Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kulka53
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-21-24,a każda inna-Cyklad

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.11.2015 09:04

tiwa napisał(a):
kulka53 napisał(a):Ale takie chyba "naj" - będzie na sam koniec..... :)

Ooo :o . To jest dopiero stopniowanie napięcia 8O

Hmmm, nie pomyślałem o tym, że to "naj" to w ocenie subiektywnej :wink:
Rzecz potrzeb i gustu :lol:
No ale mam nadzieję, że i niektórym tu zaglądającym się spodoba :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:17

17 września, czwartek c.d.

Z monastyru Chrisopigi podjechaliśmy jeszcze do Platis Gialos. Największa turystyczna miejscowość na Sifnos jest właściwie taką nadmorską osadą, nie przypominającą typowego kurortu. Jako, że nie nie było tu ani „centrum”, ani niczego innego przykuwającego wzrok, tylko powoli przejechaliśmy drogą przy której stały zwrócone ku plaży domy. Kolejne miejsce dobre dla tych, którzy lubią mieszkać na plaży niekoniecznie we własnym samochodzie :wink:

Obrazek

Obrazek

Na mapce mieliśmy zaznaczony „Ancient Tomb” gdzieś w tej okolicy, chętnie zobaczylibyśmy go, lecz nie natkneliśmy się na żaden drogowskaz. Na ślepo szukać nie będziemy :roll: . W internecie są wzmianki na jego temat z których wynika, że grób o nazwie „Soroudi” to prawdopodobnie grób mykeński, z okresu pomiędzy 17 a 11 wiekiem p.n.e. Zdjęć nie ma, zatem zapewne niewiele z tej konstrukcji pozostało.

Z łatwością natomiast można dostrzec pozostałości hellenistycznej wieży strażniczej Aspropirgos na wzgórzu ponad Platis Gialos.

Obrazek

Podjechaliśmy jeszcze na przeciwległą stronę zatoki, jest tam mikro plaża i tawerna

Obrazek

Jest też.... gospodarstwo rolne :wink: , no, przynajmniej hodowlane :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przynajmniej ogrodzone :) , pamiętam jedno miejsce na Limnos gdzie zwierzęta chodziły sobie luzem :lol: . Zresztą, na Apokofto, znanej plaży koło monastyru Chrissopigi też była zagroda dla kur i kóz :cool:

W każdym razie, gdy Małgosia pstrykała powyższe zdjęcia, a ja nawróciwszy na żwirowym placyku czekałem aż się wyżyje fotograficznie :wink: , zatrzymał się koło mnie inny samochód. Usłyszałem swojskie „dzień dobry” 8O , okazało się, że młoda kobieta nim jadąca to Polka, która na stałe mieszka na Sifnos :idea: . Porozmawialiśmy chwilę, zapraszała na wieczór do siebie, czyli do tawerny którą prowadzi (tak zrozumiałem). Wspominała, że niewielu Polaków odwiedza Sifnos, w tym roku było to zaledwie kilka rodzin. Spieszyła się odebrać dziecko ze szkoły i odjechała, nawet rozważaliśmy, czy nie podjechać na trochę, ale ostatecznie uznaliśmy, że mamy inne plany.

Wyjeżdżając z Platis Gialos zauważyliśmy jeszcze to

Obrazek

Obrazek

Rekonstrukcja dawnego sposobu na ule :) które dawni mieszkańcy mieli w tym właśnie miejscu. Wg tabliczki informacyjnej, ten sposób hodowli pszczół funkcjonował jeszcze do lat 50 ubiegłego wieku. A jest to sposób starożytny, pamiętam, że widzieliśmy takie ule na Naxos w ruinach nieopodal słynnego kurosa.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:18

Z Platis Gialos pojechaliśmy do Faros, sąsiedniej zatoki, która jako najbezpieczniejsza przez wiele wieków służyła jako główny port wyspy. Zatoka sąsiednia, ale droga daleka, trzeba wrócić prawie pod stolicę i znów zjechać na wybrzeże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Faros są dwie miejskie plaże oddzielone cypelkiem z najstarszą częścią osady. To plaża nr 2

Obrazek

Teraz zajechaliśmy tylko na moment, ale tak się złoży, że jeszcze tutaj wrócimy.

Obok Faros leży plaża o swojskiej nazwie Fasolou :cool: . Zajechawszy tam rozważaliśmy ją na ewentualny nocleg :roll: , ale ostatecznie uznaliśmy, że jest tam zbyt mało intymnie, funkcjonuje tam bowiem tawerna oraz jakieś pokoje na wynajem. Sama plaża była chyba najbardziej okupowana z tych, które widzieliśmy na Sifnos, nie bardzo to rozumiem bo jak dla nas pięknością nie grzeszyła, a i dno jakiś takie porośnięte trawami. Jednak ludzi było sporo, jak i wynajętych autek. Jako, że pora była już wczesno popołudniowa, zgłodnieliśmy trochę a tamaryszkowe drzewa zapewniały nieco cienia. Chwilę tu odpoczęliśmy.

Z samej plaży zdjęć nie mamy, tak prezentuje się z cypelka z kościółkiem (który widzieliśmy z Chrisopigi)

Obrazek

Faros też stąd widać

Obrazek

Wspomniany kościółek...

Obrazek

i przyległe zabudowania

Obrazek

Elementy ceramiki są na Sifnos wyjątkowo często spotykane :)

Obrazek

...latarnia morska … :wink:

Obrazek

...a po drugiej stronie pozostałości jakiejś rampy załadowczej? :roll:

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:19

Także i stąd widać wzgórze Agios Andreas i najwyższy szczyt Profitis Ilias

Obrazek

Obrazek

Apokofto

Obrazek

Chrisopigi

Obrazek

Ok, zobaczyliśmy, możemy jechać dalej. A w drodze powrotnej widząc drogowskaz na przylądek Napos (najbardziej na wschód wysunięte miejsce wyspy) skusiliśmy się na podjechanie szutrówką by go zobaczyć. Na szczęście to niedaleko, bo to nic ciekawego, to po prostu skaliste miejsce jakich wiele.

Za to zobaczyliśmy pięknie kwitnący krzew 8O

Obrazek

Sztuczne ruiny :wink:

Obrazek

I niedokończone inwestycje hotelowe.

Obrazek

Z drogi okrążającej stołeczne sifnoskie Trójmiasto :) skręcając w jedną z bocznych uliczek można dojechać do kościoła Panagia Poulati. Przejeżdżając, przy okazji trochę się rozeznaliśmy w topografii stolicy, będzie nam łatwiej ją pozwiedzać... ale to innym razem. Teraz chcieliśmy zobaczyć wspomniany kościół oraz znajdującą się nieopodal plażę.

Kato Petali

Obrazek

„Prywatny” wiatrak w Artemonas (jeszcze zobaczymy go z innej strony :) )

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:19

Kawałek początkowy jest betonowy i łagodny, potem zaczyna się BARDZO STROMY (miejscami) SZUTROWY ZJAZD 8O :idea: . Przyznam, że porządnie byłem przestraszony zjeżdżając :? i już wyobrażałem sobie jak po raz kolejny wypakowujemy wszystkie bagaże by móc podjechać :roll: , co prawda nie było sypkich kamieni, ale były wyrobione kołami innych aut garbki... naprawdę niewesołe myśli mnie dopadły. Ale skoro już zjechaliśmy do połowy, zjedźmy do samego końca....

A było warto, otworzyły się przed nami przepiękne widoki :idea:

Na Kastro

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tarasowe pólka

Obrazek

I na Panagię Poulati

Obrazek

Obrazek

No to jesteśmy.

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:20

Panagia Poulati to kościół prywatny, jakich w sumie wiele, ale wyjątkowo okazały. Zbudowany został w 1870 roku. Bardzo się nam tu podobało :idea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 13:20

Zeszliśmy kamiennymi schodkami kilkadziesiąt w dół chcąc zobaczyć tutejszą plażę, okazało się, że żadnej plaży tu nie ma, jedynie skalne rumowisko o które rozbijały się spore fale :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plaża? :roll:

Obrazek

Przynajmniej Kastro wciąż ładnie widać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tych trzcinach natknęliśmy się na źródełko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjechaliśmy, trzeba podjechać :roll: . Naprawdę mieliśmy stracha, z duszą na ramieniu wsiedliśmy do auta. I rzeczywiście, było stromo, było „na krawędzi” , ale udało się właściwie bez kłopotu. Byłem szczerze zaskoczony i uznałem, że być może to „sprawka” nowych, całorocznych opon o zupełnie innym bieżniku :roll: . A późniejsze doświadczenia na kolejnych wyspach w tym przekonaniu mnie utwierdziły :idea:

Było na tyle spokojnie, że nawet zatrzymaliśmy się by jeszcze raz popatrzeć na pięknie położony kościół :)

Obrazek

c.d.n.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 22.11.2015 13:33

kulka53 napisał(a):Obok Faros leży plaża o swojskiej nazwie Fasolou :cool: . ... Sama plaża była chyba najbardziej okupowana z tych, które widzieliśmy na Sifnos, nie bardzo to rozumiem bo jak dla nas pięknością nie grzeszyła, a i dno jakiś takie porośnięte trawami.

Może pod wodą jest pięknie, a między trawami śmigają rybki :D
pzdr. :wink:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 22.11.2015 13:57

W Fasolou mieszkaliśmy :) fajne, ciche miejsce.
A te ruiny to faktycznie rampy. Sifnos i Serifos słynęły z kopalni, a kruszywa trzeba było jakoś transportować i później ładować na statki.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.11.2015 15:36

kulka53 napisał(a):...otworzyły się przed nami przepiękne widoki :idea:

Nie inaczej...ekstra widoczki :) Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.11.2015 16:30

tiwa napisał(a):Może pod wodą jest pięknie, a między trawami śmigają rybki :D

My pod wodę za głęboko nie zaglądamy, ale wydaje mi się, że tam naprawdę było niezbyt ciekawie.
Co do rybek - nie wiem, ale możliwości ich spotkania pewnie jakieś były :) .

MCR napisał(a):W Fasolou mieszkaliśmy :) fajne, ciche miejsce.
A te ruiny to faktycznie rampy. Sifnos i Serifos słynęły z kopalni, a kruszywa trzeba było jakoś transportować i później ładować na statki.

Kojarzę Kavos, na wzgórzu ponad plażą :) .

Więcej takich ramp nie widzieliśmy, chyba wynika z tego, że kopalnictwo w dawnych wiekach znacznie mniej ingerowało w wygląd terenów na których występowało (to tak w porównaniu do eksploatowanej jeszcze niedawno Serifos :roll: ).

ajdadi napisał(a):Nie inaczej...ekstra widoczki :)

Chyba nie ma greckiej wyspy (przynajmniej my nie byliśmy) na której nie byłoby przynajmniej jednego fajnego widokowo miejsca :) .

Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 22.11.2015 18:06

A mi się Piatis Galos (tak to się nazywało?) bardzo podoba, takie maleństwo, ale tez nie zupełnie bez domów, ludzi i tawern jak sądze

Fasolka też fajna!

Dzięki Małgosiu za poradę, też mam gmaila spróbuję, bo fmixowi już leci dwa tygodnie jak szwankuje

Już się chyba nie naprawi

8)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 22.11.2015 19:25

BTW, tego grobowca, mimo najdokładniejszej mapy jaką istnieje, też nie odnaleźliśmy. Zdeptałem jakiemuś miejscowemu tonę chwastów, ale żeby choćby kamień był widoczny?:) niestety.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.11.2015 20:53

kulka53 napisał(a):Na Kastro

... ten widoczek na Kastro to jest to !!! ... :) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 23.11.2015 08:02

tony montana napisał(a):A mi się Piatis Galos (tak to się nazywało?) bardzo podoba, takie maleństwo, ale tez nie zupełnie bez domów, ludzi i tawern jak sądze

Na Sifnos miejsc (plaż) bez domów, ludzi i tawern to raczej nie ma :roll:
Popularna jest...
Po połowie września jednak w ogóle nam to nie przeszkadzało :)

Powodzenia z fotkami... nasze z imageshacka póki co skazujemy na wymarcie :?
A co wymyśli gmail? trudno powiedzieć.
Zawsze zostają croplowe załączniki jakby co :cool:

MCR napisał(a):BTW, tego grobowca, mimo najdokładniejszej mapy jaką istnieje, też nie odnaleźliśmy. Zdeptałem jakiemuś miejscowemu tonę chwastów, ale żeby choćby kamień był widoczny?:) niestety.

No właśnie doczytałem o tym u Ciebie.
Może gdyby na miejscu był jakiś drogowskaz, strzałka z napisem "Tomb" albo coś w tym stylu, to pewnie zapuścilibyśmy się głębiej. A tak... szukaj wiatru w polu... :roll:
Chociaż jak pokazały doświadczenia z Siros, nawet piękne nowe tablice nie gwarantują sukcesu w łatwości odnalezieniu zabytku. Może gdybyśmy wykazali więcej samozaparcia, Halandriani i Kastri byśmy znaleźli. Ale czasami oprócz stwierdzenia faktu że "to było TU", innych korzyści nie ma, z Kastello na Anafi prawie żaden ślad nie został :roll:

kmichal napisał(a):... ten widoczek na Kastro to jest to !!! ... :) ...

Kastro na Sifnos to zdecydowanie najbardziej urokliwe miejsce wyspy. Wygląda fajnie nie tylko z daleka, samo w sobie też jest extra :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 469
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone