Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 10:51

Jedno miejsce z planiku na dolnym placu postanowiliśmy jednak odnaleźć :idea: .

Obrazek

Obrazek

Hm, to chyba jednak nie to :roll:

Obrazek

Ewidentnie jakieś starożytne ślady, ale… to chyba też nie to :? .

Obrazek

Niemożliwe żebyśmy poszli nie tam gdzie trzeba…

Obrazek

Odwracam głowę i …. JEST :idea: .

Obrazek

Obrazek

Tron Zeusa i Hekate :idea: :cool: , prawdopodobnie jakieś miejsce kultu, albo rzeczywiście tron jakiegoś władcy :D .

Obrazek

No tak… widoki rzeczywiście są wręcz królewskie :idea: .

Obrazek

Jestem zachwycony tym dniem, tą wyspą, tym miejscem… teraz na pewno już nie żałuję, że nie wyszło nam z Tilos, jestem szczęśliwy, że dotarliśmy tu, na Chalki…

Obrazek

Może nawet dobrze że jesteśmy tu tylko na wycieczce, bo znając mnie trudno byłoby mi się oprzeć by nie spróbować zjechać do Giali… :wink: .

Obrazek

Obrazek

Chwila odpoczynku na tronie i ruszamy dalej, bo czeka nas jeszcze Kastro :idea: .

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.11.2017 11:19

kulka53 napisał(a):Tron Zeusa i Hekate

... to jak się patrzy na świat z takiej pozycji :?: ... :wink: ...
Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.11.2017 16:33

ajdadi napisał(a):
kulka53 napisał(a):Leros... gdzieś wyczytałem, że podobnie jak Kithnos jest uważana za najmniej ciekawą Cykladę, tak właśnie Leros zajmuje podobne miejsce wśród wysp Dodekanezu :roll: . Może coś w tym jest bo zabudowana jest gęsto a plaże ma kiepskie... ale pamiętam, że tak samo wyobrażałem sobie kiedyś Siros, a rzeczywistość była dużo przyjemniejsza. Kiedyś na pewno będziemy chcieli i tam się dostać

Pisałem to w przerwie reklamowej...po niej w reportażu była jeszcze Patmos i Simi...i powiem ,że każda mi się podobała.
Pozdrawiam

Myśmy swego czasu też zastanawialiśmy się nad Leros, ale jak wyczytałem co tam nie tak dawno się działo, to straciłem ochotę.

pzdr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 27.11.2017 18:34

Chora super :D !
Siedząc na tych tronach, fajnie byłoby podziwiać zachód słońca 8) ...

Widoki z Kastro będą z pewnością przednie :idea:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2017 18:43

Ale fajnie w okolicach tronu. Dobrze, że tam weszliście i nam pokazujecie, bo mi by się nie chciało w tym słońcu tam dreptać...
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 27.11.2017 19:50

Wow - 30-ta grecka wyspa! W tym momencie już nawet trochę więcej 8) . To brzmi imponująco, tym bardziej, że jeździcie tez w inne rejony Europy 8) No i w związku z powyższym, na Twojej koszulce powinien być napis "Greek Geek" :D
A propos - istnieje jakaś konkretna ilość greckich wysp, które chcecie odwiedzić, bądź definiujących KGW?. Ile Wam jeszcze brakuje?

Chalki jest taka jak lubię - górzysta :)

pozdrawiam,
M
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.11.2017 20:51

Mikeee napisał(a):A propos - istnieje jakaś konkretna ilość greckich wysp, które chcecie odwiedzić, bądź definiujących KGW?. Ile Wam jeszcze brakuje?
Właśnie w weekend myślałam, co kulki zaliczają co KGW....
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 08:23

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Tron Zeusa i Hekate

... to jak się patrzy na świat z takiej pozycji :?: ... :wink: ...

Za wiele świata nie było widać :wink: , ale jeśli chwilowym światem miałoby się określić wyspę Chalki - to powiem że... podobało mi się :cool: .

longtom napisał(a):Myśmy swego czasu też zastanawialiśmy się nad Leros, ale jak wyczytałem co tam nie tak dawno się działo, to straciłem ochotę.

Tak, oczywiście słyszałem o tym :? .
Rzeczywiście, planowanie beztroskich wakacji na tej wyspie mogłoby się okazać pomyłką, natomiast ja już mniej więcej zdecydowałem, że nam wystarczą tam 2, góra 3 dni na rozejrzenie się po niej. Na pewno kiedyś będziemy tam chcieli dotrzeć, mam nadzieję, że wyspa coś tam jednak do zaoferowania ma... w reklamowych folderkach otrzymanych na promach znajduje się na równi z innymi "dodekaneskami".
dangol napisał(a):Chora super :D !
Siedząc na tych tronach, fajnie byłoby podziwiać zachód słońca 8) ...

Widoki z Kastro będą z pewnością przednie :idea:

Rzeczywiście była super :idea: , lepiej to wyglądało w rzeczywistości niż na wcześniej oglądanych zdjęciach. Oczywiście dla kogoś, kto lubi takie miejsca :cool:
Co do Kastro... no cóż, masz rację :) .

piekara114 napisał(a):Ale fajnie w okolicach tronu. Dobrze, że tam weszliście i nam pokazujecie, bo mi by się nie chciało w tym słońcu tam dreptać...

To może tak tylko na fotkach wygląda :) , ścieżka aż tak stroma nie była. Słońce przypiekało, ale powietrze nie było aż tak gorące, do tego powiewał lekki wiaterek... ogólnie było naprawdę przyjemnie :idea: . Także i dlatego wybieramy terminy pozasezonowe :) .

Mikeee napisał(a):Wow - 30-ta grecka wyspa! W tym momencie już nawet trochę więcej 8)

Jest to trochę, ale spotykaliśmy ludzi którzy mieli "w dorobku" sporo ponad 40 :roll: . Poza tym ostatnio stwierdziłem, że na tych wyspach, które bardziej nam pasują fajnie byłoby spędzać jednak więcej czasu niż te 3-4 statystyczne dni, na niektóre chcielibyśmy też wrócić... więc przyrost nie będzie w przyszłości może tak szybki.

Mikeee napisał(a):istnieje jakaś konkretna ilość greckich wysp, które chcecie odwiedzić, bądź definiujących KGW?. Ile Wam jeszcze brakuje?

piekara114 napisał(a):Właśnie w weekend myślałam, co kulki zaliczają co KGW....

Pewnie istnieje taka konkretna ilość, ale my jej nie znamy :lol: , nie policzyłem jak dotąd dokładnie ile tych wysp jest, a przewodniki podają różne ilości od ponad 70 do nawet ponad 100...
Generalnie chodziłoby nam by odwiedzić wyspy zamieszkałe, tzn nie przez pasterza owiec :wink: , ale takie na których jest jakaś skromna choćby osada. Oczywiście takie, na które można dostać się zorganizowanym środkiem transportu, czyli promem, a nie własnym pływadłem - ewentualnie z wycieczką z większej sąsiadki. Dlatego do KGW nie zaliczamy np Delos odwiedzonej z Mykonos dla starożytnych ruin, albo stożka wulkanicznego Nea Kameni wewnątrz Santorini - to nie są zamieszkałe wyspy. Ale Thirasię czy Antiparos już jak najbardziej. Do powtórki mamy zdecydowanie Eubeję, kawał lądu po którym tylko przejechaliśmy w drodze do promu na Skiros. Bo to nie chodzi o to, żeby tylko "być" czyli żeby wpaść na moment, ale żeby starać się poznać te wyspy jak najlepiej się da w tym czasie który uda się nam na nie przeznaczyć...
Tak czy inaczej - zostało nam jeszcze bardzo sporo :idea: , zwłaszcza, że jak Michale zauważyłeś, staramy się też zwiedzać inne części Europy. Z tym, że wiemy już teraz na pewno - nigdzie indziej nie spędzimy takiego wspaniałego czasu w taki sposób jaki najbardziej nam odpowiada - tylko w Grecji :idea: .

Mikeee napisał(a):Chalki jest taka jak lubię - górzysta :)

Jak do tej pory poznaliśmy może ze 3 wyspy, do których określenie "górzyste" aż tak całkiem nie pasuje, to Limnos, Kithira i może Rodos właśnie :roll: , co nie znaczy jednak że jest tam tak zupełnie płasko :) . Reszta - to wystające z wody szczyty gór :lol:

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 13:37

10 maja, środa c.d.

Wspięcie się pod mury Kastro nie było wcale aż tak męczące jak się początkowo wydawało, może w wyjątkowo upalny dzień byłoby gorzej, ale dziś mimo przypiekającego słońca temperatura była całkiem przyjemna. Z tego co pamiętam spacer od portu do Chorio i potem pod górę pod bramę Kastro zajął nam jakieś 2 godziny bardzo spacerowym tempem.

A zaraz za bramą natykamy się na elegancką tablicę informacyjną :idea: .

Obrazek

Ta brama to jak wyczytaliśmy pozostałość po antycznej warowni :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Równie eleganckie i wyraźnie po świeżo zakończonym remoncie jest wnętrze Kastro :idea: , na terenie którego jedynym budynkiem jest kościół Agios Nikolaos (zamknięty).

Obrazek

Obrazek

Świetnie odrestaurowane mury twierdzy

Obrazek

Obrazek

Widoki też są całkiem niezłe :) , choć powietrze dziś nieco zamglone.

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 13:38

Naprawdę bardzo się nam tutaj podoba, jestem oczarowany, zachwycony i szczęśliwy że udało się nam dopłynąć na Chalki, że tak ułożył się ciąg wydarzeń by nam to jednak umożliwić…

Obrazek

Obrazek

Twierdza miała jeszcze inne, mniej znaczące wejścia.

Obrazek

Obrazek

Cypelek :cool:

Obrazek

Często w takich miejscach można znaleźć fajne plaże, jednak tutaj to zjawisko nie występuje :roll: .

Obrazek

Na baaaaaaardzo upartego i mając spoooooro czasu można by pokusić się o zejście w dół, ścieżki jednak żadnej nie zlokalizowałem, także byłaby to taka wędrówka po stromych skałach :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 13:39

Teren Kastro nie jest duży, można nawet powiedzieć, że jest całkiem mały :wink: , dlatego szybko obeszliśmy go dookoła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 13:39

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można było też wyjrzeć na drugą stronę, tę z której przyszliśmy…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędziliśmy na Kastro jakąś godzinę, wg mnie jest to fantastyczne miejsce :idea: . Posiedzieliśmy, zjedliśmy przyniesione zapasy, poopalaliśmy się… cały czas byliśmy tam zupełnie sami. Fajna pogoda, ciepło, słońce, zero praktycznie wiatru, można powiedzieć idealnie :) . Zdecydowanie pomysł na przyjazd na Chalki był strzałem w 10, nawet już można pominąć cenę promu, która wyniosła dla 2 osób w obie strony coś około 70 euro :? .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.11.2017 13:40

I jeszcze parę zdjęć z drogi powrotnej…

Obrazek

Obrazek

Czyżby fragment antycznego muru?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.11.2017 13:58

kulka53 napisał(a):
Obrazek

... pięknie ... :) ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 28.11.2017 20:10

kulka53 napisał(a): nigdzie indziej nie spędzimy takiego wspaniałego czasu w taki sposób jaki najbardziej nam odpowiada - tylko w Grecji :idea:

to brzmi zachęcająco.
Jeśli chodzi o greckie wyspy, do tej pory byłem tylko tydzień na Rodos, i po kilka godzin na Hydrze, Eginie i Poros, nie licząc Eubei, na której tylko kilka nocy przespałem. Pamiętam, że zostawiłem w tamtejszym hotelu moje ulubione buty :roll: . Aaaa, no i jeszcze Korfu - jednodniowa wycieczka z Albanii
Myślałem, żeby w ramach wyprawy do Grecji, która nie jest jeszcze terminowo bliżej określona, odwiedzić: Milos, Santorini, Folegandros, Amorgos i waham się pomiędzy Ios, Sikinos i Sifnos, bo na wszystkie nie starczy czasu.
Jakieś subiektywne sugestie? 8)
Oczywiście Kreta jako osobny wyjazd, podobnie Lefkada i Kefalonia.
kulka53 napisał(a):...na niektóre chcielibyśmy też wrócić...

a na które? :)

pozdrawiam,
M
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 584
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone