Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-21-24,a każda inna-Cyklad

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.04.2016 21:15

kaszubskiexpress napisał(a):Dojazd z opłatami znacznie tańszy, niż promy na miejscu.

Same promy to prawie połowa kosztów wyjazdu 8O

W przypadku nie korzystania z autostrad w CZ, SK i H oraz podróżowania pojazdem zużywającym w trasie poniżej 6l Pb/100km dojazd nie wychodzi horrendalnie drogo.
Promy, no cóż... to połowa kosztów bo noclegi za free :wink:
Z autem wiadomo, tanio na promie nie będzie. A kilka (6) przepraw było, za które zapłaciliśmy nieco mniej niż 500 euro. Czyli jakieś 2000 zł.
kaszubskiexpress napisał(a):Świetnie się czytało i oglądało, jak zawsze.
:hut:

Dzięki :idea:

kmichal napisał(a):... i to jest podsumowanie ... :wink: ... koszty wyjazdu prawie tak dobre jak widoki które zaprezentowaliście ... :D ...

:D
Nie jest to chyba duży koszt...
Kalkulowaliśmy nieraz... i nijak nie chce nam wyjść taniej gdybyśmy lecieli samolotem, nawet rozważając opcję spania w wynajętym na 2 tyg. aucie. Może wyszłoby porównywalnie, ale na pewno nie taniej. A kłopot jak dla nas znacznie większy.
Zaoszczędzić można na promach. Ale na tym na pewno oszczędzać nie będziemy :idea: .

tiwa napisał(a):Świetne podsumowanie,

i co najważniejsze nawet zmienna pogoda nie przeszkodziła we wspaniałym wypoczynku :D

Dzięki :)
Dwa dni rzeczywiście były paskudne jak na Grecję o tej porze roku, jeden na Sikinos i jeden na Ios. Poza tym narzekać nie mogliśmy, choćby dlatego, że wiało mocno tylko jednego dnia na Siros :cool: .
namar_67 napisał(a):Dziękuję...

Witamy :idea: i również dziękujemy... za ujawnienie się i pierwszego posta właśnie w tym naszym wątku :)

Pozdrawiamy
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.04.2016 21:25

kulka53 napisał(a):Nie jest to chyba duży koszt...

... pisząc tak miałem na myśli, że chyba każdy chciałby za tak rozsądne pieniądze podróżować ... 8O ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.04.2016 08:15

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Nie jest to chyba duży koszt...

... pisząc tak miałem na myśli, że chyba każdy chciałby za tak rozsądne pieniądze podróżować ... 8O ...
Pozdrawiam.

Nie byłbym tego taki pewien :) .
Sporo, także i tu, ludzi, dla których koszty nie grają żadnej roli :cool:

Z pewnością nie każdy ma taką możliwość, bo większą grupą (z dziećmi) to w taki sposób jak my raczej tylko kamperem... chociaż nawet i w tym wątku były osoby co to z małym dzieckiem na dziko pod namiotem sypiały w bośniackich i nie tylko górach.
Taki sposób na podróżowanie i zwiedzanie trzeba zaakceptować, polubić, uznać za swój, za najdogodniejszy dla siebie.
Koszty są tu sprawą powiedzmy drugorzędną, choć oczywiście ważną... ale najważniejsze dla nas jest to, że jesteśmy mobilni, czujemy się w pewnym stopniu niezależni (choć niestety nie od warunków pogodowych), mamy własny nie rzucający się w oczy "domek" i własne wyżywienie, a kontakty z mieszkańcami danego terenu zwykle sprowadzamy do koniecznego minimum.

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 19.04.2016 08:22

kulka53 napisał(a):ale najważniejsze dla nas jest to, że jesteśmy mobilni, czujemy się w pewnym stopniu niezależni

... no właśnie w tym roku po raz pierwszy od dłuższego czasu na letnich wakacjach będziemy mało mobilni i zależni od publicznego transportu, ale Malta jest maleńka więc chyba damy radę ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.04.2016 19:08

kulka53 napisał(a):Siros, Sifnos, Sikinos i Ios… jak w tytule relacji – wyspy o kolejności odwiedzenia od 21 do 24, a każda z nich okazała się inna.

Siros – z wielkomiejską, piękną stolicą, jest wyspą niezbyt turystyczną, przeciętną krajobrazowo, gęsto zabudowaną, ze średnio ciekawymi plażami, zadziwiająco wąskimi i krętymi drogami, na której nie ma też wielu atrakcji do zwiedzania. Nie jest to wyspa na którą chcielibyśmy powrócić, trudno też uznać, że jest dobra na spędzenie całego urlopu. Czuliśmy się tam jednak zaskakująco dobrze i zdecydowanie był to dobry wybór na początek wyjazdu.
Sifnos – słynąca z ceramiki, bardzo turystyczna wyspa jest niezwykle zadbana, czysta, elegancka, można by nawet powiedzieć – wymuskana – w odniesieniu do innych Cyklad. Również dość przeciętna krajobrazowo, jednak z kilkoma możliwościami by podziwiać widoki z góry. To wyspa z mniej ciekawą stolicą którą z powodzeniem zastępuje pięknie położone Kastro. Są tu dobre drogi, przeciętne plaże, na dodatek wszystkie dostępne autem są zabudowane, za to jest sporo miejsc do odwiedzenia, choćby piękne monastyry czy ruiny Agios Andreas.
Sikinos – to jedna z tych wysp dla ceniących totalne odludzia. Na cały urlop się niespecjalnie nadaje, jest pusta, prawie bez dróg, cudowna krajobrazowo, ze świetnie położoną, ciekawą Chorą. Nie ma tu pięknych plaż… w ogóle plaż jest raptem kilka, za to jest fantastyczne miejsce w postaci Episkopi.
Ios – podobno imprezowa, jednak po sezonie kompletnie tego nie odczuliśmy... to nie Mykonos. Wyspa przepiękna krajobrazowo, z dobrymi drogami, ze wspaniałymi plażami, także zupełnie dzikimi…dla tych plaż chętnie byśmy na Ios jeszcze wrócili. Jest tu co zwiedzić, jest piękna stolica… jak sądzę świetne miejsce nawet na cały urlop.

To był jeden z naszych najlepszych greckich urlopów, myślę, że konkurować z nim może tylko ten miesięczny z 2013 roku z 6 wyspami i Atenami, albo ten z 2011, z Olimpem, Kithirą i Peloponezem. To był w ogóle jeden z naszych najlepszych, bardzo udanych urlopów kiedykolwiek… i mam nadzieję, że jeszcze wiele co najmniej takich przed nami :idea: :)

:papa:

Czasem brakuje mi słów, aby wyrazić, jak bardzo podziwiam Wasz styl, odwagę, poczucie estetyki i łatwośc w poznawaniu nowego

Ogromny szacunek kolejny raz za fantastyczny wyjazd i pokazanie tych pięknych miejsc

ŻYCZĘ miłego MAJOWANIA - bo wiem, że macie plany

":)
:papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.04.2016 07:55

tony montana napisał(a):Czasem brakuje mi słów, aby wyrazić, jak bardzo podziwiam Wasz styl, odwagę, poczucie estetyki i łatwośc w poznawaniu nowego

Ogromny szacunek kolejny raz za fantastyczny wyjazd i pokazanie tych pięknych miejsc

ŻYCZĘ miłego MAJOWANIA - bo wiem, że macie plany

8O
:oops:
Dzięki Marcin...

Maj rzeczywiście coraz bliżej, powoli trzeba o wyjeździe pomyśleć, zakupy zrobić, co potrzebne z szafy powyciągać...
Już wiemy, że nie ogarniemy wszystkiego co można i co warto (jak zawsze) nawet po raz 2 będąc na Sardynii, jako że na plażach też chętnie byśmy się wyłożyli i ciałka przybrązowili :cool: . Za mocno nie możemy bo jeszcze za emigrantów nas wezmą :wink: .
Niemniej, mam nadzieję że będziemy mieć sporo fajnych wrażeń i spotkamy się relacyjnie (choć w innym wątku) już na początku czerwca :cool:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.04.2016 08:01

kulka53 napisał(a):Za mocno nie możemy bo jeszcze za emigrantów nas wezmą .

... z tym to faktycznie trzeba uważać bo czytałem o planowanej blokadzie przez austriaków na przełęczy Brenner ... 8O ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.04.2016 08:09

kmichal napisał(a):czytałem o planowanej blokadzie przez austriaków na przełęczy Brenner ... 8O ...

Też o tym słyszałem :?
Może nie będzie tak wielkich utrudnień... chyba że wprowadzą szczegółowe kontrole.
Może w maju jeszcze nam się uda.
W artykule jest zdanie o blokadzie na autostradzie i torach kolejowych, a my zawsze jedziemy zwykłą drogą tamtędy :roll: .
Pożyjemy, zobaczymy....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.04.2016 08:18

kulka53 napisał(a):W artykule jest zdanie o blokadzie na autostradzie i torach kolejowych, a my zawsze jedziemy zwykłą drogą tamtędy .

... zgadza się, możecie być zatem spokojni ... 8) ... oni jak już to pójdą autostradą, przecież im się spieszy po zasiłki do Deutschland ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 21.04.2016 16:48

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):W artykule jest zdanie o blokadzie na autostradzie i torach kolejowych, a my zawsze jedziemy zwykłą drogą tamtędy .

... zgadza się, możecie być zatem spokojni ... 8) ... oni jak już to pójdą autostradą, przecież im się spieszy po zasiłki do Deutschland ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Kurczę, a ja myślałam, że jak już to pójdą zwykłą drogą i z tego powodu jestem gotowa nawet na kupno winiety :roll: :wink:

No ale to oficjalnie ma być od pierwszego czerwca, też żywię nadzieję, że w maju jeszcze przejdzie gładko...

PS. Kulko, Lidio i Felu- bardzo fajnie było z Wami na greckich wyspach :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.04.2016 06:20

ruzica napisał(a):Kurczę, a ja myślałam, że jak już to pójdą zwykłą drogą i z tego powodu jestem gotowa nawet na kupno winiety :roll: :wink:

No ale to oficjalnie ma być od pierwszego czerwca, też żywię nadzieję, że w maju jeszcze przejdzie gładko...

Jako że powrót wypadnie nam jeszcze w maju może też jakoś damy radę :)
Tak zresztą prawdę mówiąc nie wydaje mi się by nagle Brenner zaczął być okupowany przez hordy migranckie... ale może się nie znam.
Czas pokaże.

ruzica napisał(a):PS. Kulko, Lidio i Felu- bardzo fajnie było z Wami na greckich wyspach :papa:

Lidia (czyli Małgosia) pewnie przeczyta, Feli przekażę :cool: :D
Dzięki :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.05.2016 18:30

Może są ku temu inne, lepsze miejsca, ale poświętuję sobie tutaj, w naszym najdłuższym wątku :)
A okazja, jak dla mnie, dość wyjątkowa...

Dziś właśnie mija 10 lat od dnia, gdy zarejestrowałem się na forum CRO.PL :idea: :roll:
(choć zaglądałem już wcześniej mniej więcej przez rok)

Spory kawałek czasu, w zasadzie spędzony w tym miejscu praktycznie bez przerwy... no może parę niedługich przerw się zdarzyło i jedna dość długa niedawno. Wielu ludzi przewinęło się przez forum w tym czasie (także przez ten wątek), wielu już tutaj nie ma. A ja, właściwie my, jesteśmy tu nadal i wciąż (choć w bardziej ograniczonym zakresie niż dawniej). Kwestia przyzwyczajenia? chyba nie tylko...bo mimo dopadającego czasami zniechęcenia jakoś wciąż coś tu zaciekawia, przyciąga i powoduje, że trochę byłoby szkoda :roll:

Dziękuję za ten wspólnie spędzony kawałek życia :idea: :D

Pozdrawiam
Paweł
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.05.2016 18:36

I ja dziękuję za Wasze wspaniałe! relacje i podejście do życia
Staż mam krótszy (4 lata), ale zaglądałem tu przed styczniem 2012 juz dwa lata

Czekam na Sardynkę :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2016 18:45

kulka53 napisał(a):Dziś właśnie mija 10 lat od dnia, gdy zarejestrowałem się na forum CRO.PL :idea: :roll:
(choć zaglądałem już wcześniej mniej więcej przez rok)

Dziękuję za ten wspólnie spędzony kawałek życia :idea: :D

Małgosiu, Pawle - gratulacje i podziękowania od wiernego czytacza (choć też z przerwami).

Pzdr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.05.2016 18:49

No to świętujemy ObrazekObrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 506
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone