Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Buber
Cromaniak
Re: Małe i duże bałkańskie podróże :-) -Rodos i okolice,maj

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 09.06.2017 20:13

A jaka droga ?
Osobóweczka przejedzie ? Czy wskazany wiekszy prześwit albo 4WD ?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.06.2017 20:26

Buber napisał(a):A jaka droga ?
Osobóweczka przejedzie ? Czy wskazany wiekszy prześwit albo 4WD ?

Droga od skrętu z głównej liczy sobie 11 km z czego o ile dobrze pamiętam 6 km jest asfaltem a 5 szutrem.
Wjedzie jak dla mnie każde normalne auto, jestem pewien, że także i Skodą (bez 4WD :wink: ) i z 200 kg bagażu + my (czyli tak jak mniej więcej zwykle bywało) wjechalibyśmy bez problemu... no, może ogrzewanie trzeba byłoby włączyć coby silnik nie wybuchł z przegrzania :lol:
Caddy wciągnął się lekko ślizgając się czasem na łysawych letnich oponach gdy był nieco większy spad. Ogólnie luz :D

Aha... no i spaliśmy trochę poniżej szczytu :D
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 11.06.2017 08:12

Śledzę, wspominam i czekam na mniej komercyjne wysepki :wink: W 2009 zrobiliśmy, samochodem oczywiście, trasę Ateny-Patmos-Kos- Nissiros- Rodos-Saloniki. I wtedy z przybycia na Rodos tak się cieszyłam, że wyszłam z samochodu w dwóch różnych butach, co zauważyłam dopiero na zdjęciu :D
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 12.06.2017 21:18

kulka53 napisał(a):...Aha... no i spaliśmy trochę poniżej szczytu :D

No to już czad totalny 8O :D .
Czekam na dokładny opis.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2017 08:29

margaret-ka napisał(a):Śledzę, wspominam i czekam na mniej komercyjne wysepki :wink: W 2009 zrobiliśmy, samochodem oczywiście, trasę Ateny-Patmos-Kos- Nissiros- Rodos-Saloniki. I wtedy z przybycia na Rodos tak się cieszyłam, że wyszłam z samochodu w dwóch różnych butach, co zauważyłam dopiero na zdjęciu :D

Bardzo fajna trasa, ale relacji nie kojarzę.... :roll: :wink: .
Chociaż o tę fotkę poproszę :lol: :D

Czy w Dodekanezie są mało komercyjne wysepki? Hmmm, zapewne to jeszcze sprawdzimy w najbliższych latach :) . Bo z tych na których byliśmy to jak sądzę tylko jednej można takie miano przypisać...

Buber napisał(a):
kulka53 napisał(a):...Aha... no i spaliśmy trochę poniżej szczytu :D

No to już czad totalny 8O :D .
Czekam na dokładny opis.

E tam... czad to jest jak temp oscyluje w granicach 0 stopni, do tego leży śnieg albo wieje wściekle, a tak już wcześniej się nam parę razy zdarzało 8O
Na Rodos pełen luzzzzz .... księżyc w prawie pełni, brak wiatru i kilkanaście stopni na plusie :lol:

Odcinki będą się pojawiać raczej niezbyt często i nieregularnie, ale obiecuję, że będziemy się starać :roll:

Pozdrawiam
margaret-ka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret-ka » 20.06.2017 11:11

kulka53 napisał(a):Bardzo fajna trasa, ale relacji nie kojarzę.... :roll: :wink: .
Chociaż o tę fotkę poproszę :lol: :D

Dodam jeszcze, że z Kos statkiem wycieczkowym byliśmy jeszcze na Kalymnos. Relacji nie było.

IMG_2330 (Kopiowanie).JPG
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 22.06.2017 08:54

Widok na Tsampikę faktycznie super. Czekam na Waszą wizytę i odczucia z Lindos, pewnie domyślasz się dlaczego. Najbardziej jednak czekam na te okolice Rodos, no i coś tam wspomniałeś o jednej niekomercyjnej wysepce :?:.
Dzisiaj zobaczyłem coś takiego. Tych klasyfikacji i top 10, jest pełno. Rzadko się z nimi zgadzam. W tym przypadku trudno mi się wypowiadać bo byliśmy na Rodos za krótko, ciekawe co Wy o tym myślicie.

Coś zwolniłeś trochę z relacją, no ale uprzedzałeś, że tak będzie.

Pozdrawiam i czekam na więcej.
skipero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skipero » 22.06.2017 10:19

Z Tsampiką wiąże się ciekawa historia. Podobno kobiety na Kos i Rodos, które nie mogły mieć dzieci, udawały się na tą górę z pielgrzymką. Jeśli po takiej pielgrzymce, udało im się urodzić dziecko: nazywały jest Tsampika, jeśli dziewczynka, i Tsampiko (nie jestem pewien tej męskiej odmiany, ale brzmiała bardzo podobnie), jeśli chłopczyk. Na Rodos spotkaliśmy jedną Tsampikę, która własnie opowiedziała nam tą historię :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.06.2017 10:57

margaret-ka napisał(a):z Kos statkiem wycieczkowym byliśmy jeszcze na Kalymnos.

Tym bardziej owocna podróż :)
Wszystkie te wyspy wciąż przed nami, może niektóre z nich odwiedzimy jeszcze w tym roku.

Dzięki za fotkę :cool: , buty niejednakowe jakby nie patrzeć :lol: . Radość faktycznie musiała być wielka :wink: :D

KOL napisał(a):Widok na Tsampikę faktycznie super. Czekam na Waszą wizytę i odczucia z Lindos, pewnie domyślasz się dlaczego. Najbardziej jednak czekam na te okolice Rodos, no i coś tam wspomniałeś o jednej niekomercyjnej wysepce :?:.

Rodos ma ładne miejsca, choć całościowo wypada powiedzmy średnio. Lindos pojawi się w jednym z najbliższych odcinków :) .
Co do okolic to nie były zbyt rozległe niestety, trochę złe decyzje podjęliśmy, trochę mieliśmy pecha i tak wyszło. Natomiast obie wysepki, Simi i Chalki to bez pudła coś wspaniałego (w maju :cool: )
KOL napisał(a):Dzisiaj zobaczyłem coś takiego. Tych klasyfikacji i top 10, jest pełno. Rzadko się z nimi zgadzam. W tym przypadku trudno mi się wypowiadać bo byliśmy na Rodos za krótko, ciekawe co Wy o tym myślicie.

No tak.... zatem po kolei.

1.Muzeum Archeologiczne - wspaniałe :idea: , zarówno pod względem usytuowania i zbiorów. Można tam spędzić wiele godzin.
2.Akropol (Lindos) - byliśmy zachwyceni.
3.Lindos - gdyby Rodos było naszą pierwszą (albo np. piątą) wyspą Lindos powaliłoby nas na kolana. Jak na dziś - ładne miejsce i zasługuje na pewno na rodoskie Top Ten.
4.Filerimos - totalne rozczarowanie, plus za pawie :) .
5.Dolina Motyli Petaloudes - w maju nie ma motyli :wink: (o czym wiedzieliśmy) jednak wybraliśmy się tam. Gdyby były, byłoby na pewno tłumnie ale i ciekawiej. A tak odbyliśmy przyjemny spacer cienistą dolinką, motyle widzieliśmy na Paros więc żalu nie było :)
6.Epta Piges - nic ciekawego. Już lepiej na liście było umieścić Kamiros.
7.Monastyr Tsampika - ładny, jak wiele innych w wielu innych miejscach. Może dla Greków ma wyjątkowe znaczenie, dla nas nieodróżnialny od pozostałych. Już właściwiej na liście powinna znaleźć się kapliczka Tsampika z widokiem.
8.Akwarium - nie byliśmy
9.Monolithos - ładne miejsce, jedno z najciekawszych na Rodos. Ale tu znów... gdybyśmy nie znali innych wysp pewnie zwaliłoby nas z nóg, a tak, po prostu ładnie.
10. Pałac Wielkich Mistrzów - z zewnątrz robi duże i dobre wrażenie. Wewnątrz... mniejsze :) , ale dobrze że został odbudowany, tak sądzę.

Parę punktów byśmy wywalili, a co dodali.... Kamiros, Prasonisi, jedną fajną plażę koło Monolithos, może Castello Kritinia?

KOL napisał(a):Coś zwolniłeś trochę z relacją, no ale uprzedzałeś, że tak będzie.

Ostatni tydzień spędziłem nad naszym morzem...lato poza większą ilością obowiązków w pracy i nie tylko to także sezon wyjazdowy :) . Niemniej, tak jak obiecałem, będziemy się starać.

skipero napisał(a):Z Tsampiką wiąże się ciekawa historia. Podobno kobiety na Kos i Rodos, które nie mogły mieć dzieci, udawały się na tą górę z pielgrzymką. Jeśli po takiej pielgrzymce, udało im się urodzić dziecko: nazywały jest Tsampika, jeśli dziewczynka, i Tsampiko (nie jestem pewien tej męskiej odmiany, ale brzmiała bardzo podobnie), jeśli chłopczyk. Na Rodos spotkaliśmy jedną Tsampikę, która własnie opowiedziała nam tą historię :)

Cześć, witamy :)
Sporo forumowiczów odwiedziło już wcześniej Rodos :cool:
Słyszeliśmy tę historię, ale nie od kogoś o takim imieniu a z przewodnika :wink: , na pewno mieliście ciekawiej :D

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:52

2 maja, wtorek

No i super :idea: , dziś to już na pewno będzie pogoda... tzn. dobra pogoda :D . Nocą przyświecał nam wąziutki rogalik księżyca, ale od świtu przygrzewało piękne okrągłe słońce. Miejscówka noclegowa nad największym rodoskim jeziorem zaporowym była może nieco oryginalna :) , ale odludna i spokojna i w skali 1-10 spokojnie można by jej przyznać 9. W każdym razie wstaliśmy jak zwykle ledwo zrobiło się jasno i nieco przed 8 byliśmy już gotowi na kolejną całodniową wycieczkę po wyspie :idea: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Interior Rodos jest dość dziki i odludny. Mijane wioski niczym ciekawym zwykle nie przyciągają, czasem zdarzają się wyjątki (jak wczorajsza Eleousa), ale Lardos przez które przejechaliśmy tego dnia rano wyjątkiem już nie było. Zresztą, my na pierwszą część dzisiejszego dnia mieliśmy konkretny plan – jedziemy do Lindos 8O .

O Lindos nie ma się co rozpisywać. Jest wizytówką wyspy Rodos, a wcześniej było jednym z trzech tutejszych państewek. W średniowieczu także i tu swoją siedzibę zbudowali joannici częściowo wykorzystując i przebudowując wciąż istniejący akropol, który obecnie jest sporą atrakcją turystyczną samego Lindos jak i wyspy.

Dojeżdżając do Lindos drogą od północy łatwo można się domyśleć dlaczego to miejsce jest tak atrakcyjne i popularne.

Obrazek

Stłoczone w kotlince nad zatoką skupisko białych, podobnych cykladzkim, domków nad którym góruje potężna twierdza 8O , tak, ten widok robi wrażenie....

Na nas zrobił nawet mimo tego, że o tej porze dnia było trochę pod słońce a i widoczność nie była idealna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:53

Na mapce w przewodniku mieliśmy zaznaczone 3 parkingi w okolicy Lindos, w realu okazało się że jest ich 4 – nad plażą miejską Megali, przy słynnej zatoczce Agios Pavlos i dwa przy głównej drodze – od zachodu i od południa. Przynajmniej 3 z nich są nietypowo jak na Grecję płatne :? (nie wiem jak z tym od zachodu), my jednak pozostawiamy auto przy głównej drodze na niepłatnym kawałku nieopodal parkingu południowego. Postoi w słońcu :? .

Z tej strony Lindos prezentuje się tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie wkomponowany w skałę amfiteatr 8O .

Obrazek

Widać też ścieżkę na akropol.

Obrazek

Jest wciąż dość wcześnie, ale wygląda, że jest już czynne.

Obrazek

Bezpośrednio z auta można pozaglądać ludziom na podwórka, na których szczególną uwagę zwracają stojące pralki :lol: . Mieszkania w tych domkach do przestronnych nie należą a skoro aura pozwala na takie przeniesienie części codziennej aktywności na zewnątrz, to czemu nie. Typowy grecki nieład też zwraca jednak uwagę :roll:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:54

Postanowiliśmy pójść od razu na akropol by uniknąć (przynajmniej częściowo) tych słynnych w tym miejscu tłumów. Uznaliśmy, że przejdziemy kawałek ulicą i wejdziemy do miasta od zachodu.

Obrazek

Obrazek

No tak :? , osiołkowy biznes kwitnie także i tu, to nie tylko domena Santorini...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajeżdżające jeden po drugim autokary uzmysłowiły nam, że jednak trochę się spóźniliśmy :lol:

Obrazek

No trudno, damy radę, gdy trzeba i warto jesteśmy w stanie się poświęcić :cool: .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:55

Zanim jednak udaliśmy się na akropol postanowiliśmy zajrzeć do najważniejszego kościoła Panagia – dawnego klasztoru w Lindos. Urządzono w nim niewielkie muzeum, całość jest darmowa, ale trzeba przyodziać odpowiednie stroje zasłaniające nogi i ramiona. Małgosia ma długie spodnie więc wchodzi, ja stwierdzam, że poczekam....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po chwili wychodzi Małgosia stwierdzając, że jednak wnętrze jest ładne i ciekawe i powinienem to zobaczyć, zawiązuję zatem wokół siebie szeroką szmatę i wchodzimy, upominani przez pilnującego popa, że zdjęć wewnątrz robić nie wolno.

Wnętrze rzeczywiście jest ładne, odrestaurowane malowidła zajmujące każdy centymetr powierzchni ścian robią duże wrażenie. Udało mi się pstryknąć na pamiątkę tylko to jedno zdjęcie.

Obrazek

Także niewielkie muzeum jest ładnie urządzone, można było w nim zobaczyć m.in. księgi z XVI wieku. Całość na duży plus.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:55

No ale przed nami akropol... tylko jak tam trafić?

Oczywiście nie trafiliśmy na najkrótszą drogę :lol: , nawet tzw. oślą ścieżkę chwilowo zgubiliśmy :?

Obrazek

Obrazek

Po drodze ma się takie widoki :wink:

Obrazek

Ale później już takie.

Obrazek

Mijamy ładny kościółek Agios Georgios

Obrazek

Obrazek

…..stojący w spektakularnym miejscu :D

Obrazek

Plaża Megali – o tej porze pusta, później pewnie tak dobrze nie jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślałem że to też jakiś kościół....

Obrazek

Wszedłem, a tam remont 8O , facet poinformował mnie, że to prywatna posesja :lol: .

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.06.2017 10:56

Wybrana przez nas ścieżka zaczęła się obniżać i jeszcze chwila a zeszlibyśmy do mniejszej plaży o nazwie Pallas :? . Wróciliśmy do oślej ścieżki, przy której stoją całkiem ładne domy 8O

Obrazek

i siedzą takie piękne stworzenia 8O :idea:

Obrazek

Widać też potężne mury akropolu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Im wyżej, tym ładniej 8O

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 554
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone