Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Małe i duże bałkańskie podróże :-)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran
Re: Małe i duże bałkańskie podróże-21-24,a każda inna-Cyklad

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.11.2015 08:20

kulka53 napisał(a):
tony montana napisał(a):Mycha powiedziałaby, że na paru zdjęciach u Was zanosi się na burzę ;0

Najwyższy czas by w końcu pojechała zobaczyć kawałek tego greckiego, burzowego nieba :cool: :wink:

No nie wiem Tony, gdzie Ty burze widzisz ... :? ,
no dobra, może tu troszeczkę :roll:
kulka53 napisał(a):Obrazek

Ale wydaje mi się, że Hiszpania i Portugalia zdecydowanie bardziej burzowe 8O ,
no i jeszcze bluzy trza tam mieć, bo zimno 8O 8O :smo:

Z kociaków najbardziej podoba mi się ten :oczko_usmiech: ,

trudniej z widokami ... :roll:
ale ten bardzo mi się podobuje 8)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:40

mysza73 napisał(a):Ale wydaje mi się, że Hiszpania i Portugalia zdecydowanie bardziej burzowe 8O

Bo Tony w lecie był, a tam wtedy słońce niemal w zenicie :cool:
W naszej wrześniowej Grecji słońce już nie tak wysoko, stąd kontrast dla aparatu mniejszy i burze rzadziej się zdarzają :wink:

mysza73 napisał(a):trudniej z widokami ... :roll:

Jak wiadomo, zdjęcia wszystkiego nie oddadzą, choćby nie wiadomo ile ich było :wink:
Warto to zobaczyć na własne oczy :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:41

16 września, środa

Nigdzie się nie spieszymy...czasem można :) . Nocą i jeszcze rano wydawało się, że wiatr nie da nam dziś spokoju, ale w miarę upływu czasu cichł do zupełnie znośnego poziomu. Ogarniamy nasz samochodowy nieład, mamy to opanowane do perfekcji, pochłaniamy śniadanie i... wędrujemy na plażę. Daleko nie było :) .

Mamy czas do mniej więcej 11, może trochę dłużej. Wystarczy na poleżenie, popływanie, poczytanie....

Obrazek

O tej porze zupełnie nikogo jeszcze nie ma :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Woda zadziwiająco ciepła, nie wiem czy w tym miejscu, czy w tym roku? . Pomyślałem sobie, a może popłynę do tej wysepki?

Obrazek

Szybko zrezygnowałem :wink: . Brak treningu niestety nie czyni pływackiego mistrza :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:42

Niedługo zaczęli się pojawiać pierwsi, no, drudzy :wink: i kolejni plażowicze. Ze zrozumiałych względów zdjęć brak :) . Uzbierała się całkiem spora, kilkunastoosobowa grupka przeważnie starszych osób, przeważnie mówiących po francusku. Atmosfera zrobiła się bardzo sympatyczna i przyjazna, miała miejsce wymiana „bonżurów” i innych uprzejmości, a sprzyjały temu niewielkie rozmiary tej części Delfini. Aż żałowaliśmy, że niedługo będziemy musieli się zbierać :roll: . W każdym razie, tych kilka godzin na tej właśnie plaży sprawiło, że Siros wspominamy jeszcze lepiej i sympatyczniej niż mogliśmy się tego spodziewać nie tylko przed wyjazdem, ale i po spędzonych na wyspie dwóch poprzednich dniach.

Kilka fotek „okołoplażowych” :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:43

Próby uchwycenia iskrzącej się miką wody i piasku wyszły tak sobie, ale coś tam widać.

Obrazek

Obrazek

Zrobiła się godzina 12 i był już najwyższy czas na odwrót. Z wielkim żalem opuściliśmy dzisiejszą Delfini i nasz sympatyczny parking.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze do Ermoupoli zaczerpnęliśmy paliwa na jednej z kilku tutejszych stacji, rzecz jasna wybierając tę najtańszą. Cena była bardzo zbliżona do tej w Pireusie – około 1,45 euro. W ogóle ceny paliwa w tym roku w Grecji były niespotykanie niskie :) .
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:44

Zanim jeszcze pojedziemy do portu, zaglądniemy na... cmentarz. Przejeżdżając któregoś razu jedną z bocznych ulic, prowadzącą z Ano Siros, zauważyliśmy ładną kościelną wieżę i tabliczkę z informacją, że jest tu cmentarz brytyjskich żołnierzy. Postanowiliśmy to zobaczyć, a przy okazji na zwykłym, miejskim cmentarzu uzupełnić na wszelki wypadek zapasy wody.

Zaparkowałem w wąskiej, bocznej uliczce...

Obrazek

i otoczyło nas stado kotów :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cmentarz – jak to cmentarz... tyle że katolicki :idea: . No i woda też była :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 10:44

Kościół okazał się raczej nowy i zamknięty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zegar nawet działa... do promu mamy niespełna godzinę 8O

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie tylko po to przyjechaliśmy, okazało się jednak, że cmentarz wojskowy jest raczej symboliczny:

Obrazek

a bramy zamknięte na cztery spusty.

Jedziemy do portu :idea:

Obrazek

c.d.n.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.11.2015 10:54

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):trudniej z widokami ... :roll:

Jak wiadomo, zdjęcia wszystkiego nie oddadzą, choćby nie wiadomo ile ich było :wink:
Warto to zobaczyć na własne oczy :)

Pisząc "trudniej z widokami" :oops: miałam na myśli, że ciężko mi powiedzieć który podoba mi się najbardziej, bo wszystkie cudne, i uliczki i kwiatuszki i kopuły i ... ogólnie :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.11.2015 12:23

... szkoda, że powoli opuszczamy już Siros, bo ta wysepka zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie ... :) ... z drugiej jednak strony przed nami coś nowego, a to zawsze ekscytuje ... :D ...
Pozdrawiam.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 02.11.2015 14:07

kmichal napisał(a):... szkoda, że powoli opuszczamy już Siros, bo ta wysepka zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie ... :) ... z drugiej jednak strony przed nami coś nowego, a to zawsze ekscytuje ... :D ...
Pozdrawiam.

Witaj

Wyspa zawsze chyba omijana przez wszystkich ze względu na stolicę Cyklad. Ja też zawsze kojarzyłem ją z tłokiem i brakiem urokliwych miejsc. Po Twoich zdjęciach jednak widzę, że jest to ciekawa propozycja na przyszłość i warto poświęcić jej trochę czasu. Miasto jak i plaże wyglądają o dziwo zachęcająco :D

Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.11.2015 16:30

Fajna ta Delfini nawet

A koty nieagresywne? ;)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.11.2015 17:03

tony montana napisał(a):Fajna ta Delfini nawet

Mi też się podoba

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 02.11.2015 19:19

mysza73 napisał(a):bo wszystkie cudne, i uliczki i kwiatuszki i kopuły i ... ogólnie :oczko_usmiech:

:mrgreen: :smo:

kmichal napisał(a):... szkoda, że powoli opuszczamy już Siros, bo ta wysepka zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie ... :) ... z drugiej jednak strony przed nami coś nowego, a to zawsze ekscytuje ... :D ...

Właśnie... zawsze odczuwamy takie dreszczyki emocji zjeżdżając z promu na nowy ląd :cool:
Uprzedzając fakty powiem, że następne wysepki będą (tak mi się wydaje) przynajmniej tak ładne i ciekawe jak Siros, a nawet bardziej :D

husband napisał(a):Wyspa zawsze chyba omijana przez wszystkich ze względu na stolicę Cyklad. Ja też zawsze kojarzyłem ją z tłokiem i brakiem urokliwych miejsc. Po Twoich zdjęciach jednak widzę, że jest to ciekawa propozycja na przyszłość i warto poświęcić jej trochę czasu. Miasto jak i plaże wyglądają o dziwo zachęcająco :D

Fajnie że jesteś :)
To że Siros nie jest zbytnio turystyczna, to wiedzieliśmy, i to się potwierdziło. Nie ma tam komercji, nie ma wielu hoteli, jest takie zwykłe greckie życie.
Szczerze mówiąc, widzieliśmy ładniejsze wyspy, choćby krajobrazowo, widzieliśmy też ciekawsze pod względem zabytków czy plaż. Nie robię szczegółowego rankingu wysp, to chyba nie ma sensu, bo jedne wyspy są fajniejsze z pewnych względów, inne z innych, a wpływ na odbiór mają też takie czynniki jak choćby pogoda :roll: . Na pewno zarówno Siros, jak i pozostałe wyspy poznane w tym roku zapamiętamy bardzo dobrze :idea: .
Myślę, że na dłuższy urlop inne wyspy byłyby ciekawszą propozycją, Siros będzie dobra tak na chwilę....

tony montana napisał(a):Fajna ta Delfini nawet

A koty nieagresywne? ;)

Dla nas Delfini była bardzo fajna, bo jedyna taka na wyspie :cool:
Druga część, ta z parasolkami ładniejsza, ale my lepiej czuliśmy się właśnie tam :)

Kotki zdecydowanie nieagresywne, ale też w przeważającej większości oswojone, nie płochliwe. A to na greckich wyspach rzadkość.

ajdadi napisał(a):Mi też się podoba

To taka łatwo dostępna a prawie dzika plaża. O tej porze roku właściwie całkiem :) .
I miała to co odpowiada nam najbardziej, czyli piaszczyste dno i dość długą płyciznę :cool:

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2015 11:37

16 września, środa c.d.

Środek dnia, upał. Artemis już czeka :idea:

Obrazek

No i nie są to już linie NEL, których stare i wolne statki pływały sobie pomiędzy Cykladami. Teraz te linie obsługują Hellenic Seaways. W sumie, dla nas różnica niewielka...

Pozostawiłem auto z Małgosią na nabrzeżu koło promu i poszedłem po bilety. Cena na Sifnos zdecydowanie do zniesienia – 53 euro za auto + dwie osoby.

Obrazek

Do odpłynięcia zostało pół godziny, wjeżdżamy. Na promie pustki, ostatecznie płynęło raptem kilka aut, ludzi nieco więcej, ale i tak niewiele. Byli to głównie francuscy turyści.

Obrazek

Ostatnie spojrzenie na Siros, na Ermoupoli.

Obrazek

Obrazek

Ano Siros, Vrondado a pośrodku na pierwszym planie – meczetokościół Zaśnięcia NMP.

Obrazek

Obrazek

Część nabrzeża jest w remoncie

Obrazek

„Nasz” parking :)

Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 03.11.2015 11:37

Chyba odpływamy.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Małe i duże bałkańskie podróże :-) - strona 464
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone