Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-21-24,a każda inna-Cyklad

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 13.01.2016 23:49

kulka53 napisał(a):Jak dla mnie Sikinos obok Naxos to krajobrazowo the best of Cyclades :idea:

Jeszcze jest Amorgos polecane przez Margaretkę i Milos, o którym ja nie mogę zapomnieć :)
pzdr. :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2016 13:25

tiwa napisał(a):Jeszcze jest Amorgos polecane przez Margaretkę i Milos, o którym ja nie mogę zapomnieć :)

Amorgos też bardzo podobało się MCR-owi, na tyle, że w tym roku wraca :cool:
Ale myśmy nie byli, więc się nie wypowiadam, nie brałem pod uwagę...
Może jak dotrzemy, wyląduje w pierwszej trójce :)

Co do Milos, to tu sytuacja jest inna, wyspa ma wiele atrakcji i bezapelacyjnie jest super ciekawa, ale krajobrazowo :roll: jest wg mnie parę innych znacznie ładniejszych :)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 14.01.2016 17:26

Milos jest najbardziej kolorową wyspą jaką widziałem. Na tyle nas zauroczyła, że odwiedziliśmy ją dwukrotnie i na pewno wrócimy (choćby w celu zdobycia profitis ilias).
Podobnie z przecudną Amorgos, na której spędzimy aż tydzień w tym roku :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2016 21:28

MCR napisał(a):Milos jest najbardziej kolorową wyspą jaką widziałem. Na tyle nas zauroczyła, że odwiedziliśmy ją dwukrotnie i na pewno wrócimy (choćby w celu zdobycia profitis ilias).
Podobnie z przecudną Amorgos, na której spędzimy aż tydzień w tym roku :)

Profitis Ilias zdecydowanie warto :) , dla widoków na większą część wyspy i kapliczkę oczywiście :)
Milos jest faktycznie kolorowa, skałki przy plażach (ale nie tylko tam) robią ogromne wrażenie...
A jest też Sarakiniko, jak dla mnie jedna z największych atrakcji na Cykladach :idea:

Póki co nie mam zielonego pojęcia gdzie spędzimy grecki wrzesień :)
Sądzę, że zacznę myśleć o tym końcem sierpnia :lol:
Na Amorgos z pewnością przyjdzie też kiedyś pora.

Ty masz oprócz Amorgos bardziej rozbudowane plany z tego co czytałem :cool:
Kalimnos braliśmy pod uwagę na wypad zimowy :wink: , ale odpuściliśmy, mogłoby być ciężko - i słusznie bo pogoda jak obserwowałem nie była sprzyjająca :roll:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 14.01.2016 22:24

Kalimnos odpadła ostatecznie. Za mało czasu, za mało promów. Odwiedzimy ją kiedyś bo jest urocza, no i jest tam Telendos...:)
W zamian na 2016 doba dłużej na Astypalei i...Antiparos :)
Będzie ciekawie, obiecuję :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:06

MCR napisał(a):Kalimnos odpadła ostatecznie. Za mało czasu, za mało promów. Odwiedzimy ją kiedyś bo jest urocza, no i jest tam Telendos...:)

Mi też się spodobała, no i rzeczywiście, wycieczkę na Telendos trzeba będzie zrobić :)
Na wszystko przyjdzie czas... :roll: mam nadzieję.
MCR napisał(a):W zamian na 2016 doba dłużej na Astypalei i...Antiparos :)
Będzie ciekawie, obiecuję :)

A to niespodzianka z tą Antiparos :lol:
O Astipalei rozmyślam już od dawna, ale jakoś się nie poukładało... była w jednej z koncepcji na zeszły rok.
Ale Antiparos :cool: , zaskoczenie niezłe :wink:
Chociaż... chyba wiem jaki jest powód, bardziej okolica niż sama wyspa :cool:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:07

20 września, niedziela c.d.

Przepiękna jest Sikinos 8O

Obrazek

Wracając z Episkopi parę razy zatrzymaliśmy się na zdjęcia....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:08

Minąwszy stolicę (jednak zostawimy ją na jutro) postanowiliśmy spróbować pojechać na Maltę :wink: . Na tę największą - może kiedyś :D , może kiedyś też na tę w Poznaniu :wink: , teraz na tę grecką, sikinoską :cool: . Jedna mapa pozwalała przypuszczać, że na tę podobno bardzo ładną plażę można dojechać autem (a przynajmniej w jej pobliże), jednak druga nie pozostawiała złudzeń – droga skończy się gdzieś w górzystym interiorze i potem trzeba będzie iść co najmniej 3 km pieszo, a na końcu stromo zejść do zatoki. Przygotowani na gorszą ewentualność nie wahaliśmy się.... podjedziemy tak daleko jak się da, a potem spróbujemy pójść... tak daleko jak się da :cool: .

Z asfaltówki skręcamy na szuter w tym samym prawie miejscu, gdzie rano podjeżdżaliśmy pod monastyr Zoodohos Pigi. W tym, że właśnie tutaj trzeba jechać upewnia stojąca drewniana tabliczka z napisem „Malta” . Szutrówka jest przyzwoita, ale jedziemy powoli co chwilę zatrzymując się by pooglądać okolicę. A jest na co popatrzeć także i tutaj....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po półtora kilometra mijamy kapliczkę Profitis Ilias i od tego momentu jakość drogi znacznie się pogarsza. Na szczęście, a może niestety :? , za kolejne pół kilometra okazuje się, że dalej nie pojedziemy... definitywny koniec, dalej jechać można chyba tylko na osiołku :lol: . No trudno, czeka nas całkiem spory spacerek.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:08

Auto zostaje niestety w pełnym słońcu :? , pólka rachitycznych pomidorów i winorośli zaraz się kończą i wchodzimy w skalno-krzaczaste nieużytki. Tu i ówdzie widać pozostałości... czegoś :roll:

Obrazek

Nie brakuje kamiennych murków, a na horyzoncie, na wprost dobrze widać pobliską Ios.

Obrazek

Ścieżka jest dość wyraźna, ale dodatkowo w tym, że idziemy dobrze upewniają nas stojące co kawałek oznaczenia szlaku :)

Obrazek

Obrazek

W dole – charakterystyczne skałki Agios Georgios

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chora na Ios

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:09

Zbocza wzgórz są w tej okolicy dość łagodne, w przeszłości wykorzystywano je budując tarasowe pólka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej w połowie drogi napotykamy jeszcze jedną kapliczkę – Agia Triada (tak mówi mapa).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:09

Ścieżka wiedzie głównie w dół, w tym miejscu jest nawet dość stromo...

Obrazek

Gdzieś tam na mapie i w przewodniku zaznaczono Paleokastro, jednak nie łudziliśmy się, że uda się nam cokolwiek zobaczyć... i tak też było, podobnie jak na Kimolos. Bo trudno uznać, że po Paleokastro zostało np. to:

Obrazek

Obrazek

Niemniej, sama „końcówka” wyspy całkiem fajnie się prezentuje :D

Obrazek

Nie sposób też nie rzucać okiem na pobliską Ios :roll:

Obrazek

Zejście na Maltę będzie gdzieś tamtędy :roll:

Obrazek

Na „przełęczy”

Obrazek

Żeby nie było wątpliwości – to na pewno tam :idea: . Ale jakieś 200 m w dół w 15 min, do tego prawie bez ścieżki? :roll:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:10

Małgosia uznała, że rezygnuje. Przecież potem trzeba będzie po tym kolczastym rumowisku podejść z powrotem, no i wrócić tą samą trasą którą już przeszliśmy z powrotem do auta. A szliśmy tutaj, fakt, że nie spiesząc się, dobre dwie godziny.... A poza tym, no cóż, nawet gdybyśmy na Maltę zeszli, nie bylibyśmy tam sami :?

Obrazek

Nawet bardzo nie sami :? :? :?

Obrazek

A zatem – kilka fotek okolicy i roślinności.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja zszedłem kawałek w dół, mocno stromo i praktycznie na przełaj po krzakach :roll:

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.01.2016 10:11

No trudno, wracamy. Może gdybyśmy wybrali się tutaj z rana, trud wędrówki miałby większy sens. A tak, zejść by od razu wracać? :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponownie Agia Triada, posiedzieliśmy chwilę w cieniu na murku by odpocząć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Auto stało tak jak je zostawiliśmy, dzięki zaciemnionym (i uchylonym jak zawsze) szybom i ustawianiu go tyłem do słońca wewnątrz nie jest tak gorąco jak dawniej. Teraz pozostało nam już jedynie przedostać się na plażę Daliskari na której byliśmy rano, tam postanowiliśmy spędzić tę noc :idea: .

Alopronia

Obrazek

Obrazek

Tuż przed Daliskari

Obrazek

Obrazek

Na plaży nie było nikogo :) , poza jakimś człowiekiem, który dotarł pieszo chwilę po nas. Nie nawiązaliśmy kontaktu, popluskaliśmy się w wodzie by odpocząć trochę po całym dniu i spłukać z siebie trudy około 8-mio kilometrowej niedawnej wędrówki. Fajna jest ta plaża, nieduża, co prawda w wodzie kamienista, ale w kąciku był kawałek piaszczysty dzięki któremu wchodziło się bezproblemowo. A jako miejsce na nocleg – wręcz idealna :idea: :D

I tak zakończył się dzień na Sikinos, wyspie, która w moim prywatnym rankingu greckich wysp już wtedy ulokowała się baaaaaardzo wysoko :idea:

c.d.n.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.01.2016 10:26

... w sumie szkoda, że się nie udało, zapewne gdyby nie widok stateczków które tam dotarły to byłaby większa motywacja ... :roll: ... ale widoczki zacne ... :) ...
Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.01.2016 10:28

kulka53 napisał(a):... postanowiliśmy spróbować pojechać na Maltę :wink: .... , może kiedyś też na tę w Poznaniu :wink: ,...

Niewątpliwie nasz Malta jest dużo łatwiejsza do zdobycia. :)

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 485
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone