Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-21-24,a każda inna-Cyklad

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.03.2016 07:42

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Chyba całkiem fajna plaża

... "chyba" tak ... :oczko_usmiech: ...

Miałem na myśli spojrzenie obiektywne... bo jak dla nas "fajność" polega na czymś trochę innym :)

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Widoczek na Chorę z przeciwległego wzgórza

... balsam dla oczu ... :D ...

Zgadzam się... Grecja i Cyklady są jak nałóg :roll: , bardzo chciałbym znów się tam znaleźć a to jeszcze ładnych parę miesięcy :?

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):toteż będziemy jeszcze mieli dziś okazję poprzyglądać się Królowej Cyklad .

... czyli my też ... :mrgreen: ...

Owszem :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.03.2016 08:25

kulka53 napisał(a):Zgadzam się... Grecja i Cyklady są jak nałóg , bardzo chciałbym znów się tam znaleźć a to jeszcze ładnych parę miesięcy

... mam nadzieję, że się tam znajdziecie bo wtedy i ja, poprzez relację, tam będę ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.03.2016 08:36

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Zgadzam się... Grecja i Cyklady są jak nałóg , bardzo chciałbym znów się tam znaleźć a to jeszcze ładnych parę miesięcy

... mam nadzieję, że się tam znajdziecie bo wtedy i ja, poprzez relację, tam będę ... :wink: ...

Zainspirowany ostatnimi postami MCR-a spędziłem kilka godzin na tworzeniu własnych pomysłów na wrzesień... jest ich co najmniej kilka (jak zawsze). Sprawdzałem połączenia promowe, przyglądałem się plażom, drogom, ciekawym miejscom.... można powiedzieć, że już tam prawie byłem :wink:

Rok bez Grecji byłby rokiem straconym. Nie ma opcji, byśmy zrezygnowali z własnej woli... a w razie jakichś "niespodzianek" :? na drogach czy granicach, pojedziemy taką trasą i w takie miejsca, by zminimalizować ryzyko jakichkolwiek problemów. Coś się wymyśli :idea: :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.03.2016 08:45

kulka53 napisał(a):Rok bez Grecji byłby rokiem straconym. Nie ma opcji, byśmy zrezygnowali z własnej woli...

... to mnie uspokoiłeś ... :mrgreen: ... ja też już mam plan powrotny do Grecji, niestety po baaaaaaaardzo długich naradach rodzinnych został przesunięty na rok przyszły ... :roll: ... ale mam zapewnienie z ich strony, że przystaną na moją propozycję ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.03.2016 10:08

kulka53 napisał(a):... ostatnie w tym roku chwile na greckiej wyspie…

Szybko zleciało.

pzdr :wink:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 31.03.2016 16:25

Nadgoniłem...piękne greckie widoczki zobaczyłem i sobie humor poprawiłem... :wink:

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.03.2016 20:33

kmichal napisał(a):ja też już mam plan powrotny do Grecji, niestety po baaaaaaaardzo długich naradach rodzinnych został przesunięty na rok przyszły ... :roll: ...

Właśnie tak wynikało że tego co piszesz, że się nie wybieracie... :roll:
kmichal napisał(a):ale mam zapewnienie z ich strony, że przystaną na moją propozycję ... :oczko_usmiech: ...

Zdradzisz jaka to będzie propozycja?
W którą stronę tym razem i jak daleko? :)

longtom napisał(a):
kulka53 napisał(a):... ostatnie w tym roku chwile na greckiej wyspie…

Szybko zleciało.

Szybko... ale ten wyjazd był naprawdę pełen bardzo pozytywnych wrażeń (które staraliśmy się w tej relacji przekazać), i nawet te chwile nieciekawej w ostatnich dniach aury nie mają żadnego wpływu na zachowane w pamięci wspomnienia...

ajdadi napisał(a):Nadgoniłem...piękne greckie widoczki zobaczyłem i sobie humor poprawiłem... :wink:

I z tego wrażenia aż wierszyk ułożyłem :wink: :D

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.03.2016 21:07

kulka53 napisał(a):Zdradzisz jaka to będzie propozycja?

... miałem na myśli moją grecką propozycję, która ostatecznie ( prawdopodobnie ) będzie za rok ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):W którą stronę tym razem i jak daleko?

... trzeba dokończyć styczniowy wypad ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.04.2016 19:05

kulka53 napisał(a):A co do Krety... prom nie jest drogi, ale przydałoby się wygospodarować na urlop 3 tygodnie, bo 2 to wydaje się trochę mało na tak dużą wyspę, a w tym roku inne sprawy i plany nie bardzo na to pozwalają.
Ja tam wolę mniejsze wysepki :wink: , ale Małgosia jak znam życie Krecie (i mi przy okazji) nie odpuści :lol:

Jeśli mógłbym coś polecić to rejs do Chanii (jeśli z Pireusu "chodzą") lub Heraklionu (na pewno chodzą) i skupienie się podczas dwóch tygodni na jednej z części Krety (np zachodniej) - żałowac nie będziecie :)

Praia Mylopotas 8O 8O 8O
Uwielbiam takie klimaty

Szkoda, że to już koniec, no ale MAJ niedaleko ;9
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.04.2016 07:02

kmichal napisał(a):... miałem na myśli moją grecką propozycję, która ostatecznie ( prawdopodobnie ) będzie za rok ... :wink: ...

Jestem pewny, że opracujesz fajny plan :idea:

kmichal napisał(a):... trzeba dokończyć styczniowy wypad ... :oczko_usmiech: ...

8O
Malta?
:D
Fajnie, ale takich pustek pewnie nie będzie :?

tony montana napisał(a):Jeśli mógłbym coś polecić to rejs do Chanii (jeśli z Pireusu "chodzą") lub Heraklionu (na pewno chodzą) i skupienie się podczas dwóch tygodni na jednej z części Krety (np zachodniej) - żałowac nie będziecie :)

Chodzą, chodzą... do tych obu miast 2 x na dobę, a jakby się kto uparł to i w Kissamos wysiądzie albo w Sitii :)
Kiedyś wybierzemy się na pewno, a nie jest wykluczone, że w tym roku... na pewno jest to jeden z wariantów branych pod uwagę :idea:

tony montana napisał(a):Praia Mylopotas 8O 8O 8O
Uwielbiam takie klimaty

My wolimy większą "dzicz" , ale plaża jak napisałem obiektywnie jest niczego sobie :cool:

tony montana napisał(a):Szkoda, że to już koniec, no ale MAJ niedaleko ;9

Maj zbliża się wielkimi krokami, plan na Sardynię tym razem trochę lepiej opracowany, no ale wgłębiwszy się w tę wysepkę doszliśmy do wniosku że nie ma siły by kolejne 2 tygodnie wystarczyły na jej ciekawe miejsca... trzeba będzie co nieco "ciąć" bo trzeci raz pewnie się nie wybierzemy (chociaż z pewnością byłoby warto).
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.04.2016 07:35

kulka53 napisał(a):Jestem pewny, że opracujesz fajny plan

... w sumie to cały plan mam już w głowie ... :roll: ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Malta?

Fajnie, ale takich pustek pewnie nie będzie

... tym razem mamy zupełnie inną miejscówkę, a tłumy, cóż począć - oby były mniejsze niż w Wenecji ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.04.2016 07:42

kmichal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Jestem pewny, że opracujesz fajny plan

... w sumie to cały plan mam już w głowie ... :roll: ... :wink: ...

Zdradzisz szczegóły? Bardzo jestem ciekawy....

kmichal napisał(a):... tym razem mamy zupełnie inną miejscówkę, a tłumy, cóż począć - oby były mniejsze niż w Wenecji ...

Widzę, że Malta bardzo się Wam spodobała :)
Nie dziwię się... na mnie z tego co pokazałeś zrobiła całkiem dobrze wrażenie (zwłaszcza Gozo :idea: )
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 04.04.2016 07:55

kulka53 napisał(a):Zdradzisz szczegóły? Bardzo jestem ciekawy....

... jasne - noclegi na Eginie i stamtąd wypady do Aten i na pobliskie wysepki ( Agistri, Moni, Poros, Idra ... ) ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Widzę, że Malta bardzo się Wam spodobała

... nawet bardzo, a że zostało jeszcze sporo do zobaczenia to stwierdziliśmy, że dlaczego nie - tym bardziej, że lot mamy z Poznania ... a na Gozo też są w planie 2-3 wypady ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.04.2016 06:32

kmichal napisał(a): noclegi na Eginie i stamtąd wypady do Aten i na pobliskie wysepki ( Agistri, Moni, Poros, Idra ... ) ... :wink: ...

:D
Ciekawy, nietypowy pomysł :idea: , podoba mi się :)

Sam kiedyś myślałem o Eginie ze względu, wiadomo, na świątynię Afai :roll:
Będziemy mieć gotowy przewodnik na przyszłość :cool:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.04.2016 07:32

kulka53 napisał(a):
Ciekawy, nietypowy pomysł , podoba mi się

Sam kiedyś myślałem o Eginie ze względu, wiadomo, na świątynię Afai
Będziemy mieć gotowy przewodnik na przyszłość

Pozdrawiam

... jeżeli loty będą w podobnej cenie jak w tym roku to raczej tam zawitamy ... :wink: ... Ateny od dawna chodzą nam po głowie, a na pobliskich wysepkach też na atrakcje nie można narzekać ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 502
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone