kulka53 napisał(a): Poprzyglądamy się naturalnemu basenikowi
MarDomi napisał(a):Ładna i zaskakująca grecka wyspa, choć taka zupełnie nie podobna do innych. Nawet do pobliskiej sąsiadki Thassos.
longtom napisał(a):Ja bym jeszcze trochę został.
Nietypowy, ale fajny, odcinek.
kmichal napisał(a):... niezła piaskownica, a do tego w cieniu ... ...
ajdadi napisał(a):...czyli test sprawnościowy zaliczony...
dangol napisał(a):kulka53 napisał(a): Poprzyglądamy się naturalnemu basenikowi
A nie kusiło Cię (Małgosi nie pytam, bo tu raczej jestem pewna), aby się w tym baseniku zanurzyć
Zapewne nie... woda z pewnością bardzo zimna....
tony montana napisał(a):Te kamienie po drodze do wodospadów przypominają mi trochę drogę na ... ŁYSICĘ ...
kulka53 napisał(a):MarDomi napisał(a):Ładna i zaskakująca grecka wyspa, choć taka zupełnie nie podobna do innych. Nawet do pobliskiej sąsiadki Thassos.
Z tego co widziałem w paru relacjach i na fotkach w necie, Thassos też jest mocno zielona i zadrzewiona. Plusem na pewno jest większa ilość plaż... ale minusem, z pewnością większa ilość ludzi
Samotraka na pewno nie jest miejscem komercyjnym, a zważywszy, że leży na uboczu, to na pewno nikt nie trafia tam przypadkiem
MarDomi napisał(a):Ale Thassos jest zielona tylko w części północno wschodniej po przeciwnej stronie jest bardziej sucha i stepowa, a roślinność w części zielonej nie podobna do naszej. Te "dwie twarze" wyspy wynikają z gór w centrum wyspy, które zatrzymują chmury.
Co do ludzi to poza sezonem (czerwiec) jest ich znacznie mniej, z relacji rodziny wiemy, że plaże są puste.
Pewnie m.in. w tej relacji widziałeś Thassos
kulka53 napisał(a):Owszem, miałem na myśli relację Twoją - bo jest najnowsza którą czytałem, ale w pamięci utkwiła mi jeszcze Kowala38 i fotki z drogi, która wyglądała jakby przez las wiodła
MarDomi napisał(a):Oczywiście, że są lasy. Pokrywają 2/3 wyspy. Miałem na myśli to, że znajduje się tam parę gatunków innych jak się mi wydaje od tych najczęstszych na Samotrace.
Najpopularniejsze na Thassos są: sosna morska, sosna Aleppo i korsykańska, a także licznie uprawiane oliwki.
kulka53 napisał(a): Ale oliwek na Samotrace też jest całkiem sporo, rosną w pagórkowatej południowo zachodniej części wyspy.
ajdadi napisał(a):kulka53 napisał(a): Ale oliwek na Samotrace też jest całkiem sporo, rosną w pagórkowatej południowo zachodniej części wyspy.
... na Lefkadzie również zwłaszcza po stronie wschodniej wyspy