kmichal napisał(a):kulka53 napisał(a):Tron Zeusa i Hekate
... to jak się patrzy na świat z takiej pozycji
...
...
Za wiele świata nie było widać
, ale jeśli chwilowym światem miałoby się określić wyspę Chalki - to powiem że... podobało mi się
.
longtom napisał(a):Myśmy swego czasu też zastanawialiśmy się nad Leros, ale jak wyczytałem co tam nie tak dawno się działo, to straciłem
ochotę.
Tak, oczywiście słyszałem o tym
.
Rzeczywiście, planowanie beztroskich wakacji na tej wyspie mogłoby się okazać pomyłką, natomiast ja już mniej więcej zdecydowałem, że nam wystarczą tam 2, góra 3 dni na rozejrzenie się po niej. Na pewno kiedyś będziemy tam chcieli dotrzeć, mam nadzieję, że wyspa coś tam jednak do zaoferowania ma... w reklamowych folderkach otrzymanych na promach znajduje się na równi z innymi "dodekaneskami".
dangol napisał(a):Chora super
!
Siedząc na tych tronach, fajnie byłoby podziwiać zachód słońca
...
Widoki z Kastro będą z pewnością przednie
Rzeczywiście była super
, lepiej to wyglądało w rzeczywistości niż na wcześniej oglądanych zdjęciach. Oczywiście dla kogoś, kto lubi takie miejsca
Co do Kastro... no cóż, masz rację
.
piekara114 napisał(a):Ale fajnie w okolicach tronu. Dobrze, że tam weszliście i nam pokazujecie, bo mi by się nie chciało w tym słońcu tam dreptać...
To może tak tylko na fotkach wygląda
, ścieżka aż tak stroma nie była. Słońce przypiekało, ale powietrze nie było aż tak gorące, do tego powiewał lekki wiaterek... ogólnie było naprawdę przyjemnie
. Także i dlatego wybieramy terminy pozasezonowe
.
Mikeee napisał(a):Wow - 30-ta grecka wyspa! W tym momencie już nawet trochę więcej
Jest to trochę, ale spotykaliśmy ludzi którzy mieli "w dorobku" sporo ponad 40
. Poza tym ostatnio stwierdziłem, że na tych wyspach, które bardziej nam pasują fajnie byłoby spędzać jednak więcej czasu niż te 3-4 statystyczne dni, na niektóre chcielibyśmy też wrócić... więc przyrost nie będzie w przyszłości może tak szybki.
Mikeee napisał(a):istnieje jakaś konkretna ilość greckich wysp, które chcecie odwiedzić, bądź definiujących KGW?. Ile Wam jeszcze brakuje?
piekara114 napisał(a):Właśnie w weekend myślałam, co kulki zaliczają co KGW....
Pewnie istnieje taka konkretna ilość, ale my jej nie znamy
, nie policzyłem jak dotąd dokładnie ile tych wysp jest, a przewodniki podają różne ilości od ponad 70 do nawet ponad 100...
Generalnie chodziłoby nam by odwiedzić wyspy zamieszkałe, tzn nie przez pasterza owiec
, ale takie na których jest jakaś skromna choćby osada. Oczywiście takie, na które można dostać się zorganizowanym środkiem transportu, czyli promem, a nie własnym pływadłem - ewentualnie z wycieczką z większej sąsiadki. Dlatego do KGW nie zaliczamy np Delos odwiedzonej z Mykonos dla starożytnych ruin, albo stożka wulkanicznego Nea Kameni wewnątrz Santorini - to nie są zamieszkałe wyspy. Ale Thirasię czy Antiparos już jak najbardziej. Do powtórki mamy zdecydowanie Eubeję, kawał lądu po którym tylko przejechaliśmy w drodze do promu na Skiros. Bo to nie chodzi o to, żeby tylko "być" czyli żeby wpaść na moment, ale żeby starać się poznać te wyspy jak najlepiej się da w tym czasie który uda się nam na nie przeznaczyć...
Tak czy inaczej - zostało nam jeszcze bardzo sporo
, zwłaszcza, że jak Michale zauważyłeś, staramy się też zwiedzać inne części Europy. Z tym, że wiemy już teraz na pewno - nigdzie indziej nie spędzimy takiego wspaniałego czasu w taki sposób jaki najbardziej nam odpowiada - tylko w Grecji
.
Mikeee napisał(a):Chalki jest taka jak lubię - górzysta
Jak do tej pory poznaliśmy może ze 3 wyspy, do których określenie "górzyste" aż tak całkiem nie pasuje, to Limnos, Kithira i może Rodos właśnie
, co nie znaczy jednak że jest tam tak zupełnie płasko
. Reszta - to wystające z wody szczyty gór
Pozdrawiam