Jedziemy wolno wzdłuż wybrzeża. Aegiali coraz bliżej, a tam to już w ogóle kiepsko… za chwilę będzie zupełnie ciemno ale gdzieś będziemy musieli tu zostać. Fotki z auta – Potamos.
Przejechaliśmy przez Aegiali, sprawdziliśmy parking nad plażą Levrossos, podjechaliśmy do Tholarii – żadnych szans. No trudno, pozostała ostateczność w postaci sporego placyku przy drodze około kilometra przed Aegiali, placyku ziemistego, powstałego chyba w czasie równania terenu pod budowę drogi, albo wysypanego ziemią po wybraniu jej z placu budowy jakichś budynków w mieście.
Zanim tam jednak wróciliśmy zatrzymałem się w Aegiali, drugim porcie Amorgos, by sprawdzić jak tam z agencjami promowymi. Mieścina jest malutka w związku z czym agencji było aż … jedna
. Rozkład wisiał na zewnątrz
Wszystko niby ok, ale studiowałem go dłuższą chwilę, zastanowiły mnie bowiem zaklejone napisy… ściśle nas bowiem dotyczyły, nas i naszych planów na kolejne dni
. Uznałem jednak, że zastanawianie się nad ewentualnymi ich zmianami będziemy zastanawiać się jutro gdy znów tu podjedziemy by kupić bilety, teraz było już późno i myśleliśmy tylko o tym by wreszcie się zatrzymać i zająć obiadem. Wróciliśmy na ten upatrzony placyk
, szału nie było, nawet bardzo nie było, ale nie mieliśmy wyjścia – w tym rejonie absolutnie nie ma niczego co dawałoby choćby przyzwoite warunki noclegowe. Trudno, ustawiłem auto bokiem do ulicy oddalonej może o 20 metrów i niczym nie osłoniętej, byliśmy jak na patelni, oświetlani światłami przejeżdżających aut. Na szczęście nie było ich tak wiele a później ruch ustał prawie zupełnie.
Nie ukrywam, że po tych dwóch spędzonych na Amorgos dniach nie uznawaliśmy wyspy za jedną z ulubionych, wręcz przeciwnie. Nie można było jej odmówić walorów krajobrazowych, drogi zastaliśmy bardzo dobre a Chora też bardzo się nam podobała. Ale plaże i możliwości noclegowe, z tym było znacznie, znacznie gorzej
. Na szczęście (tak wówczas uważaliśmy) nie mieliśmy zamiaru już zbyt długo na Amorgos pozostać…
Mapka dzisiejszego dnia:
A – nocleg przy Mourou
B – Chozoviotissa
C – Chora+wiatraki
D – Minoa
E – Rachidi
F – Xilokeratidi i Agios Panteleimonas
G – Asfondilitis
H – Agios Pavlos
I – nocleg przy Aegiali
c.d.n.