków na wzgórzu, a po drugiej odsłaniające się widoki na stolicę oraz wzgórze z budką żołnierza-wartownika 8O i powiewającą grecką flagą . Widać było kilka zupełnie nowych kompleksów apartamentów, coś też było w trakcie budowy. Panowała totalna cisza i spokój, zero ruchu jakiegokolwiek, sielanka aż do przesady… zapewne w sezonie tak dobrze tu nie jest, ale dziś Chalki zaprezentowała nam chyba swoje najlepsze oblicze.

Zdjęć budki z wiadomych względów brak :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie natknęliśmy się na żadną ścieżkę do wiatraków, być może trzeba byłoby pójść gdzieś od drugiej strony ale daliśmy sobie spokój bo możliwe że stoją one na czyimś prywatnym terenie (podobnie jak na Simi) i i tak nie dałoby się do nich dojść. Ale z bliska widać było, że są świeżo odbudowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.12.2017 12:21

Doszliśmy do miejsca, skąd można było z góry spojrzeć na plażę Ftenagia. Nie zachwyciła nas :roll: .

Obrazek

Obrazek

Ale za to widoki na wschód, w kierunku Rodos to już zupełnie inna liga :cool: .

Obrazek

Podobnie zresztą jak cała chalkiańska, miejska zatoczka :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.12.2017 15:42

Piękne lazury i piękne kolorowe domki :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.12.2017 19:17

Mi tam się Pondamos nawet podoba, kolory odpowiednie, a że plaża taka.... no trudno...
Cypelek z Kastro super wygląda..

Tylko faktycznie ta cena promu - 70 Euro poza sezonem za dwójkę - to ja chyba ze 130 musiałbym zapłacić wrrr

:papa:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.12.2017 12:15

piękne miejsce, świetne ujęcia. Kolor wody zniewala. Pasuje do kolorowych domków :wink: 8)

mikes napisał(a):Kiedyś porównywałem kosztowo te 2 opcje (samolot +wynajem auta z własnym samochodem) i wyszło mi, że tańszy jest mimo wszystko dojazd własny (chyba, że auto pali wiecej niż 12l/100km) Samolot + auto na 3 tygodnie w sezonie na lotnisku w Atenach to wydatek około 5000 zł. a auto przy 8l/100km i max. 6000 km w dwie strony to około 2800 zł. Przy więcej niż 2 osobach ta różnica jest jeszcze większa.

różnica jest spora, ale myślę, że mógłbym ją zmniejszyć przy odrobinie wysiłku; trafienie tańszego przelotu, wcześniejsza rezerwacja samochodu, wyjazd w sezonie również odpada...
Poza tym, tak jak napisał Paweł, wszystko zależy od sytuacji. Dla nas czas jest priorytetem, nawet kosztem wyższej ceny,

dzięki raz jeszcze i pozdrawiam,
M
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.12.2017 15:08

kulka53 napisał(a): Podatek dotyczy wszystkich turystów i nie będzie można go w żaden sposób uniknąć. :roll: , to ja bym się jednak tak do końca nie zgodził :cool: :)

Dobre z tym brakiem uniknięcia...oczywiście też się z tym nie zgodzę... :wink: Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.12.2017 19:31

piekara114 napisał(a):Piękne lazury i piękne kolorowe domki :D

Nie da się ukryć :)
tony montana napisał(a):Mi tam się Pondamos nawet podoba, kolory odpowiednie, a że plaża taka.... no trudno...
Cypelek z Kastro super wygląda..

No trudno... my tam na szczęście nie zamierzaliśmy ani spać ani się kąpać... niech się tubylcy męczą :)
A cypelek, fajna sprawa, przypuszczam że byłoby tam lepiej niż na tym Pondamosie...choć to już bardziej dla tych z własnym pływadłem. Tyle że trzeba się liczyć z tym, że będzie się pod obstrzałem oczu z Kastro :cool:

tony montana napisał(a):Tylko faktycznie ta cena promu - 70 Euro poza sezonem za dwójkę - to ja chyba ze 130 musiałbym zapłacić wrrr

Te 70 to w obie strony już... choć to i tak niemało :roll: , bo bez auta :?

Mikeee napisał(a):piękne miejsce, świetne ujęcia. Kolor wody zniewala. Pasuje do kolorowych domków :wink: 8)

Jeszcze co nieco z Chalki, domków i wody będzie :)
ajdadi napisał(a):Dobre z tym brakiem uniknięcia...oczywiście też się z tym nie zgodzę... :wink: Pozdrawiam

:D
Dla chcącego nic trudnego jak widać :cool:

Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.12.2017 11:20

kulka53 napisał(a):Dla chcącego nic trudnego jak widać :cool:

Z tym uniknięciem...oczywiście chodzi mi o turystów indywidualnych i apartamenty prywatne... :D

Dzisiaj oglądałem kolejny fajny reportaż o Grecji (Peloponez ).
Z kolei za tydzień znów będą wyspy...m.in. Santorini.
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2017 12:10

ajdadi napisał(a):Dzisiaj oglądałem kolejny fajny reportaż o Grecji (Peloponez ).
Z kolei za tydzień znów będą wyspy...m.in. Santorini.

A zdradzisz na jakim to było kanale? :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2017 18:21

10 maja, środa c.d.

Zeszliśmy w końcu na nabrzeże, trzeba było przecież pokluczyć trochę pomiędzy zabudowaniami. W Chalki nie ma właściwie zaniedbanych, opuszczonych czy zrujnowanych zabudowań, każdy dom ma swojego właściciela który albo w nim mieszka, albo przyjeżdża na wakacje, albo, tu i ówdzie – wynajmuje. Ewidentnie widać, że także i na tę wysepkę docierają wycieczkowe statki z Rodos, naliczyliśmy co najmniej 10 sporej wielkości tawern i kilka sklepików z pamiątkami, wszystko było czynne, choć klientów można było policzyć na palcach. Do Simi nie ma pod tym względem porównania, tam jest tego znacznie, znacznie więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe która godzina ? :lol:

Obrazek

Obrazek

Podeszliśmy do największego kościoła stojącego po lewej stronie zatoki (patrząc w kierunku morza), ale niestety był zamknięty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2017 18:21

Zostało nam jeszcze trochę czasu do promu, postanowiliśmy spędzić do właśnie tutaj, na nabrzeżu, zakładając „bazę” :wink: w cieniu jednego z drzewek :) .

Obrazek

Ale ja nie wysiedziałem długo :wink: , poszedłem jeszcze na krótki spacer po miasteczku.

Obrazek

Obrazek

Koniec nabrzeża od drugiej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

„Taras” przed urzędem miejskim

Obrazek

Obrazek

Niezidentyfikowana okrągła budowla - czyli cysterna na wodę :cool:

Obrazek

Proszę jak na Chalki dba się o koty :idea: .

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.12.2017 18:22

Główna ulica na wyspie :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety, nasz czas na Chalki dobiega końca… :?

Obrazek

Ilość pasażerów zdaje się być podobnie nieliczna.

Obrazek

Ostatnie ujęcia już z promu.

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 586
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone