Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.10.2017 10:14

6 maja, sobota

No to jesteśmy na Simi :idea: , naszej kolejnej wyspie o numerze 29 :cool: .

Simi to nieduża, mocno górzysta wyspa o charakterystycznym kształcie, z daleka wygląda trochę jak kapelusz :) . Jej losy przez wieki, zwłaszcza te ostatnie, były podobne do tych, które były udziałem Rodos – przejęcie przez joannitów, w 1522 r. przez Turków. W XIX wieku mieszkało tutaj aż 30 tys. ludzi 8O co wydaje się nieprawdopodobne patrząc na wielkość i ukształtowanie terenu Simi. Mieszkańcy byli na dodatek bogaci dzięki połowom gąbek i produkcji statków. W czasie walk o niepodległość Grecji brali w nich czynny udział, dodatkowo wspomagani finansowo przez mnichów z klasztoru Panormitis. Po I wojnie światowej wyspę zajęli Włosi, następnie na krótko Niemcy i Brytyjczycy. Od 1947 roku Simi należy do Grecji i obecnie mieszka tu na stałe około 2,5 tys. ludzi, głównie w stolicy – sporym miasteczku podzielonym na część dolną przy porcie – Gialos , oraz górną – Chorio, a także w dużo mniejszych Pedi i Emborio (Nimborio) położonych w pobliskich zatokach.

Poranek na Simi urozmaicały nam... kozy :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwierzęta były bardzo ciekawskie :wink: i niemal właziły nam do auta podczas śniadania, spore stado za nic w świecie nie dawało się odgonić... dopiero przyjazd właściciela (chyba) spowodował że przeniosły się za pobliskie ogrodzenie.

W spokoju mogliśmy się spakować :)

Obrazek

Obrazek

I poszliśmy potem na krótki spacer kozią ścieżką wzdłuż zbocza góry.

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.10.2017 10:15

Widać było teraz, że do plaży Toli mieliśmy jeszcze kawałek...

Obrazek

Obrazek

Pogoda dopisywała, słońce przypiekało coraz mocniej... zastanawialiśmy się czy zjeżdżać do plaży, czy może pójść tam na spacer :roll: , jednak gdy wyłoniła się w końcu zza pagórka uznaliśmy, że pozwiedzamy ją zoomem :wink: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odpuściliśmy bo prawdę mówiąc nie bardzo się nam to zagospodarowane miejsce spodobało.

Krajobrazy Simi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnąca (i mocno pachnąca 8O ) flora :) , oczywiście po raz pierwszy widzieliśmy taki kwiat.

Obrazek

Obrazek

Wilgoć w porannym powietrzu, dobry, czy zły znak? :roll:

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.10.2017 10:16

Ścieżka się skończyła, spacer nie był zbyt długi. Wróciliśmy do auta i ruszyliśmy by po chwili się znów zatrzymać, na małym placyku pod rozłożystym stuletnim (podobno) cyprysem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak to nie o tego cyprysa nam chodziło :) a o monastyr przed którym rośnie.

Obrazek

Obrazek

Monastyr Roukouniotis został zbudowany przez joannitów w XV wieku na ruinach antycznej świątyni. Jest otoczony murem i ma formę twierdzy, a wewnątrz znajdują się dwa kościoły, górny i dolny, w którym ściany pokryte są podobno oryginalnymi, XV- wiecznymi freskami. Furtka była otwarta, weszliśmy więc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.10.2017 10:16

Niestety, drzwi były zamknięte, nie było też żadnej informacji kiedy i czy w ogóle monastyr jest otwarty :? . Szkoda, bo wyglądał naprawdę ciekawie.

Obrazek

Przyglądnęliśmy się tylko opisom na tablicy informacyjnej na których było widać jak zmieniało się to miejsce przez wieki i był opis z jakich elementów składa się kompleks.

Obrazek

Obrazek

Osada nieopodal monastyru.

Obrazek

Podeszliśmy też na pagórek po drugiej stronie gdzie stał zrujnowany wiatrak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzieś w tym rejonie spędziliśmy noc :) .

Obrazek

Wróciliśmy do auta i już mieliśmy odjechać robiąc jeszcze ostatnie fotki, gdy podjechał do nas wojskowy samochód. Wysiadł z niego żołnierz (był ubrany w mundur) w średnim wieku i poprzyglądał się nam chwilę, a potem widząc że najprawdopodobniej jesteśmy jednak turystami :wink: podszedł i poinformował, że owszem, możemy robić zdjęcia monastyru, ale tam niżej w dole jest jednostka wojskowa i jej już fotografować nie wolno. Rzeczywiście, jednostkę widzieliśmy... zapewniłem że jednak to monastyr jest naszym celem w tym miejscu :wink: i przy okazji zapytałem czy nie wie kiedy będzie otwarty. Niestety, odparł że nie ma jakichś ustalonych terminów zwiedzania i że jeśli bywa otwarty to rzadko i nieregularnie... domyśliliśmy się, że prawdopodobnie tylko wtedy można wejść gdy akurat przyjedzie ktoś kto opiekuje się tym miejscem.. a kiedy taki moment nastąpi tego nie wie nikt. Co prawda mieliśmy zamiar podjechać tu jeszcze innym razem ale zbieg okoliczności który miał nastąpić jeszcze dziś a także to że pewnie i tak znów pocałowalibyśmy klamkę :roll: sprawił że już więcej nie podjechaliśmy i nie weszliśmy do środka. Szkoda.

c.d.n.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 24.10.2017 10:41

No taki poranek to ja rozumiem :hearts: A te kozy, :!: moje dziewczyny chyba by nie chciały odjechać :oczko_usmiech:
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 24.10.2017 10:50

kulka53 napisał(a):Obrazek

Cyprys :!: , ale jakże inny niż te toskańskie 8O .
pzdr. :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.10.2017 19:35

kulka53 napisał(a):No to jesteśmy na Simi

... chwila nieuwagi, a w zasadzie zapracowania i już jesteśmy na następnej wysepce ... 8O ... a miasto Rodos chętnie sam bym odwiedził ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.10.2017 10:07

Beata W. napisał(a):No taki poranek to ja rozumiem :hearts: A te kozy, :!: moje dziewczyny chyba by nie chciały odjechać :oczko_usmiech:

A nie wystraszyłyby się tylu naraz? Stadko było spore :cool:
Lubimy takie sielankowe poranki, to miejsce może nie było super szczęśliwe, fajniej jest gdzieś przy, albo i na samej plaży :) .

tiwa napisał(a):Cyprys :!: , ale jakże inny niż te toskańskie 8O .

Ten wybrał kierunek poziomy :lol: , poza krótkim pniem potem wszystkie konary miał już na boki :)

kmichal napisał(a):już jesteśmy na następnej wysepce ... 8O ... a miasto Rodos chętnie sam bym odwiedził ... :wink: ...

Zapewniam Cię, że Simi też warto zobaczyć będąc na Rodos :idea: .
Może na któreś ferie taki plan okaże się najlepszy :)

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.10.2017 10:16

6 maja, sobota c.d.

Wspinamy się porządnie stromą ulicą w najwyższe partie Simi, droga jest porządna i o tej porze zupełnie pusta. W zasadzie jest to jedyna asfaltówka na wyspie, prowadząca do klasztoru Panormitis, poza tym tu i tam odbijają jakieś szutrówki. Na wyspie niewiele jest dostępnych autem plaż, te które są nie są zbyt ciekawe, a do pozostałych co najmniej trzech, lepszych, można jedynie dopłynąć (albo dojść). Także żeby poznać dobrze tę wyspę trzeba trochę samozaparcia i sporo czasu. Trochę zatem rozumiemy zdziwione oczy młodego chłopaka który wczoraj popołudniu chciał nas w porcie Mandraki namówić na wycieczkę statkiem na Simi i dowiedział się, że fajnie, ale właśnie za chwilę mamy prom i płyniemy tam na dłużej :lol: . Uspokoił się, gdy powiedziałem, że potem jeszcze wrócimy na Rodos :) . Niemniej Simi nie jest wyspą idealną do spędzenia leniwych, spokojnych wakacji, plaże (w zasadzie ich brak) to jedno a spływające tu codziennie tłumy z Rodos drugie…

Krajobrazowo wyspa jest ok, jednak na tyle jest mała i mało tu dróg, że nie ma za wiele możliwości by te krajobrazy podziwiać.

Obrazek

Obrazek

Po drodze mijamy kilka kapliczek, a gdy mijamy najwyższe partie wyspy odsłania się widok na klasztor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.10.2017 10:16

Zanim jednak pojedziemy do klasztoru, skręcam w szutrówkę którą po chwili dojeżdżamy do zatoki z plażą Marathounda. Zatoczkę planowałem jako ewentualne miejsce noclegowe, co prawda wiedziałem że jest zabudowana, ale sądziłem, że może jakoś da radę. Okazało się, że rady nie da, a przy placyku gdzie można zostawić auto (najwyraźniej będącym czyjąś własnością) wisiała tabliczka że parking jest płatny… :? . Oczywiście nie teraz :) , ale od razu trochę się zraziliśmy…

Sama zatoczka i szczelnie zabudowana kamyczkowa plaża również nas do siebie nie przekonały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do tego domu dojechać się nie da :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.10.2017 10:17

Nie jest tu może brzydko, woda jest czyściusieńka i plażowe kamyczki też dałoby radę znieść, ale dlaczego właścicielom tych domów nie przeszkadzają te śmieci na ich niemal prywatnej plaży? :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dojazd do Marathoundy.

Obrazek

Nie spędziliśmy tam więcej niż pół godziny. Jedziemy dalej.

c.d.n.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 25.10.2017 10:58

kulka53 napisał(a):
longtom napisał(a):
kulka53 napisał(a):... Simi...

Już mi się podoba :!:

Mam nadzieję, że ten stan utrzyma się do końca opisu naszych przygód na wyspie :D

I już wiem, że kolejna też mi się spodoba :!: :)

pzdr :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 25.10.2017 20:35

kulka53 napisał(a):Nie jest tu może brzydko, woda jest czyściusieńka i plażowe kamyczki też dałoby radę znieść, ale dlaczego właścicielom tych domów nie przeszkadzają te śmieci na ich niemal prywatnej plaży? :roll: .

W wielu miejscach zastanawiałam się nad tym zjawiskiem :roll: .
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 25.10.2017 20:43

Potter napisał(a):
kulka53 napisał(a):Nie jest tu może brzydko, woda jest czyściusieńka i plażowe kamyczki też dałoby radę znieść, ale dlaczego właścicielom tych domów nie przeszkadzają te śmieci na ich niemal prywatnej plaży? :roll: .

W wielu miejscach zastanawiałam się nad tym zjawiskiem :roll: .

I to jest właśnie to, co na razie trochę mnie od Grecji odstrasza. Ale chyba nie wszędzie jest tak źle? :roll:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 25.10.2017 21:44

Widzę, że dotarliście już do Symi. I to autem ... no, no szacunek ... chyba pierwsze polskie auto na wyspie.
Samo Symi jest małe, no ale z buta ją w gorącu całą zwiedzić ciężko.
Nie wiedziałem, że jest tam baza wojskowa, pewnie sojuszników tureckich pilnują ...
Piękne fotki klasztoru z góry ... ale najbardziej czekam na zdjęcia Chory.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 570
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone