Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2017 21:09

tony montana napisał(a):Simi faktycznie petarda
Zaluje ze nie skusilismy sie na rejs w 2011 ...
A swoja droga to oryginalna nazwe ma plaza Nou;)

Nou, albo Nos, spotkałem się z obiema nazwami :)
Jeśli miałeś okazję popłynąć na wyspę, to faktycznie szkoda bo warto. Może kiedyś :)

Potter napisał(a):Nie wiem czy jeden dzień na to Simi by mi wystarczył :D ...

Może i tak... myśmy mieli w planie właśnie jeden tylko dzień, ale skoro już wcześniej się nam trochę pozmieniało, postanowiliśmy, że spędzimy tam dwa dni. I nie żałujemy, bo na Chalki też udało się dotrzeć a tam, gdzie się nie udało dotarliśmy we wrześniu i jesteśmy zachwyceni, że byliśmy tam aż tak długo 8O .
Na pewno warto będąc na Simi nie ograniczyć się jedynie do spacerów po nabrzeżu, ale podejść do wiatraków i do Kastro, a gdyby czasu starczyło (choć to nie jest takie pewne) to i do Emborio. Zawsze można pożyczyć skuterek jakby co :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2017 08:32

7 maja, niedziela c.d.

Rzut oka na wiatraki po stronie Pontiokastro:

Obrazek

Ale zaczynamy wędrować w przeciwną stronę – do Kastro.

Obrazek

Kilka niżej położonych wiatraków, stojących bardziej „w mieście” wygląda na bardziej zagospodarowane...

Obrazek

Obrazek

Wydawało mi się, że stąd będzie już blisko i w zasadzie miałem rację :) , tyle że jednak najpierw trzeba było trochę zejść, by potem znów podejść. A w sporej części spaceru towarzyszyła nam ta dwójka rozbawionych dzieciaków :cool: .

Obrazek

Kilka widoczków na simiańskie kościoły...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2017 08:33

I nawet nie spostrzegliśmy, kiedy zawędrowaliśmy pod mury Kastro, dawnej twierdzy joannitów, zbudowanej na ruinach zamku bizantyjskiego :)

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy w jednym z najwyższych punktów miasta.

Obrazek

Obrazek

Niektóre domy w Simi popadły w ruinę, ale trzeba przyznać, że nie ma ich dużo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na terenie dawnej twierdzy stoi ładny kościół Megali Panagia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2017 08:33

Stamtąd przyszliśmy :) .

Obrazek

Także i z Kastro dolne miasto prezentuje się przepięknie :idea: .

Obrazek

Można pospacerować wokół najwyższego punktu i popatrzeć na różne części miasta. Poza nami i paroma starszymi osobami w kościele nie było tutaj nikogo, spędziliśmy tam całkiem sporo czasu bo jest to miejsce o wyjątkowej urodzie a wiedzieliśmy, że najprawdopodobniej nie będzie już okazji by na Simi powrócić...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W samym centrum jest spory parking :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2017 08:34

W najwyższym punkcie Kastro stoi dość nowy, nieduży, kamienny kościółek (był przy nim kranik z wodą, więc można się było ochłodzić :cool: ) .

Obrazek

Posiedzieliśmy przy nim dłuższą chwilę… bardzo przyjemną chwilę, na dodatek w takim towarzystwie nieopodal :lol: .

Obrazek

A potem powoli wróciliśmy do auta pustymi raczej uliczkami Chorio. To nie była jeszcze pora na przypływanie wycieczkowców, ale i tak wątpię by znacząca część z nich wybrała się aż do Kastro…

Którego zachowane mury są całkiem porządne :roll: .

Obrazek

Obrazek

Jedna z kościelnych wież po drodze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Główny, albo jeden z ważniejszych? placów Chorio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2017 08:34

Już blisko :) .

Obrazek

Obrazek

Plaża jeszcze pusta…

Obrazek

W tym czasie do portu zawinął ogromny Blue Star, ledwo się mieści 8O .

Obrazek

Tam byliśmy :idea: .

Obrazek

Obrazek

A tam pojedziemy :idea: .

Obrazek

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 03.11.2017 08:52

kulka53 napisał(a):The highest point 8O .

Obrazek

... fantastycznie ... 8O ... światło słoneczne robi swoje ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.11.2017 19:37

Z tym Blue Star to faktycznie, niewiele mu brakło, aby zahaczyć ;)

Dzięki za wcześniejsze "godzinowe" podejście do czasu podanego na zabytku "Tony powiedziałby....." - to oczywiście jest wtedy, gdy nie wiem, jak opisać fotkę

Piękna ta Symi!

ps. wczoraj trochę pochodziłem po travelplanet, choć to nie moja bajka troche takie organizowane wakacje (ale jednak parę razy tak skorzystaliśmy: Rodos, pierwsza Kreta czy Bułgaria) - fajna oferta jest ze śniadaniami na Lesbos ;)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.11.2017 19:57

Symi rewelacja, przepiękne zdjęcia.
Mam ochotę znowu się tam wybrać, tak kolorowych domków nie ma nawet na Santorynie.
Przypłynąłem tym szybkim seawaysem ... zdecydowanie na zbyt krótko.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.11.2017 04:04

Pojawił się powód wybrania się na Rodos - rejsik na Symi. Miejsce mnie zauroczyło. Mam nadzieję, że jeszcze długo tam zabawiliście = będzie jeszcze dużo zdjeć :papa: .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 04.11.2017 15:32

kulka53 napisał(a):... Grecja ... 8) ...

I wszystko jasne... 8)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.11.2017 18:31

kmichal napisał(a):... fantastycznie ... 8O ... światło słoneczne robi swoje ... :wink: ...

Jak się nie ma sprzętu z górnej półki to tylko w odpowiednich warunkach fotki wychodzą przyjemne dla oka :wink: .

tony montana napisał(a):Z tym Blue Star to faktycznie, niewiele mu brakło, aby zahaczyć ;)

A kotłowało się z tyłu zanim przybił 8O

tony montana napisał(a):Dzięki za wcześniejsze "godzinowe" podejście do czasu podanego na zabytku "Tony powiedziałby....." - to oczywiście jest wtedy, gdy nie wiem, jak opisać fotkę

:wink:
Naczytałem się już tyle Twoich relacji, że jak widzę na gdzieś na fotce zegar, od razu mi się to przypomina :D

tony montana napisał(a):fajna oferta jest ze śniadaniami na Lesbos ;)

Myśmy się też już kiedyś wstępnie przymierzali do Lesbos, ale z tego co wiem wylądowało tam sporo... wiadomo kogo :? , podobnie zresztą jest na Chios i Samos. Tylko Kos pozbyła się tego problemu :roll: , póki mamy jeszcze sporo innych wysp do wyboru, popłyniemy gdzie indziej. Może przesadzam, ale tę trójkę raczej zostawimy sobie na nieco później.

Buber napisał(a):Symi rewelacja, przepiękne zdjęcia.
Mam ochotę znowu się tam wybrać, tak kolorowych domków nie ma nawet na Santorynie.
Przypłynąłem tym szybkim seawaysem ... zdecydowanie na zbyt krótko.

Simi od biedy można opędzić takim wycieczkowym jednym dniem, to co najważniejsze się zobaczy, a przy dobrej kondycji nawet i więcej :) . Natomiast Santorini... no cóż, myśmy spędzili tam 6 dni i nie uważamy by było to za dużo. Fakt, że domki są raczej duo-kolorowe :wink: , ale poszwędać się po różnych miejscach w różnych porach, zaliczyć czarne, czerwone i pumeksowe plaże, wykopaliska starożytnej Thiry, popłynąć na wulkan, na Thirasię... jest tam co robić. Jednak najlepiej poza sezonem :cool: .

Potter napisał(a):Pojawił się powód wybrania się na Rodos - rejsik na Symi. Miejsce mnie zauroczyło. Mam nadzieję, że jeszcze długo tam zabawiliście = będzie jeszcze dużo zdjeć :papa: .

W sumie byliśmy pełne dwie doby... większość zdjęć już się pojawiła :wink: , ale jeszcze ze 2 odcinki z wyspy będą :) .
Wg mnie to jest bardzo dobry pomysł na samolotowe wakacje - Rodos + okolice, gdzie okolice to właśnie Simi, Chalki, może też jakiś rejsik do Turcji? (myśmy się nie interesowali bo ja nie mam paszportu, ale na następny wyjazd już wyrobię, może się przyda). Bez pobytu na Rodos właściwie nie ma szans by te 2 wyspy zobaczyć. Myśmy mieli w planie jeszcze trzecią :roll: , ale tak się złożyło że tam dotarliśmy dopiero we wrześniu :D . A i przecież sama Rodos jest warta zobaczenia, zwłaszcza stolica, ale i Lindos i Kamiros i Prasonisi i jeszcze co najmniej parę innych miejsc...

ajdadi napisał(a):
kulka53 napisał(a):... Grecja ... 8) ...

I wszystko jasne... 8)

I dlatego byliśmy tam już 11 razy... :cool:

Pozdrawiam :)
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 05.11.2017 18:34

11 razy byliście 8O i Kulkowej się to nie znudziło - dziwne.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.11.2017 07:58

Ural napisał(a):11 razy byliście 8O i Kulkowej się to nie znudziło - dziwne.

Kulistej :wink: :cool:
Nie nie znudziło się :idea: , ani Małgosi ani mnie :D
Jednym nie nudzi się Chorwacja, nam - Grecja 8O
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.11.2017 08:01

xxx
Ostatnio edytowano 06.11.2017 08:02 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 574
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone