Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.11.2017 13:44

Plaże marne, ale krajobrazy ładne :idea: i wraz z każdym krokiem podobało się nam tu coraz bardziej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kawałek dalej odsłonił się przed nami nasz cel :idea: .

Obrazek

Obrazek

Zamek joannitów – od czasu gdy zobaczyłem to miejsce na zdjęciach bardzo chciałem się tu znaleźć :roll: . I prawie się już udało :D .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.11.2017 13:45

Póki co jeszcze kawałek drogi przed nami, ulica miejscami jest mocno stroma, słońce przygrzewa, tempo spada na tyle, że wyprzedza nas para angielskich emerytów :wink: , ale czy my się musimy dokądś w ogóle spieszyć?

I miasteczko ładnie nawet trochę już widać, choć nieco pod słońce.

Obrazek

Nagie zbocza wysokich gór bardzo mi się podobają :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Port i zatoka Pondamos

Obrazek

Mamy już coraz bliżej… dobrze widać mury zamku, choć wciąż są one spooooro wyżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.11.2017 13:45

Te w większości zrujnowane zabudowania poniżej to pozostałość po drugiej osadzie na Chalki. Właśnie tu, na przełęczy poniżej Kastro znajdowało się Chorio :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś, poza kilkoma zachowanymi w całości kościołami jest tutaj tylko kilka budynków, jak przypuszczamy to letnie domy dawnych mieszkańców, albo przybyszów na lato zza granicy. Tak poza tym jesteśmy zaskoczeni, widać wyraźnie że droga – mimo że praktycznie nikt tędy nie jeździ – jest zrobiona na nowo, ma eleganckie barierki, murki. Mury Kasto też są ewidentnie odbudowane, a i kościoły w Chorio wyglądają na zadbane.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.11.2017 13:46

Docieramy już prawie na miejsce, można powiedzieć że jest tu rozwidlenie dróg...

Obrazek

Obrazek

Giali to zatoczka u stóp Kastro, po jego zachodniej stronie… gdy planowałem przybycie tu na dłużej, z samochodem, tak sobie myślałem że może będzie to dobre miejsce na nocleg. Ale gdy zobaczyłem jak dalej wygląda „droga” do Giali stało się dla mnie jasne, dlaczego w sieci w ogóle nie ma zdjęć tego miejsca :wink: . Natomiast Agios Ioannis to jedyny monastyr na Chalki, obecnie już niezamieszkały. Niestety, pieszo w ciągu jednego dnia nie mieliśmy szans by tam dotrzeć, to jeszcze kolejne 5 km :roll: .

Przy skrzyżowaniu znajduje się dawny cmentarz

Obrazek

Zauważyłem też znak do antycznych grobowców, ale trudno byłoby ich szukać :roll:

Obrazek

Choć możliwe że to tuż za znakiem, czyli gdzieś tu :cool: .

Obrazek

Tam w dole jest zatoka Giali.

Obrazek

Tęsknie spoglądaliśmy też w kierunku monastyru…

Obrazek

Skupiliśmy się na najważniejszym i w sumie jedynym realnym by się tam pieszo dostać w tak krótkim czasie celu…

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.11.2017 13:52

kulka53 napisał(a):Leros... gdzieś wyczytałem, że podobnie jak Kithnos jest uważana za najmniej ciekawą Cykladę, tak właśnie Leros zajmuje podobne miejsce wśród wysp Dodekanezu :roll: . Może coś w tym jest bo zabudowana jest gęsto a plaże ma kiepskie... ale pamiętam, że tak samo wyobrażałem sobie kiedyś Siros, a rzeczywistość była dużo przyjemniejsza. Kiedyś na pewno będziemy chcieli i tam się dostać

Pisałem to w przerwie reklamowej...po niej w reportażu była jeszcze Patmos i Simi...i powiem ,że każda mi się podobała.
Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.11.2017 14:01

kulka53 napisał(a):Chalki, nasza wyspa numer 30 .

... gratulacje ... 8) ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.11.2017 14:13

kmichal napisał(a):
... gratulacje ...

Ja również się do nich przyłączam...
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.11.2017 16:52

ajdadi napisał(a):w reportażu była jeszcze Patmos i Simi...i powiem ,że każda mi się podobała.

No i dlaczego mnie to nie dziwi... :cool: :D

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):
... gratulacje ...
Ja również się do nich przyłączam...

Dzięki... :D , a od tego czasu udało się nam "zdobyć" jeszcze kolejne lądy :cool:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.11.2017 17:16

Fajna wysepka na wakacje leniwe, od czasu do czasu okraszone jakimś spacerkiem :)

kulka53 napisał(a): Natomiast czemu miała służyć ta kopulasta budowla tuż obok? Tego nie odkryłem

To zbudowana przez Turków cysterna, stąd kopułka :)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 26.11.2017 17:52

Fajne widoki na Chalki, port faktycznie podobny do Kastellorizo, choć miasteczko na tej drugiej wydaje się dużo większe. Brak plaż, na Kastellorizo też ich nie było, a jest to jedna z moich ulubionych wysp, pewnie na Chalki też by nam się podobało. Te małe wysepki..., coś pięknego!

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 07:22

dangol napisał(a):Fajna wysepka na wakacje leniwe, od czasu do czasu okraszone jakimś spacerkiem :)

Możliwości różnorodnych tras nie ma aż tak wiele :cool: , ale parę by się znalazło... natomiast niewykluczone, że można też udać się na bardziej hardkorowe trasy do wnętrza wyspy i na jej północne wybrzeże... Tyle że wówczas koncepcja leniwości musiałaby zostać zachwiana :wink:

dangol napisał(a):To zbudowana przez Turków cysterna, stąd kopułka :)

O, dzięki :idea: :D
Tak przypuszczałem, że musiało to być coś związanego z czasami tureckimi, ale na meczet nieco małe mi się zdawało, natomiast o wodzie w ogóle nie pomyślałem.

KOL napisał(a):Fajne widoki na Chalki, port faktycznie podobny do Kastellorizo, choć miasteczko na tej drugiej wydaje się dużo większe. Brak plaż, na Kastellorizo też ich nie było, a jest to jedna z moich ulubionych wysp, pewnie na Chalki też by nam się podobało. Te małe wysepki..., coś pięknego!

Aha, czyli osada na Kastellorizo większa? to ciekawe, sądziłem że odwrotnie :) .
Przypuszczam, że Chalki też by się Wam spodobała. Plaż z prawdziwego zdarzenia nie ma, ale przecież tu i ówdzie wejść do wody się da, a sielankowy pozasezonowy spokój jest aż nieprawdopodobny...

Pozdrawiam
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 27.11.2017 07:33

kulka53 napisał(a):Aha, czyli osada na Kastellorizo większa? to ciekawe, sądziłem że odwrotnie :) .
Pozdrawiam

Napisałem takie pierwsze wrażenie z Waszych zdjęć, teraz kiedy tak patrzę na mapę to nie wiem :). Na Kastellorizo portowa miejscowość jest połączona z Mandraki, ale z tym dużo to już na pewno przesadziłem :). No nic, ale do portowego miasteczka na Chalki jeszcze wróciliście (nie mieliście wyjścia :)), także zdjęć jeszcze trochę pewnie będzie.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 10:11

KOL napisał(a):Napisałem takie pierwsze wrażenie z Waszych zdjęć, teraz kiedy tak patrzę na mapę to nie wiem :). Na Kastellorizo portowa miejscowość jest połączona z Mandraki, ale z tym dużo to już na pewno przesadziłem :). No nic, ale do portowego miasteczka na Chalki jeszcze wróciliście (nie mieliście wyjścia :)), także zdjęć jeszcze trochę pewnie będzie.

Też spojrzałem na mapę i wniosek jest taki, że chyba oba miasteczka są podobnej wielkości :)
Zdjęcia rzeczywiście jeszcze będą, ale najlepiej będzie jak my wybierzemy się na Kastellorizo a Wy na Chalki i wtedy uzgodnimy wersję ostateczną :wink: :lol: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 10:49

10 maja, środa c.d.

Podeszliśmy na placyk będący zapewne niegdysiejszym centrum osady. Placyk był zasłany kozimi bobkami :wink: , chwilę czasu spędziliśmy tam jednak, wczytując się w eleganckie, nowiutkie tablice informacyjne na temat Chorio. Opuszczona osada ma rodowód starożytny, zaś Kastro na szczycie nad nią górującym było ówczesnym akropolem…od razu spojrzeliśmy na to miejsce z większym szacunkiem… :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo pozytywne w tym miejscu jest to, że widać jak dużo środków musieli Grecy przeznaczyć na rewitalizację i odbudowę tego zabytku. Odbudowano mury, kościoły, powstała nowa droga… naprawdę byliśmy pod wrażeniem, że tutaj, w takim miejscu trochę na końcu świata tak dobrze to wygląda. Być może dopilnował tego ktoś z potomków dawnych mieszkańców, jakiś emigrant, których przecież nie brakuje rozrzuconych po świecie :roll: .

Przed nami wędrówka eleganckim, nowo ułożonym kamiennym chodniczkiem dość stromo pod górę. Nie zamierzaliśmy podchodzić do każdego kościółka, zwłaszcza, że były one zamknięte :roll: . Z każdym krokiem i rozszerzającym się widokiem coraz bardziej mi się tutaj podobało, nawet mimo to, że nie byliśmy tak zupełnie sami…oprócz wspomnianych angielskich emerytów dogonił nas jeszcze Niemiec w średnim wieku a także „zroweryzowany” :wink: Francuz. Temu akurat zazdrościłem, nawet bardziej niż tylko trochę :roll: , z takim środkiem lokomocji w tych kilka godzin spokojnie mógł objechać każdy dostępny zakątek wyspy, zwłaszcza monastyr na końcu drogi. Ale i tak strasznie byłem zachwycony tym co dane nam było na Chalki zobaczyć :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Droga coraz niżej i pojedyncze zabudowania na zboczach gór.

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.11.2017 10:50

Po tym jak zastaliśmy zamknięty ten największy kościół, już ostatecznie odpuściliśmy zwiedzanie każdego z nich :roll: . Tego akurat żałowaliśmy bo był taki nietypowy, nieproporcjonalnie długi.

Obrazek

Obrazek

Wyjątkowo długi i dorodny był też ten drakunkulus 8O .

Obrazek

Dla porównania :wink: .

Obrazek

Zabudowania się skończyły a do góry jeszcze wciąż spory kawałek :cool: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak widać nie sposób się tutaj zgubić :) .

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 583
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone